w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: pierniczki

niedziela, 18 grudnia 2016

Wreszcie znalazłyśmy trochę wolnego czasu i w ten weekend dałyśmy się porwać w szał wielkiego pierni(czenia)! 

Piekłyśmy i dekorowałyśmy z zapałem, w efekcie mamy piernikową chatkę i całą górę pierniczków z tego przepisu.

Rozdysponowałyśmy również leżakujące od początku listopada ciasto na piernik staropolski, z niego powstały trzy blaty, które później przełożę kremem (po świętach podam przepis) oraz prawdziwy hit - przepyszne pierniczki w czekoladzie nadziane domowym dżemem pomarańczowym z dyni. Podobne pierniczki wraz z opisem przygotowania pokazywałam tutaj

Ponieważ przepisy na ciasto piernikowe podawałam już na blogu, odsyłam do wcześniejszych wpisów, tutaj podam zaś przepis na lukier królewski, jakiego użyłam do dekoracji większości pierniczków. 

 lukier królewski 

składniki:

2 białka

ok 400 g cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

 

Do białek dodać cukier puder i sok z cytryny, miksować na małych obrotach do czasu aż powstanie gęsty lukier.

W razie potrzeby dodać jeszcze trochę cukru (gdyby lukier był zbyt rzadki) lub odrobinę soku z cytryny (gdyby była za gęsty) - zależy to od wielkości jaj. 

Miseczkę z lukrem przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 30 minut - w tym czasie kilkakrotnie delikatnie "uderzyć" miseczką o podłoże - pomoże to odgazować lukier przez co będzie idealnie gładki i łatwiej będzie dekorować.

Lukier można barwić spożywczymi barwnikami w proszku (te w paście lub żelu mogą zmieniać konsystencję lukru).

Ja do dekoracji używam silikonowego pisaka.

 

A teraz już zdjęcia naszej tegorocznej chatki. Moja Córka miała tylko jedno życzenie; aby dach ozdobiony był kolorowymi drażetkami, dlatego resztę zdobiłam już wyłącznie białymi lukrowymi zawijaskami. Jak zwykle zwracam uwagę na "szybki" z tłuczonych landrynek, bardzo ładnie wyglądają, zwłaszcza, gdy włożymy do środka świeczuszkę. 

Chętnych zapraszam również do obejrzenia moich piernikowych domków z poprzednich lat (20122013, 2014, 2015)

lukier królewski

lukier królewski

lukier królewski

lukier królewski

lukier królewski

lukier królewski

piątek, 08 stycznia 2016

Bardzo wyjątkowy sernik; bardzo świąteczny:)

Delikatny i niezwykle smaczny.

Szybki, gotowany, nie ma mowy, żeby się nie udał.

Do nadziania użyłam domowych pierniczków wykonanych z ciasta dojrzewającego, nadziewanych powidłem śliwkowym. Oczywiście można wykorzystać również pierniczki kupione, w czekoladzie lub bez, ważne, żeby były mięciutkie. 

Do wykonania tego sernika zainspirował mnie ten przepis

z pierniczkami 

składniki:

ciasto:

350 g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

100  cukru

200 g masła

3 żółtka

łyżka kwaśnej śmietany

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

4 jajka

100 g masła

1 szkl cukru

1 cukier waniliowy

1 szkl cukru

1/2 szkl mleka

2 budynie waniliowe

ponadto:

pierniczki nadziewane

cukier puder

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, posiekać, następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, upiec dwa jednakowe, cienkie, jasne blaty.

Ser włożyć do dużego garnka, wstawić na mały ogień.
Dodawać kolejno margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jaja.
Budynie rozpuścić w mleku i wlać na gotującą się masę.

Chwilę jeszcze gotować, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.

 

Blaszkę, w której piekliśmy ciasto kruche wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dno ułożyć jeden z blatów.

Wylać połowę ciepłej masy serowej.

Ułożyć pierniczki, wylać resztę sera.

Przykryć drugim kruchym blatem, lekko docisnąć.

Wystudzić, następnie umieścić na kilka godzin w lodówce.

 

Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.

z pierniczkami

piątek, 01 stycznia 2016

W Nowym 2016 Roku

najserdeczniejsze chce złożyć życzenia;

żeby każdy dzień przynosił radość i spełnienie,

żeby ten rok był wspaniały!

Wszystkim moim czytelnikom dziękuję, Wasze odwiedziny tutaj sprawiają, że pisanie bloga jest dla mnie nie tylko ogromną frajdą, ale daje niesamowitą satysfakcję i jest powodem do dumy. 

A na noworoczne przedpołudnie polecam kakao, z dodatkiem skórki pomarańczowej i z maleńkimi pierniczkami z ciasta dojrzewającego, pycha:)

ze skórką pomarańczową i pierniczkami

składniki (2 porcje):

600 ml mleka

duża łyżka cukru

3 łyżeczki ciemnego, gorzkiego kakao

łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

kilka pierniczków

 

Kakao dokładnie rozmieszać w 1/2 szkl mleka.

Pozostałe mleko wraz z cukrem i skórką z pomarańczy zagotować.

Na wrzące wlać rozrobione kakao, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Dodać ekstrakt waniliowy.

Przecedzić do kubeczków. 

Podawać z pierniczkami.

ze skórką pomarańczową i pierniczkami

sobota, 19 grudnia 2015

Robienie piernikowej chatki to już nasza domowa bożonarodzeniowa tradycja.

Co roku wybieramy inny wzór; dotąd zrobiłyśmy taki, taki i taki:)

W tym roku Córcia wymyśliła, że zrobimy chatkę z różowymi dodatkami; prócz lukru królewskiego do dekoracji wykorzystałyśmy białą masę cukrową, różowe żelki, czekoladowe groszki w owocowej polewie i cukrowe serduszka. 

piernikowa chatka

Rokrocznie korzystałam z jednego, świetnego przepisu na pierniczki.

W tym roku niestety, kiedy chciałam zrobić ciasto okazało się, że amoniak mi wyparował, dosłownie - paczuszka była otwarta i zrobiła się całkiem pusta...

piernikowa chatka

Ponieważ chwilowo jestem uziemiona w domu nie miałam szans na dokupienie go, postanowiłam poszukać w sieci przepisu na inne pierniczki, bez amoniaku.

Wybrałam chyba najgorszy z możliwych: z ciastem pracowało się okropnie.

Autorka bloga, z którego zaczerpnęłam pomysł sugerowała co prawda żeby "wałkować ciasto na papierze do pieczenia, co zapobiegnie zniekształcaniu się części chatki przed pieczeniem" ale nie sądziłam, że jakakolwiek próba ruszenia wyciętego elementu okaże się katastrofą...

W połowie pracy chciałam wszystko wyrzucić i zrobić nowe ciasto. Nie poddałam się jednak, choć pierwszy raz upieczenia chatki było taaaaakie trudne.

Nie podam tego okropnego przepisu, pokażę tylko zdjęcia.

piernikowa chatka

piernikowa chatka

A jeśli chcecie upiec chatkę, zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego pierniczkowego przepisu.

czwartek, 25 grudnia 2014

Nasza tegoroczna piernikowa chatka.

domek z piernika

W rzeczywistości dużo ładniejsza, nie mogłam za nic zrobić jej dobrych zdjęć...

Przepis na pierniczki (moje ulubione tutaj i tutaj:))

Z tej ilości ciasta wychodzi chatka, kilka choinek i  cała masa pierniczków.

karmelem klejona

Zdobiona lukrem królewskim, sklejana karmelem przygotowanym ze stopionego cukru.

klejona karmelem, zdobiona lukrem królewskim

O sposobie tym przeczytałam w necie gdzieś;

około 3/4 szkl. cukru wrzuciłam do rondelka, postawiłam na niewielkim ogniu i trzymałam do chwili, aż cukier się rozpuścił.

Następnie za pomocą pędzelka silikonowego nakładałam karmel na brzeżki ścianek, które chciałam skleić.

To bardzo fajny i szybki sposób na montaż piernikowej chatki, wymaga jednak pewnej wprawy i ostrożności. 

Elementy sklejają się błyskawicznie, należy jednak bardzo uważać, żeby się nie poparzyć karmel jest strrrrasznie gorący!

Trzeba również pamiętać, że karmel stygnie i zastyga błyskawicznie - najlepiej rozłożyć się z domkiem gdzieś w pobliżu kuchenki, wielokrotne podgrzewanie (jak niestety ja zrobiłam) powoduje, że karmel przybiera nieładny, ciemnobrązowy kolor. 

karmelem klejona, lukrem zdobiona

sobota, 20 grudnia 2014

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na przygotowanie takich pierniczków.

Marzyły mi się mięciutkie, aromatyczne ciasteczka z pysznym nadzieniem, oblane grubą warstwą czekolady.

Nie wiedziałam z jakiego przepisu skorzystać, na moich wypiekach podpatrzyłam, że można z ciasta dojrzewającego.

Wypróbowałam, nadaje się idealnie! Od razu po upieczeniu ciasteczka są mięciutkie (to chyba za sprawą wilgotnych powideł w środku), możne jeść prosto z blaszki. Oblane gorzką czekoladą są po prostu zniewalające.

Wyglądają pysznie i smakują obłędnie.

W przyszłym roku przeznaczę do nadziewania większą część swojego dojrzewającego ciasta.

długodojrzewające 

składniki:

ciasto na piernik dojrzewający

twarde powidła śliwkowe

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady 

30 ml śmietany kremówki

ew. dwukolorowy maczek czekoladowy

 

Ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm unikając nadmiernego podsypywania mąką.

Mniej więcej z połowy porcji wykroić kółka (średnicy nieco większej niż przygotowana przez nas foremka do wycinania ciasteczek).

Na środek każdego kółka wyłożyć po odrobinie powideł, kółka układać powidłami do spody na reszcie rozwałkowanego ciasta.

Lekko dociskać brzegi, wykrawać foremką serduszka, ponownie leciutko docisnąć brzegi ciasteczek.

jak zrobić

Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 10 minut. 

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietany kremówki. Lekko przestudzić.

Pierniczki posmarować czekoladą za pomocą pędzelka silikonowego.

Ja swoje dodatkowo posypałam czekoladowymi kuleczkami.

dojrzewające 

Słodki PrezentŚwiąteczne słodkości!Korzenne przysmaki

sobota, 08 listopada 2014

Tak, to właśnie ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik dojrzewający!

Musi wszakże leżakować 5-6 tygodni, by w Boże Narodzenie zachwycić nas niezwykłą kruchością i wspaniałym, korzennym aromatem.

Moje już gotowe, zagniecione, odstawione w chłodne miejsce.

Przed świętami planuję pieczenie małych, pysznych pierniczków oraz ciasta do przełożenia kremem lub powidłami.

Wymiksowałam ten przepis na podstawie zapisków z babcinego zeszytu oraz ubiegłorocznego pieczonego przeze mnie piernika staropolskiego

staropolski

składniki:

500 g miodu wielokwiatowego

250 g smalcu

1 szkl cukru 

1 kg mąki pszennej

3 jaja

3 łyżeczki sody

1/2 szkl ciepłego mleka

1/2 łyżeczki soli

1/2 szkl mieszanki przypraw korzennych (do piernika)

 

Miód, cukier i smalec umieścić w szerokim rondlu, podgrzewać stopniowo aż do wrzenia, gotować mieszając do chwili aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Mąkę przesiać.

Sodę rozpuścić w ciepłym mleku.

Do masy miodowej dodać pozostałe składniki.

Wyrobić ciasto.

Przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć ściereczką.

Odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.

dojrzewający

niedziela, 29 grudnia 2013

Sernik upieczony na prezent, pewnie szybko zrobię sobie podobny, bo wyglądał wspaniale, pachniał obłędnie i pewnie równie dobrze smakował, żal mi, że nie spróbowałam:)

Ale cóż, pojechał daleko, mam nadzieję, że sprawi dużo radości osobie obdarowanej.

Ciasto bardzo wpisuje się w świąteczny klimat - pachnie piernikiem i pomarańczami.

Kakaową dekorację zrobiłam z pomocą papierowej serwetki i dziurkacza w kształcie aniołka. 

na spodzie z pierniczków

 składniki:

spód:

300 g suchego ciasta piernikowego (u mnie pozostałe po świętach pierniczki)

125 g masła

masa serowa:

500 g trzykrotnie zmielonego twarogu

250 g sera ricotta

250 g waniliowego serka Danio

100 g cukru

2 łyżki mąki kukurydzianej

4 jajka

3 łyżki rumu

1 łyżeczka cynamonu

skórka otarta z całej pomarańczy

polewa:

300 g jogurtu greckiego

skórka otarta z pomarańczy

2 łyżki cukru pudru

3-4 łyżki soku z pomarańczy

 

Pierniczki zmiksować drobno w malakserze, dodać roztopione masło, wyrobić masę przypominającą mokry piasek. 

Wylepić dno i boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (moja 26 cm). 

Formę umieścić na ok 30 minut w lodówce.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dnie umieścić szeroką formę z wodą.

Wszystkie sery zmiksować z dodatkiem cukru, wciąż miksując dodawać po jednym jajku, następnie rum, mąkę, skórkę z pomarańczy i cynamon.

Masę serową wylać na schłodzony spód. 

Ciasto włożyć do piekarnika, piec około 15 minut, po czym obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 45 minut.

Ważne: podczas pieczenia sernika oraz jeszcze godzinę później nie można w ogóle zaglądać do środka!

Po wyłączeniu piekarnika sernik powinien pozostać w środku jeszcze godzinę.

Następnie ciasto wyjąć, przestudzić.

Z piekarnika wyjąć formę z wodą, rozgrzać ponownie do 180 stopni.

Przygotować polewę: jogurt wymieszać z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Masę delikatnie wyłożyć na sernik. 

Ciasto przełożyć do gorącego piekarnika. Zapiekać jeszcze 15 minut. 

Wyjąć, wystudzić, schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).

Przed podaniem wierzch udekorować gorzkim kakao.

 pachnący pomarańczą i cynamonem

 

 

niedziela, 22 grudnia 2013

Ciasto na piernik staropolski leżakowało odpowiednio dłuuuuugo. 

Kilka dni temu uznałam, że przyszedł czas na fazę drugą - pieczenie.

Całości wydało mi się za dużo na piernik, podzieliłam ciasto na dwie części w proporcji 2:1.

Z większej części upiekłam trzy blaty piernika, wczoraj przełożyłam je już powidłem śliwkowym i kremem czekoladowym, owinięte ściereczką kruszeją teraz i czekają na polewę czekoladową.

Z mniejszej części upiekłam gwiazdki.

Udekorowałam je królewskim lukrem. 

Na niektórych gwiazdkach napisałam literki, pierwsze literki imion osób, które będą nimi obdarowane. 

Czasem zmieściło mi się całe imię;)

Jak na prezenty przystało, w zrobione wcześniej dziurki wsunęłam złote wstążeczki, związałam kokardki.

pierniczki staropolskie

LUKIER KRÓLEWSKI

gęsty, trwały, szybko zastygający - idealny do wykonywania tego typu zdobień.

składniki 

1 białko

1, 5 szkl cukru pudru

kilka kropli soku z cytryny

 

Wszystkie składniki mieszamy, miksujemy na małych obrotach do czasu aż uzyskamy gęsty, lśniący, gładki lukier.

Lukrem napełniamy rękaw cukierniczy z maleńką okrągłą końcówką, pisak silikonowy, ew. rożek zwinięty z papieru do pieczenia.

Dekorujemy pierniczki, odstawiamy do zastygnięcia.

gwiazdki

 



piątek, 20 grudnia 2013

Przepis na pierniczki idealne odkryłam już w ubiegłym roku, nie szukałam innego:)

Ciastka z tego przepisu pięknie wyrastają, nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, wspaniale pachną, pysznie smakują.

Podobnie jak w zeszłym roku upiekłyśmy z Małą piernikową chatkę, dużą piernikową choinkę, kilka mniejszych, a także całą furę małych pierniczków.

W tym roku postawiłyśmy na mininalizm: tylko garstka cukrowych ozdób do dekoracji, do tego lukier królewski i gotowe.

Wykorzystałyśmy zakupiony jakiś czas temu silikonowy pisak, sprawdził się całkiem dobrze.

pierniczki z pieprzem

składniki na ciasto:
1 kg mąki
30 dkg cukru 
30 dkg miodu
4 jaja (2 całe + 2 żółtka)
2 łyżeczki amoniaku 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do pierników
2 łyżeczki dobrej kawy (dobrze zmielona)
15 dkg masła 
4 łyżki kakao
15 dkg smalcu
1/4 szklanki zimnego mleka +1,5 łyżki mąki
szczypta pieprzu

piernikowa choinka

Amoniak rozpuścić w zimnym mleku, dodać 1,5 łyżki mąki, zostawić do "wyburzenia".

Jaja ubić z cukrem.

Wszystkie sypkie składniki wymieszać w sporej misce.

Tłuszcze rozpuścić, przestudzić.

Do masy jajecznej dodać miód, amoniak i  tłuszcz. Wymieszać, wlać do sypkich składników. W misce wyrobić ciasto. Odłożyć na min. 2 godz. do lodówki.

Po "leżakowaniu" rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wykrawać dowolne kształty.

Piec ok 15 min w temp 180 stopni.

zdobiona lukrem królewskim

z landrynkowymi szybkami

z gwiazdek

i jeszcze kilka pierniczków

pierniczki



 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów