w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: dekorowanie potraw

środa, 03 maja 2017

Dziś chciałabym zaprezentować tort, który wykonałam niedawno na urodziny pewnej małej damy.

 

Julka jest miłośniczką koni, dostałam od niej figurki wraz z życzeniem, aby umieścić je na torcie.  

Mama Julii poprosiła zaś o zrobienie tortu tak, by można go było swobodnie podzielić na 2 części, bowiem przyjęcie dziewczynki odbywało się w ciągu dwóch kolejnych dni. 

Zrobiłam więc prostokątny tort złożony z dwóch właściwie osobnych udekorowanych tak, że można je swobodnie rozdzielić.

Wewnątrz kryje się jasny biszkopt przełożony malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (z tego przepisu). 

Wierzch udekorowany masą cukrową

z masą cukrową

z kremem mascarpone

poniedziałek, 20 lutego 2017

Dziś chciałam zaprezentować kolejny torcik, jaki miałam przyjemność zrobić specjalnie dla małej Amelki.

Amelka świętowała drugie urodziny i jej życzeniem było, aby uczcić tę okazję tortem z Maszą.

Zdecydowałam się użyć do dekoracji gotowego opłatka z nadrukowanym obrazkiem.

Tort ozdobiłam masą cukrową z tego przepisu; wykonałam z niej "scenerię" nawiązującą do tej zabawnej bajeczki; oraz oczywiście napis:) 

Użyłam również owocowych żelków, z których zrobiłam truskawki.

dekorowany masą cukrową i opłatkiem

Długo zastanawiałam się, w jaki sposób przykleić opłatek do masy cukrowej, kupiłam specjalny żel, ale był gęsty i ciężko było go rozprowadzić, bałam się, że obrazek nie będzie wyglądał dobrze. W efekcie zrobiłam najprostszy krem maślany (masło utarte z cukrem pudrem), identyczny, jak ten, za pomocą którego przyklejam masę cukrową do tortu. 

Cienką warstwą kremu nasmarowałam wierzch tortu w obrębie, jaki miał zająć obrazek, przyłożyłam go i lekko docisnęłam. To było świetne rozwiązanie.

Obrazek przylgnął idealnie, nie pomarszczył się, po chwili kolory nabrały wyrazistości. 

Naokoło obrazka ułożyłam girlandę z liści, kwiatów i owoców truskawki.

Dodatkowo całość spryskałam specjalnym opalizującym sprejem z brokatem, tort nabrał blasku:)

dekorowany masą cukrową i opłatkiem 

Wewnątrz kryje się pyszny tort brzoskwiniowy, identyczny jak ten; jasny biszkopt, przełożony fantastycznym kremem maślano-budyniowym na soku z brzoskwiń, z dodatkiem krojonych owoców.

dekorowany masą cukrową i opłatkiem

niedziela, 18 grudnia 2016

Wreszcie znalazłyśmy trochę wolnego czasu i w ten weekend dałyśmy się porwać w szał wielkiego pierni(czenia)! 

Piekłyśmy i dekorowałyśmy z zapałem, w efekcie mamy piernikową chatkę i całą górę pierniczków z tego przepisu.

Rozdysponowałyśmy również leżakujące od początku listopada ciasto na piernik staropolski, z niego powstały trzy blaty, które później przełożę kremem (po świętach podam przepis) oraz prawdziwy hit - przepyszne pierniczki w czekoladzie nadziane domowym dżemem pomarańczowym z dyni. Podobne pierniczki wraz z opisem przygotowania pokazywałam tutaj

Ponieważ przepisy na ciasto piernikowe podawałam już na blogu, odsyłam do wcześniejszych wpisów, tutaj podam zaś przepis na lukier królewski, jakiego użyłam do dekoracji większości pierniczków. 

 lukier królewski 

składniki:

2 białka

ok 400 g cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

 

Do białek dodać cukier puder i sok z cytryny, miksować na małych obrotach do czasu aż powstanie gęsty lukier.

W razie potrzeby dodać jeszcze trochę cukru (gdyby lukier był zbyt rzadki) lub odrobinę soku z cytryny (gdyby była za gęsty) - zależy to od wielkości jaj. 

Miseczkę z lukrem przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 30 minut - w tym czasie kilkakrotnie delikatnie "uderzyć" miseczką o podłoże - pomoże to odgazować lukier przez co będzie idealnie gładki i łatwiej będzie dekorować.

Lukier można barwić spożywczymi barwnikami w proszku (te w paście lub żelu mogą zmieniać konsystencję lukru).

Ja do dekoracji używam silikonowego pisaka.

 

A teraz już zdjęcia naszej tegorocznej chatki. Moja Córka miała tylko jedno życzenie; aby dach ozdobiony był kolorowymi drażetkami, dlatego resztę zdobiłam już wyłącznie białymi lukrowymi zawijaskami. Jak zwykle zwracam uwagę na "szybki" z tłuczonych landrynek, bardzo ładnie wyglądają, zwłaszcza, gdy włożymy do środka świeczuszkę. 

Chętnych zapraszam również do obejrzenia moich piernikowych domków z poprzednich lat (20122013, 2014, 2015)

lukier królewski

lukier królewski

lukier królewski

lukier królewski

lukier królewski

lukier królewski

niedziela, 27 listopada 2016

Taki oto torcik przygotowałam na roczek dla mojego Bratanka.

Miał być z Batmanem i jest:D

Bardzo żałuję, że nie mogłam zrobić dla Was zdjęcia środka: dwie warstwy ciemnego biszkopta, przełożone kremem serowym i śmietanowym a między nimi maliny zatopione w galaretce.

Tego typu torcik nie jest najłatwiejszy w przygotowaniu, ale jest bardzo smaczny i szalenie efektowny

Wierzch oczywiście zdobiony masą cukrową, barwioną na żółto i czarno, instrukcję lepienia figurki znalazłam na yt.

z kremem serowym i malinami 

składniki:

biszkopt:

6 jaj

1,5 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

2 duże łyżki mąki ziemniaczanej

2 duże łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki wody

krem:

500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego

500 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryną

2 x łyżeczka żelatyny

galaretka:

400 g malin (mrożonych)

galaretka malinowa

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić pół.

 

Żelatynę namoczyć (osobno ) w 4 łyżkach zimnej wody.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. 

 

Śmietanę ubić,pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

Odłożyć 1/3 kremu, dodać do niej zmielony twaróg i łyżkę cukru pudru. 

Jedną porcję żelatyny podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z masą serową.

 

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać, schłodzić.

 

Do galaretki dodać maliny, odczekać aż zacznie tężeć, wyłożyć na krem serowy, schłodzić do stężenia.

 

Podgrzać drugą część żelatyny, wymieszać z masą śmietanową. Następnie wyłożyć krem na maliny, Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, schłodzić.

z kremem z mascarpone 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu dokładnie posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce. Ważne, żeby krem maślany dokładnie pokrył boki tortu bowiem żelatyna i galaretka z nadzienia rozpuściłyby masę cukrową. 

Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Dodałam do części czarny, do reszty żółty barwnik spożywczy. 

z kremem serowym i malinami

sobota, 19 listopada 2016

Taki oto torcik przygotowałam na prośbę pewnego miłego mężczyzny, w prezencie urodzinowym dla jego żony - prawda, jaki miły prezent?

W środku jasny biszkopt, przełożony musem śliwkowym, pachnącym cynamonem i krem na bazie serka mascarpone. 

Do musu można użyć śliwek z kompotu, wówczas nie trzeba już raczej dosładzać.

z kremem z mascarpone

składniki:

ciasto:

8 jaj

2 łyżki zimnej wody

2 szkl cukru

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

mus:

ok 500 g  śliwek (mogą być z kompotu)

2 łyżki cukru

łyżka żelatyny

krem:

500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki (30%)

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji:

krem maślany

masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu)

 

z kremem z mascarpone 

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Śliwki wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż zaczną się rozpadać. Dodać cynamon, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Odrobinę śliwkowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

 

NA pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić.

 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce.


Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Dodałam do części pomarańczowy (róże) i zielony (łodyżki i listki) barwnik spożywczy. Gotowy tort podkolorowałam miejscami za pomocą pędzelka na złoto. 

z kremem z mascarpone

sobota, 01 października 2016

Kiedyś tam robiłam już "monsterhajowy" tort dla swojej Córci.

Tym razem tort zrobiłam na specjalne zamówienie dla pewnej wyjątkowej panienki.

Wytyczne były taki: tort owocowy, prostokątny, z monster high.

Upiekłam więc sprawdzony wielokrotnie już biszkopt z malinową frużeliną i kremem z mascarpone - robiłam go już wiele razy, zawsze wszystkim smakuje:)

Do dekoracji przygotowałam masę cukrową, barwioną na różowy i czarny kolor.

Gotowy tort pokryłam za pomocą pędzelka srebrnym, błyszczącym barwnikiem.

Torcik prezentuje się tak:

z masą cukrową

zdobiony z masą cukrową

zdobiony masą cukrową

zdobiony masą cukrową

zdobiony masą cukrową

niedziela, 11 września 2016

Tym razem na specjalne zamówienie dla pewnej bardzo ważnej, pięcioletniej jubilatki wykonałam tort w kształcie bajkowej księżniczki Elsy.

W środku kryje się biszkopt przekładany malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (identyczny, jak ten, z tego przepisu). Kiedy robię torty z lalą biszkopt piekę w ... metalowej misce na sałatę:D

Jubilatka - ogromna fanka Frozen, wypożyczyła na ten dzień lalę, którą wsadziłam do środka - od pasa w dół zabezpieczyłam ją folią spożywczą. Fo zjedzeniu torcika lalka po umyciu nadaje się ponownie do zabawy.

Do ozdobienia tortu użyłam masy cukrowej, przygotowanej własnoręcznie wg tego przepisu, białej i barwionej na niebiesko (w dwóch odcieniach).

Dodatkową ozdobę stanowią opłatkowe śnieżynki, biało-niebieski maczek cukrowy i cukrowe perełki.

Całość za pomocą pędzelka pokryłam jadalnym srebrnym brokatem.

Choć taka zabawa nie jest łatwa, zajmuje sporo czasu a także wymaga precyzji i cierpliwości, sprawia mi to ogromną radość i daje satysfakcję:)
Uwielbiam piec i ozdabiać torty!

piątek, 01 kwietnia 2016

Bywa czasem tak, że niby nic a buzia jakoś sama wykrzywia się w podkówkę...

Pogoda nieciekawa, humor się ulotnił, na nic nie ma się ochoty, najchętniej chciałoby się zagrzebać w koc i patrzeć przed siebie zwyczajnie wprost...

Paskudne są takie dni. 

I naraz przychodzi mały Ktoś i całkiem poważnie woła: "Przytulasek na pewno Ci pomoże, uśmiechnij się, nie można być smutnym, jak się ma taką wspaniałą córeczkę..."

Fakt, nie można być przecież smutnym, człowiek uświadamia sobie, że na chwilkę zapomniał, jak wielkie szczęście ma:) 

I wówczas już z ochotą, razem, rzucamy się w wir robienia tego, co lubimy najbardziej - najprościej w kuchni:)

Wybór pada na ciasteczka, że okres wiekanocny wciąż, nadajemy im kształt jajek.

Wybieramy słoik domowej roboty brzoskwiń w syropie (te kupione, z puszki będą za duże, wówczas polecam morele).

Proszek do pieczenia i cukier wanilinowy Delecty gwarantują, że wypiek się uda i że będzie pysznie!

A kiedy ma się na stole takie fantastyczne ciacha, a przy stole zachwyconą ośmiolatkę to buziak już sam składa się do uśmiechu!

z morelami 

składniki:

200 g masła

250 g mąki pszennej

250 g twarogu

1 żółtko

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecty

łyżeczka cukru wanilinowego Delecty

ponadto:

kilkanaście połówek brzoskwiń/moreli z syropu

cukier puder do posypania

1 białko

3 łyżki mleka

 

Masło (musi być dobrze schłodzone) zetrzeć na tarce, wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać twaróg, cukier wanilinowy i żółtko, wyrobić elastyczne ciasto.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt, złożyć go na trzy części.

Ponownie rozwałkować, znów złożyć, jeszcze raz rozwałkować i złożyć, na końcu ponownie rozwałkować; tylko tyle, żeby warstwy się skleiły. (Dzięki tym zabiegom uzyskamy ładnie listkujące się ciasto, podobne do ciasta francuskiego).

Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, zwinąć w rulon, odłożyć do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na kilka godzin).

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, foremką w kształcie jajka wykroić parzystą ilość ciastek.

Białko roztrzepać z mlekiem.

Połowę ciastek wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, posmarować za pomocą pędzelka białkiem.

Na środku każdego układać osączoną połówkę połówkę brzoskwini.

W pozostałych ciastkach kieliszkiem wycinać kółka, układać na wierzchu ciastek tak, by brzoskwinka znalazła się "w okienku".

Delikatnie dociskać brzegi.

Wierzch smarować białkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut.

Po lekkim wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Najpyszniej smakują jeszcze ciepłe:)

z morelami

Piecz... ot tak... prosto z serca!

czwartek, 24 marca 2016

To chyba najbardziej elegancka i najbardziej "wypasiona" babka, jaką upiekłam, jaką jadłam!

Przypomina nieco tort: aromatyczne, wilgotne ciasto o lekko cytrynowym aromacie; przełożone delikatnym kremem budyniowym, zwieńczone posypką z karmelizowanych migdałów i czekoladowych kamyczków Delecty. 

Taka babka sprawdzi się nie tylko w okresie Wielkanocy, będzie idealna wówczas, kiedy zechcesz powiedzieć: dziękuję, że jesteś...

Upiekłam ją wg wytycznych Córci, specjalnie dla Babci!

Tak to już musi być, że moja Mama nie może być z nami cały czas, większą część roku mieszka i pracuje w Niemczech. Kilka dni temu dowiedzieliśmy się, że niespodziewanie robi sobie urlop i przyjeżdża na kilka dni, bardzo nas ta wiadomość ucieszyła:)

Moja Córka od razu zaczęła planować przyjęcie powitalne i zapytała mnie, co "przepysznego" upiekę; od razu dostałam wytyczne, że ma być to coś, czego Babcia jeszcze nie próbowała, coś, co będzie pięknie wyglądało i coś, co Babcię ucieszy.

Poprosiłam o jakieś wskazówki, zaczęłyśmy przeglądać różne propozycje kulinarne i natrafiłyśmy na przepis na "Wieniec fankfurcki", wyglądał bardzo apetycznie, kiedy wyjaśniając Małej jego nazwę wspomniałam, że Frankfurt to miasto w Niemczech, zobaczyłam ten błysk w jej oczach - to było TO!

Ponieważ jednak po przeanalizowaniu przepisu uznałam, że nie do końca mi odpowiada, zrobiłam własną, autorską wersję ciasta, nazwałam go babkę frankfurcką.

Wyglądała pięknie, smakowała pysznie, Babci bardzo, ale to bardzo się podobała.

z migdałowym krokantem 

składniki:

ciasto:

200 g masła

3/4 szkl cukru

6 jajek

350 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

8 łyżek mleka

2 duże łyżki ekstraktu cytrynowego (mój domowy)

krem:

750 ml mleka

3 żółtka

2 budynie śmietankowe

cukier wanilinowy Delecta

3/4 szkl cukru

migdałowy krokant:

100 g migdałów 

łżka masła

łyżka cukru

ponadto:

kamyczki czekoladowe Delecta

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku.

Wciąż ucierając dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i ekstrakt cytrynowy.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki babkowej z kominem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić, (jeżeli ciasto zanadto wyrosło należy jego wierzch ściąć na płasko), przekroić w poprzek na 3 części. 

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyniowy proszek i cukier wanilinowy oraz 3/4 szkl mleka.

Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać żółtkowy krem, ugotować gęsty budyń.

Wystudzić.

Masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimny budyń.

 

Większą częścią kremu przełożyć placki, resztą wysmarować wierzch.

 

Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, posiekać.

 

Masło rozgrzać na patelni, wsypać cukier, kiedy zacznie wrzeć wsypać migdały, podsmażyć ze wszystkich stron na złoto, rozsypać na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej powierzchni, wystudzić. Migdały wymieszać z czekoladowymi kamyczkami Delecty.

Grubą warstwą posypki obłożyć ciasto.

Schłodzić.

Podawać krojone jak tort.

z migdałowym krokantem

Piecz... ot tak... prosto z serca!

wtorek, 23 lutego 2016

W ubiegły weekend realizowałam kolejne zamówienie na tort z lalą.

Wytyczne były dwie: tort ma być owocowy i wg życzenia czteroletniej jubilatki udekorowany tęczowo...

w tęczowej kreacji z motylkami

Zdecydowałam się na jasny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną (z tego przepisu, tyle, że z podwójnej porcji) .

Wierzch za to udekorowałam kremem na zasmażce oraz moją ulubioną masa cukrową.

To chyba najbardziej procochłonny tort, z jakim miałam do tej pory do czynienia. 

w tęczowej kreacji z motylkami

Samo barwienie masy na 7(!) kolorów zajęło sporo czasu, następnie wycinanie kwiatuszków i motylków, oraz suszenie motylków tak, by miały odgięte do góry skrzydełka...w sumie blisko dwa dni zabawy; w której dzielnie i z ogromnym zaangażowaniem pomagała mi moja Córcia :)

w tęczowej kreacji z motylkami

W efekcie torcik prezentuje się, jak widać na zdjęciach.

Tu już w kartoniku,  przygotowany do odbioru.

w tęczowej kreacji z motylkami

Bardzo się cieszę, że się podobał i że smakował!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów