w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: ciastka

niedziela, 05 marca 2017

Pączki nie należą do moich ulubionych słodyczy, ale chętnie zjadam od czasu do czasu jednego - takiego mięciutkiego, puszystego i słodkiego:)

Lubię smażyć pączki, zwykle w karnawale przygotowuję różne ich wersje.

W tym roku jednakże - z przyczyn niezależnych - nie udało mi się usmażyć pączków ani razu...

Złoszczę się, gdy czytuję na różnych blogach o "pieczeniu" pączków w głębokim tłuszczu :D dziś ja sama zaś upiekłam pączki - w piekarniku!

Dla mojego nadwątlonego zdrowia ta wersja była znośniejsza.

Te urocze, okrągłe i posypane cukrem pudrem drożdżowe bułeczki są bardzo pyszne i delikatne. 

Ich zaletą jest fakt, ze pozostają świeże jeszcze kolejnego dnia.

Nadziałam je domową konfiturą z aronii, możecie dodać ulubione nadzienie. 

Widziałam niedawno pączki z makiem, myślę, że chciałabym wypróbować tutaj i takie nadzienie! 

z konfiturą

składniki:

zaczyn:

50 g świeżych drożdży

0,5 szkl ciepłego mleka

łyżka cukru

łyżka mąki

ciasto właściwe:

2,5 szkl mąki

duża szczypta soli

5 żółtek

0,25 szkl cukru

0,5 szkl gorącego mleka

2 łyżki masła

ponadto:

konfitura (moja z aronii)

cukier puder

 

Drożdże pokruszyć, dodać mleko, cukier i mąkę, wymieszać, odstawić na ok 10 minut aż zaczyn się wyburzy.

 

W gorącym mleku rozpuścić masło, odstawić do lekkiego przestudzenia.

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki (razem z zaczynem), wyrobić gładkie ciasto (będzie dość rzadkie). Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 45 minut.

Wyrośnięte ciasto delikatnie (najlepiej za pomocą szpatułki) przełożyć na obficie posypaną mąką stolnicę. Zarobić podsypując mąką aż osiągnie właściwą konsystencję (będzie miękkie i delikatne, ale nie będzie się za bardzo kleić). Wówczas przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Po tym czasie z ciasta uformować wałek, pokroić w krążki, każdy delikatnie rozciągnąć na dłoni, nałożyć porcję nadzienia, uformować okrągłe pączki, odstawić na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przy układaniu kolejnych pączków należy pamiętać, że pączki jeszcze urosną i zachować odstępy. 

Gdy blaszka się napełni przykryć ją i odstawić bułeczki na kilka minut do napuszenia.

Następnie blaszkę włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec pączki ok 10 minut - powinny być lekko rumiane, nie mogą się zezłocić!

Wystudzić na metalowej kratce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

z konfiturą 

wtorek, 07 lutego 2017

Zima znów zaatakowała.

Dziś przekonałam się - w zupełnie niegroźny na szczęście sposób - jak niebezpieczny może być czarny, z pozoru suchy asfalt, który pokrywa niewidoczna warstwa cienkiego, bardzo śliskiego lodu...W taką pogodę lepiej nie wybierać się w żadne podróże!

Lepiej zostać w domku i przygotować coś pysznego;)

Na przykład takie drożdżówki.

Są wyjątkowe, bardzo smaczne ale nietypowe.

Ciasto jest miękkie i wilgotne, ale nie tak puszyste jak tradycyjne, długo zachowuje świeżość.

Najlepiej smakują z filiżanką ciepłego kakao;)

Z tych proporcji wyszło mi 7 niewielkich drożdżówek, śmiało można podwoić ilość składników. 

z dżemem z aronii i kruszonką

składniki:

ciasto:

2 szkl mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

200 g jogurtu greckiego

łyżka miodu

jajko

3 łyżki oliwy

szczypta soli

kruszonka:

50 g stopionego masła

1/3 szkl cukru

3 łyżki płatków owsianych

1/2 szkl mąki

1/2 łyżeczki nasion chia

ponadto:

dżem (mój z aronii)

 

Jogurt podgrzać, dodać miód,  wkruszyć drożdże, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić na 15 minut.

 

Mąkę przesiać, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

 

Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny.

 

Składniki kruszonki wyrobić palcami.

 

Wyrośnięte ciasto uformować w wałek, podzielić na kawałki. Każdy rozwałkować na grubość ok 5 mm, na środek nakładać porcję dżemu, składać w kopertę.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdą bułeczkę lekko spłaszczyć, posypać kruszonką. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut. 

z dżemem z aronii i kruszonką

sobota, 07 stycznia 2017

O tradycji wypiekania szczodraków pisałam już wcześniej.

W tym wpisie chciałabym zaprezentować druga wersję szczodraków-słodkie rogale, obficie nadziane serem, z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki.

Bo to był u mnie dobry rok:)

Dlatego chcę go uczcić i godziwie pożegnać, tym samym z radością i po królewsku powitać nowy, z nadzieją, że będzie równie udany i będzie obfitował w korzystne i przyjazne sytuacje:)

Tego i sobie i wszystkim Wam życzę!

Skorzystałam z tego samego co wczoraj ciasta drożdżowego. Do posypania użyłam cukru perlistego, jest o tyle fajny, że nie wygląda identycznie przed włożeniem do piekarnika i po wyjęciu. Jeśli nie macie takiego wystarczy rogale po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

drożdżowe z serem 

składniki:

zaczyn:

1/2 szkl ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej

2 jajka

1/2 szkl ciepłego mleka

50 g stopionego masła

1/2 łyżeczki soli

zaczyn drożdżowy

nadzienie:

250 g sera twarogowego (niemielonego)

2 jaja

3 duże łyżki cukru

3 łyżki soku z cytryny

50 g miękkiego masła

ponadto:

białko jaja

cukier perlisty (ew. cukier puder do posypania)

 

 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę.

 

Jajka utrzeć z cukrem, dodać pokruszony ser i masło, utrzeć na jednolitą masę.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na pół, każdą część rozwałkować na koło o grubości ok 5 mm. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy nałożyć porcję sera i odrobinę porzeczkowej konfitury.

drożdżowe z serem

Zwijać formując rogale, odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem perlistym (ew. po upieczeniu posypać cukrem pudrem).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut.

drożdżowe z serem

Przypominam; trwa facebookowa akcja "Ciasto na niedzielę - wypieki na 3 króli". Inne, tradycyjne wypieki związane ze Świętem Trzech Króli znajdziecie u : BożenyAniGosi, Doroty, NinyIwonyWiesławy i jeszcze moje wczorajsze szczodraki z kapustą i boczkiem

poniedziałek, 05 grudnia 2016

Choć wróciłyśmy dziś do domu po 12 godzinach nieobecności i padałam na nos marząc już tylko o kubku herbaty i wyciągnięciu nóg na tapczanie, moja Córcia była nieugięta : trzeba jeszcze zrobić ciasteczka dla Mikołaja!

Nie dała się przekonać, że Mikołaj nie obrazi się, jeśli w tym roku dostanie ciasteczko ze sklepu; przecież widzi, jakie jesteśmy zapracowane i jak nam ciężko znaleźć czas...

Nie było rady, skoro ciasteczka musza być, trzeba piec ciasteczka!

Wybrałam przepis, który zaznaczyłam sobie już jakiś czas temu "do wypróbowania" w książeczce Babci: "Ciasta, ciastka, ciasteczka-wypiek domowy".

Ich zdecydowaną zaletą jest fakt, że ciasto wyrabia się mikserem i wyciska na blaszkę z pomoca rękawa cukierniczego, nie wymaga zagniatania na blacie ani wałkowania i wycinania foremką. Przygotowanie trwa zaledwie chwilkę. 

Zmieniłam trochę składniki i proporcje;)

Ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem brązowego cukru i mielonych orzechów,; taka zdrowsza wersja słodkości.

Są  bardzo kruche i strasznie pyszne, idealne nie tylko dla Mikołaja. 

wyciskane 

składniki:

1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 szkl brązowego cukru

12,5 dag masła

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2/3 szkl zmielonych orzechów

łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Utrzeć masło z cukrem na puch, wciąż ucierając dodać pozostałe składniki, wyrobić jednolite, gęste ciasto.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dość dużą końcówką, zachowując odstępy wyciskać okrągłe ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Delikatnie zdejmować z blaszki i odstawiać do wystudzenia: wówczas nabierają kruchości.

zdrowe słodkości

piątek, 25 listopada 2016

Proste i pyszne babeczki, zrobione przez moją Córcię:)

Dyniowe, czekoladowe, mięciutkie i pyszne!

dyniowe 

składniki:

suche:

1,5 szkl mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szkl cukru

3 łyżki kakao

szczypta soli

mokre:

3/4 szkl dyniowego puree

2 jajka

1/3 szkl oleju

1/2 szkl jogurtu greckiego

 

Składniki suche wymieszać w jednej misce.

Składniki mokre wymieszać porządnie w drugiej. 

Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać szybko i niedbale (zbyt długie i dokładne mieszanie nie jest korzystne dla muffinek).

Formę muffinkową wyłożoną papilotkami napełniać do 3/4 ich wysokości.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni piec muffinki ok 15 minut. 

dyniowe czekoladowe

poniedziałek, 14 listopada 2016

Przepis, który przetestowałam kilka dni temu.

Ciasto bardzo przypomina drożdżowe; jest delikatne i mięciutkie; jednakże nie ma w nim wcale drożdży, są za to gotowane ziemniaki!

Do przygotowania takich pysznych rogali świetnie nadadzą się resztki z obiadu:) Przygotowuje się je bardzo szybko, równie szybko znikają:)

Do nadzienia użyłam kremu przygotowanego z orzechów włoskich i kremu czekoladowego, myślę, że smakowałyby równie wspaniale z marmoladą.

Wierzch można posypać cukrem pudrem. 

Przepis wyszperany w broszurce "Potrawy z ziemniaków. Wydanie specjalne Przyślij Przepis"

jak drożdżowe 

składniki:

ciasto:

250 g gotowanych ziemniaków

350 g mąki pszennej

100 g cukru

jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka oleju

nadzienie:

150 g orzechów włoskich

2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella

 

Orzechy zmielić, połączyć z kremem czekoladowym.

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, cukier i jajko; wyrobić gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, kroić w trójkąty, na każdy nakładać porcję nadzienia, zwijać rogale.

Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

jak drożdżowe z orzechami

   Rogate wypieki 2016 

piątek, 11 listopada 2016

Przepis na rogale, które dziś pokazuję znalazłam na stornie Ewy Wachowicz; z przekory trochę postanowiłam spróbować;)

Piekłam już rogale świętomarcińskie kilkakrotnie (przepisy tu, tu i tu); nie były całkiem oryginalne, ale o niebo bliższe prawdziwym niż te:D

Choć autorka nazywa je świętomarcińskimi nie miejcie złudzeń - to tylko pyszne rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowo-orzechowo-migdałowym!

Ale i tak warto je zrobić, bo smakują wyśmienicie! 

Rogale powinny być pokryte lukrem, jednakże z powodu braku cukru pudru zmieniłam trochę ich wykończenie: przed włożeniem do pieca posmarowałam je roztrzepanym białkiem i posypałam siekanymi orzechami - ładnie wyszło i smacznie:)

według Ewy wachowicz 

składniki:

ciasto:

50 g świeżych drożdży

250 ml mleka

1 kg mąki pszennej

szczypta soli

6 jajek

2 łyżki cukru

100 g stopionego masła

nadzienie:

100 g maku

100 g orzechów włoskich

100 g migdałów

laska wanilii

70 g marcepana

1,5 szkl cukru pudru (dałam tylko 3/4 szkl)

duża łyżka śmietany (jogurtu greckiego

ok 1 szkl wrzącego mleka

lukier:

1/2 szkl cukru pudru

kilka kropel gorącej wody

ponadto:

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

 

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka.

Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże.

Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza i wtedy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

Migdały, orzechy i mak zaparzyć w mleku, zemleć, dodać pokrojony w kawałki marcepan; utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania gęstej masy. Dodać miąższ z wanilii.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować w prostokąt, pokroić na długie trójkąty.

Na każdy z nich na całości rozłożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 15 minut. (Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie!)


Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C ok 20 minut, na złoty kolor.


Udekorować lukrem i pokrojonymi orzechami włoskimi.

według Ewy wachowicz

   Rogate wypieki 2016

Rogale są tematem akcji "Ciasto na niedzielę". Pyszne, mniej lub bardziej świętomarcińskie rogale znajdziecie również u: Joanny, Bożeny, Doroty

niedziela, 30 października 2016

Przepis znalazłam tutaj, nazywały się dyniowe whoopie pies :D trochę, troszeczkę zmieniłam po swojemu...

Do przełożenie użyłam własnoręcznie przygotowanych powideł bez mieszania

Te ciasteczka są obłędnie pyszne!

Jeśli coś zasługuje na miano "rozpływających się w ustach" to one właśnie i na 100%!

Mięciutkie, aromatyczne, w sam raz słodkie; poezja jesiennego smaku.

W opisie informacja, że ciasto należy nabierać i nakładać łyżką bądź wyciskać rękawem cukierniczym, wybrałam tę drugą metodę, polecam, bo ciasteczka wychodzą w miarę równe i ładne:)

Ciasteczka dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę", w tym tygodniu jesienne słodkości wspólnie ze mną piekły: Magdalena, Magda, MalGosia, Bożena, Lidia, Joanna

przekładane powidłami 

składniki:

50 g miękkiego masła

1/2 szkl cukru

1 i 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

po dużej szczypcie gałki muszkatołowej i kardamonu

szczypta soli

1/4 szkl oleju

2 jajka

1 szkl puree z dyni

ponadto:

cukier puder

powidła śliwkowe

 

"Sypkie" składniki, tzn mąkę, proszek, sodę i przyprawy wymieszać w misce. 

Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, olej i dynię.

Następnie wsypać mąkę z dodatkami i zmiksować szybko, tylko do połączenia składników.

Ciasto odstawić na godzinę do lodówki.

Przełożyć do rękawa cukierniczego (z okrągłą końcówką), wyciskać okrągłe ciasteczka zachowując ok 2 cm odstęp, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu przekładać po dwa ciasteczka powidłami.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 przekładane powidłami

środa, 19 października 2016

Od jakiegoś czasu łaziły za mną jakieś słodkie, domowe drożdżówki.

Ciasto drożdżowe jednakże - dość wymagające, zwłaszcza w kwestii czasu, ciągle pozostawało poza moim zasięgiem. 

Kiedy znalazłam ten przepis w starym numerze gazetki Przyślij Przepis postanowiłam spróbować. Jak zwykle trochę go sobie zmodyfikowałam.

Rogaliki są proste do przygotowania, dość szybkie i strasznie pyszne!

Użyłam maleńkich śliwek węgierek, więc pozostawiłam je w całości, wyjęłam tylko pestki. Jeśli użyjemy innych śliwek, lepiej będzie podzielić je na połówki. 

Mój A. miał problem z określeniem, w jakiego rodzaju ciasto zawinęłam śliwki :D - wygląda jak kruche, ale jest bardzo delikatne i mięciutkie. 

To naprawdę fantastyczny przepis i myślę, że ciastka znakomicie smakowałyby również z innym nadzieniem.

Dodatkową ich zaletą jest fakt, że w przeciwieństwie do zwykłych-drożdżowych, nawet następnego dnia zachowują świeżość i są nadal mięciutkie i pyszne. 

 ze sliwkami 

składniki:

500 g mąki pszennej

200 g masła

1 jajko

1 żółtko

1/2 szkl jogurtu greckiego (kwaśnej śmietany)

50 g świeżych drożdży

duża szczypta soli

łyżka cukru

ponadto:

śliwki

cukier poder

 

Jogurt delikatnie podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżę mąki, jajko i żółtko oraz sól. Wymieszać na jednolitą masę.

Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

 

Masło posiekać z przesianą mąką, dodać masę drożdżową, zarobić elastyczne ciasto.

Podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na koło grubości ok 5 mm, pokroić na 8 trójkątów, nakładać śliwki, zwijać rogaliki (w ten sposób uzyskamy 32 w miarę równe ciasteczka).

 Rogaliki przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

ze śliwkami 

niedziela, 17 lipca 2016

Uwielbiam lawendę:) mam w ogrodzie kilkanaście jej krzaczków!

Ostatnio zbierałam kwiaty z których zrobiłam wiele dekoracji do domku, gdyby ktoś miał ochotę je zobaczyć, zapraszam na mój drugi, robótkowy blog:)

Upiekłam też pyszne ciasteczka z dodatkiem aromatycznych, lawendowych kwiatów.

Do przygotowania takich można użyć zarówno kwiatów suszonych, jak i świeżych, suszonych należy jednak dodać nieco więcej dla uzyskania tego samego, wyrazistego smaku.

Ciastka po upieczeniu są fantastycznie chrupiące, później nieco miękną ale nadal pozostają bardzo pyszne.

Samo ciasto jest zwarte i dość twarde, użyłam specjalnej maszynki do robienia ciastek, a nasadkę z prostokątnym, ząbkowanym otworkiem. 

Ciasteczka upiekłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę, wraz ze mną ciasteczka w tym tygodniu piekły: Marzena, Mal Gosia, Katarzyna, Bożena, Dorota, Joanna, Magdalena

 

z maszynki

składniki:

220 g masła

300 g mąki pszennej

3 żółtka

150 g cukru pudru

szczypta soli

łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżki kwiatów lawendy

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,wciąż ucierając dodać żółtka, ekstrakt i sól, na końcu mąkę i kwiaty.

Ciasto nałożyć do maszynki ze specjalną końcówką, wyciskać ciastka wprost na blachę, odcinając na odpowiedniej długości (moje ok 6 cm).

Piec ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 10-12 minut.

z maszynki

 
1 , 2 , 3 , 4
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów