w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: porzeczki

czwartek, 30 lipca 2015

Mięso kurczaka marynowane w takiej, niezwykłej zalewie nabiera niepowtarzalnego charakteru i aromatu.

Pieczenie w garnku rzymskim sprawia, że kurczak jest wyjątkowo soczysty i smaczny.

Dodanie ziemniaczków do jednego garnka oszczędza czas i energię.

Pyszny, letni obiad.

pieczony w garnku rzymskim z młodymi ziemniaczkami

składniki:

marynata:

3/4 szkl czerwonych porzeczek

2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka sosu sojowego ciemnego

szczypta imbiru

szczypta curry

duża łyżka przyprawy do kurczaka

4 łyżki oleju 

2 ząbki czosnku

pęczek ulubionych ziół (u mnie oregano i mięta)

ponadto:

kurczak (u mnie połowa)

młode ziemniaczki

 

Porzeczki przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i olej, mieszamy delikatnie rozgniatając owoce.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła.

Marynatą nacieramy kurczaka ze wszystkich stron, odstawiamy ma min 30 minut (jeśli mamy więcej czasu należy kurczaka włożyć do lodówki).

Garnek rzymski moczyć przez min 30 minut. Wodę wylać. 

Do garnka włożyć mięso wraz z marynatą, przykryć, wstawić do zimnego piekarnika.

Piec ok 1,5 godziny.

W połowie pieczenia do garnka dorzucić wyszorowane i pokrojone w mniejsze cząstki ziemniaczki (nie ma potrzeby obierania).

Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć pokrywkę, wówczas skórka kurczaka stanie się chrupiąca.

Podawać z ulubioną surówką.

 pieczony w garnku rzymskim z młodymi ziemniaczkami 

wtorek, 14 lipca 2015

Kiedyś, dawno temu zbierałam kulinarne wycinki z różnych gazet, pakowałam do koszulek i wpinałam w segregator.

Niedawno, z ciekawości zerknęłam tam, powiem szczerze: kopalnia wspaniałych, niezwykłych przepisów!

Między innymi wygrzebałam przepis na to ciasto.

Bardzo fajne; kwaśne porzeczki schowane między dwoma warstwami kruszonki, całość mocno oprószona cukrem pudrem.

Wygląda bardzo apetycznie, jest niezwykle kruche i pyszne.

ciasto kruche  

składniki:

kruszonka:

20 g masła

200 g cukru

jajko

skórka otarta z cytryny

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:

500 g czerwonych porzeczek

łyżka cukru

cukier puder do oprószenia

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i skórkę cytrynową, ucierać aż masa stanie się jednolita.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połowę dodać do masła, zmiksować.

Następnie dodać resztę mąki i palcami wyrobić kruszonkę.

Połowę kruszonki wsypać do natłuszczonej blaszki, rozprowadzić równo na dnia, lekko docisnąć.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.

 

Porzeczki oczyścić, obrać, wymieszać z cukrem.

Wysypać na upieczony spód.

Na wierzch rozłożyć resztę kruszonki.

Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok 35 minut.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 ciasto kruche bez wałkowania

sobota, 11 lipca 2015

Zobaczyłam ten przepis przeglądając swoje archaiczne zbiory, akurat miałam i czereśnie, i porzeczki; skusiłam się.

To taka mikstura-niespodzianka:)

Wygląda jak zatopione w żelu wiśnie, trudno się domyślić, skąd w słoiczku porzeczkowy smak i zapach...

Przyznam, że smak bardzo, bardzo mi odpowiada, słodko-kwaśny i bardzo aromatyczny.

Przygotowanie nietypowe, czasochłonne (jak w przypadku każdych konfitur bez dodatku "ulepszaczy"). 

Gdzieś kiedyś wyczytałam, że porzeczki zawierają naturalne pektyny, możliwe, jednakże konsystencja tej konfitury (mimo osączenia czereśni) przypomina bardziej żel niż dżem, na kanapki się nie nada, ale już do naleśników, czy gofrów, wyśmienicie!

z czereśni i porzeczek 

składniki:

2 kg dojrzałych czereśni

1 kg czerwonych porzeczek

1,2 kg cukru

 

Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować, przełożyć do rondla o grubym dnie, podgrzewać aż owoce puszczą sok. Tenże sok odcedzić (można go wykorzystać do deserów lub napojów).

Porzeczki przebrać, opłukać, przelać wrzątkiem, osączyć.

Przełożyć na lianą ściereczkę lub gęste sito, wycisnąć z nich cały sok (ja ułatwiłam sobie sprawę wcześniejszym zblendowaniem owoców. Porzeczkową pulpę przełożyłam na durszlak wyłożony podwójną gazą opatrunkową, ułożony nad rondlem. Najpierw mieszałam łyżką, następnie złapałam za brzegi gazy i wycisnęłam resztę).

Do soku dodać cukier, gotować 5 minut często mieszając.

Po tym czasie do syropu wsypać czereśnie, gotować na małym ogniu aż staną się szkliste (trwa to dość długo).

Wrzące konfitury przekładać do wyparzonych, gorących słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem, wystudzić.

z czereśni i porzeczek 

piątek, 10 lipca 2015

Przez kilka lat w ogóle nie jadałam porzeczek, nie myślałam nawet o tym, żeby je zdobyć i kulinarnie wykorzystać.

W ubiegłym roku zobaczyłam w sąsiedztwie krzaki uginające się od dojrzałych kiści czerwonych koralików - zamarzyło mi się, żeby je mieć!

Odczekałam cały sezon, ale wreszcie mam - pyszne, aromatyczne owoce porzeczki znalazły swoje miejsce w mojej kuchni.

Na pierwszy ogień muffinki, według mojej Maleńkiej przepyszne.

Wilgotne, miękkie ciasto z zatopionymi wewnątrz kwaśnymi owocami, oprószone cukrem pudrem.

Kubki smakowe wpadają w szał!

z czerwonymi porzeczkami

składniki:

mokre:

125 g masła (stopionego i lekko przestudzonego)

3/4 szkl jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki)

2 jajka

łyżeczka ekstraktu z wanilii

suche:

1 i 3/4 szkl mąki pszennej

1/2 szkl cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:

1 szkl  czerwonych porzeczek

cukier puder 

 

Składniki mokre wymieszać dokładnie ze sobą.

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać.

 

Składniki mokre połączyć z suchymi (szybko i byle jak), następnie dodać porzeczki, lekko wmieszać je do ciasta.

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami, napełniać każdą do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180 stopni ok 20 minut (do tzw suchego patyczka).

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

z czerwonymi porzeczkami

Z dziećmi i dla dzieci

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów