w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: lody

piątek, 16 września 2016

Jeżeli wierzyć meteorologom, dziś ostatnia w tym roku szansa na taki wieczór...

Pogodny, ciepły i rozgwieżdżony!

Jeżeli dodać do tego świeczki wesoło migające na stoliku, ciszę łamaną raz za razem rechotem żab i unoszący się w powietrzu zapach lubczyku i macierzanki - to już prawdziwa kwintesencja romantyzmu ;)

Na taki właśnie, ostatni letni wieczór na tarasie przygotowałam między innymi te wspaniałe lody!

Powiem nieskromnie, że są mega-obłędnie pyszne!

I nie wiem sama, czy to nastrój wieczoru, czy maliny świeżo zerwane u Taty w ogródku ale zdaje mi się, że to naj-naj-najlepsze, lody jakie w życiu jadłam!

z malinami 

składniki:

200 g sera twarogowego 

200 ml jogurtu greckiego

4 duże łyżki cukru pudru

300 ml śmietany kremówki

garść malin

 

 

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Twaróg zmiksować na gładką masę z jogurtem.

Obie masy delikatnie połączyć, włożyć do zmrożonej misy maszyny do lodów.

Włączyć maszynę, gdy masa zacznie gęstnieć dodać maliny. 

Lody są gotowe po ok 40 minutach.

z malinami

niedziela, 10 lipca 2016

Domowe lody jagodowe, pyszne, aż strach!

Po nich język, a nierzadko i ząbki nabierają śmiesznego, niebieskawego odcienia:D

Idealny deser po niedzielnym obiedzie.

U nas podane z bitą śmietaną, świeżymi jagodami, sosem czekoladowym i listkami melisy; zostało trochę na jutro, nałożę gałki w waflowe rożki -  każdy może je podać, jak zechce!

jagodowe 

składniki:

330 ml śmietany kremówki

250 ml jogurtu greckiego

3/4 szkl jagód leśnych

2 łyżki cukru

 

 

Jagody rozgnieść widelcem wraz z cukrem.

Śmietanę ubić.

Śmietanę, wymieszać z jogurtem i jagodami.

Przełożyć do lodowej maszyny, mieszać ok 40 minut.

Lody są gotowe, gdy masa zgęstnieje.

 domowe

wtorek, 31 maja 2016

W jednym z sieciowych sklepów zakupiłam niedawno w promocyjnej cenie maszynę do domowego wyrobu lodów.

Dołączona była do niej książeczka z przepisami. Wypróbowałam od razu przepis na mrożony jogurt z owocami, był świetny natychmiast, po kilku godzinach w zamrażarce zamienił się w twardą, niewzruszoną skałę.

Poszperałam w sieci w poszukiwaniu sprawdzonego przepisu na domowe lody, jest ich mnóstwo, bardzo różnią się od siebie, trudno zdecydować, który lepszy. 

Postanowiłam więc poeksperymentować, lato długie - mam nadzieję - przed nami.

Najpierw zdecydowałam się na klasyczne lody waniliowe; z bitej śmietany i jajek.

Przepis własny, na podstawie tego:)

Zachwyciłam się wyglądem i konsystencją - kremowa, plastyczna masa z maleńkim waniliowymi piegami, rozpływająca się w ustach. Moja Córka bardzo chwaliła smak, dla mnie jednak mogłyby być nieco mniej słodkie...

waniliowe

składniki:

400 ml śmietany kremówki

4  świeże jaja

3/4 szkl cukru

laska wanilii

 

Jaja (najlepiej ze sprawdzonego źródła - ja mam ten komfort, że dostaję jaja prosto z kurnika Taty...) sparzyć, rozbić, ubić z cukrem na jasny kogel - mogel.

Śmietanę ubić.

Laskę wanilii przeciąż na pół, wyskrobać ze środka ziarenka (łuskę można wykorzystać do domowego ekstraktu waniliowego).

Jajka, śmietanę i ziarenka wanilii delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Przełożyć do gotowej do pracy maszyny do lodów, mieszać ok 40 minut.

Po kilkugodzinnym pobycie w zamrażarce bardziej zwarte, ale wciąż dające się uformować w zgrabne i pyszne kule:)

waniliowe

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów