w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: chleb

sobota, 15 kwietnia 2017

Na początek wszystkim czytelnikom mojego bloga chciałabym złożyć serdeczne życzenia

zdrowych, radosnych i pełnych ciepła 

Świąt Wielkanocnych!

Trochę późno na przepis, wszakże większość już poświęciła swoje tegoroczne koszyki, niektórzy dopiero później, ale już raczej nikt za pieczenia chlebka brać się nie będzie.

Ale koniecznie muszę zapisać ten przepis, żeby się nie zgubił, nie zawieruszył - jest bardzo dobry. Proporcje wystarczą na dwa małe chlebki w sam raz do wielkanocnego koszyka. 

Z ciastem pracuje się dobrze, chlebki wychodzą wspaniałe: rumiane i chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Warkocz ładnie się trzyma, dodaje niesamowitego uroku. 

Zainspirowałam się tutaj.

na drożdżach 

składniki:

zaczyn:

250 ml ciepłej wody

50 g świeżych drożdży

łyżka mąki pszennej

łyżka cukru

ciasto właściwe:

450 g maki pszennej

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

ok 200 ml ciepłej wody

2 płaskie łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

ponadto:

białko jaja

odrobina mleka

 

Drożdże wkruszyć do wody, mieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę i cukier, zaczyn odstawić na 15 minut.

 

Mąkę wymieszać z solą, dodać cały zaczyn, resztę wody i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki lub dodając nieco wody).

Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 45 minut.

Po tym czasie krótko zarobić, podzielić na dwie części.

Z każdej odłożyć ok 1/4 ciasta.

Większą część uformować w kulę. Mniejszą podzielić na 3 kawałki, z każdego utoczyć wałeczek, zapleść je w warkocz.

Okrągły bochenek nacisnąć (np linijką) przez środek aby zrobić płaskie wgłębienie, w które włożymy warkocz.

Brzegi warkocza podwinąć pod spód chlebka.

Chlebki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na 30 minut do napuszenia.

Po tym czasie wierzch dokładnie posmarować za pomocą pędzelka białkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok 25 minut.

na drożdżach

wtorek, 21 lutego 2017

Przepis na chleb, który dziś proponuję jest zdecydowanie najprostszym, z jakim się spotkałam.

Chleb piecze się na drożdżach, nie wymaga wyrabiania, szybko rośnie.

Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. 

To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. 

na drożdżach, bez wyrabiania

składniki:

zaczyn:

50 g świeżych drożdży

łyżka miodu

0,5 szkl ciepłej wody

ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej

1,5 łyżeczki soli

20 g siemienia lnianego

1,5 szkl ciepłej wody

ponadto:

tłuszcz do formy

łyżka otrębów pszennych

łyżka siemienia lnianego

 

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać miód i wodę, wymieszać, odstawić na 15 minut.

 

Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta. Wymieszać na jednolitą masę (powinna być dość rzadka). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 30 minut.

Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać.

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami pszennymi blaszki. Wierzch ciasta wyrównać zmoczoną w zimnej wodzie łyżką, wysypać siemieniem lnianym.

Odstawić jeszcze na ok 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

Piec chleb 10 minut po czym obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok 30 minut. 

na drożdżach, bez wyrabiania 

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Wracam po krótkim urlopie:)

Lato się kończy, od wczoraj pogoda już całkiem jesienna.

Mam jeszcze kilka letnich przepisów do uzupełnienia, zacznę takim przepysznym chlebkiem.

Wzorowałam się na tym przepisie, ale jak zwykle trochę po swojemu zmieniłam.

Użyłam pół na pół pełnoziarnistej mąki pszennej i żytniej.

na drożdżach

składniki:

250 g mąki pełnoziarnistej pszennej

250 g mąki pełnoziarnistej żytniej

łyżeczka soli

30 g świeżych drożdży

łyżka mąki pszennej

440 ml ciepłej wody

2 łyżki miodku z mniszka

po dużej garści:

ziaren słonecznika

sezamu

siemienia lnianego

suchego maku

otrębów pszennych

ponadto:

tłuszcz do blaszki

łyżka otrębów

łyżka ziaren siemienia lnianego

łyżeczka czarnuszki

 

W szklance wody rozpuścić miodek, dodać drożdże i łyżkę mąki pszennej; odstawić na 10 minut.

Obie mąki wymieszać z solą, dodać do zaczynu wraz z resztą wody i ziarnami.

Wyrobić ciasto.

Przykryć, odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. 

 

Blaszkę natłuścić i wysypać otrębami.

Wyłożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną w zimnej wodzie łyżką, posypać siemieniem i czarnuszką.

Odstawić jeszcze na 30 minut.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb jeszcze ok 30 minut.

Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce.

na drożdżach 

 

wtorek, 07 czerwca 2016

Kolejny pyszny chlebek.

Upieczony na drożdżach, z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem płatków orkiszowych i otrębów, ze słonecznikiem i siemieniem lnianym.

Chrupiąca skórka skrywająca delikatny, ale bardzo treściwy i smaczny miąższ.

Warty wypróbowania również dlatego, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania.

Wzorowałam się na tym przepisie

ze słonecznikiem 

składniki:

zaczyn:

30 g świeżych drożdży

łyżeczka cukru

łyżka mąki pszennej

3 łyżki płatków orkiszowych

3 łyżki otrębów owsianych

1/2 l ciepłej wody

płaska łyżeczka soli

ciasto właściwe:

1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej

garść siemienia lnianego

garść słonecznika

ponadto:

2 łyżki mleka

tłuszcz do blaszki

otręby i ziarno do posypania

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki zaczynu, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. 

 

Dodać mąkę i ziarno, wymieszać łyżką (ciasto było dość luźne), odstawić na kolejne 30 minut.

 

Wyrośnięte ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki, wierzch posmarować mlekiem, posypać ziarnami, odstawić jeszcze na 30 minut.

 

Blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni, piec ok 20 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb jeszcze ok 30 minut.

Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce.

ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

czwartek, 19 maja 2016

Dość dawno już nie piekłam chleba; ostatnio naszła mnie chęć zjedzenia domowej, świeżo wypieczonej pajdy...

Inspirację znalazłam u Dorotki.

Chlebek wyszedł pyszny, treściwy dzięki dużej ilości ziaren, z bardzo chrupiącą skórką.

Jak zwykle użyłam samodzielnie przygotowanej mieszanki różnych rodzajów mąki- tak lubię najbardziej!

 na drożdżach

składniki:

500 g mieszanki mąk różnych

25 g świeżych drożdży

500 ml ciepłej wody

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

po 2 łyżki:

otrębów pszennych prażonych

otrębów gryczanych

otrębów owsianych

płatków jaglanych

ziaren słonecznika

ziaren dyni

siemienia lnianego

sezamu białego

sezamu czarnego

maku

ponadto:

tłuszcz i otręby do wysypania blaszki

2-3 łyżki ziaren do obsypania chleba

 

W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut.

 

W dużej misce wymieszać mąkę z innymi suchymi składnikami, dodać resztę wody i sól oraz drożdżowy zaczyn.

 

Wyrobić ciasto (będzie dość luźne), odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok 40 minut.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki.

Wierzch wysypać mieszaną ziaren.

Odstawić na kolejne 30 minut. 

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok 45 minut.

na drożdżach 

wtorek, 29 marca 2016

Święta, święta i po świętach...jak mówią niektórzy.

Jeśli o mnie idzie; dziś jeszcze mam wolne:)

Od jutra rzucam się w wir pracy, zapowiada się jej dużo, przyjdzie mi się zmierzyć z wieloma różnymi wyzwaniami; trzymajcie proszę kciuki, żeby jakoś poszło!

Póki co - ponieważ wcześniej jakoś nie zdążyłam- wrzucać będę tutaj kolejno kilka przepisów na świąteczne potrawy, przygotowane przeze mnie w tym roku. Może ktoś skorzysta bez okazji, może spróbuje zapamiętać i odnaleźć przed następną Wielkanocą.

Dziś chlebki upieczone specjalnie do święconkowego koszyczka; szczególnie świątecznego charakteru nadaje im dodatek żurku do ciasta; dzięki temu mają smak zbliżony do chleba pieczonego na zakwasie; ich miąższ jest zwarty ale mięciutki.

Pieczone z mieszanki mąki pszennej i żytniej, na świeżych drożdżach, ładnie wyrosły.

Szczególnego uroku dodaje im wykonanie gwiaździstych nacięć na wierzchu i obsypanie mąką.

Z podanych proporcji wyszły mi dwa chlebki o średnicy ok 12 cm.

na żurku

składniki:

2 - 2 1/4 szklanki mąki chlebowej (moja mieszanka pszenno-żytnia)

1/4 szkl ciepłego mleka

1 łyżka oliwy z oliwek

2/3 szklanki zakwasu żurku (sama woda, bez mąki)

1  łyżeczka cukru

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

ponadto:

mąka do oprószenia

 

 

Drożdże wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i mlekiem.

Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

 

Mąkę wraz z solą wymieszać w misce, dodać zaczyn i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto pod przykryciem odłożyć w ciepłe miejsce na ok godzinę.

Po tym czasie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, uformować dwa okrągłe bochenki. 

Odłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kolejne 40 minut do napuszenia.

Każdy wyrośnięty bochenek oprószyć mąką i delikatnie naciąć na wierzchu.

 

Chlebki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut, aż delikatnie się zrumienią z zewnątrz.

 na żurku

wtorek, 08 marca 2016

Świetnie wyrośnięty chleb, z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem.

Z dodatkiem smażonej cebulki, co nadaje mu pysznego posmaku.

Wg mojego A. smakuje kawą, ma to sens, gdyż na opakowaniu kozieradki przeczytałam, że w Turcji, Indiach i Chinach palone i zmielone ziarna kozieradki uchodzą za substytut kawy.

Przepis znalazłam na tymże opakowaniu właśnie.

Do słodkich dżemów i twarożków się nie nada, ale z każdym wytrawnym dodatkiem będzie super!

i smażoną cebulką 

składniki:

zaczyn:

30 g świeżych drożdży

1/4 szkl ciepłej wody

łyżeczka cukru

łyżka mąki pszennej

ciasto właściwe:

500 g mąki chlebowej (moja mieszana pszenno-żytnia)

cebula

3 łyżki oliwy

łyżeczka soli

2 łyżeczki suszonej kozieradki

250 ml ciepłej wody

ponadto:

tłuszcz i otręby do blaszki

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i mąkę, wymieszać, odstawić na 15 minut.

 

Cebulę okroić drobniutko, usmażyć na łyżce oliwy, lekko przestudzić.

Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałe składniki; na końcu zaczyn.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując odrobiną mąki.

Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić ponownie, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki. Wygładzić wierzch, ponownie odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 30 minut.

i smażoną cebulką 

wtorek, 26 stycznia 2016

W swoich zbiorach mam wiele książek i czasopism o tematyce kulinarnej; wśród nich dwie najbardziej ulubione, jedna z nich to niewielka książeczka o wdzięcznym tytule "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" Zofii Waszczukowej.

Cytowałam ją tutaj już wielokrotnie, sięgam do niej regularnie; koniecznie, gdy trwa akcja "kuchnia czeska"

Przeglądając przepisy trafiłam na tę niebanalną zupę - czosnkową, ale zupełnie inną niż te, jakie robiłam wcześniej.

Fajna, bo do jej przygotowania można użyć czerstwego chleba, takiego, na który już nie bardzo mamy ochotę.

Przyda się również trochę rosołu, zawsze gotuję duży garnek i potem wykorzystuję go do przygotowywania różnych dań, nie lubię i nie używam w zasadzie kostek rosołowych.

Zupę przygotowuje się błyskawicznie.

Jest bardzo sycąca, niesamowicie rozgrzewa. 

Smak czosnku jest mocny i wyrazisty.

Przepis na dwie porcje.

czeska  

składniki:

5 kromek czerstwego chleba razowego

500 ml gorącego rosołu

6 ząbków czosnku

łyżka masła

łyżka oliwy

duża szczypta kminku

sól, pieprz do smaku

2 łyżki jogurtu greckiego (w oryginale kwaśną śmietanę)

 

Kromki chleba pokroić w kostkę.

Oliwę i masło wrzucić do rondla, podgrzewać mieszając aż masło się rozpuści.

Wrzucić chleb, przesmażyć.

Zalać rosołem, dodać kminek i czosnek roztarty z solą.

Zagotować, zdjąć z ognia.

Nalać do miseczek, do każdej porcji włożyć łyżkę jogurtu, wymieszać.

Podawać bardzo gorące.

czeska

  Stop marnowaniu żywności

  Kuchnia czeska 2016

Kuchnia czeska 2016

czwartek, 21 stycznia 2016

Robię sporo przetworów. Takie wykonane własnoręcznie, domowe są wspaniałym uzupełnieniem posiłków w czasie, kiedy dostęp do świeżych i smacznych warzyw i owoców jest utrudniony.

Co roku testuję nowe przepisy, są jednak przetwory, które robię zawsze.

Do takich należą kiszone ogórki, są smaczne i zdrowe.

Bardzo je lubimy, używamy do różnych dań. 

Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami mój tato zawsze wypijał wodę ze słoja po ogórkach. Jak wyczytałam tutaj: "sok z kiszonych ogórków wspomaga trawienie i wspiera układ odpornościowy , w tym wzrost w witamin z grupy B ( nawet witamina B12) , omega- 3 kwasy tłuszczowe, enzymy trawienne, laktazy i kwas mlekowy i inne enzymy odpornościowe, które zwalczają szkodliwe bakterie, a nawet komórki nowotworowe." Ja - przyznaję - zwykle po wyjedzeniu już wszystkich ogórków ze słoja resztę wylewam do kompostu...

Tymczasem mamy akcję: stop marnowaniu żywności! Może warto znaleźć więc sposób na wykorzystanie tego zdrowego "poogórkowego" soku?

Przypomniałam sobie o przepisie, który jakiś czas temu wypatrzyłam tutaj

Prosty chleb, na drożdżach, z dodatkiem kwaśnej wody z ogórków.

Dzięki dodaniu tego niecodziennego składnika smakuje niemal jak taki na zakwasie.

Całość przygotowujemy w mikserze, nie wymaga wyrabiania. 

Przygotowałam go z mieszanki mąk różnych (czyli: biorę wszystkie mąki, jakie akurat mam w domu: pszenne i żytnie, pełnoziarniste, chlebowe i razowe; i mieszam, w różnych proporcjach, jak leci; prawie zawsze tak robię, kiedy piekę chleb)

Chleb wyrósł pięknie, miał chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek.

Kroiłam jeszcze ciepły, średnio ostrym nożem dlatego na zdjęciach wygląda średnio, w rzeczywistości ładnie się kroił i nie kruszył.

Warto znać ten przepis bo jest naprawdę łatwy i szybki. 

na drożdżach, bez wyrabiania

składniki:

400 g mąki (moja mieszana, opisałam wyżej)

250 ml wody z kiszonych ogórków

20 g świeżych drożdży

łyżeczka cukru

płaska łyżeczka soli

 

Wodę z ogórków lekko podgrzać. 

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto (moje wyrabiałam w mikserze).

Foremkę natłuścić, wysypać otrębami żytnimi, włożyć ciasto.

Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. godzinę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Piec ok 35 minut.

Wyjąć, wystudzić.

bez wyrabiania 

  Stop marnowaniu żywności

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Dawno już nie brałam udziału w akcji wypiekanie na śniadanie.

Kiedy zobaczyłam, że na ten weekend planowane jest wspólne pieczenie chleba, bardzo się ucieszyłam. Póki co mam jeszcze poświąteczny "przesyt" słodyczy, jeszcze kilka zaległych przepisów z tamtego okresu do zamieszczenia na blogu;)

Wytrawne pieczenie znacznie bardziej mi odpowiada. Nie wiedziałam tylko, czy w natłoku zajęć uda mi się zdążyć. Na szczęście udało się.

Zmieniłam troszkę przepis. po oryginalny zapraszam tu

Sam chlebek jest bardzo wyrazisty w smaku, czuć mocno i pomidory, i zioła, wielbiciele tych smaków będą zachwyceni.

Zaraz po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek, później skórka też mięknie.

Do słodkich dodatków się nie nada, ale będzie wyśmienity z wszelkiego rodzaju sałatkami, wędlinami, serami i warzywami. 

Mnie najbardziej smakował z serem pleśniowym i oliwkami:)

z bazylią

składniki:

400 g  mieszanki mąk do wypieku chleba (wymieszałam ze sobą różne rodzaje mąki pszennej i żytniej, jakie miałam akurat)

100 g mąki gryczanej (zmieliłam płatki gryczane)

300 g wody

100 g oliwy z pomidorów

10 pomidorów suszonych (z oliwy)

łyżeczka suszonej bazylii

2 łyżki otrębów pszennych

łyżeczka soli (jeżeli używamy gotowej "sklepowej" mieszanki, trzeba sprawdzić, czy nie jest już solona)

zaczyn:

100 g mleka

50 g świeżych drożdży 

łyżeczka cukru

łyżka mąki pszennej

ponadto:

tłuszcz i otręby gryczane do blaszki

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i ciepłe mleko, odstawić zaczyn na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

 

Wszystkie składniki chleba, wraz z zaczynem umieścić w misie miksera (pomidory pokroiłam w paski), zmiksować na jednolite ciasto.

Blaszkę natłuścić, wysypać otrębami gryczanymi, wyłożyć ciasto, wierzch wyrównać.

 

Odstawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok 30 minut.

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec chleb ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Od razu wyjąc z blaszki, wystudzić na metalowej kratce.

z ziołami 

Wspólnie ze mną w akcji udział wzięły: Pat, Ewa, Dorota, Joanna, Bernadetta, Angelika, 

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów