w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: muffinki

sobota, 14 stycznia 2017

Moja Córcia dostała zabawne, świąteczne foremki muffinkowe, postanowiłyśmy je wypróbować:)

Zdecydowałyśmy się upiec muffinki z dodatkiem kardamonu, nadziewane masłem orzechowym oraz nutellą bądź porzeczkowym dżemem.

Obie wersje nadzienia były bardzo smaczne, choć moim zdaniem opcja z kwaśnym dżemem jest  jednak lepsza:) Smak kardamonu w ciasteczkach jest bardzo delikatny i wyważony.

Same ciastka są przepyszne: mięciutkie, puszyste, wspaniale wyrośnięte.

Jak wszystkie muffiny tak i te przygotowuje się bardzo szybko i prosto.

z nutellą i dżemem

składniki:

suche:

250 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka kardamonu mielonego

mokre:

2 jajka

120 g cukru

1/2 szkl oleju

3/4 szkl mleka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

ponadto:

masło orzechowe

dżem z czarnej porzeczki

nutella

 

Jajka roztrzepać z dodatkiem cukru, dodać pozostałe "mokre" składniki.

Wszystkie składniki "suche" wymieszać ze sobą, wsypać do "mokrych".

Wymieszać wszystko razem szybko i byle jak - przypominam: zbyt długie i dokładne mieszanie, a już na pewno miksowanie spowoduje, że muffinki nie wyrosną, będą zbite, twarde i ciężkie.

 

Nalać mniej więcej 1/3 wysokości muffinkowych foremek (jeśli używamy metalowych powinniśmy wyłożyć je papierowymi papilotkami), następnie wyłożyć po odrobinie masła orzechowego i dżemu lub nutelli. Nałożyć resztę ciasta tak, by sięgało 3/4 wysokości foremek.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut, do tzw suchego patyczka.

z nutellą i dżemem

   Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

piątek, 25 listopada 2016

Proste i pyszne babeczki, zrobione przez moją Córcię:)

Dyniowe, czekoladowe, mięciutkie i pyszne!

dyniowe 

składniki:

suche:

1,5 szkl mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szkl cukru

3 łyżki kakao

szczypta soli

mokre:

3/4 szkl dyniowego puree

2 jajka

1/3 szkl oleju

1/2 szkl jogurtu greckiego

 

Składniki suche wymieszać w jednej misce.

Składniki mokre wymieszać porządnie w drugiej. 

Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać szybko i niedbale (zbyt długie i dokładne mieszanie nie jest korzystne dla muffinek).

Formę muffinkową wyłożoną papilotkami napełniać do 3/4 ich wysokości.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni piec muffinki ok 15 minut. 

dyniowe czekoladowe

czwartek, 16 czerwca 2016

Bardzo pyszne, niezwykle delikatne muffiny, które mogą mieć różne smaki, w zależności od owoców, jakie do nich dodamy.

U nas - zgodnie z sugestią Córki z rabarbarem, bananami i truskawkami. 

Maślana kruszonka świetnie się komponuje i dopełnia całości.

Smak i wygląd są ich zdecydowanym atutem, niestety ich wadą jest to, że trudno odchodzą od papilotek. Być może lepiej byłoby piec je w foremkach silikonowych...

Przepis znalazłam tutaj.

z kruszonką 

składniki:

suche:

2 szkl mąki pszennej

0,5 szkl cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

mokre:

2 jajka

szklanka mleka

0,5 szkl oleju

łyżeczka ekstraktu waniliowego

ponadto:

owoce - u nas: banan, 2 łodygi rabarbaru, kilka truskawek

kruszonka:

50 g mąki pszennej

2 łyżki cukru

30 g masła

 

Składniki suche wymieszać ze sobą.

Mokre (w drugim naczyniu) dokładnie wymieszać razem.

Owoce obrać/opłukać, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.

 

Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, wymieszać "szybko i byle jak"

 

Foremkę muffinkową wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. 

 

Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami, posypać wierzch każdej muffiny.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 25 minut (do tzw "suchego patyczka").

Po wyjęciu wystudzić na metalowej kratce.

z bananami rabarbarem i truskawkami

sobota, 05 marca 2016

Uwielbiam muffiny; za ich łatwość i szybkość wykonania, dekoracyjność i wygodę w podawaniu; za niezliczoną ilość kombinacji smakowych...

Dziś delikatne muffiny z serkiem ricottą, z aromatem pomarańczy i imbiru oraz migdałowymi płatkami - pachnące i pyszne!

Kolejny przepyszny wypiek w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie:); podobne małe słodkości znajdziecie również u Justyny, Joanny, Bożeny, Doroty, Joanny Z., Uli, Aliny, Joanny K. Niny, Bernadetty, Angeliki, Kasi, Magdaleny

pomarańczowe z migdałami 

składniki:

suche:

1 i 1/3 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1,5 łyżeczki imbiru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

mokre:

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki oleju

1 jajko

125g ricotty

sok z połowy pomarańczy

skórka z całej pomarańczy

ponadto:

płatki migdałowe




Mąkę, proszek , imbir i cukier wymieszać w jednej misce.

Mleko, olej, jajko, sok, skórkę i ricottę wymieszać dokładnie w drugiej misce.

Wlać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko widelcem.

Przelać masę do papilotek (3/4 ich wysokości). Posypać wierzch migdałami

Piec muffinki ok. 25-30 minut w 180'.

pomarańczowe z migdałami

 

niedziela, 21 lutego 2016

Mmmmmm...muffinki!

Miałam na nie straszną ochotę, uwielbiam wszystko, do czego dodaje się jogurt grecki:D

Te są zupełnie inne niż wszystkie, jakie piekłam do tej pory.

Mają miękki, ale raczej zwarty, wilgotny miąższ ukryty pod lekko chrupiącą skorupką.

Przepis od znajomej, od siebie dodałam kleksiki z kremu.

Wyszło ślicznie i pysznie:)

W oryginalnym przepisie konfitura wiśniowa, ja zastąpiłam ją domową konfiturą z porzeczek i czereśni. 

Bardzo się cieszę, że w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę" mamy właśnie muffinkowy temat:) 

Wspólnie ze mną w zabawie udział wzięły: Joanna, Ewa, Magdalena, Paulina, Dagmara, Marzena, Ewa, Ewa, Ewa, Bożena, Dorota, Ela, DorotaKatarzyna, Iwona, Angelika, Sylwia

z konfiturą wiśniową i kremem mascarpone 

składniki:

suche:

300 g mąki pszennej

150 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli 

mokre:

2 jajka

250 ml jogurtu greckiego

150 g stopionego masła

łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:

200 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

łyżka cukru pudru

łyżka soku z cytryny

ponadto:

konfitura wiśniowa

 

Składniki suche wymieszać ze sobą.

Składniki mokre również.

Mokre wlać do suchych, wymieszać "szybko i byle jak" - masa będzie dość gęsta.

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami.

Wykładać ciasto do 3/4 ich wysokości.

Piec ok 15 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wyjąć, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny, wymieszać z serkiem mascarpone.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

 

W środku każdej muffinki delikatnie wyciąć niewielki otwór. Łyżeczką nakładać odrobinę konfitury.

Naokoło wyciskać dekoracyjne rozetki z kremu.

z kremem mascarpone

sobota, 12 grudnia 2015

Na początek muszę się wytłumaczyć z przydługiej nieobecności na blogu, sprzęt zawiódł...

Ale ponieważ w czasie tutaj nieobecności udało mi się przygotować parę fajnych rzeczy, spróbuję je wkrótce zamieścić:)

Takie muffinki upiekłam na rodzinne, mikołajkowe spotkanie, prawda, że ładne?

W dodatku bardzo smaczne! 

Do ich przygotowania użyłam domowej roboty ekstraktu cytrynowego.

Ciastka nadziałam czekoladą terrawita z 70 % kakao, z nadzieniem cytrynowym. Czekolada jest pyszna; słodko-kwaśne nadzienie oblane warstewką ciemnej gorzkiej czekolady- pycha. A w tych muffinkach to już rewelacja po prostu!

z mikołajkową czapeczką

składniki:

ciasto:

składniki suche:

2 szkl mąki pszennej

łyżeczka sody

łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szkl cukru

1/2 szkl suchego maku

składniki mokre:

300 ml maślanki

1/2 szkl oleju

2 jajka

łyżeczka ekstraktu cytrynowego

krem:

250 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

odrobina czerwonego barwnika

ponadto:

czekolada terrawita z 70% kakao, z nadzieniem cytrynowym

kilka małych, białych bezików

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.  Dodać pozostałe "suche" składniki, wymieszać.

Wszystkie składniki mokre wymieszać na jednolitą masę.

Składniki mokre wymieszać z suchymi: szybko i byle jak.

Foremkę muffinkową wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut, do tzw "suchego patyczka".

Po wyjęciu z piekarnika w gorących muffinkach zrobić niewielkie nacięcie, w środek włożyć kostkę czekolady. Odłożyć do wystudzenia.

 

Śmietanę ubić , pod koniec dodając cukier puder, sok z cytryny i barwnik.

Delikatnie, ale dokładnie wmieszać serek mascarpone.

Kremem napełnić rękaw cukierniczy. Wyciskać krem na każdą muffinkę w formie stożka. 

Na szczycie ułożyć bezik.

z mikołajkową czapeczką 

sobota, 03 października 2015

Te niecodzienne muffiny powstały z ciasta drożdżowego, nadzianego jabłkami i cynamonem, zwiniętego w roladę i pokrojonego w plastry:)

Już podczas pieczenia cały dom pachnie tak, że ach! Trudno wytrwać i doczekać aż będą gotowe!

A później; trudno poprzestać na jednej: mięciutkie, puszyste i po prostu rozpływające się w ustach!

Te przepyszne muffiny to mój pierwszy wypiek w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie".

Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, oczywiście jak zwykle odrobinkę zmodyfikowałam go...

Wspólnie ze mną piekły:

Iza, Jola, Justyna, Dorota, Bożena, Wiosenna eksplozja smaku, Pat, Edyta, Kasia, Alina, Agata, Marzena, Bernadetta, Marzena, Magdalena, Małgorzata, Matka_Wariatka

z jabłkiem i cynamonem 

składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej

15 g świeżych drożdży

125 ml ciepłego mleka

1 żółtko

szczypta soli

3,5 łyżki cukru

30 g stopionego masła

nadzienie:

2 duże jabłka

40 g stopionego masła

łyżka cukru

łyżka cynamonu

sok z cytryny

ponadto:

jajko

ew. cukier puder do posypania

 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i połowę mleka. Odłożyć zaczyn do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, dodać żółtko, sól, cukier i rozczyn, wyrabiać ciasto, pod koniec dodać przestudzone masło.

Miękkie i elastyczne ciasto odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia na ok godzinę.

 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, porządnie odcisnąć.

Masło wymieszać z cukrem i cynamonem.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm

Całość posmarować za pomocą pędzelka masłem z cynamonem, na wierzchu nierównomiernie rozłożyć jabłka.

Zwinąć wzdłuż krótszego boku jak roladę.

Pokroić w plastry ok 3 cm.

Formę muffinkową wyłożyć papierem, w każdym wgłębieniu układać plaster ciasta.

Przykryć ściereczką, odłożyć jeszcze na ok 30 minut.

 

Jajko roztrzepać, za pomocą pędzelka posmarować muffinki przed wstawieniem do pieca.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 23 minut.

Wystudzić na kratce.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

zawijane z jabłkami i cynamonem 

piątek, 10 lipca 2015

Przez kilka lat w ogóle nie jadałam porzeczek, nie myślałam nawet o tym, żeby je zdobyć i kulinarnie wykorzystać.

W ubiegłym roku zobaczyłam w sąsiedztwie krzaki uginające się od dojrzałych kiści czerwonych koralików - zamarzyło mi się, żeby je mieć!

Odczekałam cały sezon, ale wreszcie mam - pyszne, aromatyczne owoce porzeczki znalazły swoje miejsce w mojej kuchni.

Na pierwszy ogień muffinki, według mojej Maleńkiej przepyszne.

Wilgotne, miękkie ciasto z zatopionymi wewnątrz kwaśnymi owocami, oprószone cukrem pudrem.

Kubki smakowe wpadają w szał!

z czerwonymi porzeczkami

składniki:

mokre:

125 g masła (stopionego i lekko przestudzonego)

3/4 szkl jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki)

2 jajka

łyżeczka ekstraktu z wanilii

suche:

1 i 3/4 szkl mąki pszennej

1/2 szkl cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:

1 szkl  czerwonych porzeczek

cukier puder 

 

Składniki mokre wymieszać dokładnie ze sobą.

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać.

 

Składniki mokre połączyć z suchymi (szybko i byle jak), następnie dodać porzeczki, lekko wmieszać je do ciasta.

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami, napełniać każdą do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180 stopni ok 20 minut (do tzw suchego patyczka).

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

z czerwonymi porzeczkami

Z dziećmi i dla dzieci

sobota, 07 lutego 2015

Powiem bez ogródek - rewelacja!

Idealna propozycja dla zabieganych - pracy przy nich niewiele, wyglądają niezwykle efektownie, smakują wybornie.

Miniserniczki pieczone w foremce muffinkowej, w papilotkach.

Śliczne i pyszne. Moje w okolicznościowej, walentynkowej dekoracji.

Zobaczyłam podobne tutaj i od razu zapisałam na swojej liście "do zrobienia".

Czekały dość długo, ale w końcu są; przepis oczywiście z moimi zmianami:)

z makiem 

składniki:

18 okrągłych biszkoptów

300 g gotowej masy makowej z puszki

3 jajka

400 g mielonego twarogu

1/3 szkl cukru

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/3 szkl mocnego naparu kawy

kieliszek likieru amaretto

100 g czekolady

50 ml mleka

posypka cukrowa (u mnie serduszka)

 

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami.

Kawę wymieszać z amaretto, każdy biszkopt zamoczyć przez chwilę, włożyć na dno foremki.

 

Ser, cukier, ekstrakt waniliowy, mąkę, całe jajko i dwa żółtka umieścić w misie miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Pozostałe dwa białka ubić, połączyć z masą makową.

 

Do każdej foremki wyłożyć po łyżce masy makowej, delikatnie rozprowadzić, dopełnić niemal do brzegu papilotki masą serową. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok 35 minut. Wystudzić w piekarniku, następnie serniczki wyjąć z formy, schłodzić kilka godzin w lodówce. 

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, wylać odrobinę na każdy serniczek, udekorować posypką.

 z makiem

Karnawałowe Słodkości!Walentynkowe menu

środa, 21 stycznia 2015

Czekoladowe muffinki pełne michałków, z michałkowym kremem:)

Słodki prezent z okazji Dnia Babci i Dziadka, z najlepszymi życzeniami oczywiście!

Znalazłam podobne na moich wypiekach. 

Nie podobał mi się tamten przepis na babeczki, zmodyfikowałam więc już kiedyś sprawdzony na muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady. Przepyszne także wtedy, gdy czekoladę zastąpimy michałkami.

Krem z białych michałków natomiast wyszedł taki sobie, nie jestem wielbicielką białych michałków, białej czekolady w ogóle, może stąd mój brak zachwytu smakiem...No i beznadziejna sprawa - nie wiem, jak Dorotce udało się wycisnąć krem przez gwiazdkową końcówkę, mnie wciąż zatykały ją duże kawałki orzechów, które bynajmniej nie rozpuściły się w śmietance...

Niemniej efekt wizualny więcej niż zadowalający, smakowy przyzwoity, może ktoś się pokusi?

 ze śmietanowo-michałkowym kremem

składniki:

ciasto:

150 g stopionego masła

2 jajka

170 ml mleka

łyżka ekstraktu z wanilii

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2 łyżki kakao

3/4 szkl cukru

150 g ciemnych i białych michałków (mniej więcej 50-50%)

krem:

500 ml śmietany 30 %

140 g białych michałków (waga bez opakowań)

ponadto:

ok 2 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich

 

Przygotowania kremu należy rozpocząć dzień przed pieczeniem ciasteczek od rozpuszczenia michałków w śmietance - michałki pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę mocno podgrzać, do gorącej wrzucić cukierki, podgrzewać mieszając aż się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, wystudzić a następnie na noc włożyć do lodówki.

 

Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, wymieszać wszystkie "suche" składniki.

W innym naczyniu jaja roztrzepać z mlekiem, dodać ekstrakt waniliowy i stopione, przestudzone masło, dokładnie wymieszać.

Michałki posiekać na mniejsze kawałki.

Składniki suche i mokre oraz michałki wymieszać razem szybko i nie bardzo dokładnie.

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami, wyłożyć ciasto mniej więcej do 3/4 ich wysokości. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20 minut (do tzw. suchego patyczka).

Wystudzić na metalowej kratce.

 

Wystudzoną śmietanę z michałkami ubić na sztywną pianę.

Dekorować wystudzone muffinki.

Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami. 

 

z michałkowym kremem

Karnawałowe Słodkości! 

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów