w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: bób

poniedziałek, 25 lipca 2016

Kolejna sałatka, która okazała się tak pyszna, że z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole.

Lekka, kolorowa, smaczna, zdrowa.

Pęczak, bób i mięso kurczaka sprawiają, że jest pożywna i sycąca. 

z pęczakiem i bobem

składniki:

500 g bobu

100 g pęczaku

pojedyncza pierś kurczaka

czerwona papryka

pęczek natki pietruszki

marynata do mięsa:

1/3 szkl oliwy

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

kilka gałązek świeżego rozmarynu

sos:

1/3 szkl oliwy

łyżka wody

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

sól, pieprz do smaku

 

Najpierw należy zamarynować mięso: igiełki rozmarynu oddzielić od łodyżek, wymieszać z oliwą i przyprawami. Pierś kurczaka przeciąć na trzy długie paski, dokładnie natrzeć marynatą, odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. 

 

Następnie przygotować sos: wszystkie składniki porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. 

Bób wrzucić na wrzątek, ugotować na półmiękko, wyłuskać z łupinek.

 

Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. 

 

Mięso wraz z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię. Usmażyć, osączyć, wystudzić, pokroić w paseczki. 

 

Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę.

Natkę pietruszki posiekać.

 

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Przed podaniem schłodzić.

z pęczakiem i bobem

środa, 15 lipca 2015

Pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad. 

Idealny na letni posiłek. 

Kolejna propozycja na danie z bobem.

Podany na ślicznym, włocławskim talerzu - prawdziwa uczta dla oka i podniebienia!

z koperkiem

składniki:

500 g grubego makaronu

300 g bobu

200 g wędzonego boczku

pęczek koperku

cebula ze szczypiorem

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Bób ugotować na półmiękko, wyłuskać nasionka ze skórek.

Boczek pokroić w paseczki, wrzucić na suchą patelnię, gdy stanie się chrupiący wrzucić posiekany drobno czosnek, oraz cebulkę (jeśli z boczku wytopiła się mało tłuszczu dodać oliwę).

Chwilkę podsmażyć, dodać makaron, bób oraz posiekany koperek.

Doprawić do smaku, od razu podawać.

szybkie danie letnie 

Lekkie i szybkie dania na upalne dni 

poniedziałek, 13 lipca 2015

Kupiłam bób, oczywiście najpierw zjadłam porcję zwyczajnie ugotowaną i okraszoną masełkiem.

Potem zaczęłam kombinować, co jeszcze zrobić z dodatkiem tych pożywnych i zdrowych ziaren.

Na początek sałatka. Z makaronem, ziarnami słonecznika, warzywami i plasterkami boczku.

Bardzo pożywna.

ze słonecznikiem i boczkiem

składniki:

250 g makaronu 

150 g wędzonego boczku

350 g bobu

2 pomidory

pęczek koperku

cebula ze szczypiorkiem

1/2 szkl łuskanego słonecznika

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Bób wrzucić na wrzątek, gotować do miękkości, uważając, by się nie rozpadał (ok 15 minut). Wyłuskać nasiona ze skórek. 

Słonecznik wsypać na mocno rozgrzaną suchą patelnię, uprażyć na złoto, potrząsając patelnią aby się nie przypalił. 

Boczek pokroić w paseczki, wysmażyć na suchej patelni. 

Pomidory pokroić w kostkę.

Cebulkę ze szczypiorkiem oraz koperek posiekać.

 

Składniki sałatki wymieszać, dodać sos. 

 z wędzonym boczkiem i słonecznikiem

 

 

niedziela, 13 lipca 2014

Uwielbiam sałatki:)

Dziś proste, smaczne i zdrowe połączenie: bób, feta i tegoroczne już, własnoręcznie kiszone przeze mnie ogórki:)

Do tego bardzo aromatyczny sos na bazie jogurtu greckiego i oliwy, z czosnkiem i świeżą bazylią.

Swoją drogą, nie wyobrażam sobie już kuchni bez świeżych pachnących ziół.

z sosem bazyliowo-czosnkowym

składniki:

500 g bobu

250 g sera feta

4 ogórki kiszone

sos:

200 ml jogurtu naturalnego

1/4 szkl oliwy

2 ząbki czosnku

kilka kropel soku z cytryny

świeże listki bazylii

sól, pieprz do smaku

 

Zacznijmy od przygotowania sosu. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać ze szczyptą soli, dodać oliwę, odstawić na 2-3 minuty.

Bazylię posiekać, wymieszać z jogurtem, dodać oliwę, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i ew jeszcze solą. Odstawić do lodówki na ok 20 minut.

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Osączyć, wystudzić, obrać.

Ogórki pokroić w drobną kostkę.

Ser feta pokroić w ok 1 cm kostkę.

Bób, ser i ogórki wymieszać, sałatkę polać sosem.

 z sosem z bazylią i czosnkiem

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów