w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: Pizza

środa, 10 maja 2017

Mamy sezon szparagowy:) 

Krótki jest, trzeba więc spieszyć się, żeby przygotować jak najwięcej pysznych dań z tym smakowitym dodatkiem!

Dziś proponuję pizzę.

Jest pyszna i naprawdę wyjątkowa.

Prócz szparagów zapiekłam na niej szynkę dojrzewającą i trzy rodzaje sera.

Niesamowite i warte polecenia jest ciasto: drożdżowe, szybkie, bo niewymagające wyrabiania, wałkowane na kaszy mannej. 

Z pewnością wykorzystam je również w innych pizzowych wariantach, wszystkim bardzo polecam.

ze szparagami, szynką parmeńską i serami

składniki:

ciasto:

ok 1,5 szkl mąki pszennej

1/2 szkl ciepłego mleka

1/2 łyżeczki curku

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

30 g świeżych drożdży

ponadto:

oliwa

kasza manna

nadzienie:

1/2 pęczka szparagów

120 g mozzarelli

120 g sera feta

120 g sera pleśniowego

3 łyżki  miodowego sosu musztardowego

 

W ciepłym mleku rozmieszać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut.

Pozostałe składniki ciasta wrzucić do miski, dodać zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto posmarować oliwą, przykryć ściereczką, odstawić na 10 minut.

W tym czasie obrać szparagi, wrzucić na wrzątek, po 5 minutach odcedzić.

Sery pokroić w kawałki.

Szynkę podrzeć na niewielkie części.

 

Blat posypać kaszą manną, wyłożyć ciasto, rozciągnąć na kaszce, rozwałkować wierzch również posypując kaszą.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę.

Wierzch cienko posmarować sosem.

Rozłożyć kawałki szynki, sery i szparagi.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut. 

ze szparagami, szynką parmeńską i serami

czwartek, 23 marca 2017

To ciasto jest fantastyczne!

Drożdżowe, elastyczne i aromatyczne dzięki niecodziennemu dodatkowi oliwek.

Świetnie się z nim pracuje.

Myślę, że znakomicie sprawdziłoby się również jako ciasto na bułeczki, z pewnością kiedyś wypróbuję!

Pizza na takim spodzie smakuje wyśmienicie. 

Na wierzch każdy może "naładować" swoje ulubione dodatki. 

Co do sposobu podania zaś: polecam, bo jestem ostatnio oczarowana! Na gotową, upieczoną pizzę zamiast tradycyjnego keczupu nałożyć świeżą rukolę pokrojoną w kostkę fetę i plastry pomidora. Wierzch ewentualnie skropić odrobiną oliwy - cudowne połączenie! Tak podana pizza jest nie tylko zdrowsza i smaczniejsza, ale też znakomicie wygląda :)

Powiem szczerze: ostatnio jadamy tylko taką; inna już mi nie smakuje...

z dodatkiem czarnych oliwek

składniki:

zaczyn:

30 g świeżych drożdży

1 szk ciepłej wody

1 łyżeczka miodu

1 łyżka mąki

ciasto właściwe:

0,5 kg mąki

3 łyżki oliwy

łyżeczka soli

3/4 szkl oliwek bez pestek

 

Drożdże wkruszyć do wody, dodać mąkę i miód, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut.

Mąkę przesiać, dodać zaczyn, sól i łyżkę oliwy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, wierzch natłuścić łyżką oliwy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 40 minut.

z dodatkiem czarnych oliwek 

Oliwki drobno posiekać, dodać do wyrośniętego ciasta, ponownie wyrobić, uformować kulę, natłuścić pozostałą oliwą i odstawić jeszcze na ok 30 minut.

Wyrośnięte ciasto rękoma rozciągnąć po pożądanego kształtu (ja piekłam na natłuszczonej blaszce ze standardowego wyposażenia piekarnika).

Na wierzch wyłożyć dodatki, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

z dodatkiem czarnych oliwek

piątek, 10 lutego 2017

Wczoraj świętowaliśmy <z przymróżeniem oka> międzynarodowy dzień pizzy :D

Nie zdążyłam z wpisem, dlatego dziś chciałam zaprosić na pizzę w nietypowej formie: drożdżowe ciasto nadziane pysznym farszem, uformowane w kształt słoneczka.

Oryginalna, ciekawa i smaczna wersja pizzy.

z dynią i boczkiem

składniki:

ciasto:

3/4 szkl dyniowego pure*

3 szkl mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

1/4 szkl ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

nadzienie:

ok 150 g wędzonego boczku

ok 500 g miąższu dyni

cebula

po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół)

sól, pieprz, mielona papryka, curry do smaku

ew. oliwa

3 łyżki sosu pomidorowego (domowego keczupu)

ponadto:

jajko

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe, sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.

 

Boczek pokroić w paseczki. Wytopić na suchej patelni, w razie potrzeby (jeżeli boczek jest chudy) dolewając nieco oliwy.

Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, gdy się zrumieni dodać startą na tarce o grubych oczkach dynię. Smażyć aż dynia będzie miękka, doprawić do smaku. 

Zdjąć z ognia, przestudzić.

 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić,  podzielić na pół. 

Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy.

Pierwsze ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką, ze standardowego wyposażenia piekarnika).

Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając ok 1,5 cm naokoło.

Na środek nałożyć ok 1/3 nadzienia. Pozostałe wyłożyć w obręcz po obwodzie, na krawędzi posmarowanej sosem. 

Przykryć drugim ciastem.

Środkową część (tę z nadzieniem) przykryć niedużą miseczką.

Zewnętrzne brzegi ciasta skleić.

Ostrym nożem nacinać ciasto, wywijać w kształt płatków.

Zdjąć miseczkę, wierzch pizzy posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok 25 minut.

pizza

sobota, 29 października 2016

Niezbyt często jadamy pizzę.

Tym razem powodem do jej zrobienia stał się duży kawał wędzonego boczku, który dostałam - jakoś najbardziej smakuje mi pizza z boczkiem właśnie.

Wybrałam więc wersję - nazwijmy ją umownie - wiejską; z dodatkiem boczku, ogórka kiszonego i jajka na twardo.

W sumie na pizzę każdy może "naładować" dokładnie to, co chce. Ważne, żeby mieć dobre ciasto.

A moje dzisiejsze ciasto jest świetne!

Z dodatkiem serka wiejskiego i piwa, jest wyjątkowe w smaku, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Długo zachowuje świeżość, pizza była pyszna nawet następnego dnia, po odgrzaniu.

Przepis z książeczki z serii "Smacznie i zdrowo" pt. "Pizza*focaccia*bruschetta*piada", wyd. SBM. 

na piwnym spodzie 

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

200 g serka wiejskiego

300 ml piwa

50 g świeżych drożdży

płaska łyżeczka soli

nadzienie:

sos pomidorowy

cebula

pieczarki

boczek

jajka na twardo

starty ser

 

Piwo podgrzać, rozpuścić w nim drożdże.

Mąkę przesiać, dodać sól i serek, następnie mieszając po trochę piwnego rozczynu drożdży.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. 

Pozostawić pod przykryciem godzinę.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką.

Krótko wyrobić, rozwałkować.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. 

Posmarować sosem pomidorowym, nałożyć nadzienie.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Piec ok 20 minut. 

na piwnym spodzie

wtorek, 19 lipca 2016

To chyba najlepsza pizza, jaką miałam okazję jeść.

Podobną mieliśmy okazję niedawno próbować we włoskiej trattorii, włoskiej, ale zlokalizowanej w Krakowie;) Wybrałam przepis, "podrasowałam" trochę składniki, żeby było tak, jak lubimy.

Pizza na pół surowa można powiedzieć.

Część dodatków jest tradycyjnie zapieczona na cieście drożdżowym, resztą położona na wierzchu już po wyjęciu z piekarnika.

To znacznie zdrowsza wersja, taki trochę mix pizzy i sałatki.

Pachnąca ziołami, rewelacyjna!

Do tej pizzy zdecydowanie nie pasuje keczup, można ewentualnie polać wierzch odrobiną oliwy.

z rukolą i szynką dojrzewającą 

składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej, chlebowej

30 g świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

łyżka oliwy z oliwek

dodatki:

kilka łyżek pomidorowego sosu do pizzy (użyłam domowego keczupu)

125 g mozzarelli

100 g fety

100 g szynki dojrzewającej

3-4 pomidory

rukola

garść oliwek

świeże listki bazylii

świeże oregano

 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić w ciepłym miejscu na 20 minut.

Do pozostałej mąki dodać zaczyn, sól i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.

 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki.

Mozzarellę pokroić na kawałki, fetę w kosteczkę.

Plasterki szynki porwać palcami.

Listki oregano oddzielić od łodyżek.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć palcami.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę.

Posmarować sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć 1/2 pomidorów i mozzarellę, posypać listkami oregano.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika podzielić na porcje.

Na każdą wyłożyć część rukoli, szynki, fety, surowych pomidorów i oliwek.

z rukolą i szynką dojrzewającą

sobota, 14 maja 2016

Podobne drożdżowe kwiatuszki piekłam już kiedyś z pieczarkami.

Wyglądają bardzo efektownie a ich przygotowanie jest proste.

Dlatego postanowiłam zrobić je znowu, tym razem z nadzieniem serowo-szpinkowym.

Ponieważ szpinak uwielbiam, w każdej postaci, ta wersja bardzo, bardzo mi smakuje.

W połączeniu z kremową ricottą jest po prostu super!

Takie małe, drożdżowe pizzerinki są idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 ze szpinakiem i serem

składniki:

ciasto:

25  świeżych drożdży

200 ml ciepłe wody

łyżka oleju

łyżeczka soli

350 g mąki chlebowej

nadzienie:

250 g mrożonego szpinaku

150 g ricotty

cebula

ząbek czosnku

sól, pieprz

2 łyżki oliwy

ponadto:

jajko

czarnuszka

 

Drożdże rozpuścić w odrobinie wody, dodać resztę wody, olej, sól oraz mąkę.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40 minut.

  

Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę, smażyć ok minuty, dodać szpinak, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum, podgrzewać od czasu do czasu mieszając aż szpinak się rozmrozi i odparuje.

Wystudzić, dodać ser, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę.

 

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarobić na oprószonej mąką stolnicy.

Rozwałkować na grubość ok 5 mm.

Wycinać kółka jak na pierogi. Na połowę z nich nałożyć po łyżce nadzienia, przykryć "pustym" kółkiem.

Sklejać brzegi naokoło (jak pierogi).

Każdy krążek naciąć w 6 miejscach uważając, by nie przeciąć do końca.

Każdy rozcięty kawałek wywinąć na bok formując płatki.

(zdjęcia istruktażowe tutaj).

 

Gotowe pizzerinki przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Jajko roztrzepać, za pomocą pędzelka posmarować nim wszystkie kwiatki.

Posypać czarnuszką.

 

Piec ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

 ze szpinakiem i serem

  Viva Ricotta! edycja III

wtorek, 09 lutego 2016

Światowy dzień pizzy dziś!

Choć nieczęsto jadamy pizzę, w tym roku jakoś nie mogłam się doczekać.

Postawiłam na coś, czego nigdy dotąd nie próbowałam.

Turecka pizza - z tradycyjnym, włoskim przysmakiem nie ma wiele wspólnego.

Elti pide to cienkie drożdżowe ciasto, uformowane w kształt łódeczek, po brzegi napełnionych mielonym, dobrze doprawionym mięsem.

Różne są na ten przysmak przepisy.

Oryginalnie do nadzienia używa się baraniny, ja dałam wołowinę, dołożyłam pieczarki, czosnek, cebulę i mnóstwo aromatycznych przypraw.

Ponieważ do tego tupu pizzy nie podaje się sosu, przygotowałam salsę ze świeżych warzyw.

Wyszło tak pysznie, że ach!

z mieloną wołowiną i warzywną salsą 

składniki:

ciasto:

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl ciepłej wody

30 g świeżych drożdży

2 łyżki oliwy 

1/2 łyżeczki cukru

1/4 łyżeczki soli

nadzienie:

300 g mielonej wołowiny

100 g pieczarek

cebula

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu)

1/2 pęczka natki pietruszki

przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, mielona papryka, mielone chili, kardamon, curry

salsa:

pomidor

1/2 pęczka rzodkiewek

1/2 ogórka szklarniowego

cebula ze szczypiorem

2 łyżki oliwy

łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli i pieprzu

 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i drożdże. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką.

Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut (do czasu aż podwoi objętość).

 

Cebulę, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym i przyprawami. Porządnie wymieszać.

 

Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 4 części. Cienko rozwałkować na owalny kształt.

Na każdym kawałku rozłożyć 1/4 nadzienia, pozostawiając ok 1 cm wolnego brzegu.

Brzegi ciasta założyć do środka, uformować na kształt łódki.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Piec ok 30 minut.

 

Warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę. 

Doprawić do smaku. 

 

Gotowe pizze wyjąć na talerze, na wierzch wyłożyć warzywną salsę.

z mieloną wołowiną i warzywną salsą

piątek, 01 maja 2015

Miałam je przygotować, na pieczarkowy tydzień, nie zdążyłam...

Ale skoro już postanowiłam, to gdy tylko znalazłam chwilkę od razu je upiekłam.

Są bardzo smaczne, idealne na przekąskę czy kolację. Znakomity dodatek np do barszczu.

Świetne na ciepło, ale dobre również na zimno. 

Moja Córcia poprosiła o jednego kwiatuszka jako drugie śniadanko do szkoły.

Ciasto jest przyjemne w obróbce, do środka można zapakować właściwie wszystko, co wpadnie nam do głowy. 

Wyglądają bardzo ładnie i wbrew pozorom są łatwe i proste do zrobienia.

Te pyszne drożdżowe "kwiatuszki" z wytrawnym nadzieniem trochę przypominają pizzerinki.

Zbliża się czas pikników, takie wypieki będą znakomite!

 z pieczarkami i mozzarellą

składniki:

ciasto:

25  świeżych drożdży

200 ml ciepłe wody

łyżka oleju

łyżeczka soli

350 g mąki chlebowej

nadzienie:

250 g pieczarek

cebula

125 g mozzarelli

sól, pieprz do smaku

2-3 łyżki oleju

ponadto:

jajko

czarnuszka

 

Drożdża rozpuścić w odrobinie wody, dodać resztę wody, olej, sól oraz mąkę.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40 minut.

 

Pieczarki i cebulę obrać, okroić w plasterki. Rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki, smażyć kilka minut mieszając aż zmiękną. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Mozzarellę pokroić w małe kawałeczki, wymieszać z pieczarkami. Doprawić do smaku.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarobić na oprószonej mąką stolnicy.

Rozwałkować na grubość ok 5 mm.

Wycinać kółka jak na pierogi. Na połowę z nich nałożyć po łyżce nadzienia, przykryć "pustym" kółkiem.

Sklejać brzegi naokoło (jak pierogi).

Każdy krążek naciąć w 6 miejscach uważając, by nie przeciąć do końca.

Każdy rozcięty kawałek wywinąć na bok formując płatki.

 z pieczarkami i mozzarellą

Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Jajko roztrzepać, za pomocą pędzelka posmarować nim wszystkie kwiatki.

Posypać czarnuszką.

 

Piec ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

z pieczarkami i mozzarellą 

 

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Niewielkie drożdżowe placuszki, zrolowane ze świeżym szpinakiem oraz salami bądź boczkiem (ciągle nie mogę się zdecydować, która wersja bardziej mi smakuje).

Jedna porcja w sam raz na mały głód, kilka pizzerinek zaspokoi apetyt nawet wielkiego żarłoka.

Pizza w wersji mini sprawdza się w moim domku lepiej niż tradycyjna wersja.

Tym bardziej, że smakuje również na zimno, może stanowić smaczne drugie śniadanko w szkole lub pracy.

ze szpinakiem, boczkiem i salami

składniki:

ciasto:

200 g białej mąki chlebowej

300 g mąki pszennej pełnoziarnstej

40 g świeżych drożdży 

łyżeczka cukru

łyżki oliwy

1/2 łyżeczki soli

1/2 szkl ciepłej wody

nadzienie:

sos pomidorowy (użyłam keczupu z dyni)

plastry salami lub boczku

świeży szpinak

starty ser żółty

 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę białej mąki. Odstawić na 15 minut.

Dodać pozostała składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, odłożyć na godzinę, pod przykryciem, w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt grubości ok 5 mm.

Ciasto posmarować sosem pomidorowy, układać na przemian listki szpinaku i plasterki wędliny, na końcu posypać startym serem.

z salami lub boczkiem

Zwinąć jak roladę.

Kroić w plastry grubości ok 1,5 - 2 cm.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić jeszcze na ok 20 minut.

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Smakują zarówno podane na ciepło, jak i na zimno.

z boczkiem lub salami 

wtorek, 10 lutego 2015

Nie zdążyłam z wpisem wczoraj, a to przecież taaaaaka ważna data:D

9 lutego - Światowy Dzień Pizzy!

Moja propozycja dla uczczenia tego niezwykłego święta: gwiaździsta pizza meksykańska.

Wymaga nieco większego wkładu pracy niż tradycyjna, ale za to jest bardzo pyszna i bardzo pikantna.

Niecodzienne; gwiaździste wycinanie i składanie ciasta eliminuje problem suchych rantów, których niektórzy wcale nie jedzą:)

Smakuje, syci i rozgrzewa.

meksykańska 

składniki:

ciasto:

200 ml ciepłej wody

25 g świeżych drożdży

łyżka oleju

płaska łyżeczka soli

50 g mąki kukurydzianej

ok 300 g mąki pszennej

nadzienie:

300 g mięsa mielonej wołowiny

łyżka oliwy

ząbek czosnku

łyżeczka przyprawy meksykańskiej

łyżeczka oregano

szczypta soli

50 ml przecieru pomidorowego (użyłam keczupu z dyni)

cebula

czerwona papryka

łyżka kukurydzy z puszki

kilka czarnych oliwek

300 g startego żółtego sera

 

Ok 1/2 szkl wody wlać do miski, wkruszyć drożdże, mieszać aż się rozpuszczą.

Dodać resztę wody, oliwę, sól, mąkę kukurydzianą i prawie całą mąkę pszenną.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pozostawić na około 40 minut pod przykryciem do czasu, aż podwoi objętość.

 

Wołowinę podsmażyć na oliwie, dodać przyprawę meksykańską, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek średnicy ok 10 cm większej niż planowana pizza. Placek przełożyć na arkusz papieru do pieczenia.

Rozsmarować na nim przecier pomidorowy. z brzegów powycinać trójkąty tak, by nadać pizzy  kształt gwiazdy (trójkąty można upiec osobno i wykorzystać np do takiej sałatki).

Oliwki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki.

Pizzę razem z papierem przełożyć na blaszkę.

Na środek ciasta wyłożyć mięso, paprykę, kukurydzę, oliwki i cebulę. Wierzch posypać startym serem.

Brzegi ciasta zawinąć do środka.

Piec pizzę około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

meksykańska

Pyszna pizza

Meksyk od kuchni

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów