w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: kasza

poniedziałek, 13 marca 2017

Mięso królika nie jest zbyt popularne. 

Zastanawiam się, czy kupiłabym takie w sklepie; powiem szczerze, że nie wiem.

Kiedy natomiast dostanę kawałek z hodowli mojego Taty wiem, że jest naturalne i zdrowe.

W moim domu rodzinnym najczęściej jadano królika w śmietanie; ewentualnie żurek na króliku.

Ja szukam nowych rozwiązań, dań, które będą smakować mojej Córce.

Mała bardzo lubi kasze, na dziś wybrałyśmy białą gryczaną.

Danie na bazie tej kaszy z mięsem z królika okazało się pożywne i smakowite - na pewno przygotuję podobne nie raz jeszcze. 

z kaszy gryczanej

składniki:

tuszka królika

liść laurowy

kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

500 g kaszy gryczanej białej

5-6 dużych kiszonych ogórków

duża cebula

3 łyżki oleju

pęczek szczypiorku

sól, pieprz do smaku

 

Mięso królika gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i ziarenek pieprzu. Następnie mięso brać, porwać lub pokroić na drobne kawałeczki. 

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją po czym dorzucić kaszę.

Smażyć kilka minut, aż stanie się lśniąca, następnie wlać ok szklanki wywaru z mięsa, gotować na małym ogniu do chwili, aż kasza wchłonie całą wywar.

Następnie dodać mięso i jeszcze szklankę wywaru.

Ponownie gotować aż kasza wchłonie płyn. Gotować aż kasza stanie się miękka, w razie potrzeby dolewając wywaru.

Gdy kasza jest miękka wrzucić na patelnię pokrojone w półplasterki ogórki, zagotować.

Podawać danie posypane siekanymi szczypiorkiem. 

z ogórkami kiszonymi

piątek, 03 marca 2017

Moja Córka uwielbia wszelkiego rodzaju makarony i kluchy!

W ostatnią środę, postną środę popielcową poprosiła o kluseczki.

Miałam w planach normalne pierożki leniwe, ale przypomniało mi się, że niedawno wpadła mi w ręce jakaś stara gazetka z kącikiem kulinarnym, a w nim przepis z zachęcającym opisem; że leniwe z dodatkiem kaszy manny są najpyszniejsze i najbardziej delikatne i w ogóle lepsze niż inne!

Postanowiłam wypróbować. Oczywiście-jak zwykle po swojemu pozmieniałam i zrobiłam pierożki po swojemu.

Nieco więcej z nimi zachodu niż z tradycyjnymi, należy wcześniej ugotować i wystudzić kasze, ale są naprawdę świetne!

Co najciekawsze, kiedy robiłam quizz: czego tutaj dodałam - usłyszałam, że 2 x więcej twarogu:)

Mojej Córci smakowały z jogurtem greckim i konfiturą, rodzice zajadali się odsmażonymi na maśle, z cukrem i szczyptą cynamonu.

wyjątkowo delikatne

składniki:

2 szkl mleka

szczypta soli

1 szkl kaszy manny

250 g sera twarogowego

jajko

ponadto:

mąka

 

Zagotować mleko z solą, na wrzące wsypać kaszę, mieszając gotować kilka minut, aż wchłonie cały płyn i zgęstnieje. 

Następnie wystudzić.

Dodać jajko i pokruszony twaróg, wymieszać rękoma, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

ciasto podzielić na części, z każdej formować wałek, lekko spłaszczać, następnie kroić w ukośne kluseczki.

Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek, gotować minutę od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

wyjątkowo delikatne

środa, 15 lutego 2017

Od dłuższego już czasu miałam ochotę na zapiekankę z chorizo. 

Nie miałam pomysłu, co prócz kiełbasy powinno się w niej znaleźć i tak mi schodziło aż do dziś.

Kupiłam pęczak, na opakowaniu którego nadrukowano przepis na danie z dodatkiem pieczarek i pora; zainspirowałam się, dodałam moje chorizo i zrobiłam pyszną zapiekankę:)

Najlepszą dla mnie rekomendacją dla niej był fakt, że moja córcia - która ostatnio wybrzydza okropnie przy jedzeniu, co doprowadza mnie niemal do rozpaczy! - poprosiła o dokładkę.

Jedyna uwaga: jajka powinny być mniej ścięte, przetrzymałam moją zapiekankę za długo w piekarniku - w przepisie podałam właściwy czas. 

Smacznego:)

z chorizo i pieczarkami

składniki:

200 g pęczaku

200 g kiełbasy chorizo

200 g pieczarek

1/2 pora

4 ogórki kiszone

4 jaja

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

sól, pieprz do smaku

 

Pęczak ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Kiełbasę, obrane pieczarki, ogórki i pora pokroić w plasterki.

 

Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić kiełbasę, smażyć mieszając aż wytopi się tłuszcz.

Wyjąć kiełbasę a na pozostały tłuszcz wrzucić pieczarki, po chwili pora, smażyć kilka minut.

 

Pęczak, kiełbasę, pieczarki z porem oraz ogórki wrzucić do miski, wymieszać, doprawić do smaku.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać wierzch, zrobić cztery wgłębienia, wbić w nie jajka.

Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać ok 15 minut; aż jajka się zetną.

Przed podaniem wierzch posypać siekanym szczypiorkiem. 

 z chorizo i pieczarkami

wtorek, 24 stycznia 2017

Inspirację do wykonania tego dania znalazłam w specjalnym numerze gazetki "Przyślij Przepis-Dania z mięsa mielonego" nr 3/2011.

Jak podaje autor, podobne pulpeciki robi się w Kuwejcie!

Spodobał mi się pomysł połączenia mięsa mielonego z kaszą, nadzianie pulpetów serem całkiem mnie przekonało:)

Pulpeciki podałam z surówką ze świeżych warzyw - smakowały wyśmienicie!

z serem 

składniki:

500 g mielonego mięsa (oryginalnie jagnięcina, u mnie mieszane wieprzowo-wołowe)

1 szkl kaszy bulgur

cebula

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

1/4 łyżeczka curry

sól, pieprz do smaku

125 g twarogu kanapkowego

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Kasze zalać woda, odstawić na kilka godzin (całą noc) do namoczenia. Dokładnie osączyć.

Cebulę obrać, drobno posiekać.

Kasze i cebulę dodać wraz z przyprawami do mięsa mielonego, wyrobić na jednolitą masę. 

Zwilżoną dłonią nabierać niewielkie porcje masy, spłaszczać na dłoni, nakładać łyżeczkę twarożku, sklejać formując nieduże pulpety. Wykładać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 45 minut.

z serem

poniedziałek, 12 września 2016

Papryki właśnie teraz są najsmaczniejsze!

Przygotowane w ten sposób, napełnione pysznym farszem stanowią przepyszne danie na obiad bądź ciepłą kolację.

Jeśli zostało trochę gotowanego mięsa, np z rosołu warto wykorzystać je do przygotowania tego właśnie, pysznego dania.

Ja podałam papryki z domowym keczupem z dyni, myślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym.

z kaszą gryczaną i mięsem z rosołu

składniki:

nadzienie:

2 torebki białej kaszy gryczanej

cebula

300 g pieczarek

ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu)

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

ponadto:

ok 8 papryk (w zależności od wielkości)

ok 1/2 szkl rosołu

sos pomidorowy

natka pietruszki

 

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, zdjąć z ognia, lekko przestudzić..

Mięso pokroić w małe kawałeczki.

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, doprawić do smaku.

 

Papryki umyć, odciąć wierzchołek z ogonkiem, delikatnie wydłubać białe błonki z pestkami.

Farszem napełnić papryki lekko dociskając po każdej porcji.

 

Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut.

 

Podawać z sosem pomidorowym, posypane natką pietruszki.

z kaszą gryczaną i mięsem z rosołu

poniedziałek, 25 lipca 2016

Kolejna sałatka, która okazała się tak pyszna, że z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole.

Lekka, kolorowa, smaczna, zdrowa.

Pęczak, bób i mięso kurczaka sprawiają, że jest pożywna i sycąca. 

z pęczakiem i bobem

składniki:

500 g bobu

100 g pęczaku

pojedyncza pierś kurczaka

czerwona papryka

pęczek natki pietruszki

marynata do mięsa:

1/3 szkl oliwy

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

kilka gałązek świeżego rozmarynu

sos:

1/3 szkl oliwy

łyżka wody

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

sól, pieprz do smaku

 

Najpierw należy zamarynować mięso: igiełki rozmarynu oddzielić od łodyżek, wymieszać z oliwą i przyprawami. Pierś kurczaka przeciąć na trzy długie paski, dokładnie natrzeć marynatą, odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. 

 

Następnie przygotować sos: wszystkie składniki porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. 

Bób wrzucić na wrzątek, ugotować na półmiękko, wyłuskać z łupinek.

 

Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. 

 

Mięso wraz z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię. Usmażyć, osączyć, wystudzić, pokroić w paseczki. 

 

Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę.

Natkę pietruszki posiekać.

 

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Przed podaniem schłodzić.

z pęczakiem i bobem

środa, 13 lipca 2016

Na przepis trafiłam przypadkiem, otwierając na chybił-trafił książkę "Okrasa kontra Pascal", nabytą kiedyś tam, dawno, w Lidlu ;D

Danie bardzo mi się spodobało, zawiera bowiem wiele rzeczy, które bardzo lubię.

Wygląda bardzo elegancko, przy tym jest łatwe i szybkie do zrobienia.

Choć przepis był właściwie na mięso z kurczaka, ja zdecydowałam się na  wersję z polędwicy wieprzowej.

Całość podana z aromatyczną kaszą i esencjonalnym sosem jest naprawdę świetna!

Polecam na lekki obiad albo ciepłą kolację!

saltimbocca 

składniki:

mięso:

polędwica wieprzowa

szynka dojrzewająca w długich, wąskich plastrach

ser pleśniowy

kilka listków szałwii

sól, pieprz do smaku

kilka ząbków czosnku

oliwa do smażenia

kasza:

300 g kaszy jęczmiennej (użyłam orkiszowej)

3 łyżki oliwy

ząbek czosnku

kilka listków szałwii

50 ml wytrawnego wina białego

100 g suszonych pomidorów

sos:

1/2 cebuli

1/4 czerwonej papryki

ząbek czosnku

200 ml śmietany (u mnie jogurt grecki)

50 ml wytrawnego wina białego

70 g kaparów

sól

 

Polędwicę pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm, posypać solą i pieprzem.

Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki.

Szałwię umyć.

Na każdy plaster mięsa ułożyć kilka plasterków czosnku i liść szałwii, zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczką.

saltimbocca11

Na patelni rozgrzać oliwię, włożyć mięso, obsmażyć po kilka minut z obu stron. Zdjąć z patelni, delikatnie wyjąć wykałaczkę. Kawałki mięsa przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdy nałożyć plaster sera, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 5 minut.

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i listki szałwii; gdy czosnek się lekko zeszkli dodać kaszę, uprażyć, wlac wino i wodę tak, by ciecz sięgała ok 1 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum, gotować kaszę ok 15 minut, po tym czasie przemieszać, dodać pokrojone w paseczki pomidory, wymieszać, zdjąć z ognia. 

 

Cebulę, paprykę i czosnek przeznaczone na sos drobniutko pokroić. Wrzucić na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso, przesmażyć.

Dolać wino, wymieszać o dusić chwilę. Gdy wino odparuje dodać śmietanę (jogurt), posolić, dusić mieszając aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać kapary.

 

Kaszę wyłożyć na talerz, dodać sos oraz saltimboccę, udekorować świeżą szałwią. 

saltimbocca1

poniedziałek, 06 czerwca 2016

Pyszna sałatka z dodatkiem pęczaku.

Lekka, aromatyczna, wyrazista w smaku.

Do jej przygotowania użyłam suszonych pomidorów nadziewanych serem, w oliwie, jeżeli takich ie macie znakomicie nadadzą się zwykłe suszone pomidory w oliwie i do tego ser feta.

Już wiem, że będzie to jedna z moich ulubionych.

z suszonymi pomidorami i fetą

składniki:

100 g kaszy pęczak

150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oliwie

1/2 opakowania mixu sałat

garść czarnych oliwek

2-3 ogórki gruntowe 

ząbek czosnku

garść listków świeżej bazylii

łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki miodu

sól, pieprz do smaku

 

Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.

 

Pomidory osączyć, pokroić w paski.

 

Do oliwy z pomidorów dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, miód i drobno posiekane listki bazylii, doprawić do smaku. Sos odstawić na czas gotowania pęczaku.

 

Ogórki porządnie wymyć (jeżeli użyjemy szklarniowych obrać), pokroić w kostkę.

Oliwki pokroić w krążki.

 

Ugotowany pęczak osączyć, przelać zimną wodą,  wlać sos, wymieszać, odstawić do wystudzenia.

Dodać pozostałe składniki sałatki.

Wymieszać.

z oliwkami i suszonymi pomidorami

wtorek, 15 grudnia 2015

Nigdy dotąd nie piekłam ziemniaczanej baby...

To taki bardzo prosty sposób na pożywne i sycące gorące danie

Przepis z wydania specjalnego gazetki PP, "Dania z kaszy i ryżu".

Autorka zaleca podawać ją z kefirem; mnie bardziej smakowała - podobnie jak placki ziemniaczane - ze słodkim, zimnym mlekiem. 

z kaszą jęczmienną 

składniki:

1 kg ziemniaków

3 garście kaszy jęczmiennej

cebula

250 g boczku

mleko 

sól pieprz do smaku

ponadto:

tłuszcz

mleko

kefir

 

Boczek i cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, w razie potrzeby dodając nieco tłuszczu.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z kaszą i przestudzonym boczkiem, doprawić do smaku.

Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć masę, dociskając wyrównać powierzchnię.

Wlać tyle mleka, aby sięgało 2 cm nad powierzchnię masy.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.

Piec około godziny.

Podawać na gorąco, z dodatkiem zimnego kefiru lub mleka.

z kaszą jęczmienną

poniedziałek, 02 listopada 2015

Nie ma co ukrywać, gdyby nie nazwa nie zwróciłabym uwagi na to danie, które wg opisu jest regionalnym daniem na Lubelszczyźnie.

Cóż więc kryje się pod tą śmieszną nazwą: ziemniaki, twaróg i kasza, z dodatkiem smażonej cebulki - brzmi znajomo?

Jeśli się zastanowić; golas to sam farsz, jak stwierdziła moja Mała "takie pierogi bez pierogów":D:D

Danie można przygotować w postaci oddzielnych kotletów (formowanych podobnie jak mielone), pieczonych na liściach kapusty, albo jak u mnie w postaci dużego placka, pieczonego w wyłożonej liśćmi foremce.

Danie jest bardzo, bardzo smaczne!

W przepisie podano, że najlepiej smakują ze zsiadłym mlekiem lub kefirem. Ja podałam je z czosnkowym sosem oraz domowym keczupem z dyni. Następnym razem spróbuję z sosem pieczarkowym albo pomidorowym; jak gołąbki:)

Przepis ze starego nr gazetki "Przyślij przepis", z moimi zmianami.

z ziemniaków kaszy o sera 

składniki:

100 g kaszy jęczmiennej

250 g twarogu

ok 250 g ziemniaków

łyżka masła

2 jajka

duża cebula

sól, pieprz do smaku

kilka liści kapusty

tłuszcz do formy

 

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody, lekko osolić, ugotować do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.

Ziemniaki zdjąć z ognia, dodać cebulę z masłem, rozgnieść (razem z wodą), powinniśmy uzyskać ok 500 ml gęstego płynu, w razie potrzeb uzupełnić wodą.

Garnek ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, wrzucić kaszę, gotować ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zdjąć z ognia, przykryć. Garnek z zawartością zawinąć w ręcznik, owinąć kocem, odstawić na 30 minut.

Po tym czasie do masy dodać pokruszony twaróg i jajka, doprawić do smaku.

Blaszkę "keksówkę" natłuścić. 

Z kapusty ściąć twarde części, liśćmi wyłożyć dno i boki blaszki, na nich ułożyć "farsz".

Piec ok 50-60 minut (do czasu aż wierzch się ładnie zrumieni) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

ziemniaki kasza ser

Po wyjęciu z pieca blaszkę przykryć deską, odwracając do góry dnem delikatnie wyjąć golasa.

Pokroić w plastry, podawać gorące z przygotowanym sosem.

ziemniaki kasza ser

(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocyKasza niejedno ma imię i oblicze

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów