w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: racuchy

piątek, 05 sierpnia 2016

Świetna przystawka stworzona na podstawie przepisu znalezionego w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis".

Cukiniowe placki przełożone domowym sosem czosnkowym a'la tzatziki.

Torcik świetnie wygląda, jest smaczny i prosty w przygotowaniu, zrobi furorę na każdym przyjęciu, będzie znakomity jako dodatek do grilla.

Najlepiej smażyć placki na patelni zbliżonej rozmiarem do posiadanej przez nas tortownicy.

Wówczas blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy kolejno placki i sos, lekko dociskamy. wygładzamy wierzch i chłodzimy. Dzięki temu uzyskujemy równiutki, kształtny torcik.

z czosnkowym sosem 

składniki:

placki:

3 nieduże, młode cukinie

3/4 szkl mąki pszennej

2 jajka

łyżka oliwy

1/2 szkl mleka

duża szczypta soli

sos:

5 łyżek jogurtu greckiego

1 nieduży ogórek zielony

2 ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

ponadto:

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 czerwonej papryki

 

Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru wody.

Do ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki. 

 

Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć.

Jaja zmiksować, dodać pozostałe składniki ciasta, zmiksować do konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka - zależy to od cukinii, jakiej używamy). Ciasto odstawić na ok 10 minut.

 

Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć kilka naleśników (u mnie wyszło 6 sztuk).

Wystudzić.

 

Naleśniki przekładać sosem czosnkowym, odłożyć do lodówki na min. 3 godziny.

 

Przed podaniem wierch posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką.

 

Kroić jak tort.

 z czosnkowym sosem

Uczta pod gołym niebem 2016

niedziela, 22 maja 2016

Kolejne wspaniałe danie, zaproponowane w akcji "Wypiekanie na śniadanie":)

Kiedy zobaczyłam w składzie mój ulubiony jogurt grecki nie mogłam nie spróbować!

Placuszki delikatne i puszyste, pyszne.

U mnie z kiwi; jeśli chcecie zobaczyć inne wersje zapraszam do: Agnieszki, Joanny, Grażyny, Bożeny, Marzeny, Marzeny D, Joanny G, Doroty, Angeliki

z kiwi na jogurcie greckim 

składniki: 

250 g jogurtu greckiego lub naturalnego

2 duże jajka

2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła

2 - 3 łyżki cukru

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

mała szczypta soli

ok 3  sztuk kiwi

ponadto:

cukier puder 


Przygotowanie

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.

Kiwi obrać, pokroić w dość grube plasterki.


Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia).

Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).


Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 plasterki kiwi.

Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.

Po lekkim przestudzeniu wierzch obsypać cukrem pudrem. 

z kiwi na jogurcie greckim

Przepis dodaję również do durszlakowej akcji:

  Tydzień z kiwi

poniedziałek, 18 maja 2015

Na początek troszkę o talerzu...

Moja znajoma ma niezwykłą, barwną i bardzo bogatą kolekcję wyrobów Fabryki Fajansu z Włocławka. 

Bywam u niej dość często, miałam dość czasu by dokładnie przyjrzeć się niezwykłości i misterności ręcznego wykonania, zakochałam się w tych talerzach, misach, dzbanuszkach, wazonikach i wszystkich innych rzeczach, których nie sposób zapamiętać czy wymienić.

Dość, że zapragnęłam i sama mieć COŚ takiego. Pragnienie nie było sprecyzowane, ani pilne.

Zdarzało mi się oglądać włocławkowe wyroby na allegro, ale jakoś żadne ze zdjęć nie wzbudziło mojego większego zainteresowania.

No i całkiem niedawno, zupełnie niespodziewanie na tzw "pchlim targu" udało mi się znaleźć trzy oryginalne, piękne talerze z lat 70-tych. Oczywiście nie mogłam im się oprzeć. Są moje! 

 

Dziś na jednym z nich zaserwowałam pyszne, puszyste racuszki z gruszkami.

Ciasto o tyle ciekawe, że z dodatkiem budyniu.

Oprószone cukrem pudrem, podane ze szklanką mleka - doskonałe na letni podwieczorek na tarasie.

Uwaga techniczna: należy smażyć na bardzo małym ogniu, inaczej z zewnątrz będą rumiane, ale w środku pozostaną surowe. 

na jogurcie, z budyniem 

składniki:

3 jajka

3 łyżki cukru

3/4 szkl jogurtu naturalnego

1 szkl mąki pszennej

1 budyń waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:

4 gruszki

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia

 

Jajka utrzeć z cukrem, dodać jogurt oraz mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Odstawić na ok 15 minut.

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w niewielkie kawałki.

Wmieszać do ciasta.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta formując owalne racuszki.

Smażyć na małym ogniu, z obu stron na złoto.

Po wyjęciu z patelni osączyć na papierowym ręczniku.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

na jogurcie

 Wiosenne słodkości!

środa, 14 stycznia 2015

Najlepsze racuchy na świecie!

Przepyszne, puszyste i na dodatek można je przygotować w zaledwie kilka chwil.

Uwielbiam.

 na jogurcie greckim

składniki:

2 szkl mąki pszennej

łyżeczka sody

400 ml jogurtu greckiego

3 jajka

szczypta soli

cukier waniliowy

ponadto:

olej do smażenia

3 jabłka

cukier puder

 

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki.

Wszystkie składniki ciasta zmiksować razem, dodać pokrojone jabłka.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu, z obu stron na złoto (pamiętajmy, że racuchy dość mocno rosną, trzeba uważać, aby dosmażyły się wewnątrz).

Po usmażeniu racuchy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać posypane cukrem pudrem.

 bardzo puszyste

 Karnawałowe Słodkości!

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Smaku tych placków nie da się z niczym porównać.

Na pewno nie smakują jak tradycyjne "tarciuchy", bardziej przypominają chyba drożdżowe racuchy. 

Ciasto składa się głównie z ziemniaków, potrzebne są również drożdże, nie dodaje się natomiast cebuli.

Autorka przepisu (gazetka "Przepis czytelników" 3/2013) proponuje podawać je "ze śmietaną lub z jeżynami" ja podałam z jogurtem greckim, jeżynami i cukrem pudrem i muszę przyznać, że były wyśmienite. 

Polecam te niecodzienne, pyszne i sycące placki. 

 na drożdżach, z jeżynami

składniki:

ciasto:

1 czerstwa bułka

1 i 1/2 kg ziemniaków

3/4 szkl ciepłego mleka

3 jajka

30 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

3 łyżki mąki

3 łyżki bułki tartej

sól

ponadto:

olej do smażenia

jogurt grecki

jeżyny

cukier puder

 

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć nadmiar wody.

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć między palcami, dodać do ziemniaków.

W tym samym mleku rozetrzeć drożdże, dodając łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, odstawić na ok 15 minut, następnie dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać, odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Następnie do masy dodać resztę mąki, bułkę tartą, sól i jajka, wyrobić ciasto.

Na patelni rozgrzać olej, nabierać łyżką porcje ciasta, smażyć placki z obu stron na złoto.

Osączyć na papierowym ręczniku, podawać z jogurtem, jeżynami i cukrem pudrem. 

 placki ziemniaczane drożdżowe

Jeżyny 2014Warzywa psiankowate 2014Warzywa psiankowate 2014

wtorek, 04 czerwca 2013

"...tradycyjna kuchnia czeska wywodzi się z kuchni chłopskiej - prostej, niewyszukanej, ale zdrowej i pożywnej." czytamy we wstępie książki Zofii Waszczukowej "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" (wyd. Ostoja, 1996)

Do sięgnięcia po tę właśnie książkę zachęciły mnie durszlakowe i akcje 

 

Przeglądając kolejne strony zwróciłam uwagę na te racuchy z dwóch powodów:

1. do przygotowania ciasta używa się gotowanych ziemniaków (a wiem już z wcześniejszych wyrobów (pączki, chleb)że ciasto przygotowane w ten sposób jest wyjątkowo delikatne, mięciutkie, wilgotne i długo utrzymuje świeżość )

2. racuchy są...pieczone.

Okazały się tak pyszne, że zniknęły w mgnieniu oka, jeszcze ciepłe.

Jeśli chętne do jedzenia będą co najmniej 4 osoby radzę od razu przygotować podwójną porcję.

 drożdżowe z ziemniaków, z powidłami

składniki:

250 g gotowanych ziemniaków

15 dag mąki krupczatki (moje ciasto było mocno klejące, wyrabiając dosypywałam mąki, w efekcie dodałam niemal dwa razy tyle)

1 jajko

1 łyżka cukru

5 dag drożdży

3-4 łyżki zsiadłego mleka (użyłam jogurtu naturalnego)

1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

szczypta soli

ponadto:

olej do posmarowania blachy

cukier puder 

powidła śliwkowe

 

Drożdże rozprowadzić w 2 łyżkach ciepłej wody.

Ugotowane, przestudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę, sól, skórkę cytrynową, cukier i drożdże, wymieszać.

Dodać mleko i jajko, wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.

Lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką, zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta formować kule wielkości pączków, w środku zrobić wgłębienie (ja przykładałam i lekko dociskałam oprószone mąką denko szklanki).

Blaszkę wysmarować tłuszczem, układać placki, odstawić na jeszcze 15 minut.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok 15-20 minut, na jasnozłoty kolor.

Gorące posmarować z wierzchu powidłem śliwkowym, posypać cukrem pudrem.

Smakują inaczej niż wszystkie racuchy i wszystkie drożdżówki, jakie jadłam do tej pory. Naprawdę trudno im się oprzeć. Żałuję tylko, że tak późno odkryłam ten wspaniały przepis.

Polecam:)

drożdżowe z ziemniaków, z powidłami śliwkowymi

piątek, 31 maja 2013

Moja wariacja na temat placuszków przygotowanych z płatków owsianych.

Z dodatkiem soku z pomarańczy i cytryny, z bananami - niecodzienne, smaczne, zdrowe.

cytrusowe z bananami

składniki:

250 ml mleka

1,5 szkl. płatków owsianych

2-3 jajka

1 łyżka oleju

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

skórka i sok z pomarańczy

skórka i sok z 1/2 cytryny

1 dojrzały banan

 

cukier puder do posypania

olej do smażenia

 

Mleko zagotować, wrzącym zalać płatki, odstawić do przestudzenia.

Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny.

Banan obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.

Pozostałe składniki połączyć w misce, dodać płatki z mlekiem, sok i skórkę owocową, dokładnie wymieszać.

Na końcu dodać banany.

Nakładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoto, osączyć na ręczniku papierowym.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

cytrusowe z bananami



piątek, 17 maja 2013

na szybko, na słodko, na pysznie:)

na jogurcie naturalnym

składniki:

300 g mąki pszennej

400 ml jogurtu naturalnego

2 jajka

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 jabłka

2 banany

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Jajka utrzeć z cukrem, dodać jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 

(Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki, w zależności od konsystencji jogurtu czasem trzeba dodać nieco więcej, innym razem trochę mniej mąki)

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki, banany pokroić w krążki.

Owoce delikatnie wmieszać w ciasto.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto.

Osączyć na papierowym ręczniku.

Posypać cukrem pudrem.

Najpyszniej smakują ze szklanką zimnego mleka.

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów