w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: pierniki

niedziela, 15 stycznia 2017

Piernik staropolski to od lat wypiek obowiązkowy na moim bożonarodzeniowym stole. Nie będę się tutaj rozwodzić nad jego wyższością nad każdym innym piernikiem - kto choć raz spróbował ten wie, pozostałych serdecznie do wypróbowania zachęcam!

Co roku na początku listopada przygotowuję ciasto, które potem leżakuje dojrzewając kilka tygodni. 

Każdorazowo wymyślam inny sposób na przełożenie tych wspaniałych piernikowych blatów, na blogu już wiele różnych propozycji. 

Tym razem wykorzystałam nadzienie z "ciasta marcepanowego", na który przepis dostałam wiele lat temu od  mojej Chrzestnej. Oryginalnie piecze się i przekłada ciemny biszkopt (taką wersję też koniecznie przygotuję i mam nadzieję niedługo Wam pokażę), ale zaręczam piernikowe blaty z tym nadzieniem również sprawdziły się znakomicie.

Co ciekawe, choć ciasto zwie się "marcepanowym", nadzienie z prawdziwym marcepanem niewiele ma wspólnego, za to jest dość "pijane" :D i bardzo, bardzo smaczne.

Serdecznie polecam takie przełożenie piernika!

Dużą zaletą tego ciasta jest również fakt, że można go przygotować kilka dni wcześniej, im dłużej poleży, tym jest lepsze:) Tym samym przynajmniej jedno ciasto mamy z głowy, kiedynadchodzi przedświąteczna gorączka ! 

 z marcepanowym nadzieniem 

składniki:

3 cienkie blaty piernika staropolskiego 

krem:

200 g masła

1/2 l. mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2/3 szkl cukru

3 żółtka

warstwa marcepanowa:

400 g kaszy manny

300 g cukru

150 g masła

1/2 szkl wódki

olejek migdałowy (dałam 1/4 szkl amaretto)

ponadto:

3 łyżki dżemu pomarańczowego 

cukrowe perełki

polewa:

3 łyżki kakao

3 łyżeczki cukru

100 g masła

1 jajko

 

 

W 1/2 szklanki mleka rozpuści obie mąki i żółtka. 

Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać mieszankę mąk. 

Ugotować gęsty budyń, wystudzić.

Masło utrzeć na puch, stopniowo dodając po łyżce budyniu.

 

Pierwszy blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu, następnie wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta.

 

Kaszę wymieszać z cukrem. Masło stopić, gorącym zalać mieszankę kaszy i cukru, wymieszać.

Dodać wódkę i likier (olejek), zagnieść palcami do konsystencji mokrego piasku, wyłożyć na ciasto, uklepać równą warstwę, przykryć trzecim blatem. 

Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić na min 24 godziny (piernik im dłużej poleżakuje, tym bardziej mięknie).

 

Masło z cukrem podgrzewać aż się rozpuszczą. Zdjąć z z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. 

Do zimnej masy wbić jajko, utrzeć gładką polewę. Rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Udekorować cukrowymi perełkami. 

z marcepanowym nadzieniem

   Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

sobota, 26 grudnia 2015

Robicie piernik staropolski?

Ja owszem, już od kilku lat 11 listopada zawsze pamiętam, żeby zagnieść ciasto, które poleżakuje do świąt.

Z części później przygotowuję małe pierniczki, z części duży, przekładany piernik.

Każdorazowo staram się przygotować inne nadzienie: czekoladowe, cytrusowe, migdałowe, za każdym razem piernik smakuje inaczej, za każdym razem pysznie!

W tym roku do przełożenia piernika staropolskiego wybrałam powidła śliwkowe i krem cytrynowy, wyborny zestaw:)

z kremem cytrynowym i powidłami

składniki:

3 blaty piernika staropolskiego z tego przepisu 

krem:

sok wyciśnięty z dwóch dużych cytryn

2 budynie śmietankowe

350 ml mleka (koniecznie UHT)

3/4 szkl cukru

3 żółtka

200 g miękkiego masła

polewa:

3 łyżki wrzącego mleka

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki ciemnego kakao

100 g masła

ponadto:

powidła śliwkowe

cukrowe confetti

 

W 1/2 szkl mleka rozpuścić budynie, dodać żółtka, porządnie rozmieszać

Pozostałe mleko wymieszać z sokiem z cytryny (jeśli spróbujemy użyć mleka innego niż UHT zwarzy się), doprowadzić do wrzenia, wlać mleko z budyniem i trzymać na ogniu aż zgęstnieje.

Wystudzić.

Masło utrzeć na puszysty krem dodając zimny budyń.

 

Pierwszy blat piernika posmarować powidłem i połową kremu, przykryć drugim blatem, warstwy powtórzyć.

 

We wrzącym mleku rozpuścić cukier puder, dodać pokrojone na kawałeczki masło, podgrzewać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i wciąż mieszając dodać kakao.

Polewę rozprowadzić na wierzchu piernika, udekorować cukrowym confetti.

z kremem cytrynowym i powidłami

Świąteczne słodkości! 2015

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Piernik staropolski, przełożony powidłami śliwkowymi i kremem budyniowym z migdałami, oblany czekoladową polewą.

Prawdziwa klasyka wśród bożonarodzeniowych słodkości.

z kremem migdałowym

 

składniki:

ciasto na piernik staropolski

krem:

200 g masła

500 ml mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 żółtka 

3/4 szkl cukru

kilka kropli aromatu migdałowego

100 g migdałowych słupków (ew płatków)

ponadto:

1/2 filiżanki mocnej, słodkiej kawy

4 łyżki powideł śliwkowych

polewa czekoladowa

ew. cukrowa posypka (u nas wszystko, co zostało z dekoracji pierniczków)

 

Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm.

Upiec prostokąt o wymiarach ok :

Przekroić na trzy jednakowe części.

 

Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać obie mąki i 1/2 szkl mleka, wymieszać.

Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać masę żółtkową, ugotować gęsty budyń, wystudzić. 

Masło utrzeć na puch dodając po łyżce budyniu, pod koniec dodać aromat i migdały.

 

Wszystkie kawałki piernika nasączyć kawą.

 

Na pierwszym piernikowym prostokącie rozsmarować połowę powideł i 1/3 kremu, przykryć drugim kawałkiem ciasta, również posmarować powidłami i kremem.

Przykryć trzecim kawałkiem piernika, wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, schłodzić.

Schłodzone ciasto polać polewą, udekorować kolorową posypką.

z kremem migdałowym

Piernik świąteczny, piernik staropolski na świętaWigilijny Piernik 2014

sobota, 27 grudnia 2014

Piernik staropolski, leżakujący u mnie od kilku tygodni doczekał się wreszcie swojej finałowej odsłony.

Wyjątkowa, nietuzinkowa, pyszna i elegancka piramida.

Blaty piernika przełożone czasochłonnym, ale przepysznym kremem cytrusowym.

Aromat cytrusów zapewnia nieziemskie doznania smakowo-węchowe.

Idealnie wpisuje się w świąteczny klimat.

Zdecydowanie polecam:)

 

Pomysł na takie "opracowanie" mojego dojrzewającego piernika pojawił się kiedy zobaczyłam to ciasto

piramida z kremem cytrusowym 

 

składniki:

ciasto na piernik dojrzewający

krem:

pomarańcza

cytryna

300 g masła

4 jajka

1 szkl cukru

kieliszek jasnej nalewki (moja z pigwy)

ponadto:

nalewka do nasączenia ciasta

 

Ciasto rozwałkować bardzo cienko, upiec dwa prostokąty wielkości 21x32 cm (standardowa blaszka do pieczenia).

Wystudzić.

Jeden przekroić tak, by uzyskać dwa prostokąty o krótszych bokach równych 15cm i 6cm, drugi kolejno: 12 cm i 9cm. 

Wszystkie piernikowe prostokąty nasączyć nalewką.

 

Pomarańczę i cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, sok wycisnąć, skórkę zetrzeć.

Jajka z cukrem ubijać na parze (miskę umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą) tak długo, aż masa stanie się lśniąca i gęsta (trwa to około 30 minut), w połowie ubijania dodałam sok i skórkę z cytrusów.

Następnie masę zdjąć znad pary, wystudzić.

Masło utrzeć na puch stopniowo dodając masę jajeczną, pod koniec wlać kieliszek nalewki.Kremem przekładać blaty piernika, od najszerszego do najwęższego.

Resztą kremu posmarować boki ciasta.

Schłodzić.

z piernika dojrzewającego

Piernik świąteczny, piernik staropolski na świętaWigilijny Piernik 2014 

niedziela, 07 grudnia 2014

Jeden z dwóch pierników, zapisanych w zeszycie Babci.

Dziś nazwalibyśmy go straciatella - w cieście zatopione są drobny czekolady.

Piernik przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, ma mocno korzenny, wyrazisty smak. 

W oryginalnym przepisie przełożony powidłem i udekorowany lukrem, ja wykorzystałam znalezioną wczoraj wyjątkową polewę do piernika, bardzo wszystkim polecam, jest rewelacyjna.

z zeszytu babci 

składniki:

350 g mąki pszennej

200 g cukru

125 g masła

4 jaja

125 ml mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g czekolady

1/2 łyżki mielonych goździków

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

ponadto:

2 łyżki powideł śliwkowych

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

1 łyżka oliwy

ew. cukrowe ozdoby

 

Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.

Następnie dodać posiekaną czekoladę, przyprawy korzenne i pianę z białek.

Masą napełnić formę (ja, wbrew zaleceniom Babci, swoją foremkę natłuściłam i wysypałam bułką tartą) piec około godziny (piekarnik rozgrzany do 180 stopni).

 

Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, powidła i oliwę, podgrzewać na maleńkim ogniu do czasu aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą. 

 

Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić, przełożyć połową masy czekoladowej, drugą połowę rozsmarować na wierzchu.

Odczekać aż masa całkowicie wystygnie zgęstnieje.

Dowolnie udekorować, jeśli mamy ochotę. 

z wyjątkową polewą czekoladowo-śliwkową

Korzenne przysmakiŚwiąteczne słodkości!Wigilijny Piernik 2014Wigilijny Piernik 2014 zBLOGowani.pl   



sobota, 08 listopada 2014

Tak, to właśnie ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik dojrzewający!

Musi wszakże leżakować 5-6 tygodni, by w Boże Narodzenie zachwycić nas niezwykłą kruchością i wspaniałym, korzennym aromatem.

Moje już gotowe, zagniecione, odstawione w chłodne miejsce.

Przed świętami planuję pieczenie małych, pysznych pierniczków oraz ciasta do przełożenia kremem lub powidłami.

Wymiksowałam ten przepis na podstawie zapisków z babcinego zeszytu oraz ubiegłorocznego pieczonego przeze mnie piernika staropolskiego

staropolski

składniki:

500 g miodu wielokwiatowego

250 g smalcu

1 szkl cukru 

1 kg mąki pszennej

3 jaja

3 łyżeczki sody

1/2 szkl ciepłego mleka

1/2 łyżeczki soli

1/2 szkl mieszanki przypraw korzennych (do piernika)

 

Miód, cukier i smalec umieścić w szerokim rondlu, podgrzewać stopniowo aż do wrzenia, gotować mieszając do chwili aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Mąkę przesiać.

Sodę rozpuścić w ciepłym mleku.

Do masy miodowej dodać pozostałe składniki.

Wyrobić ciasto.

Przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć ściereczką.

Odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.

dojrzewający

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Nareszcie jest - gotowy!

Żadnemu wypiekowi do tej pory nie poświęciłam tyle czasu i uwagi.

Ciasto zagniotłam już dawno, dojrzewało dość długo, następnie zostało podzielone (w proporcji 2:1).

Z mniejszej części upiekłam gwiazdkowe pierniczki (kilka wisi na naszej choince, pozostałe mam nadzieję na innych choinkach).

Większą część ciasta podzieliłam na trzy części, każdą cienko rozwałkowałam i wylepiłam dużą blaszkę.

Ciasto podczas pieczenia sporo urosło, wyszły mi trzy ok 2 cm grube blaty, które po owinięciu czystą ściereczką znów kilka dni poleżały sobie w spokoju.

Potem przyszła pora na przekładne (dwa dni temu), znów kilkadziesiąt godzin leżakowania i nareszcie dziś faza ostatnia: polewa czekoladowa.

długo dojrzewający

Przepis na ciasto już był.

Dziś tylko wykończenie.

składniki:

słoik powideł śliwkowych

cukrowe dekoracje

krem (wzorowany na tym przepisie):

200 g miękkiego masła

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

125 ml mleczka skondensowanego

50 g cukru pudru

1 łyżka spirytusu

polewa (stąd):

3 łyżki wrzącej wody

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki ciemnego kakao

100 g masła

 

Mleczko skondensowane zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać aż się rozpuści. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch, wciąż miksując dodać cukier puder oraz stopniowo masę czekoladową. 

Na końcu dodać spirytus.

Na pierwszym piernikowym blacie rozsmarować powidła, przykryć drugim, lekko docisnąć.

Na drugim blacie rozsmarować krem czekoladowy. Przykryć trzecim blatem.

Lekko obciążyć ciasto, odłożyć do skruszenia (u mnie trwało to 2 dni).

 

Wrzącą wodę wlać do rondelka, dodać cukier puder, mieszać aż się rozpuści, następnie wrzucić pokrojone w kawałki masło, rozpuścić mieszając.

Masę zdjąć z ognia, mieszać kilka minut, następnie wciąż mieszając dodać kakao. 

 

Piernik przekroić w poprzek na trzy prostokątne placki.

Każdy placek obficie polać polewą, udekorować cukrowymi ozdóbkami.

staropolski, z masą czekoladową



czwartek, 14 listopada 2013

Wczoraj, kiedy odbierałam Córcię z przedszkola z kuchni na cały budynek unosił się rozkoszny zapach wypiekanego na podwieczorek piernika.

I napadła mnie chęć nie do opanowania na taki właśnie świeżo upieczony, domowy piernik.

Nie wytrzymałam długo; odnalazłam w moim magicznym, założonym przed laty zeszycie wpis nr 12 - PIERNIK.

Ale jaki to piernik!

Przygotowuje się go błyskawicznie.

Choć na etapie miksowania nie wygląda najlepiej (przypomina mocno zwarzony krem), wyrasta wspaniale, jest mięciutki i puszysty, ma intensywny, ciemny kolor, pachnie przepięknie i smakuje niebiańsko.

Można go polukrować albo polać polewą czekoladową, chyba, że jak ja dziś nie zdążycie!

Razem z mamą poparzyłyśmy sobie języki jedząc pierwsze, gorące jeszcze kawałki, z ciasta upieczonego po południu został do wieczora zaledwie maleńki kawałek.

Zapachniało świętami...

z marmoladą

składniki:

400 g mąki pszennej

200 g cukru

3 jaja

250 ml mleka

200 g margaryny

300 g dżemu z ciemnych owoców (np.czarna porzeczka, wiśnia, jagoda)

5 łyżek ciemnego kakao

1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika

1 łyżka sody

 

Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą do piernika. 

Miękką margarynę zmiksować z dżemem.

Wciąż miksując dodać jajka, cukier oraz stopniowo mleko.

Mąkę dodać do przygotowanej masy.

Dokładnie wymieszać. 

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki.

Piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

błyskawiczny, przepyszny

Wigilijny Piernik 2013

Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013

niedziela, 10 listopada 2013

Nie mogłam się oprzeć pokusie, by pokazać od razu, dziś zagniecione przeze mnie ciasto na najpyszniejszy piernik świąteczny.

To tzw. ostatni dzwonek, bowiem ciasto potrzebuje 5-6 tygodni, aby dojrzeć do pieczenia.

Później kolejnych 7-10 aby nabrać odpowiedniej kruchości.

Sumując: jeśli weźmiemy się za nie teraz, będzie akurat w sam raz na Boże Narodzenie:)

staropolski, długo dojrzewający

składniki:

500 g miodu (u mnie lipowego)

250 g masła

1 szkl cukru (oryginalnie 1,5 szkl)

1 kg mąki pszennej

3 jaja

3 łyżeczki sody

1/2 szkl ciepłego mleka

1/2 łyżeczki soli

80 g przyprawy korzennej do piernika (użyłam w sumie 3 torebek różnych firm 40g i 2x20g)

 

Miód, cukier i masło umieścić w szerokim rondlu, podgrzewać stopniowo aż do wrzenia, gotować mieszając do chwili aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Sodę rozpuścić w ciepłym mleku.

Do masy miodowej dodać pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić ciasto.

Przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć ściereczką.

Odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.

długo dojrzewający

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

Jak zapewnia autorka, to najsmaczniejszy piernik, idealny do przełożenia powidłami bądź ulubionym kremem.

Wychodzą z niego też przepyszne puchate pierniczki. 

Za kilka tygodni pokażę gotowe wypieki:)

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów