w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: amoniak

niedziela, 26 kwietnia 2015

Dawno temu pokazywałam przepis na śmietanowca - pyszne ciasto pieczone z dodatkiem amoniaku, przekładane smażonymi jabłkami i bitą śmietaną. 

Bardzo nam smakuje, piekłam je już wielokrotnie, na różne okazje.

Dziś chciałabym zaprezentować ciasto podobne; wizualnie i smakowo, z identycznych niemalże składników, zupełnie odmienne w wykonaniu.

Nie umiem powiedzieć, które jest lepsze. 

Ta wersja wymaga rozłożenia pracy na dwa dni, tamto robi się "od ręki". 

Obydwa wymagają poleżenia w lodówce przed podaniem.

Tamten przepis jest na dużą,prostokątną blaszkę, ten na tortownicę.

No właśnie, idealnie sprawdzi się w roli tortu.

Przepis jest bardzo stary, dostałam go od znajomej, lekko go zmodyfikowałam. Przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru w śmietanie (w oryginale cała szklanka).

Jest pysznie!

Bardzo polecam!

z amoniakiem, bitą śmietaną i jabłkami 

składniki:

ciasto:

2 jajka

1 szkl cukru

cukier waniliowy

35 g masła

4 łyżki mleka

łyżeczka amoniaku

łyżeczka proszku do pieczenia

500 g mąki pszennej

krem:

800 ml śmietany kremówki

5 łyżek cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny

ponadto:

6 dużych jabłek

 

dzień pierwszy:

Masło stopić, dodać mleko, odstawić do lekkiego przestudzenia.

Jajka i cukier utrzeć, dodać cukier waniliowy, masło z mlekiem i amoniak. wymieszać. Pozostawić pod przykryciem na 12 godzin.

 

dzień drugi:

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać masę jajeczną. 

Zarobić ciasto. Podzielić na 5 równych części; z jednej odłożyć kulkę wielkości jajka i dołożyć do innej części. 

 

Najmniejsze ciasto rozwałkować, upiec w natłuszczonej tortownicy (śr. 26cm) w temp. 180 stopni. Po lekkim przestudzeniu pokruszyć w placach do miseczki (nie czekać aż ciasto całkiem wystygnie, bowiem zrobi się twarde i sztywne).

 

Dwie z trzech równych części ciasta także rozwałkować, upiec w tej samej tortownicy, odstawić do wystudzenia.

 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dokładnie odcisnąć z soku.

 

Największe ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy do wysokości ok 2 cm. 

Na ciasto równomiernie rozłożyć jabłka.

Ostatni kawałek ciasta rozwałkować, nałożyć na wierzch jabłek, skleić brzegi dociskając do wystających brzegów dolnego ciasta (jak w przypadku tarty), ponakłuwać widelcem.

Piec ok 35 minut, aż wierzch zrobi się lekko złoty. 

Odstawić do wystudzenia.

 

Śmietanę ubić. Pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny.

 

Ciasto z jabłkami położyć na paterę, rozsmarować na nim 1/3 śmietany, przykryć cienkim blatem ciasta, rozsmarować kolejną warstwę śmietany, przykryć drugim blatem.

Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałą śmietaną, oprószyć okruszkami ciasta.

Odstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

z jabłkami, bitą śmietaną 

 Wiosenne słodkości!

niedziela, 05 kwietnia 2015

Od tego mazurka nie może się oderwać moja Córcia.

Nie jest to zbyt korzystne z uwagi na jej alergię na porzeczki, ale na szczęście przetworzone nie są już dla niej tak groźne...

Skoro więc ryzykując swędzącą wysypkę prosi o "jeszcze jeden maleńki kawałek" znaczy, że chyba warto ;)

Widelczyk wchodzi jak w masełko; ciasta upieczone z dodatkiem amoniaku po prostu rozpływają się w ustach, maślany krem budyniowy, którego wcale nie trzeba ucierać, porzeczkowy, lekko kwaskowaty dżem, całość zwieńczona pyszną polewą, która przepięknie rozlewa się na cieście tworząc apetyczną, błyszczącą taflę.

Ciasto najlepiej przygotować minimum dzień wcześniej.

Myślę, że warto przygotować takie nie tylko na Wielkanoc.

z amoniakiem

składniki:

ciasto:

470 g mąki pszennej

łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 jajka

1/3 szkl cukru

2 jajka

1/2 szkl jogurtu greckiego (org, kwaśnej śmietany)

180 g margaryny

płaska łyżeczka amoniaku

krem:

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 cukry waniliowe

1 szkl śmietany kremówki (30%)

2 szkl mleka

1 szkl cukru

200 g masła

polewa:

1/4 szklanki zimnej wody

60 g masła

2 łyżki jogurtu greckiego

3 płaskie łyżki kakao naturalnego

2 płaskie łyżki cukru 

1 płaska łyżeczka żelatyny

ponadto:

duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok 400 g)

kolorowe posypki cukrowe 

ew lukier

 

ciasta:

Jaja utrzeć z cukrem, dodać śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną.

Na stolnicę przesiać mąkę z amoniakiem, dodać margarynę, posiekać.

Dodać masę jajeczną, wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej foremki, upiec trzy placki w temp. 180 stopni, po ok 20 min każdy.

Wystudzić.

 

krem:

Jaja zmiksować z cukrem, dodać śmietanę i mąkę ziemniaczaną.

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na wrzące wlać masę jajeczną, ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kawałki masło, mieszać aż tłuszcz rozpuści się i połączy z budyniem. Lekko przestudzić.

 

składanie:

Formę, w której piekliśmy placki wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszy placek, rozsmarować na nim połowę dżemu, następnie połowę ciepłego wciąż budyniowego kremu. Z drugim plackiem postąpić tak samo. Na wierzch ułożyć trzeci placek, lekko docisnąć.

Odstawić do wystudzenia i stężenia w chłodne miejsce.

 

polewa:

Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą do 1/4 wysokości szklanki i pozostawić na 5 minut do napęcznienia.

Masło i cukier podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodać jogurt, od razu zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia. Na koniec wsypać przesiane kakao i raz jeszcze dokładnie wymieszać.

Żelatynę podgrzać lekko aż do rozpuszczenia. Płynną dodać do rondla z polewą, dokładnie wymieszać. Odczekać, aż zacznie lekko tężeć, polać wierzch mazurka. Udekorować wg uznania.

 z amoniakiem

 Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V

niedziela, 20 października 2013

Wspaniałe ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną.

Specjalnie dla tego ciasta kupiłam gazetkę "Przepisy czytelników".

Bardzo lubię wypieki z dodatkiem amoniaku, tu zaintrygowała mnie nazwa, zachęciły obrazki:)

Nie rozczarowałam się.

Choć moje ciasto nie przypomina wyglądem tego, z ich zdjęcia (może to kwestia użytych jabłek?), jest łatwe w przygotowaniu, smaczne, efektowne.

Lekko zmodyfikowałam przepis, ale następnym razem spróbuję wprowadzić jeszcze małą zmianę w kwestii pieczenia.

 ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną

składniki:

ciasto:

250 g mąki

150 g margaryny

150 g cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki amoniaku

1 żółtko

nadzienie:

ok 12 niedużych jabłek

3 budynie śmietankowe

3 łyżki cukru

ok 150 g marmolady

1 l mleka

krem:

400 ml śmietany kremówki

1,5 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

ponadto:

tłuszcz do formy

50 g mlecznej czekolady

 

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i żółtko, szybko wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. 

Jabłka przekroić na pół (nie obierać), wydrążyć gniazda nasienne. 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim wierzch i boki wysmarowanej tłuszczem formy.

Jabłka układać na cieście, w każdym umieścić łyżeczkę marmolady. 

ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną

Proszek budyniowy rozpuścić w 3/4 szkl mleka. Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać budyń, gotować do zgęstnienia.

Od razu zalać jabłka na cieście. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

(Następnym razem przed włożeniem do piecyka przykryję formę folią aluminiową, mam nadzieję, że zapobiegnie to utworzeniu się takiej twardej warstwy, jaka powstała na wierchu budyniu. Możliwe, że spróbuję także obniżyć temperaturę pieczenia albo skrócę jego czas - moje jabłka prawie się rozpadły, wolałabym, żeby pozostały w całości).

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. 

Śmietanę ubić na sztywno, wciąż ubijając dodać cukier puder i żelatynę.

Warstwę kremu nałożyć na wystudzone ciasto.

Wierzch posypać startą na tarce czekoladą.

ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną

poniedziałek, 08 kwietnia 2013

Takie ciasteczka przygotowuje się bardzo szybko, równie szybko znikają ze stołu.

Są niezwykle kruche - to niewątpliwie dzięki dodaniu amoniaku.

Dziś z kolorowym - drażetkowym dodatkiem, kiedyś robiłam je z polewą czekoladową.

Jeśli ktoś liczy kalorie, może zupełnie zrezygnować z dodatków - ciasteczka same w sobie są bardzo pyszne!

migdałowe 

 składniki:

150 g masła

50 g cukru

75 g mielonych migdałów

40 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki amoniaku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

120 g płatków owsianych

ew. kolorowe drażetki czekoladowe

 

Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodać migdały, płatki, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i amoniak.

Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Z ciasta odrywać mniej więcej tej samej wielkości nieduże kawałki i formować z nich kulki. 

Kulki układać na natłuszczonej blaszce. Delikatnie spłaszczać kulki dłonią formując okrągłe ciasteczka.

Jeśli dodajemy drażetki - na każdym ciastku układać kilka kolorowych cukiereczków, delikatnie wciskać w ciasto.

Piec około 10 minut (na złoto) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Bardzo ostrożnie zdejmujemy ciastka z blachy - kiedy są ciepłe bardzo się kruszą. Najlepiej w ogóle wystudzić je na blaszce.

Można - jeśli nie daliśmy drażetek - zanurzyć każde ciastko w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej.

Polecam bo są naprawdę pyszne i dużo zdrowsze niż masowe wyroby sklepowe.

czwartek, 20 grudnia 2012

świąteczne

Słodkie pierniczkowe szaleństwo ogarnęło nas wczoraj:)

Za namową mojej Kruszynki pierwszy raz w życiu zrobiłam pierniczkową chatkę. 

piernikowa

Aaaaaale było z tym zabawy!

Mała jest zachwycona, mnie najbardziej podobają szybki z kruszonych landrynek.

z piernika

 piernikowa

Wypróbowałam też zakupione niedawno w AVONIE foremki-gwiazdeczki i zrobiłam choinkę (jak dla mnie wielkości gwiazdek nieszczególnie dobrane, choinka wyszła nieco zbyt szeroka i za niska)

z czarno - białą czekoladową polewą 

No i oczywiście zrobiłyśmy też całą furę ciasteczek, choć wena na zdobienie nam się wyczerpała i póki co zostały "surowe".

świąteczne 

 A właśnie...zapomniałabym o najważniejszym - PRZEPIS!!!

Niedawno zachwyciło mnie ciasto z amoniakiem.

I szperając w sieci trafiłam na przepis z amoniakiem na pierniczki. Postanowiłam wypróbować i to była bardzo dobra decyzja:) 

Przepis na pierniczki zaczerpnęłam stąd, dziękuję autorce za ten wspaniały przepis.

Oczywiście swoim zwyczajem nieco zmodyfikowałam - przede wszystkim zmniejszyłam ilość produktów - w oryginalnym przepisie wydało mi się za dużo.

Pierniczki są po prostu pyszne! Niezwykle kruche, nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu.

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
30 dkg cukru 
30 dkg miodu
4 jaja (2 całe + 2 żółtka)
2 łyżeczki amoniaku 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do pierników
2 łyżeczki dobrej kawy (dobrze zmielona)
15 dkg masła 
4 łyżki kakao
15 dkg smalcu
1/4 szklanki zimnego mleka +1,5 łyżki mąki
szczypta pieprzu

Amoniak rozpuścić w zimnym mleku, dodać 1,5 łyżki mąki, zostawić do "wyburzenia".

Jaja ubić z cukrem.

Wszystkie sypkie składniki wymieszać w sporej misce.

Tłuszcze rozpuścić, przestudzić.

Do masy jajecznej dodać miód, amoniak i  tłuszcz. Wymieszać, wlać do sypkich składników. W misce wyrobić ciasto. Odłożyć na min. 2 godz. do lodówki.

Ciasto ma cudowną, aksamitną konsystencję, wspaniale pachnie:)

Po "leżakowaniu" rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wykrawać dowolne kształty. Piec ok 15 min w temp 180 stopni.

Naprawdę wspaniałe ciasteczka. Z pewnością nie raz jeszcze je upiekę! 

 

niedziela, 02 grudnia 2012

Ochota na zrobienie tego ciach chodziła za mną od jakiegoś czasu...

Najpierw koleżanka z pracy wspomniała, że takowe zrobiła i że bardzo dobre jest. Później w rozmowie ze znajomą dowiedziałam się, że takie ciasto piekła już jakieś 20 lat wcześniej i istotnie, przepis wart odszukania i odtworzenia...

No i zaczęły się poszukiwania odpowiedniego przepisu.

I jak zwykle w chwilach, gdy wersji jest więcej wybrałam z każdej to, co wydawało mi się najsensowniejsze i upiekłam.

I muszę przyznać - niebo w gębie:)

Mimo iż w chwili pieczenia zapach w kuchni przypominał nieprzyjemną woń farby na wlosach :x (to wina amoniaku), później już było wszystko ok.

Nie za słodkie, aromatyczne, lekkie - pyszne!

Idealne do popołudniowej herbatki.

ciasto 

 

ŚMIETANOWIEC 

1/2 kg mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka amoniaku

2 jajka

1/4 kostki margaryny

1 szkl. cukru

4 łyżki mleka

-------------------------------

1,5 kg jabłek

3/4 szkl. cukru

galaretka cytrynowa 

------------------------------

1 l śmietany 30 %

3 śmietan-fixy

1/2 szkl. cukru pudru

sok z połowy cytryny

-------------------------------- 

Margarynę rozpuścić z mlekiem, lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z amoniakiem. Margarynę rozmieszać z jajkami, całość wlać do mąki, wyrobić ciasto. 

Odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.

Podzielić na 4 części: trzy jednakowe, czwarta mniejsza.

Upiec cienkie placki. Ten czwarty - mniejszy zaraz po wyjęciu i lekkim przestudzeniu pokruszyć na niewielkie kawałki.

------------------------------------

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce ( ja wolę grube oczka, jeśli ktoś ma ochotę na coś w rodzaju musu powinien drobniej) dodać cukier, podgrzewać mieszając do chwili rozpuszczenia kryształków cukru. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać.

Masę jabłkową rozłożyć na pierwszym cieście, przykryć drugim.

.....................................

Śmietanę ubić dodając śmietan-fixy i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.

1/2 wyłożyć na ciasto z jabłkami, nakryć trzecim plackiem, wyłożyć resztę śmietany, na wierzch wysypać okruchy ostatniego placka.

Zawinąć folią i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. 

 

 

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów