w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: sernik

niedziela, 16 kwietnia 2017

Przyszło i mnie zmierzyć się z chorobą w rodzinie.

Jak umilić święta łasuchowi, który ostatnio dowiedział się, że nie będzie już mógł bezkarnie cieszyć się cukrem?

Spróbowałam swoich sił i zrobiłam sernik;)

ze stewią 

składniki:

500 g chudego twarogu

4 jajka

2 łyżeczki stewii

200 ml jogurtu greckiego

3 łyżki otrąb owsianych 

łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii

szczypta soli

 

Białka ubić z solą.

Twaróg zmielić, utrzeć z jajkami. Delikatnie mieszając dodać pozostałe składniki, na końcu pianę z białek. 

Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wierzch przykryć folią aluminiową. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec ok godziny. 

Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

ze stewią

 

sobota, 03 grudnia 2016

Szukałam przepisu na ciekawe i efektowne ciasto, znalazłam gdzieś w sieci delicję jabłkowo-serową. Podobał mi się kawałek na zdjęciu, ale opis wykonania mnie nie przekonywał.

Postanowiłam więc zrobić podobne ciacho, ale po swojemu.

I udało się:)

Połączenie szarlotki z sernikiem musi być udane! 

Opis przydługi, ale ciasto jest łatwe i proste do przygotowania.

Warstwy znakomicie się uzupełniają.

Ciasto wygląda bardzo ładnie, zachęcająco i smacznie. 

z białkową pianką 

składniki:

ciasto:

250 g margaryny

2,5 szkl mąki pszennej

4 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szkl cukru pudru

masa serowa:

500 g sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego

3/4 szkl cukru

2 jajka

budyń waniliowy

1/3 szkl mleka

pianka:

4 białka

3/4 szkl cukru

galaretka truskawkowa

3/4 szkl gorącej wody

ponadto:

1 kg jabłek

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimną margaryną. Usypać kopczyk, w środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, dodać cukier puder, zagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce.

Ciasto podzielić na trzy części.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.

 

Pierwszą część ciasta rozwałkować, wylepić nim dno prostokątnej blaszki, piec ok 15 minut (aż ciasto lekko się zrumieni i będzie swobodnie odchodzić od blaszki)  w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Drugą część ciasta również rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej blaszki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Wyjąć, na podpieczone ciasto wyłożyć porządnie odciśnięte jabłka. 

Przykryć ostatnim, rozwałkowanym ciastem, wierzch ponakłuwać widelcem, ponownie wstawić do piekarnika na ok 15 minut. 

 

 

Ser włożyć do dużego garnka, wstawić na mały ogień.
Dodawać kolejno margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jaja.

Budynie rozpuścić w mleku i wlać na gotującą się masę.

Chwilę jeszcze gotować, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.


Blaszkę, w której piekliśmy ciasto kruche wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dno ułożyć ciasto z jabłkami, wlać ser (nie ma potrzeby studzenia), przykryć drugim ciastem.

Całość odstawić do wystudzenia.

 

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia.

Białka ubić, pod koniec partiami dosypując cukier, następnie, wciąż ubijając wlać tężejącą galaretkę.  

Piankę wyłożyć na wierzch ciasta, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. 

sernik gotowany

niedziela, 06 listopada 2016

Przepis z reklamowej gazetki Lewiatana:D trochę przeze mnie zmieniony.

Piekłam w tortownicy 24cm, wyszedł dość wysoki, nie wyrósł i nie opadł-tak lubię najbardziej!

Na jesienne chandry i smutki; taka porcja słodyczy i czekolady jest dla duszy jak balsam dla ciała:D

na ciasteczkowym spodzie 

składniki:

spód:

200 g kakaowych herbatników

100 g masła

masa serowo-czekoladowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

3 tabliczki czekolady ( u mnie pół na pół mleczna i gorzka)

300 ml śmietany kremówki

5 jaj

1/2 szkl cukru

polewa:

1/2 tabliczki czekolady (moja z orzeszkami arachidowymi)

odrobina mleka

 

Spód tortownicy (moja 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

 

Śmietankę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na minutę, następnie rozmieszać na gładką masę. Wystudzić do temperatury pokojowej.

 

Herbatniki zmielić na pył, dodać stopione masło, wymieszać do konsystencji mokrego piasku.

Wyłożyć na dno blaszki, uklepać, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 10 minut.


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, zmiksować krótko - tylko do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony spód. Wierzch przykryć folią aluminiową.

 

Do szerokiej, płaskiej blaszki nalać wody, wstawić na dno piekarnika.

Włożyć sernik, po 10 minutach temperaturę obniżyć do 160 stopni, piec sernik ok 90 minut.

 

Po tym czasie piekarnik wyłączyć. Sernik pozostawić wewnątrz jeszcze godzinę.

Następnie wyjąć, wystudzić, schować do lodówki na min 6 godzin.

 

Połamaną na kostki czekoladę roztopić z odrobiną mleka na gładką polewę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Jeszcze chwilę schłodzić. 

na ciasteczkowym spodzie

środa, 31 sierpnia 2016

Przepis z książeczki mojej Babci "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy"autorstwa Jana Czernikowskiego z 1987r. 

Uwielbiam tę książkę, jej pożółkłe kartki z kilkoma zaledwie, schematycznymi rysunkami, bez żadnych zdjęć, proste i łatwe przepisy na nawet bardzo wyszukane wypieki, sposób wykonania zawarty w kilku zaledwie zdaniach...

I ten napis, który nie wiedzieć czemu zawsze mnie rozbawia "Druk i oprawa w NRD"

Ale do rzeczy; sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Aksamitny, gładki, nie wyrósł wcale i nie opadł, nie popękał.  Ziemniaków nie czuć wcale, natomiast struktura masy serowej nie da się z niczym porównać. Sernik jest niezwykle delikatny i kremowy.

Przepis po małym liftingu moim, z nadprogramowymi śliwkami zatopionymi w galaretce (patent od innego sernika). To nie był najszczęśliwszy pomysł, nie miałam węgierek, owoce, które dałam nie rozpiekły się na tyle, by dość zmięknąć, skórka pozostała twardawa i nie dawała się kroić widelczykiem. Smakowało to nieźle, ale owoce były zbyt twarde na delikatnej masie serowej, w efekcie trzeba było jeść je niejako osobno. 

Proponuję używać wyłącznie węgierek, albo zrezygnować z zapiekania owoców i np posypać sernik malinami tuż przed wylaniem galaretki.

Bo ten niezwykły sernik naprawdę warto zrobić!

z galaretką i śliwkami 

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

1 żółtko

200 g zimnej margaryny

masa serowa:

1 kg twarogu (wiadereczko)

ok 350 g ugotowanych ziemniaków

2 łyżki gęstej śmietany (u mnie jogurtu greckiego)

50 g masła

5 jaj

200 g cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

szczypta soli

ponadto:

kilka śliwek węgierek

2 galaretki wiśniowe

 

Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki,  szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno wyłożonej papierem blaszki do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni; piec ok 12 minut.

 

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.

Ziemniaki z jogurtem zblendować na gładkie puree.

Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku; następnie po trochu naprzemiennie ser i ziemniaki, na końcu ekstrakt waniliowy.

Białka ubić ze szczyptą soli, pianę delikatnie wmieszać do masy serowej, wyłożyć na podpieczony spód.

wierzch wyrównać, brzegi blaszki zabezpieczyć folą aluminiową, obniżyć temperaturę do 16 stopni, piec sernik około godziny.

 

Następnie nie wyjmując ciasta z piekarnika delikatnie zdjąć folię, na wierzchu sernika ułożyć pozbawione pestek połówki śliwek, piec sernik jeszcze ok 15 minut.

 

Po upływie czasu pieczenia piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki, wystudzić ciasto wewnątrz. 

 

Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu, tężejącą wylać na wierzch sernika. Odstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do całkowitego stężenia.

z galaretką i śliwkami

   Warzywa psiankowate 2016Warzywa psiankowate 2016

poniedziałek, 01 sierpnia 2016

Delikatny, kremowy i aksamitny sernik, cytrynowy z lekką lawendową nutką i fioletowymi, jagodowymi kropeczkami.

Smaki są wyważone, żaden nie dominuje, przeciwnie - przenikają się i uzupełniają!

Sernik powinien smakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom.

Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:)

Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy.

Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę".

Pyszne, różne i różniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny, Iwony, Dagmary, Joanny, Magdy, Lidii, Elżbiety, Eli, Danuty

 z jagodami

składniki:

spód: 

200 g ciasteczek owsianych

100 g masła

masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego

5 jaj

3/4 szkl cukru

opakowanie budyniu śmietankowego

łyżka ekstraktu cytrynowego

polewa:

50 g masła

jajko

1/2 szkl cukru

sok i skórka starta z połowy cytryny

ponadto:

2 łyżki leśnych jagód

2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub łyżka suszonych)

 

Ciasteczka rozdrobnić (np. w malakserze ) na pył, masło stopić, wymieszać z ciasteczkami do konsystencji mokrego piasku. 

Masą, przypominającą nieco bułkę tartą wyłożyć dno formy pokrytej papierem do pieczenia(boki blaszki natłuścić).

Na czas przygotowania masy serowej blaszkę włożyć do lodówki.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera. Zmiksować szybko (tylko do połączenia składników). Dodać kwiaty lawendy (oderwane z łodyżek), delikatnie wymieszać.

Masę wylać na schłodzony, ciasteczkowy spód.  Na wierzch powrzucać jagody.

Przykryć folią aluminiową. 

 

Na dno piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni włożyć dużą formę z gorącą wodą.

Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka.

Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. 

 

Masło stopić, przestudzić.

Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz masło.

Ubijać na parze aż sos zgęstnieje.

Wystudzić, wylać na wierzch sernika.

 

Schłodzić przed podaniem minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) w lodówce.

z jagodami

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Jeśli nie możecie się zdecydować, czy macie większą ochotę na sernik, czy na szarlotkę, to ciasto będzie idealne dla Was!

Na bardzo kruchym spodzie spoczywa sernik, wewnątrz którego kryją się całe połówki jabłek, nadziane dodatkowo różaną konfiturą.

Całości dopełnia delikatna jogurtowa polewa, do której również dodałam nieco konfitury z róży.

Ciasto jest naprawdę pyszne i warte polecenia.

Świetnie wygląda, cieszy i podniebienie i oko:)

na kruchym spodzie 

składniki:

ciasto:

1,5 szkl mąki pszennej

125 g margaryny

2 żółtka

0,5 szkl cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg sera sernikowego (w wiadereczku)

1 szkl jogurtu greckiego

120 g masła

1,5 szkl cukru

4 jajka

2 opakowania budyniu waniliowego

łyżeczka ekstraktu waniliowego

polewa:

400 g jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

łyżeczka konfitury z róży

 

na początek: Jogurt przeznaczony do polewy wylać na sitko wyłożone gazą. Odstawić nad garnkiem tak, by z jogurtu swobodnie mogła ściekać woda. Powinno to zająć ok 3 godzin.

 

ciasto: Mąkę  przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do  natłuszczonej blaszki  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 - 20 minut.

 

jabłka: Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. W  środek każdego włożyć odrobinę konfitury z róży. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta.

 

masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać żółtka, ucierać. Do masy wlewać kwaśną śmietanę i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i ucierać. 

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej.

Masę serową wyłożyć na jabłka, wierzch przykryć folią aluminiową.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

 

polewa:Do osączonego jogurtu dodać cukier puder, sok z cytryny i konfiturę. Zmiksować.

Polewę rozsmarować na wierzchu sernika. Schłodzić.

na kruchym spodzie

niedziela, 29 maja 2016

Ciasto ze szczególną dedykacją i najlepszymi życzeniami na Dzień Mamy!

Jak już wcześniej pisałam, mam chwilowo unieruchomioną rękę, prawą...

Zamarzyło mi się ciasto, ale trzeba było zrobić takie, które wymaga jak najmniejszego wysiłku.

Mogę oczywiście liczyć na pomoc mojej nieocenionej Ośmiolatki, ale wymagać zbyt dużo i od niej się nie da. Na szczęście mam również moją ukochaną "Kasię", ten robot potrafi zdziałać cuda.

I tak, wspólnymi siłami zrobiłyśmy taki oto sernik, w wersji "de luxe" możnaby powiedzieć:) 

Łatwy w przygotowaniu, wymaga jednak nieco czasu.

Kruchy spód, warstwa sernikowa, truskawki w galaretce, krem z mascarpone i na końcu beza!

Bardzo dekoracyjny, smaczny, wysoki niczym najlepszy tort, i to całkiem duża blacha ciasta - jest czym dzielić.

Z pewnością zapamiętam i wykorzystam przepis jeszcze nie raz, jedyne, co zrobię inaczej, to zmniejszę ilość białek do bezy; chciałabym, żeby była niższa i bardziej chrupiąca.

z truskawkami, galaretką i bezą 

składniki:

beza:

1 szkl białek

1 szkl cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

ciasto "kruche":

1,5 szkl mąki pszennej

125 g margaryny

3 żółtka

2 łyżki cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

5 jajek

3/4 szkl cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżeczka ekstraktu waniliowego

krem:

330 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

1 duża łyżka cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

ponadto:

świeże truskawki

galaretka o smaku truskawkowym

 

Białka na bezę ubić pod koniec dodając cukier, mąkę i ocet.

Pianę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, suszyć bezę do chwili aż jej wierzch będzie chrupiący, lekko popękany (przy tej ilości białek trwało to ok 2 godzin).

Po wyjęciu z piekarnika wystudzić, dopiero potem delikatnie odciągnąć papier.

 

Składniki na ciasto posiekać na kruszonkę. Kruszonkę wsypać do woreczka, wstawić na godzinę do lodówki.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) włożyć do misy miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

 

Kruszonkę wysypać równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (taką samą, w jakiej piekliśmy bezę), lekko docisnąć.

Na wierzch wylać masę serową.

Blaszkę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec ok godzinę. Następnie wystudzić.

 

Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu. Truskawki pokroić na plasterki. 

Kawałki truskawek rozłożyć na serniku, wylać tężejącą galaretkę, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone.

Krem rozsmarować na galaretce.

Na wierzch wyłożyć bezę.

z kremem mascarpone, truskawkami i galaretką

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016

poniedziałek, 02 maja 2016

Sezon rabarbarowy uważam za otwarty:)

Na pierwszy ogień ciasto, takie pyszne, że ach!

Wzorowałam się na tym przepisie. 

kokosowy z rabarbarem 

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

250g margaryny

5 żółtek

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

masa jogurtowo-kokosowa:

1200 g jogurtu greckiego

200g wiórków kokosowych

budyń śmietankowy

5 białek

szczypta soli

3/4 szkl cukru

2 łyżeczki  soku z cytryny

ponadto:

pęczek rabarbaru

łyżka cukru

Jogurty umieścić na włożonym gazą durszlaku, odstawić na około godzinę tak, by swobodnie mógł wypływać z nich płyn (dzięki temu będą bardziej zwarte i kremowe).

Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (moje przypominało kruszonkę, zostawiłam je tak dzięki temu nie wymagało ścierania na tarce później).
Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce.

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w ok 1,5 cm kawałeczki.

Jogurty zmiksować z wiórkami i budyniem.

Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny.

Dodać do jogurtów i dokładnie wymieszać.

Pierwszą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja po prostu wysypałam moją "kruszonkę") na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, lekko docisnąć.

Na ciasto wysypać rabarbar, posypać cukrem.

Następnie wyłożyć masę jogurtowo - kokosową.

Na wierzch zetrzeć (lub rozsypać) drugą część ciasta. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni
 kokosowy z rabarbarem
niedziela, 10 kwietnia 2016

Uwielbiam serniki, ale ten jest po prostu rewelacyjny!

Gdyby odbyło się losowanie na najlepszy sernik na świecie, za tym podniosę w górę obie łapki!

Większość zna i ceni smak tiramisu: biszkopty aromatyzowane kawą i amaretto, przekładane delikatnym kremem z mascarpone i kakao.

Pyszne - prawda?

A jeśli dodać do tego idealnie kruche ciasto i aksamitną, waniliową warstwę serową?

To już po prostu poezja smaku.

Do tego wygląda zachwycająco!

Pracę nad jego przygotowaniem najlepiej rozłożyć na dwa dni.

z kremem mascarpone, kawą i amaretto 

składniki:

ciasto:

100 g zimnego masła

2 żółtka

150 g mąki pszennej

30 g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

200 g cukru

5 jaj

budyń waniliowy 

krem:

400 ml śmietany kremówki

500 ml sera mascarpone

2 łyżki cukru pudru

łyżeczka ekstraktu z wanilii

ponadto:

kilkanaście podłużnych biszkoptów

kakao gorzkie

1/2 szkl mocnej, słodkiej kawy

100 ml amaretto

 

Masło posiekać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Dodać żółtka i cukier, wyrobić gładkie ciasto. 

Odłożyć na godzinę do lodówki.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną blaszkę. 

Wierzch posypać warstwą kakao (najlepiej za pomocą sitka).

Wyłożyć masę serową. Wierzch przykryć folią aluminiową.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 30 minut, po czym temperaturę obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze ok 30 minut.

 

Sernik po upieczeniu trzymać jeszcze ok godziny w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy.

Wymieszać z serkiem mascarpone.

 

Część kremu rozsmarować na serniku.

Amaretto wymieszać z kawą, w mieszance moczyć biszkopty, układać ciasno na kremie.

Oprószyć kakao.

Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Wyciskać na biszkoptach dekoracyjne rozetki.

Przechowywać w lodówce.

 

Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.

z mascarpone, kawą i amaretto

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów