w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: dynia

piątek, 10 lutego 2017

Wczoraj świętowaliśmy <z przymróżeniem oka> międzynarodowy dzień pizzy :D

Nie zdążyłam z wpisem, dlatego dziś chciałam zaprosić na pizzę w nietypowej formie: drożdżowe ciasto nadziane pysznym farszem, uformowane w kształt słoneczka.

Oryginalna, ciekawa i smaczna wersja pizzy.

z dynią i boczkiem

składniki:

ciasto:

3/4 szkl dyniowego pure*

3 szkl mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

1/4 szkl ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

nadzienie:

ok 150 g wędzonego boczku

ok 500 g miąższu dyni

cebula

po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół)

sól, pieprz, mielona papryka, curry do smaku

ew. oliwa

3 łyżki sosu pomidorowego (domowego keczupu)

ponadto:

jajko

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe, sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.

 

Boczek pokroić w paseczki. Wytopić na suchej patelni, w razie potrzeby (jeżeli boczek jest chudy) dolewając nieco oliwy.

Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, gdy się zrumieni dodać startą na tarce o grubych oczkach dynię. Smażyć aż dynia będzie miękka, doprawić do smaku. 

Zdjąć z ognia, przestudzić.

 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić,  podzielić na pół. 

Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy.

Pierwsze ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką, ze standardowego wyposażenia piekarnika).

Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając ok 1,5 cm naokoło.

Na środek nałożyć ok 1/3 nadzienia. Pozostałe wyłożyć w obręcz po obwodzie, na krawędzi posmarowanej sosem. 

Przykryć drugim ciastem.

Środkową część (tę z nadzieniem) przykryć niedużą miseczką.

Zewnętrzne brzegi ciasta skleić.

Ostrym nożem nacinać ciasto, wywijać w kształt płatków.

Zdjąć miseczkę, wierzch pizzy posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok 25 minut.

pizza

niedziela, 11 grudnia 2016

- Co na śniadanie?

- Coś, coś pysznego...

Mina niewyrażająca właściwie nic, lekki uśmiech po pierwszym łyku gorącej kawy, pierwszy kęs chleba z masłem, twarożkiem i dżemem i naraz twarz rozpogadza się jak niebo po burzy.

- A więc to tym tak pachniało wczoraj! Zrobiłaś to wczoraj??

 

Nie mogło być inaczej:) Ten dżem naprawdę jest grzechu warty! 

Choć pora na robienie przetworów właściwie już za nami, taki dżem warto przygotować własnie teraz; zebrana jesienią dynia, w chłodnym miejscu znakomicie się przechowa a pomarańcze o tej porze roku smakują najpyszniej. 

A jak smakuje ten dżem? Tego się nie da opisać, to takie słońce zamknięte w słoiczku:)

Bardzo, bardzo polecam!

Nie tylko na takie leniwe śniadanka jak moje dzisiejsze; i pomyśleć, że jeszcze niedawno nie lubiłam niedziel!

z pomarańczami

składniki:

ok 2 kg miąższu dyni

700 g cukru

5 pomarańczy

2 cytryny

 

Dynię obrać, wypestkować, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, wymieszać, postawić na ogniu, gotować od czasu do czasu mieszając aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać.

 

Cytrusy porządnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.

 

Do dyni dodać skórkę i sok z cytrusów, wciąż trzymać na ogniu do czasu, aż dżem nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.

 

Nakładać do wyparzonych, gorących słoiczków, zakręcać i od razu odwracać do góry dnem. Pozostawić tak do wystudzenia (najlepiej na całą noc).

z cytryną

czwartek, 17 listopada 2016

Uwielbiam zupę dyniową, może mieć różne dodatki, byle była gorąca, gęsta i dobrze doprawiona:)

W ogóle bardzo lubię różne dania z dodatkiem dyni, ale zupę-krem z dyni uważam za rewelacyjne jesienne danie!

Moim zdaniem, kiedy przemarzniemy w drodze nie ma nic lepszego niż miseczka parującej, aromatycznej zupy.

Znakomicie syci i rozgrzewa.

Ta wersja zupy jest bardzo prosta i szybka do wykonania.

z jajkiem na twardo 

składniki:

ok 1,5 l bulionu

cebula

średniej wielkości dynia

marchew

2 łyżki oliwy

ząbek czosnku

przyprawy:

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, cynamon, curry

ponadto:

pęczek zielonej pietruszki

jajka gotowane na twardo

pestki słonecznika

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojony drobno czosnek.

Następnie wrzucić pokrojone na kawałki marchewkę i miąższ dyni, wymieszać, dolać rosołu na tyle, by warzywa znalazły się pod płynem.

Gotować na niewielkim ogniu do chwili, aż dynia zacznie się rozpadać. 

Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem.

Dodać przyprawy, ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia.

 

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Jajka pokroić w ćwiartki.

Pietruszkę posiekać.

 

Zupę nalać do miseczek, dodać jajka, wierzch posypać pietruszką i słonecznikiem.

krem z dyni 

poniedziałek, 07 listopada 2016

Kolejne słoiczki znalazły się w mojej spiżarni:)

Tym razem przygotowałam bardzo jesienny, aromatyczny i pachnący dżem z dyni i gruszek, z dodatkiem przypraw korzennych.

Dżemik ma bardzo fajną, musowo-kremową konsystencję, jest bardzo słodki, ma lekko karmelowy smak, z wyczuwalną korzenną nutą.

Będzie się świetnie komponował z wieloma deserami.

korzenny na zimę 

składniki:

ok 1,5 kg miąższu dyni

1 kg gruszek

1 szkl cukru

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczka kardamonu

1/2 łyżeczka imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Dynię pokroić w niewielkie kawałki. Dolać ok 1/2 szkl wody dusić dynię od czasu do czasu mieszając do chwili, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Następnie zdjąć z ognia, zblendować.

Dodać obrane i pokrojone w ok 1cm kostkę gruszki, cukier i przyprawy.

Wymieszać, ponownie postawić na ogniu, dusić do czasu, aż gruszki dżem nabierze odpowiedniej konsystencji, gruszki do tej pory niemal całkowicie się rozpadną.

Gorący dżem przekładać do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcać, odwracać do góry dnem, odstawiać do wystudzenia.

korzenny na zimę 

niedziela, 30 października 2016

Przepis znalazłam tutaj, nazywały się dyniowe whoopie pies :D trochę, troszeczkę zmieniłam po swojemu...

Do przełożenie użyłam własnoręcznie przygotowanych powideł bez mieszania

Te ciasteczka są obłędnie pyszne!

Jeśli coś zasługuje na miano "rozpływających się w ustach" to one właśnie i na 100%!

Mięciutkie, aromatyczne, w sam raz słodkie; poezja jesiennego smaku.

W opisie informacja, że ciasto należy nabierać i nakładać łyżką bądź wyciskać rękawem cukierniczym, wybrałam tę drugą metodę, polecam, bo ciasteczka wychodzą w miarę równe i ładne:)

Ciasteczka dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę", w tym tygodniu jesienne słodkości wspólnie ze mną piekły: Magdalena, Magda, MalGosia, Bożena, Lidia, Joanna

przekładane powidłami 

składniki:

50 g miękkiego masła

1/2 szkl cukru

1 i 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

po dużej szczypcie gałki muszkatołowej i kardamonu

szczypta soli

1/4 szkl oleju

2 jajka

1 szkl puree z dyni

ponadto:

cukier puder

powidła śliwkowe

 

"Sypkie" składniki, tzn mąkę, proszek, sodę i przyprawy wymieszać w misce. 

Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, olej i dynię.

Następnie wsypać mąkę z dodatkami i zmiksować szybko, tylko do połączenia składników.

Ciasto odstawić na godzinę do lodówki.

Przełożyć do rękawa cukierniczego (z okrągłą końcówką), wyciskać okrągłe ciasteczka zachowując ok 2 cm odstęp, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu przekładać po dwa ciasteczka powidłami.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 przekładane powidłami

wtorek, 11 października 2016

Uwielbiam dynię, kto mnie tutaj czytuje ten wie:)

Wszystko z dynią smakuje świetnie; dania obiadowe, przekąski i desery!

Dziś proponuję dynię zapiekaną, z dwoma rodzajami nadzienia; pożywną i sycącą. 

Idealną na takie zimne i wietrzne dni, jak dziś.

Pięknie pachnie, świetnie wygląda, do tego jest pyszna.

z twarogiem i mięsem

składniki:

dynia hokkaido 

łyżka oliwy

ząbek czosnku

szczypta soli

nadzienie 1:

250 g twarogu

pęczek szczypiorku

sól, pieprz do smaku

nadzienie 2:

400 g mięsa mielonego

2 łyżki przecieru pomidorowego

cebula

3 łyżki oliwy

łyżeczka mielonej papryki

sól, pieprz do smaku

 

Dynię przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.

Czosnek rozetrzeć z solą, dodać oliwę, wymieszać, pastą natrzeć dynię w środku.

 

Ser rozgnieść widelcem, dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku. 

Nadzienie podzielić na pół, włożyć do połówek dyni, ugnieść. 

 

Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, zrumienić, dodać mięso, usmażyć, doprawić, dodać przecier pomidorowy.

Nadzienie mięsne wyłożyć na warstwę serową. 

Wyrównać wierzch.

 

Połówki dyni włożyć do żaroodpornego naczynia. Wlać ok 1 cm wody, przykryć (np folią aluminiową), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec około godziny. 

z serem i mięsem

środa, 07 września 2016

Znacie chutney'e? Świetna sprawa!

Co do genezy nazwy; przeczytałam gdzieś dwa wyjaśnienia: z jakiegośtam języka znaczy to miażdżyć, z innego doprawiać...

Chutney to nic innego, jak gęsty sos z warzyw i/lub owoców, aromatyczny i dobrze doprawiony.

W ubiegłym roku rozkoszowaliśmy się chutney'em pomidorowym ze śliwkami, teraz proponuję chutney dyniowy.

Pierwsza partia zrobiona już jakiś czas temu, wypróbowana, zaakceptowana:) teraz dorobiłam jeszcze trochę-przyda się zimą, jako dodatek do mięs, pizzy, serów,wędlin itp. 

do słoików na zimę

składniki:

1 kg miąższu dyni

4 pomidory

2 cebule

2 marchewki

2 papryki

1/3 szkl oliwy

1/2 szkl octu 

1/2 szkl cukru

2 łyżki soli

2 płaskie łyżki cukru

łyżka curry

łyżka imbiru

łyżeczka słodkiej, mielonej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Dynię pokroić w ok 1cm kostkę.

Paprykę i cebulę w kosteczkę.

Marchew zetrzeć na tarce.

 

Dynię wymieszać z solą, odstawić na godzinę. 

Wypłukać zimną wodą.

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i marchew, smażyć kilka minut, następnie dodać paprykę i dynię, wymieszać.

Zmniejszyć ogień, dusić mieszając od czasu do czasu do chwili, aż warzywa zaczną się rozpadać.

Dodać ocet, cukier, przyprawy, dusić jeszcze na wolnym ogniu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji (jeśli wolimy bardziej jednolity, można zmiksować).

 

Gorącym sosem napełniać wyparzone słoiczki, zakręcać, odwracać do góry dnem, odstawiać do wystudzenia.

do słoików na zimę

poniedziałek, 23 listopada 2015

Śliczny dziś dzień był. 

Rankiem mroźno, później dość chłodno, ale bezwietrznie i bardzo, bardzo słonecznie.

Uwielbiam takie dni: jeszcze jesień, choć już czuć zbliżającą się  zimę...

Póki co pierogi!

Farsz niemalże jak do ruskich - znacie kogoś, kto nie lubi ruskich? Ja nie znam!

Część ziemniaków zastąpiłam dyniowym puree; dzięki temu mają troszeczkę inny smak i zupełnie inny, oranżowy, energetyzujący kolorek.

Ślicznie i pysznie.

Pierożki zrobiłam z użyciem zakupionej niedawno pierogowej foremki, dlatego zamiast półksiężyców mają kształt "ufo", średnio mi to "pierogowanie" szło, chyba jednak wolę lepienie tradycyjne. 

jak ruskie

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

jajko

1 szkl gorącej wody

3/4 łyżeczki soli

łyżka oliwy

farsz:

250 g ugotowanych ziemniaków

250 g puree z dyni

250 g twarogu

duża cebula

łyżka oliwy

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

ponadto:

masło

cebulka ze szczypiorkiem

 

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zrumienić na tłuszczu. 

Wymieszać przeciśnięte przez praskę ziemniaki z dyniowym puree, rozkruszonym serem i wystudzoną cebulą. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 

 

Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (moje wyrabia robot). Podzielić na 4 porcje, cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.

 

Jeśli korzystamy ze specjalnej foremki:pierwszy płat ciasta ułożyć na pierogowej foremce, w zagłębienia nałożyć farsz, przykryć drugim płatem, wałkować do czasu, aż pierożki się oddzielą.

Podobnie postępować z resztą ciasta.


Lub tradycyjnie: wykrawać kółka, nakładać farsz, formować pierogi.


Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Cebulę razem ze szczypiorkiem pokroić drobno.

Zeszklić na roztopionym maśle.

Polewać pierogi tuż przed podaniem.

z dynią, ziemniakami i serem

piątek, 13 listopada 2015

Od rana trąbią w moim radio, że dziś DZIEŃ PLACKA ZIEMNIACZANEGO

Nawet nie wiedziałam, że ktoś kiedyś ustanowił takie święto :D

Kiedy tak nasłuchałam się w tym radio różnych przepisów i sposobów serwowania placków i mnie zechciało się takie zjeść!

Nieczęsto je smażę, najchętniej zajadam gorące, parzące język, wprost z patelni, popijane zimnym, prosto z lodówki mlekiem (wysłuchując przy tym od Mamy - będzie cię brzuch bolał!)

Czasem przygotowuję bardziej "wypasioną" wersję; po węgiersku, czy np jak tutaj z serem, na drożdżach, z pieczarkami i oscypkiem

Dziś postawiłam na mleko:)

Żeby jednak nie być tak całkiem, zupełnie tradycyjną do ziemniaków dodałam dyni:)

Troszeczkę zmieniła ich smak i bardzo kolor.

Akurat na jesienny, piątkowy obiadek.

Mniam!

z dynią

składniki:

1 kg ziemniaków

1/4 dyni

cebula

4 łyżki mąki pszennej

2 jajka

sól, pieprz do smaku

ole do smażenia

 

 

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć, ciecz odstawić.

Dynię także zetrzeć na tarce.

Cebulę bardzo drobno pokroić, razem z jajkami i dynią dodać do ziemniaków.

Odstawiony płyn z ziemniaków delikatnie zlać, pozostałą na dnie naczynia skrobię ponownie dodać do ziemniaków. 

Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.

Smażyć nieduże, cienkie placki, na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

Nadmiar oleju osuszyć na papierowym ręczniku.

z dynią

 

sobota, 07 listopada 2015

Tematem akcji "ciasto na niedziele" w tym tygodniu były dyniowe słodkie wypieki.

Uwielbiam dynię; na słodko, słono i na ostro, pieczoną, gotowaną i surową:) Dzięki Tacie mam jeszcze kilka dorodnych sztuk do zużycia:)

W lodówce została mi cała szklanka białek, z jajek, których żółtka zużyłam wcześniej (też tak macie, że ciągle jakoś potrzebujecie więcej żółtek?)

Przy grzejniku w mojej kuchni suszy się ogromna ilość orzechów włoskich, prezent od sąsiada. Nie mam pojęcia czy do przyszłego sezonu zdołam je wszystkie wykorzystać!

Przygotowałam więc taki oto torcik: bezowe blaty orzechowe przełożone delikatnym, dyniowym kremem z dodatkiem serka mascarpone. 

Smak rewelacyjny - taki tort byłby cudowny na najbardziej wyszukane przyjęcie.

U mnie bez okazji więc i bez wyszukanej dekoracji; wycięłam z papieru szablon dyni i posypałam kakao. 

Bardzo polecam:)

Inne, słodkie dyniowe cuda powstały także w kuchni:

Magdaleny, Doroty, Bożeny, Renaty, Marzeny, Angeliki, Iwony, Joanny, Eli, Anny

z dyniowym kremem mascarpone 

składniki:

bezy:

1 szkl białek

1 szkl cukru

300 g mielonych orzechów włoskich

szczypta soli

krem:

3/4 szkl puree z dyni (hokkaido da taki piękny kolor)

300 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

250 g kremowego serka kanapkowego naturalnego

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Następnie delikatnie wmieszać orzechy.

Na papierze do pieczenia narysować trzy jednakowe okręgi. Wypełnić je po równo masą białkową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopi, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni, suszyć bezę około godziny.

Wystudzić, delikatnie odkleić papier.

 

Wszystkie składniki kremu powinny być mocno schłodzone.

Serki zmiksować z puree dyniowym. Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier i sok z cytryny. Obie masy połączyć krótko miksując.

 

Kremem przełożyć bezowe blaty. posmarować także wierzch i boki ciasta.

Udekorować kakao.

z mascarpone 

 
1 , 2 , 3 , 4
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów