w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: ciasto francuskie

poniedziałek, 06 maja 2013

Moja córcia uwielbia makaron, we wszystkich odmianach i postaciach.

Dlatego kiedy zobaczyłam (w starej gazetce "Kuchnia na lato" nr 6/2008) przepis na tę zapiekankę pomyślałam, że muszę koniecznie spróbować.

Oryginalny przepis wzbogaciłam o szpinak.

Pyszna wyszła, chrupiąca, sycąca - polecam:)

w cieście francuskim

składniki:

15 dag makaronu "rurki" ;)

opakowanie ciasta francuskiego

40 dag mięsa mielonego 

cebula

marchewka

pęczek świeżego szpinaku

łyżka koncentratu pomidorowego

3 łyżki startego żółtego sera

oliwa do smażenia

ząbek czosnku

sól, pieprz

jajko

Makaron ugotować al'dente.

Cebulę pokroić w kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa, po 2-3 minutach dodać mięso.

Następnie, po ok 10 min. dodać umyty szpinak, dusić jeszcze kilka minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.

Ciasto lekko rozwałkować, wyłożyć połowę masy mięsnej, następnie makaron, posypać startym serem.

Przykryć resztą mięsa, zwinąć ciasto w rulon.

Zapiekankę ułożyć w formie wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

w cieście francuskim



piątek, 03 maja 2013

Tarta, wypełniona nadzieniem z kapusty pekińskiej, wędliny i sera, z sosem koperkowo-jogurtowym, ciekawa propozycja na obiad bądź kolację.

Szybkie i proste przygotowanie, oryginalny smak, niecodzienny wygląd, warto spróbować.

wędliną i koperkiem

składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

2 małe cebule

400 g kapusty pekińskiej

120 g przecieru pomidorowego

120 g sera mozarella

200 g dowolnej wędliny (ścinki, jak na bigos)

200 ml jogurtu naturalnego

pęczek koperku

sól, pieprz do smaku

łyżka oliwy

Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie.

Kapustę poszatkować, sparzyć wrzącą wodą, osączyć.

Wędlinę pokroić w kosteczkę.

Połączyć składniki.

Koperek poszatkować, wymieszać z jogurtem i przyprawami.

Ciastem francuskim wyłożyć natłuszczoną formę, nadmiar odciąć.

Ciasto posmarować przecierem pomidorowym.

Na ciasto wyłożyć kapuściane nadzienie, wyrównać, położyć pokrojony na niewielkie kawałki ser, zalać sosem.

Z odciętych kawałków ciasta wyciąć fantazyjne kształty, ułożyć na wierzchu tarty.

Zapiekać około 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

wędliną, mozarellą, sosem jogurtowym, koperkiem



niedziela, 07 kwietnia 2013

Pisałam już kiedyś o takim smażeniu kurczaka z ananasem.  

Uwielbiam ten smak. Bardzo często do niego wracam, ot choćby i tu,

Dziś chciałabym zaproponować zamknięcie aromatycznego kurczaka smażonego z ananasem w chrupiącym cieście francuskim.

Pycha!

w cieście francuskim

składniki na 2 spore porcje:

opakowanie ciasta francuskiego

podwójna pierś kurczaka

puszka ananasów

cebula

żółta papryka

pęczek pietruszki

przyprawa do kurczaka

1 ząbek czosnku

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

2 łyżki ostrego keczupu

oliwa do smażenia 

1 jajko

smażony z anansem

Mięso kurczaka umyć, naciąć od grubszej strony. Obficie posypać przyprawą do kurczaka. Odstawić na kilka minut.

W tym czasie przygotować sos: majonez, keczup i jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso, przykryć plastrami ananasa, obok ułożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę.

Smażyć kilka minut. Następnie ananasa zdjąć z mięsa i ułożyć obok na patelni, cebulę i kurczaka przewrócić na drugą stronę. Usmażyć na rumiano.

Zdjąć z patelni, pokroić w dość grube kawałki. Dodać pokrojoną w paski paprykę i posiekaną natkę pietruszki. 

Ciasto francuskie podzielić na cztery jednakowe prostokąty.

Dwa ułożyć na natłuszczonej blaszce.

Na ciasto wyłożyć nadzienie z kurczaka i ananasa. Przykryć pozostałymi kawałkami ciasta, zlepić brzegi.

Jajko roztrzepać, posmarować wierzch ciasta.

Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przed podaniem obficie polać sosem.

w cieście francuskim 

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów