w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: zapiekanka

wtorek, 18 kwietnia 2017

Taki pasztet to świetna alternatywa dla jego mięsnego odpowiednika. 

Znacznie lżejszy, bardzo smaczny.

Najlepszy z kromką świeżego chleba i posiekanym szczypiorkiem.

wielkanocny 

składniki:

10 ugotowanych na twardo jaj

2 jaja surowe

400 g pieczarek

pęczek młodej cebuli ze szczypiorem

młoda cukinia

200 g żółtego sera

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

 

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, dusić  kilka minut, następnie dorzucić cukinię, trzymać na ogniu aż woda odparuje.

 

Jaja i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekany szczypior, przestudzone pieczarki z cukinią i pozostałe składniki.

 

Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki.

Piec ok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

z cukinią

   Pieczarkowy Tydzień 2017Pieczarkowy Tydzień 2017

środa, 29 marca 2017

Kolacja w stylu śródziemnomorskim.

Pyszna, aromatyczna, lekka ale i sycąca.

Grillowane plastry bakłażana, nadziewane mięsem z dodatkiem sera, zapieczone w pomidorowym sosie.

Podałam je z sałatką grecką.

Bardzo polecam:)

zapiekane w sosie pomidorowym

składniki:

3 niewielkie bakłażany

łyżka soli

nadzienie:

500 g mielonego mięsa

125 g mozzarelli

125 g ziołowego sera kanapkowego 

cebula

2 żółtka

po szczypcie suszonej bazylii, cynamonu i gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

sos:

2 puszki pomidorów

cebula

2 ząbki czosnku

1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina

po ok 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i cynamonu

duża szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

ok 1/4 szkl oliwy

 

Bakłażana pokroić wzdłuż na ok 7mm paski. W zimnej wodzi rozpuścić sól, włożyć bakłażana, obciążyć tak, by cały był zamoczony, dostawić na ok 30 minut.

 

Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę i mozzarellę, serek kanapkowy, żółtka i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, następnie wrzucić drobno posiekany czosnek, bazylię, gałkę muszkatołową i cynamon, smażyć mieszając aż poczujemy wyraźny aromat. Wówczas dodać pomidory wraz z zalewą, gdy zaczną wrzeć dodać wino. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż część płynu odparuje i sos zgęstnieje.

 

Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, opiekać kilka minut na grillu lub suchej grillowej patelni.

Każdy plaster posmarować warstwą mięsnego nadzienia, zwijać roladki. 

 

Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich ciasno roladki, na wierzch wylać resztę sosu. 

Naczynie przykryć, wstawić na ok 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać potrawę jeszcze ok 10 minut. 

zapiekane w sosie pomidorowym

środa, 15 lutego 2017

Od dłuższego już czasu miałam ochotę na zapiekankę z chorizo. 

Nie miałam pomysłu, co prócz kiełbasy powinno się w niej znaleźć i tak mi schodziło aż do dziś.

Kupiłam pęczak, na opakowaniu którego nadrukowano przepis na danie z dodatkiem pieczarek i pora; zainspirowałam się, dodałam moje chorizo i zrobiłam pyszną zapiekankę:)

Najlepszą dla mnie rekomendacją dla niej był fakt, że moja córcia - która ostatnio wybrzydza okropnie przy jedzeniu, co doprowadza mnie niemal do rozpaczy! - poprosiła o dokładkę.

Jedyna uwaga: jajka powinny być mniej ścięte, przetrzymałam moją zapiekankę za długo w piekarniku - w przepisie podałam właściwy czas. 

Smacznego:)

z chorizo i pieczarkami

składniki:

200 g pęczaku

200 g kiełbasy chorizo

200 g pieczarek

1/2 pora

4 ogórki kiszone

4 jaja

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

sól, pieprz do smaku

 

Pęczak ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Kiełbasę, obrane pieczarki, ogórki i pora pokroić w plasterki.

 

Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić kiełbasę, smażyć mieszając aż wytopi się tłuszcz.

Wyjąć kiełbasę a na pozostały tłuszcz wrzucić pieczarki, po chwili pora, smażyć kilka minut.

 

Pęczak, kiełbasę, pieczarki z porem oraz ogórki wrzucić do miski, wymieszać, doprawić do smaku.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać wierzch, zrobić cztery wgłębienia, wbić w nie jajka.

Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać ok 15 minut; aż jajka się zetną.

Przed podaniem wierzch posypać siekanym szczypiorkiem. 

 z chorizo i pieczarkami

czwartek, 27 października 2016

Szukałam pomysłu na lżejszą wersję musaki, uwielbiam połączenie bakłażanów i mięsa mielonego.

Wymyśliłam taką oto zapiekankę - jest świetna!

Połączenie gorącej zapiekanki z zimnymi, aromatycznymi dodatkami smakuje wyśmienicie.

Bardzo polecam:)

jak musaka

składniki:

3 bakłażany

500 g mięsa mielonego wołowego

czerwona papryka

cebula

2 ząbki czosnku

sól

olej

łyżka koncentratu pomidorowego

przyprawy (do smaku):

papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa 

sos:

1 szkl jogurtu greckiego

2 jajka

łyżka ulubionych ziół (np mieszanki ziół greckich)

ponadto:

pomidorki koktajlowe

ser feta

czarne oliwki

listki świeżej bazylii

 

Bakłażana pokroić w 1cm plastry, zanurzyć w mocno osolonej wodzie, odstawić na ok 30 minut, osączyć, usmażyć na patelni grillowej (bez tłuszczu).

 

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać posiekany czosnek i mięso, smażyć pod koniec dodając pokrojoną w kostkę paprykę.

Doprawić do smaku (powinno być dość pikantne), dodać koncentrat pomidorowy, zdjąć z ognia.

 

W natłuszczony naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry bakłażana i mięso, ostatnią warstwą powinny być bakłażany.

Składniki sosu wymieszać, polać wierzch zapiekanki.

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut.

 

Przed podaniem wierzch posypać pomidorkami, oliwkami, pokrojonym serem i listkami bazylii.

jak musaka

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Figi przywieźliśmy z wakacji, zebraliśmy wprost z drzewa, pyszne!

Na szczęście i u nas można je dostać.

Nasze ulubione dodatki: ser pleśniowy i szynka dojrzewająca i powstała z nich prosta ale pyszna, ciepła przekąska.

w szynce dojrzewającej 

składniki:

10 fig

100 g sera z niebieską pleśnią

20 plasterków szynki dojrzewającej

ponadto:

20 pomidorków koktailowych

20 listków bazylii


Ser pokroić na plasterki.

Figi przekroić na połówki.

Na każdą połówkę figi nałożyć kawałek sera, zawinąć w plasterek szynki, spiąć wykałaczką. 

Figi poukładać w żaroodpornym naczyniu.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika na każdą wystającą wykałaczkę nabić listek bazylii i pomidorka.

w szynce dojrzewającej

czwartek, 04 sierpnia 2016

Szybka i bardzo smaczna, ciepła przekąska w śródziemnomorskim stylu.

Małe grzanki, pachnące czosnkiem, zapiekane z pomidorami i dwoma rodzajami sera, podane ze świeżą bazylią - pycha!

 z pomidorami i dwoma serami 

składniki:

6 kromek bagietki (pełnoziarnistej)

100 g sera mozzarella

100 g sera pleśniowego

2 pomidory

ząbek czosnku

2-3 łyżki oliwy

świeże listki bazylii

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, mieszanką posmarować kromki pieczywa.

 

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.

 

W podobną kostkę pokroić również oba sery.

 

Pomidory i sery układamy na kromkach.

Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekamy ok 5 minut, aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. 

 

Przed podaniem na wierzchu układamy listki bazylii, można dodatkowo skropić odrobiną oliwy. 

z pomidorami i serami

sobota, 09 stycznia 2016

Kolejny na moim blogu pomysł na faszerowanego bakłażana.

Tym razem zupełnie inny sposób przygotowania bakłażana, podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym w TV.

Przepyszne danie:)

z suszonymi pomidorami i mozzarellą

składniki:

bakłażan

1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie

1/2 krążka sera pleśniowego

125 g serka kanapkowego o ostrym smaku, np chrzanowym lub czosnkowym

ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Bakłażan przekroić na pół, miąższ naciąć w krateczkę, uważając, by nie przeciąć skórki. 

Obficie posolić, odstawić na ok 30 minut.

Po tym czasie porządnie wypłukać w zimnej wodzie.

Oliwę z pomidorów wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Za pomocą pędzelka posmarować bakłażany. 

Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok 30 minut.

Wyjąć, lekko wystudzić.

Następnie miąższ wydrążyć łyżeczką uważając, by nie uszkodzić skórki.

Do miąższu dodać pokrojone w paski pomidory oraz nakładane łyżeczką porcje serka kanapkowego.

Wymieszać delikatnie, doprawić do smaku.

Farszem napełnić bakłażanowe łódeczki.

Na wierzchu ułożyć trójkąciki sera pleśniowego.

Ponownie wstawić do piekarnika na ok 30 minut.

Podawać ze świeżymi pomidorami i natką pietruszki.

z suszonymi pomidorami i mozzarellą

czwartek, 17 grudnia 2015

Bakłażan, po brzegi nadziany wspaniałym farszem - dla niektórych kolacja idealna:)

Sporo u mnie ostatnio bakłażanowych dań, ale co tam - stare przysłowie głosi: przez żołądek do serca, a skoro słyszę, że bakłażany, to najlepsze warzywa na świecie, czemu miałabym faktu nie wykorzystać? ;)

Danie proste i smaczne.

mięsem pieczarkami mozzarellą 

składniki:

bakłażan

100 g wołowego mięsa mielonego

cebula

ok 100 g pieczarek

125 g sera mozzarella

2 pomidory

1/2 pęczku koperku

ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

oliwa 

 

Bakłażan umyć, przeciąć wzdłuż na pół.

Wydrążyć środek, miąższ pokroić w drobną kostkę, powstałe łódeczki posolić. 

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić mięso, posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki, smażyć ok 7 minut, zdjąć z ognia.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, wymieszać, lekko przestudzić.

Bakłażanowe łódeczki wypłukać pod bieżącą wodą.

Zawartość patelni wymieszać z pokrojonym bakłażanem, doprawić do smaku, dodać połowę posiekanego koperku.

Farszem napełniać bakłażana.

Na wierzchu układać pokrojoną drobno mozzarellę.

Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego z pokrywką (lub przykryć folią aluminiową).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 40 minut (aż bakłażan zmięknie), pod koniec zdejmując pokrywkę, żeby ser lekko się zrumienił.

Przed podaniem posypać resztą koperku.

mięsem pieczarkami mozzarellą

poniedziałek, 09 listopada 2015

Prosta, smaczna, pożywna i zdrowa zapiekanka. 

Bakłażany, pomidory, oliwa, mozzarella i zioła...

Idealna na lekką kolację z kieliszkiem wina:)

z pomidorami i mozzarellą

składniki:

2 bakłażany

125 g mozzarelli

ok 200 ml suszonych pomidorów w oliwie

3 duże pomidory (lub puszka pomidorów)

cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej bazylii (lub łyżka suszonej)

sól, pieprz do smaku

natka pietruszki

 

Bakłażany umyć, pokroić w ok 1 cm plastry, włożyć do zimnej, mocno osolonej wody, odstawić na 10 minut.

Następnie plastry wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na patelni grillowej.

 

Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jeśli używamy gotowych, z puszki, należy rozgnieść je widelcem.

Na patelnię wlać oliwę z suszonych pomidorów, dodać posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zrumienią wrzucić obrane pomidory lub te z puszki wraz z zalewą. 

Dodać bazylię, sól i pieprz, dusić aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. 

Sos wlać na dno naczynia żaroodpornego.

Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, posypać pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i mozzarellą.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

z pomidorami i mozzarellą

Jesień pełna warzyw

czwartek, 29 października 2015

Pyszne, sycące i rozgrzewające, bardzo jesienne danie.

Klasyczna zapiekanka pasterska, w której ziemniaczane puree wzbogaciłam o inne warzywa, dzięki którym zyskałam nie tylko piękny, energetyzujący, oranżowy kolorek ale i całkiem nowy smak.

z dynią

składniki:

warstwa mięsna:

500 g mięsa mielonego

duża cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżki koncentratu pomidorowego

pęczek natki pietruszki

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

puree:

ok 750 g ziemniaków

2 marchewki

ok 1/4 średniej dyni

2 łyżki masła

200 ml mleka

sól, pieprz do smaku

 

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. 

Gdy się zrumienią wrzucić mięso, smażyć ok 5 minut, następnie wlać ok 1/2 szkl wody, dusić do miękkości.

Na końcu dodać posiekaną pietruszkę i koncentrat pomidorowy.

Doprawić do smaku.

 

Warzywa obrać, do wrzącej wody wrzucić marchewki, po 5 minutach ziemniaki i po kolejnych 5 dynię.

Gotować do miękkości. 

Odcedzić, dodać masło, mleko i przyprawy, zmiksować na gładką masę.

 

Naczynie żaroodporne natłuścić, na dno ułożyć warstwę mięsa, docisnąć, na wierzch wyłożyć puree.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20 min, aż wierzch lekko się zrumieni.

z dynią

Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015Jesień pełna warzyw 

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów