w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: cukinia

wtorek, 18 kwietnia 2017

Taki pasztet to świetna alternatywa dla jego mięsnego odpowiednika. 

Znacznie lżejszy, bardzo smaczny.

Najlepszy z kromką świeżego chleba i posiekanym szczypiorkiem.

wielkanocny 

składniki:

10 ugotowanych na twardo jaj

2 jaja surowe

400 g pieczarek

pęczek młodej cebuli ze szczypiorem

młoda cukinia

200 g żółtego sera

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

 

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, dusić  kilka minut, następnie dorzucić cukinię, trzymać na ogniu aż woda odparuje.

 

Jaja i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekany szczypior, przestudzone pieczarki z cukinią i pozostałe składniki.

 

Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki.

Piec ok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

z cukinią

   Pieczarkowy Tydzień 2017Pieczarkowy Tydzień 2017

sobota, 24 września 2016

Ciągle jeszcze zamykam w słoiki smaki lata, przygotowuję spiżarnię na długie, późno-jesienne, zimowe i wczesno-wiosenne chwile, kiedy dostęp do świeżych i zdrowych owoców oraz warzyw będzie mocno ograniczony.

Pisałam już kiedyś, że sałatka z buraków z papryką  jest w moim domu najbardziej obowiązkowa ze wszystkich przetworów. Musimy ją mieć koniecznie! Robię przynajmniej podwójną porcję :)

Ponieważ dostałam od Taty trochę cukinii przypomniałam sobie o sałatce z dodatkiem buraków, którą robiłam dawno temu. Poszperałam w starym zeszycie i znalazłam przepis, który prezentuję poniżej.

Sałatka bardzo smaczna, do długiego przechowywania:)

na zimę

składniki:

1,5 kg cukinii (waga po obraniu i odpestkowaniu)

1,5 kg buraków

1 kg cebuli

zalewa:

1/5 l wody

3/4 szkl octu

3 lyżki cukru

1,5 łyżki soli

ponadto: 

kilka ziarenek pieprzu

 

Buraki umyć, ugotować w mundurkach, wystudzić.

Zimne obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

 

Cukinię obrać, przeciąć na pół, jeśli ziarnka są duże wyciąć gniazda nasienne, pozostawiając sam miąższ. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obrać, drobno pokroić.

Cebulę wymieszać z cukinią, zalać wrzącą wodą (ok 2l.), odstawić na kilka minut po czym odsączyć.

Dodać starte buraki, wymieszać, odstawić na ok 15 minut.

 

W tym czasie przygotować zalewę; wodę, ocet, sól i cukier wymieszać, zagotować.

 

Warzywami napełniać czyste i wyparzone słoiki, zostawiając ok 1 cm, następnie docisnąć i odlać nadmiar soku.

Wciąż ciepłą zalewą dopełnić słoiki, delikatnie potrząsając, aby płyn wszedł w przestrzeń między warzywami.

Brzegi słoików wytrzeć czystą, suchą ściereczką, zakręcać.

 

Można pasteryzować w wodzie, lub - jak ja ostatnio lubię najbardziej - na sucho, w piekarniku!

Słoiki układać w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni, na kratce, na środkowym poziomie.

Należy pamiętać, żeby słoiki się nie stykały.

Przy uchylonych drzwiczkach pasteryzować słoiki godzinę, następnie wyłączyć piekarnik i wystudzić słoiki w środku. 

na zimę

   Jemy sezonowo! Jesień

piątek, 05 sierpnia 2016

Świetna przystawka stworzona na podstawie przepisu znalezionego w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis".

Cukiniowe placki przełożone domowym sosem czosnkowym a'la tzatziki.

Torcik świetnie wygląda, jest smaczny i prosty w przygotowaniu, zrobi furorę na każdym przyjęciu, będzie znakomity jako dodatek do grilla.

Najlepiej smażyć placki na patelni zbliżonej rozmiarem do posiadanej przez nas tortownicy.

Wówczas blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy kolejno placki i sos, lekko dociskamy. wygładzamy wierzch i chłodzimy. Dzięki temu uzyskujemy równiutki, kształtny torcik.

z czosnkowym sosem 

składniki:

placki:

3 nieduże, młode cukinie

3/4 szkl mąki pszennej

2 jajka

łyżka oliwy

1/2 szkl mleka

duża szczypta soli

sos:

5 łyżek jogurtu greckiego

1 nieduży ogórek zielony

2 ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

ponadto:

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 czerwonej papryki

 

Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru wody.

Do ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki. 

 

Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć.

Jaja zmiksować, dodać pozostałe składniki ciasta, zmiksować do konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka - zależy to od cukinii, jakiej używamy). Ciasto odstawić na ok 10 minut.

 

Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć kilka naleśników (u mnie wyszło 6 sztuk).

Wystudzić.

 

Naleśniki przekładać sosem czosnkowym, odłożyć do lodówki na min. 3 godziny.

 

Przed podaniem wierch posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką.

 

Kroić jak tort.

 z czosnkowym sosem

Uczta pod gołym niebem 2016

czwartek, 23 czerwca 2016

Często robię dania z makaronem - moja Córka bardzo je lubi.

To kolejna propozycja obiadowa; zdrowsza, razowa wersja "świderków" z kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami.

Szybko, zdrowo i smacznie!

 z kurczakiem i warzywami

składniki:

400 g makaronu razowego świderki

500 g mięsa z udek kurczaka

cebula

2 ząbki czosnku

papryka czerwona

cukinia

1/2 brokuła

ulubione zioła świeże lub suszone

sól, pieprz do smaku

łyżeczka mąki pszennej

4 łyżki oliwy

 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.

Dodać mięso pokrojone w nieduże kawałki.

Gdy mięso się obsmaży ze wszystkich stron  dodać podzielony na różyczki brokuł.

Po kilku minutach pokrojoną w paseczki paprykę, a po kilku następnych pokrojoną w półplasterki cukinię oraz zioła.

Podlać odrobiną wody, dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę rozrobić w 1/4 szkl zimnej wody, wlać na patelnię.

Doprowadzić do wrzenia.

 

Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem z mięsem i warzywami.

Podawać gorące.

z kurczakiem i warzywami

 

sobota, 03 stycznia 2015

Dawno nie robiłam tarty, a przecież to takie wdzięczne danie...

Kruche ciasto, które możemy nadziać wszystkim, co lubimy najbardziej!

Ostatnio czuję ogromną potrzebę zjadania dużej ilości warzyw. Swoją tartę wypełniłam więc głównie nimi. 

Cukinia, pory i marchewka - świeże warzywa, które na szczęście łatwo dostać o tej porze roku.

Do tego trochę szynki i sera i mamy pyszne, pożywne danie na obiad lub ciepłą kolację.

z cukinią i szynką

składniki:

ciasto:

200 g mąki pszennej

75 g masła

25 g smalcu

1 łyżka zimnej wody

1 jajko

szczypta soli

nadzienie:

por, marchew

cukinia

100 g szynki

100 g sera żółtego

3 łyżki oliwy

200 g jogurtu naturalnego

2 jajka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

 

Mąkę przesiać, dodać sól oraz pokrojone w wiórki zimne masło.

Grudki masła wcierać w mąkę palcami, po chwili dodać wodę i jajko, szybko wyrobić gładkie ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki. 

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wykleić nim natłuszczoną formę do tarty, ponakłuwać widelcem, brzegi zabezpieczyć folią aluminiową (zapobiegnie zsuwaniu się ciasta). 

Piec ok 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Por oczyścić, pokroić w plasterki.

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cukinię umyć, pokroić w ok 5 mm plasterki.

Szynkę pokroić w paseczki.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić por i marchew, smażyć aż warzywa nieco zmiękną.

Cukinię krótko obsmażyć z obu stron na patelni grillowej.

 

Jajka roztrzepać, wymieszać z jogurtem i serem, doprawić.

 

Na podpieczone ciasto wyłożyć cukinię, następnie szynkę oraz por z marchewką.

Całość zalać przygotowanym sosem.

Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

A najlepsze jest to, że smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno!

z szynką i marchewką

 Tarta słodka czy wytrawna?

czwartek, 10 lipca 2014

Lubicie oscypki? Ja uwielbiam! 

Zawsze wracając z gór wiozę niemały zapas tych pysznych serków. 

Chyba najbardziej smakują mi grillowane, z dodatkiem żurawiny. Dodaję je także do różnych dań.

Kiedyś kupiłam bardzo ciekawy makaron: grube wstążki z lubczykiem- znacie?

Ciekawe połączenie; ładnie wygląda, fajnie pachnie. 

Z dodatkiem boczku, cukinii no i oscypka właśnie, w sosie jogurtowo-szałwiowym, makaron smakował pysznie.

 

z sosem jogurtowo-szałwiowym

składniki:

400 g makaronu

250 g wędzonego boczku

cukinia

cebula

100 g wędzonego oscypka

250 ml jogurtu naturalnego

łyżka masła

ok 10 listków świeżej szałwii

sól, pieprz do smaku

 

Makaron ugotować al'dente, odcedzić.

Cebulę pokroić w kostkę, boczek w paseczki, cukinię w ok 1 cm kawałki.

Na suchej patelni zrumienić boczek, dodać masło i cebulę, zeszklić, dorzucić cukinię, smażyć ok 3 minut.

Jogurt wymieszać z solą i pieprzem, wlać na patelnię, dodać listki szałwii.

Wymieszać, dusić na minimalnym ogniu pod przykryciem ok 4 minut.

Dodać makaron, posypać serem.

Od razu podawać.

z boczkiem, cukinią i oscypkiem

ps

Jeśli przygotowujemy większą część makaronu i zamierzamy go później odgrzewać lepiej posypać startym oscypkiem gorące danie na talerzu tuż przed podaniem. 

 

Smaki Podhala

czwartek, 22 sierpnia 2013

Cukinia wciąż jeszcze nam się nie znudziła. 

To wspaniałe warzywo ma mnóstwo zalet: ma niewiele kalorii (wyczytałam, że tylko 19 w 100g), zawiera dużo witaminy C, świetnie smakuje na surowo, gotowana, grillowana, pieczona, smażona, nadaje się do przyrządzania wielu przetworów.

Tym razem przygotowałam cukinię faszerowaną, z sosem pomidorowym.

Pyszna, polecam:)

kurczak, pieczarki, ryż

 

składniki:

4 młode cukinie

100g ryżu

podwójna pierś z kurczaka

150 g pieczarek

cebula

ząbek czosnku

łyżka bułki tartej

3 łyżki oleju

sól, pieprz do smaku

szczypiorek do posypania

sos pomidorowy

 

Ryż ugotować na sypko. Mięso kurczaka upiec, usmażyć lub ugrillować, pokroić w kostkę.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i  pieczarki, smażyć 4-5 minut.

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć pestki.

Pieczarki wymieszać z ryżem i mięsem, dodać bułkę tartą, doprawić.

Nadzieniem wypełnić cukiniowe łódeczki. Ułożyć na natłuszczonej blaszce.

Zapiekać ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

faszerowana mięsem i ryżem



 

piątek, 26 lipca 2013

Świeżutkie, chrupiące warzywa dominują ostatnio w mojej kuchni.

Tradycyjnie jednak muszę z uwagi na gusta domowniczki mojej małej serwować makaron.

Dziś proponuję makaron zasmażany na patelni z warzywami, z dodatkiem rozpływającego się pod wpływem ciepła serka camembert - pyszne!

z mięsem, warzywami i serem camembert

składniki

250 g makaronu tagliatelle (nasz ulubiony w 3 kolorach)

pojedyncza pierś kurczaka

młoda cukinia

1/2 brokuła

cebula

krążek sera camembert

świeże oregano

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oleju

 

Makaron ugotować al'dente, odcedzić.

Brokuł podzielić na różyczki, ugotować na półmiękko.

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i solą.

W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć krótko z obu stron, dodać pokrojoną w piórka cebulę.

Zmniejszyć ogień, dusić kilka minut, dodać obgotowane różyczki brokuła i pokrojoną w nieduże kawałki cukinię.

Gdy warzywa zmiękną (ale nie mogą się rozgotować) dodać makaron, doprawić solą, pieprzem i posiekanym drobno oregano, wymieszać, zdjąć z ognia. 

Makaron rozłożyć na talerze, na każdej porcji ułożyć kilka kawałków sera. 

z kurczakiem, brokułami, cukinią i serem camembert



środa, 24 lipca 2013

Jak już pisałam wielokrotnie cukinia to jest to, co lubię bardzo, więc i jadam często.

Jedną z najczęściej przyrządzanych przeze mnie potraw z cukinią jest leczo.

Przepis podstawowy mam z książeczki Joanny Samołuk "Papryka", ale w zależności od pory roku i zasobów lodówki przygotowuję różne wariacje tej pysznej potrawy. Na blogu pokazywałam już moje leczo zimowe

Dziś propozycja łącząca smaki węgierskie, niemieckie no i oczywiście polskie;)

Na ten konkretnie pomysł wpadłam czytając blog Małgosi.

z grillowanymi frankfuterkami

składniki:

2 młode cukinie

300 g pieczarek

2 papryki, żółta i czerwona

garść zielonego groszku

duża cebula

4 pomidory

250 g frankfurterek

pęczek koperku

4 łyżki oleju

mielona papryka, sól, pieprz

 

Cukinie umyć, pokroić w plastry ok 5 mm.

Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w plasterki.

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.

Groszek opłukać.

Cebulę pokroić w piórka.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w grubą kostkę.

Frankfurterki ponacinać, wstawić na rozgrzany grill.

Koperek posiekać.

 

Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, smażyć chwilkę, dodać pieczarki, po 3-4 minutach paprykę. 

Dodać ok 3 łyżki wody, dusić 5 minut, dorzucić groszek i cukinię, wymieszać, dusić pod przykryciem znów 5 minut.

Dodać pomidory, wymieszać, dusić kolejne 5 minut.

Doprawić papryką, solą i pieprzem (nie za dużo, świeże warzywa mają pyszny, bardzo intensywny smak).

Grillowane frankfurterki pokroić na mniejsze kawałki.

Leczo wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć kiełbaski, obficie posypać koperkiem.

z niemieckimi frankfuterkami

przepis dodaję do akcji:



poniedziałek, 15 lipca 2013

Cukinię ubóstwiam wręcz, pod każdą postacią. 

Pomidory zasmażone z czosnkiem i bazylią tworzą przepyszny sos, który pasuje do wielu dań.

Ser mozarella rozpuszcza się pod wpływem ciepła potrawy.

Gruby makaron zaspokoi nawet największy głód.

Wszystko razem - moja propozycja na szybki, smaczny obiad albo ciepłą kolację.

z cukinią, pomidorami i mozarellą

składniki:

250 g makaronu rurki w trzech kolorach

2 młode cukinie

3 pomidory

125 g mozarelli 

3 ząbki czosnku

listki z 2-3 gałązek bazylii

4 łyżki oliwy

sól, pieprz

 

Makaron ugotować al'dente. 

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cukinie pokroić w 5 mm krążki, posypać solą i pieprzem grillować chwilę z obu stron.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory i czosnek, chwilę smażyć mieszając, dorzucić pokrojone drobno listki bazylii.

Następnie dodać makaron i krążki cukinii.

Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać jeszcze około 3 minut.

Dodać pokrojoną mozarellę, wymieszać, zdjąć z ognia, od razu podawać.

z grillowaną cukinią, serem mozarella, pomidorami

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów