w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: rabarbar

czwartek, 16 czerwca 2016

Bardzo pyszne, niezwykle delikatne muffiny, które mogą mieć różne smaki, w zależności od owoców, jakie do nich dodamy.

U nas - zgodnie z sugestią Córki z rabarbarem, bananami i truskawkami. 

Maślana kruszonka świetnie się komponuje i dopełnia całości.

Smak i wygląd są ich zdecydowanym atutem, niestety ich wadą jest to, że trudno odchodzą od papilotek. Być może lepiej byłoby piec je w foremkach silikonowych...

Przepis znalazłam tutaj.

z kruszonką 

składniki:

suche:

2 szkl mąki pszennej

0,5 szkl cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

mokre:

2 jajka

szklanka mleka

0,5 szkl oleju

łyżeczka ekstraktu waniliowego

ponadto:

owoce - u nas: banan, 2 łodygi rabarbaru, kilka truskawek

kruszonka:

50 g mąki pszennej

2 łyżki cukru

30 g masła

 

Składniki suche wymieszać ze sobą.

Mokre (w drugim naczyniu) dokładnie wymieszać razem.

Owoce obrać/opłukać, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.

 

Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, wymieszać "szybko i byle jak"

 

Foremkę muffinkową wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. 

 

Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami, posypać wierzch każdej muffiny.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 25 minut (do tzw "suchego patyczka").

Po wyjęciu wystudzić na metalowej kratce.

z bananami rabarbarem i truskawkami

niedziela, 12 czerwca 2016

Przepis na ciasto "żywcem" stąd wzięłam, tyle, że zamiast jabłek nadziałam rabarbarem. 

Dlatego szarlotkę przemianowałam na rabarbarotkę i mam:)

Bardzo pyszne, kruche; ale bez wałkowania, z owocami i pianką, na której wkrótce po upieczeniu pojawiają się malutkie, bursztynowe kropelki.

Ponieważ rabarbar sam w sobie jest kwaśny i nie chciałam dodatkowo zakwaszać go galaretką cytrynową użyłam galaretki gruszkowej - nadała fajnego aromatu.

z bezą i rosą 

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

2 łyżki cukru

4 żółtka

łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

pęczek rabarbaru

2 łyżki cukru

galaretka cytrynowa

beza:

4 białka

1/2 szkl cukru

łyżeczka mąki ziemniaczanej

łyżeczka octu

 

Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto do konsystencji grubej kruszonki, odstawić na godzinę do lodówki.

 

Łodyżki rabarbaru obrać, pokroić w ok 2cm kawałki, wymieszać z galaretkowym proszkiem.

 

Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą, na dno wyłożyć 2/3 kruszonki, następnie rabarbar i na wierch resztę ciasta.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut.

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, mąkę i ocet.

Ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę obniżyć do 160 stopni.

 

Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok 20 minut.

Po upieczeniu odstawić do wystudzeniu. Niedługo powinny pojawić się bursztynowe kropelki.

z bezą i rosą 

Wiosenne słodkości 2016

poniedziałek, 09 maja 2016

W ogrodzie mojego Taty rabarbarowy krzak osiągnął już całkiem spore rozmiary.

Dostałam kolejny pęczek słodko-kwaśnych łodyg i postanowiłam upiec ciasto drożdżowe.

Wybrałam przepis ze starej książki Babci - niestety nie ocalała okładka więc nie mogę podać jej tytułu ani innych na jej temat informacji - wewnątrz znajduje się sporo przepisów na różnego rodzaju słodkości.

Ciasto, które wybrałam nazwałam luksusowym; nie należy do tych łatwych, szybkich ani bezproblemowych. Sporo trzeba się przy nim napracować, zostaje potem pół kuchni brudnych garnków, ale w nagrodę otrzymujemy dużą blachę wspaniale wyrośniętego, lekkiego jak puszek i niezwykle pysznego ciasta. 

Czasami warto poświęcić nieco więcej czasu i napracować się, żeby zjeść coś tak wspaniałego!

Ciasto świetnie wpisuje się w facebookową akcję Ciasto na niedzielę, w tym tygodniu przygotowywałyśmy rabarbarowe wypieki:)

Zapraszam na rabarbarowe słodkości do: Dagmary, Joanny, MArzeny, Mal Gosi, Małgosi, Joanny, Agnieszki, Sylwii, Bożeny, Iwony, Agaty, Doroty, Agi, MAgdy, Magdaleny, Iwony, Iwony, Edyty, Angeliki

 z kruszonką

składniki:

ciasto:

3, 5 szkl mąki pszennej

2/3 szkl cukru

50 gr świeżych drożdży

150 g masła

6 jaj

1 szkl mleka

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki olejku waniliowego (dałam ekstrakt waniliowy)

kruszonka:

1/2 szkl mąki pszennej

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

ponadto:

pęczek rabarbaru

2 łyżki cukru

3 łyżki cukru pudru

tłuszcz do formy

 

Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i po łyżce mąki i cukru. Rozetrzeć, odstawić na ok 15 minut aż rozczyn wyrośnie.

 

Żółtka utrzeć z cukrem na gładki kogel - mogel, pod koniec dodając ekstrakt waniliowy.

 

Białka ubić ze szczyptą soli.

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól.

 

Masło stopić, lekko przestudzić.

 

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, następnie żółtka, białka wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając tłuszcz.

Nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę, do czasu, aż podwoi objętość.

 

Rabarbar obrać, pokroić na ok 2 cm kawałki, dodać cukier, wymieszać, odstawić.

 

Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. 

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki, wierzch wygładzić.

Rabarbar osączyć z soku, który puścił, kawałki ułożyć na cieście.

Wierzch posypać kruszonką.

Piec ok 45 minut.

 

Po przestudzeniu, tuż przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.

 z kruszonką

poniedziałek, 02 maja 2016

Sezon rabarbarowy uważam za otwarty:)

Na pierwszy ogień ciasto, takie pyszne, że ach!

Wzorowałam się na tym przepisie. 

kokosowy z rabarbarem 

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

250g margaryny

5 żółtek

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

masa jogurtowo-kokosowa:

1200 g jogurtu greckiego

200g wiórków kokosowych

budyń śmietankowy

5 białek

szczypta soli

3/4 szkl cukru

2 łyżeczki  soku z cytryny

ponadto:

pęczek rabarbaru

łyżka cukru

Jogurty umieścić na włożonym gazą durszlaku, odstawić na około godzinę tak, by swobodnie mógł wypływać z nich płyn (dzięki temu będą bardziej zwarte i kremowe).

Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (moje przypominało kruszonkę, zostawiłam je tak dzięki temu nie wymagało ścierania na tarce później).
Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce.

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w ok 1,5 cm kawałeczki.

Jogurty zmiksować z wiórkami i budyniem.

Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny.

Dodać do jogurtów i dokładnie wymieszać.

Pierwszą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja po prostu wysypałam moją "kruszonkę") na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, lekko docisnąć.

Na ciasto wysypać rabarbar, posypać cukrem.

Następnie wyłożyć masę jogurtowo - kokosową.

Na wierzch zetrzeć (lub rozsypać) drugą część ciasta. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni
 kokosowy z rabarbarem
wtorek, 23 czerwca 2015

Jak już pisałam wcześniej: nie lubię chemii, unikam, gdzie się da, ale do dżemów daję.

Żelfix oszczędza mój czas, witaminy w owocach i ich smak.

Tak czy siak będzie zdrowiej niż ze sklepu:)

Dziś do truskawek dodałam rabarbaru.

Według mojej Mamy smakuje jak jabłuszka:D

Dla mnie po prostu pycha!

Z podanej porcji wyszło 7 małych słoiczków.

składniki:

500 g truskawek

500 g rabarbaru

500 g cukru

żelfix 2:1

 

Truskawki umyć, obrać szypułki, pokroić na mniejsze kawałki.

Rabarbar umyć, pokroić na ok 1 cm kawałeczki.

Dodać żelfix, wymieszać, wstawić na mały ogień, podgrzewać aż owoce zaczną wrzeć.

Dodać cukier, wymieszać, gotować ok 3 minut.

Wyłączyć ogień, mieszać do zaniku piany.

Nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać, odstawić do góry dnem.

domowy

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Kiedy Tato wręcza mi pęczek świeżego rabarbaru nie ma dyskusji - musi być ciasto:)

To zdecydowanie jego ulubione wypieki.

Tym razem ciasto na grubym, kruchym spodzie, z rabarbarem zatopionym w kremie żółtkowo-budyniowym, a to wszystko pod lekką białkową pierzynką.

To już chyba moje ostatnie ciasto rabarbarowe tego roku.

Pyszne!

i bezą

składniki:

ciasto:

400 g mąki pszennej

250 g cukru

250 g margaryny

2 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

6 żółtek

150 g cukru

budyń waniliowy

500 g rabarbaru

beza:

6 białek

200 g cukru

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.

Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odłożyć a godzinę do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno natłuszczonej blaszki, nakłuć widelcem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok 15 minut.

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń, wymieszać.

Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w ok 2 cm kawałki. Wmieszać, z koglem-moglem.

Wyłożyć na podpieczony spód, wstawić ponownie do piekarnika, piec kolejne 30 minut.

 

Białka ubić na sztywno, wciąż ubijając partiami dosypywać cukier.

Pianę wyłożyć na ciasto, piec jeszcze ok 15 minut.

 

Po wystudzeniu na bezie powinny pojawić się złote krople.

 z rabarbarem i bezą

Przysmaki dla taty 5

niedziela, 10 maja 2015

Do przygotowania tego ciasta zainspirowała mnie "makowa panienka" - wypiek, który pojawia się na wielu blogach.

Drugi już raz miałam ochotę je zrobić i drugi już raz musiałam zmienić plany, niemniej, co się odwlecze...

Okazało się, że nie mam w domu potrzebnych składników, nie mam też już czasu na zakupy. 

Wykorzystałam więc to, co było, udało się zrobić przepyszne i bardzo eleganckie ciasto.

Jasny biszkopt upstrzony delikatnymi, makowymi piegami, rabarbarowy mus z dodatkiem truskawkowej galaretki, krem z serkiem mascarpone i polewa z białej czekolady.

Lekkie, orzeźwiające i w sam raz słodkie. 

Zdecydowanie do powtórzenia; zresztą, teraz, kiedy umieszczam przepis Mała zagląda mi przez ramię i woła: upieczesz dziś znów takie?

z musem i mascarpone

składniki:

ciasto:

6 jaj

1 łyżka zimnej wody

1,5 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka suchego maku

mus:

8 łodyg rabarbaru

0,5 szkl cukru

galaretka truskawkowa

krem:

400 ml śmietany kremówki

250 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

polewa:

100 g białej czekolady

100 ml śmietany kremówki

łyżeczka żelartyny

40 ml wody

2 łyżki soku z cytryny

ew. cukrowe perełki

 

Jaja ubić z dodatkiem cukru i wody. Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszać. 

Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowy biszkopt wystudzić, przekroić na dwa blaty.

 

Rabarbar obrać, pokroić w ok 1 cm kawałki. Zasypać cukrem, wymieszać, dostawić na ok 15 minut.

Kiedy puści sok postawić na niewielkim ogniu, podgrzewać mieszając aż owoce zaczną się rozpadać. Wówczas zdjąć z ognia, dodać galaretkę, wymieszać, odstawić do wystudzenia.

Kiedy mus zacznie tężeć wyłożyć go na pierwszy blat biszkoptowy.

Włożyć do lodówki.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać z mascarpone.

Krem wyłożyć na rabarbarowy mus. 

Przykryć drugim biszkoptowym blatem.

 

Żelatynę namoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Kremówkę przeznaczoną do polewy zagotować, wrzucić do niej połamaną na kawałeczki czekoladę. Mieszać do chwili aż się rozpuści.

Żelatynę podgrzać, wymieszać z masą czekoladową.

Tężejącą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta, można posypać cukrowymi perełkami.

ciasto z mascarpone i rabarbarowym musem

Rabarbarowa rewolucjaWiosenne słodkości!

czwartek, 07 maja 2015

W centralnym punkcie ogrodu mojego Taty rośnie wielki krzak rabarbaru.

Każdej wiosny z utęsknieniem wyglądamy jego kwaskowych łodyg, uwielbiamy je!

Tego roku na "pierwszy ogień" poszło to pyszne ciasto.

Wygląda smakowicie, wspaniale pachnie, smakuje rewelacyjnie:)

Polecam również z innymi owocami, także mrożonymi, nawet z dżemem.

 i bezą 

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki

1 szkl cukru

5 żółtek

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka kakao

beza:

5 białek

szczypta soli

3/4 szkl cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

ponadto:

5 łodyg rabarbaru

1/2 szkl cukru

ew. cukier puder

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną.

Dodać cukier puder i żółtka. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao.

Jedną białą część włożyć do lodówki na ok godzinę. Pozostałe dwie (jasną i ciemną) do zamrażarki. 

Rabarbar pokroić w ok 2 cm kawałki, wrzucić do miski, posypać cukrem, wymieszać, odstawić na około godzinę. W tym czasie kilkakrotnie wymieszać.

 

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wylepić nim dno natłuszczonej blaszki.

 

Rabarbar osączyć z soku, rozłożyć na cieście w blaszce.

 

Ciemne ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wiórkami posypać rabarbar.

 

Białka ubić z dodatkiem soli pod koniec dodając cukier i mąkę ziemniaczaną.

Bezę rozsmarować na ciemnym cieście.

 

Ostatnie jasne ciasto również wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wyłożyć na bezę.

 

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec około godziny. 

Po wyjęciu i wystudzeniu można wierzch posypać cukrem pudrem.

 skubaniec

Rabarbarowa rewolucjaWiosenne słodkości!

wtorek, 08 lipca 2014

Ciasto z gatunku "ucieranych".

Zainteresował mnie niecodzienny sposób przygotowania.

Ciasto przygotowuje się szybko, ładnie wyrosło, apetycznie wygląda.

Dość smaczne, raczej ciężkie, ładnie wygląda, pachnie cynamonem. 

Pomysł z gazetki "Przyślij przepis".

 z rabarbarem

składniki:

250 g margaryny

6 jajek

1 szkl cukru

2 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

cukier waniliowy

kilka łodyżek rabarbaru

cynamon

szczypta soli

ponadto:

tłuszcz i bułka tarta do foremki

ew. cukier puder do posypania

 

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w ok 2 cm kawałki.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Margarynę stopić, przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier, ucierać do białości. 

Następnie do masy jajecznej, wciąż ucierając stopniowo dodawać na przemian po łyżce mąki i margaryny.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, wymieszać z resztą ciasta, podzielić na dwie części.

Do jednej dodać kakao, wymieszać, wylać na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki.

Na ciemnym cieście ułożyć kawałki rabarbaru, posypać cukrem waniliowym i cynamonem.

Wyłożyć jasne ciasto.

Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu wierzch posypać cukrem pudrem. 

 z dodatkiem kakako

niedziela, 18 maja 2014

Pogoda wciąż nieszczególna, nosa z domu wychylić się nie chce, tylko kocyk, gorąca herbata, wspomnienia słonecznych dni i nadzieja, że wkrótce nadejdą podobne.

No i tarta: cudownie krucha , po brzegi wypełniona budyniowym kremem o lekko miętowym smaku, zwieńczona kwaskowatą, rabarbarową frużeliną.

Wygląda i smakuje nieziemsko.

Ciasto - marzenie.

Aż się chce zaśpiewać za Budką Suflera "...kiedy innych niedziel brak, trudno, co mi tam..." 

z budyniowym kremem

składniki:

ciasto:

100 g zimnego masła

200 g mąki pszennej

2 żółtka

3 łyżki cukru pudru

łyżeczka cukru waniliowego

krem:

500 ml mleka

100 g masła

100 g gałązek świeżej mięty

1/2 szkl mąki krupczatki

2 łyżki cukru

2 żółtka

frużelina rabarbarowa:

400 g rabarbaru

3/4 szkl cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki żelatyny

 

Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko zarobić ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wykleić nim dno i boki natłuszczonej formy do tarty.

Porządnie ponakłuwać widelcem, piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Mleko zagotować, do wrzącego wrzucić miętę (gałązki wraz z liśćmi), przykryć, odstawić na 30 minut.

Miętę odcisnąć, wyrzucić, z mleka odlać 1/2 szklanki.

Żółtka i mąkę rozpuścić w odłożonym mleku.

Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować, na wrzące wlać mieszankę jajeczno-mączną, gotować na małym ogniu około 7 minut.

Gorący budyń wylać na upieczony spód tarty.

Rabarbar umyć (nie ma konieczności obierania), pokroić na nieduże kawałki, dodać cukier, odstawić na kilka minut.

Żelatynę namoczyć w 1/3 szkl wody.

Rabarbar podgrzewać aż nieco zmięknie a cukier się całkowicie rozpuści.

Mąkę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wlać do rabarbaru, zagotować, zdjąć z ognia.

Odrobinę sosu wlać do napęczniałej żelatyny, dokładnie rozmieszać, wlać do rabarbaru.

Lekko wystudzoną frużelinę wyłożyć na wierzch tarty.

Schłodzić do stężenia. 

krucha z budyniem

Rabarbalove Rabarbalove

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów