w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: indyk

sobota, 28 marca 2015

Niedługo święta, mam nadzieję, że uda mi się wygospodarować więcej czasu, aby nadrobić zaległości na blogu...

Tymczasem...Rolada z indyka - bardzo smaczna, efektowna  i łatwa w przygotowaniu.

Można ją podać na obiad, z ulubioną surówką i ziemniaczkami, można wystudzić a potem kroić w plasterki i robić pyszne kanapki.

Ser rozpuszcza się wewnątrz mięsa i przecudnie je nawilża nadając mu niesamowitą kruchość i wspaniały aromat.

z mozzarellą

składniki:

filet z indyka

125 g mozzarelli

marynata:

3 łyżki oliwy

łyżka miodu

2 ząbki czosnku

łyżka wytrawnego białego wina 

sól, pieprz, słodka mielona papryka, chili do smaku

ponadto:

1/2 szkl białego wytrawnego wina

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą, dodać pozostałe składniki marynaty, odstawić na kilkanaście minut.

Filet rozciąć tak, by uzyskać płat mięsa grubości ok 2 cm, delikatnie rozbić trzonkiem noża.

Dokładnie z obu stron natrzeć marynatą. Zrolować, odstawić na godzinę do lodówki.

 

Mięso rozwinąć, wzdłuż jednego boku ułożyć pokrojoną w cząstki mozzarellę.

Zawinąć roladę, obwiązać bawełnianą nicią.

Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem. 

Piec pod przykryciem, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 80 minut.

 

Można podawać na ciepło, do obiadu bądź po wystudzeniu kroić jak wędlinę do kanapek.

z mozarellą

Zawijamy. Rolady drobiowe

poniedziałek, 17 marca 2014

Na DZIEŃ ŚWIĘTEGO PATRYKA, na zielono:)

w cieście szpinakowym

składniki:

nieduża pierś indyka

ok 120 g mąki

3/4 szkl mleka

duże jajko 

garść świeżego szpinaku

ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Na patelni rozgrzać ok łyżki oleju, wrzucić opłukany szpinak, smażyć aż zmięknie, dodać przepuszczony przez praskę czosnek.

Z mąki, jaja i mleka zrobić ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki (w razie potrzeby dodać więcej mąki), wymieszać z przestudzonym szpinakiem.

Mięso okroić na podłużne kawałki, delikatnie rozbić nasadą dłoni, oprószyć solą i pieprzem.

Każdy kawałek mięsa moczyć w cieście, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

w szpinakowym cieście

sobota, 15 czerwca 2013

Zakochałam się ostatnio w potrawach jednogarnkowych.

Nie wymagają dużego nakładu pracy, oszczędzają czas i energię, można je przyrządzać z wielu składników, smakują pysznie.

To danie powstało spontanicznie - miałam niezapowiedzianych gości, zajrzałam co mam w lodówce i wrzuciłam do garnka.

Wszystkim smakowało, polecam więc:)

z młodą kapustą, ziemniaczkami i pomidorami

składniki:

600 g medalionów z indyka

główka młodej kapusty

600 g młodych ziemniaków

500 g pomidorów

duża cebula

3 łyżki oliwy

gałązka lubczyku

sól, pieprz do smaku

 

Mięso oprószyć solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać, pokroić w ok 0,5 cm plastry.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Kapustę poszatkować.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ósemki.

W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, krótko obsmażyć z obu stron.

Na mięso układać kolejno cebulę, ziemniaki, kapustę i pomidory.

Z wierzchu posypać solą i pieprzem, położyć lubczyk.

Podlać ok 1/2 szkl. wody.

Przykryć, dusić na małym ogniu ok 30 minut.

z młodymi warzywami



niedziela, 20 stycznia 2013

Kolejny pomysł na danie ze szpinakiem.

W sam raz na niedzielny obiad. 

Pyszne!

ze szpinakiem 

KURCZAK W ZIELONYM SOSIE

udziec indyka

cebula

3-4 ząbki czosnku

200 g mrożonego szpinaku

mały kubek jogurtu naturalnego

1 łyżeczka mąki pszennej

oliwa do smażenia

listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego

sól do smaku

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz jeden ząbek czosnku, włożyć mięso, dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron.

Wlać ok. 2 szkl. wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby dolewając nieco wody.

Gdy mięso będzie miękkie (30-40 min) wyjąć je z sosu, pokroić w ok 1 cm plastry, odłożyć na bok.

Do sosu wrzucić resztę czosnku oraz szpinak. Dusić od czasu do czasu mieszając aż szpinak całkowicie się rozmrozi.

Jogurt wymieszać z solą, mąką, dodać odrobinę szpinakowego sosu, dokładnie wymieszać, połączyć z resztą sosu, zagotować.  Zdjąć z ognia, włożyć mięso. Po kilku minutach podawać.

Nam najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów.

Przepis zgłaszam do akcji:) 

 

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Trudno teraz o świeże pyszne warzywa i owoce. Trzeba się "nagimnastykować" żeby przygotować smaczne i pełne witamin posiłki. Warto sięgnąć po zgromadzone jesienią przetwory.

Proponuję dziś słodko - kwaśną sałatkę z pieczonym indykiem, choć właściwie pasuje do niej każde mięso drobiowe przyrządzone tak, jak lubimy najbardziej (równie dobre będzie gotowane, smażone, grillowane).

Polecam :)

z indykiem

szklanka mleka

garść orzechów włoskich

garść rodzynek

20-30 dag pieczonego mięsa indyka

słoik selera konserwowego

2-3 ogórki kiszone

puszka kukurydzy

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

1 łyżka soku z cytryny

pół łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku.

Do wrzącego mleka wrzucić orzechy i rodzynki, zagotować, wystudzić. Odlać płyn, który nie został wchłonięty, orzechy nieco rozdrobnić.

Dodać pokrojone w kostkę mięso, osączony seler i kukurydzę, pokrojone w kosteczkę ogórki.

Majonez dokładnie wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem , solą i pieprzem. Wlać do sałatki, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Schłodzić.

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów