w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: kukurydza

piątek, 27 maja 2016

Ostatnio, z racji chwilowego unieruchomienia prawej ręki, mam problem z wykonywaniem właściwie wszystkich czynności, nie tylko w kuchni...

Na szczęście mogę liczyć na pomoc moich wspaniałych pomocników!

Kiedy dostaliśmy zaproszenie na grilla postanowiliśmy wspólnymi siłami przygotować sałatkę.

Od kilku lat już w okresie arbuzowym staram się przygotowywać sałatki z jego dodatkiem, kto nie próbował, powinien to zrobić koniecznie! Sprawdza się świetnie w różnych zestawach.

Zrobiwszy przegląd szafek i lodówki uznałam, że mam akurat wszystko, co potrzeba na tę pyszną sałatkę - to był strzał w dziesiątkę:)

Pięknie się prezentowała i wszystkim bardzo smakowała.

Została okrzyknięta "sałatką ulubioną Cioci Marty":)

z arbuzem i fetą 

składniki:

kilka liści zielonej sałaty

5 ugotowanych na twardo jaj

2 pomidory

puszka kukurydzy

ćwiartka małego arbuza

125 g sera sałatkowego

2 garście łuskanego słonecznika

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka majonezu

łyżka soku z cytryny

płaska łyżeczka curry

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić wg uznania, odstawić w chłodne miejsce.

 

Sałatkę umyć, poszarpać na nieduże kawałki.

Jajka pokroić w dość dużą kostkę.

Pomidory umyć, pokroić w półplasterki.

Kukurydzę osączyć.

Arbuz i ser pokroić w ok 1 cm kostkę.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

 

W salaterce układać kolejno:

sałatę, jajka, pomidory, kukurydzę, cały sos, arbuza, ser.

Wierzch posypać słonecznikiem.

 z arbuzem i fetą

Wszystkie składniki na tę pyszną sałatkę można kupić, bez wychodzenia z domu, w sklepie Alma.

GRILL PIKNIK Menu

poniedziałek, 21 września 2015

Przepyszna, sycąca a jednocześnie lekka sałatka z dodatkiem mojej ulubionej dyni.

W ogóle to osobiście mogłabym zjeść nawet całą dynię upieczoną z czosnkiem, oliwą i ziołami, zaraz po wyjęciu z piekarnika, bez żadnych już dodatków!

Jest przepyszna!

Ta sałatka, w której znajdziemy dynię w towarzystwie innych warzyw i sera oraz miodowego winegretu jest po prostu rewelacyjna!

z brokułem i fetą 

składniki:

nieduża dynia

2 łyżki oliwy

świeże zioła

brokuł

150 g sera feta

3 pomidory

puszka kukurydzy

ząbek czosnku

sól do smaku

sos:

3 łyżki oliwy 

łyżka soku z cytryny

łyżka miodu

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.

 

Dynię przekroić w ćwiartki, usunąć nitkowaty środek z pestkami, resztę skropić oliwą, natrzeć czosnkiem, posolić, obsypać ziołami, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok 40 minut (w zależności od rodzaju dyni; tak, aby łatwo wchodził weń widelec).

Po upieczeniu dynię wystudzić, pokroić w kostkę.

 

Brokuł podzielić na różyczki, ugotować na półmiękko, w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem łyżeczki octu.

 

Pomidory i ser pokroić w kostkę.

Kukurydzę osączyć.

W salaterce okładać warstwami pomidory, kukurydzę, brokuły, ser i dynię.

Polać sosem.

z fetą, pomidorami, brokułem

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Meksykańska zupa z kukurydzy - gęsta, pikantna, sycąca, smaczna.

z filetem kurczaka

składniki:

pojedyncza pierś kurczaka

2 puszki kukurydzy

cebula

2 marchewki

2 ziemniaki

50 g masła

duża łyżka przyprawy meksykańskiej

kilka gałązek koperku

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać osączoną kukurydzę, smażyć ok 3 minut.

Dodać całą pierś kurczaka, oraz obrane i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki.

Dodać tyle wody, aby sięgała ok 5 mm nad poziom składników zupy.

Gotować na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną.

Zdjąć z ognia wyjąć mięso, resztę zmiksować.

Zupę ponownie postawić na ogniu, w ok 1/2 szkl wody rozpuścić przyprawę meksykańską, dodać do zupy. 

Jeśli zupa wydaje nam się zbyt gęsta można dodać więcej wody.

Zupę zagotować,.

Podawać z pokrojonym mięsem kurczaka i posiekanym koperkiem.

z filetem kurczaka

poniedziałek, 23 lutego 2015

Wiosna już pachnie w powietrzu...

Z cebul pierwszych wiosennych kwiatów w moim ogródku przebijają się już przez warstwę ziemi młode, zielone listki. Nabrzmiałe pąki na gałązkach drzew i krzewów obiecują nieśmiało, że lada chwila pękną uwalniając listki. Bluszcz wypuścił długie, młode pędy. Po moim tarasie pełzała dziś śliczna, włochata gąsieniczka:)

W wiosennym duchu, możemy przygotować taką sałatkę- żółto-zielona; pyszna, zdrowa i chrupiąca. 

Przygotowałam już taką wiele razy, za każdym razem może być inna, bo rządzi się jedną prostą zasadą - prócz gotowanego kurczaka może zawierać wszystkie warzywa i owoce, które mają zielony bądź żółty kolor. Proste - prawda?

Dzisiejszy zestaw jest więc przykładowy, radzę dobierać składniki wedle swojego uznania i zawartości lodówki, o zawartości portfela wolę nie wspominać ;)

Pesto oczywiście możemy przygotować samodzielnie, zioła, z jakich je wykonamy również będą determinowały smak sałatki.

z kurczakiem 

składniki:

podwójna pierś kurczaka

sałata lodowa

jabłko

puszka kukurydzy

seler naciowy

ogórek zielony

4 gotowane jajka

sos:

150 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki zielonego pesto

 

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Osączyć, wystudzić, pokroić w kostkę. 

Składniki sosu dokładnie wymieszać.

Sałatę pokroić w paseczki.

Jabłko (jeśli ma żółtą lub zieloną skórkę nie trzeba go obierać) pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki.

Kukurydzę osączyć.

Seler pokroić w plasterki.

Jajka w kostkę.

Składniki sałatki wymieszać, włożyć do salaterki, polać sosem.

z kurczakiem i pesto

 Zdrowa przekąska

sobota, 21 lutego 2015

Klasyczne, meksykańskie danie.

Pikantny farsz na bazie mięsa mielonego zawinięty w placki tortilli.

Oczywiście stopień "pikantności" farszu, jak również użyte dodatki zależą od naszych gustów i upodobań.

Polecam przygotowanie domowej tortilli, to naprawdę bardzo proste.

meksykańskie

składniki:

8 placków tortilli (domowej)

500 g mięsa mielonego

puszka czerwonej fasoli

puszka kukurydzy

puszka pomidorów

duża cebula

czerwona papryka

2 ząbki czosnku

oliwa

ok 1/2 łyżeczki soli

pieprz, pieprz kajeński, chili, curry, gałka muszkatołowa do smaku (w sumie około jednej dużej łyżki)

 

Czosnek obrać, zgnieść ząbki trzonkiem noża, pokroić w drobniutką kosteczkę.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, gdy się zrumienią dodać mięso i sól. Smażyć rozgniatając drewnianą łopatką tak, by mięso nie zbijało się w bryły do czasu, aż zbrązowieje.

Dodać pomidory.

Przyprawy rozmieszać w 1/2 szkl wody, wlać do mięsa, w razie potrzeby dolać wody tak, by przykryła całość. 

Dusić na maleńkim ogniu pod przykryciem około 30 minut uważając by się nie przypaliło, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.

Paprykę pokroić w paseczki, dodać do mięsa. Po około 5 minutach zdjąć pokrywkę, dodać fasolę i kukurydzę, trzymać na ogniu do czasu aż sos zgęstnieje.

Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.

Na placki tortilli nakładać farsz, zwijać jak naleśniki.

Pysznie smakują z dodatkiem świeżych pomidorów i sałaty. 

meksykańskie danie

Meksyk od kuchni 

piątek, 13 lutego 2015

Wpadła mi w ręce książka "Na każdą okazję - sałatki i surówki".

Wśród 150 różnych "znakomitych" przepisów kilka wydało mi się szczególnie interesujących, zapisałam je sobie do wypróbowania.

Na początek sałatka na bazie ryżu, z kiełbasą podsuszaną i całą masą pikantnych przypraw.

Aromatyczna i bardzo ostra!

z ryżem i kiełbasą 

składniki:

250 g ugotowanego na sypko ryżu

300 g cienkiej, podsuszanej kiełbasy

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

czerwona cebula

czerwona papryka

5 ogórków konserwowych

1/3 szkl oliwy

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, pieprz kajeński, curry do smaku

 

Kukurydzę i fasolę osączyć.

Cebulę, paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.

Kiełbasę pokroić w półplasterki.

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z dużą szczyptą soli, wlać oliwę, porządnie rozetrzeć.

Składniki sałatki wymieszać, wlać czosnkową oliwę, doprawić wg gustu. 

z kiełbasą i ryżem

Meksyk od kuchni

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów