w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: pieczywo

sobota, 15 kwietnia 2017

Na początek wszystkim czytelnikom mojego bloga chciałabym złożyć serdeczne życzenia

zdrowych, radosnych i pełnych ciepła 

Świąt Wielkanocnych!

Trochę późno na przepis, wszakże większość już poświęciła swoje tegoroczne koszyki, niektórzy dopiero później, ale już raczej nikt za pieczenia chlebka brać się nie będzie.

Ale koniecznie muszę zapisać ten przepis, żeby się nie zgubił, nie zawieruszył - jest bardzo dobry. Proporcje wystarczą na dwa małe chlebki w sam raz do wielkanocnego koszyka. 

Z ciastem pracuje się dobrze, chlebki wychodzą wspaniałe: rumiane i chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Warkocz ładnie się trzyma, dodaje niesamowitego uroku. 

Zainspirowałam się tutaj.

na drożdżach 

składniki:

zaczyn:

250 ml ciepłej wody

50 g świeżych drożdży

łyżka mąki pszennej

łyżka cukru

ciasto właściwe:

450 g maki pszennej

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

ok 200 ml ciepłej wody

2 płaskie łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

ponadto:

białko jaja

odrobina mleka

 

Drożdże wkruszyć do wody, mieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę i cukier, zaczyn odstawić na 15 minut.

 

Mąkę wymieszać z solą, dodać cały zaczyn, resztę wody i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki lub dodając nieco wody).

Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 45 minut.

Po tym czasie krótko zarobić, podzielić na dwie części.

Z każdej odłożyć ok 1/4 ciasta.

Większą część uformować w kulę. Mniejszą podzielić na 3 kawałki, z każdego utoczyć wałeczek, zapleść je w warkocz.

Okrągły bochenek nacisnąć (np linijką) przez środek aby zrobić płaskie wgłębienie, w które włożymy warkocz.

Brzegi warkocza podwinąć pod spód chlebka.

Chlebki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na 30 minut do napuszenia.

Po tym czasie wierzch dokładnie posmarować za pomocą pędzelka białkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok 25 minut.

na drożdżach

wtorek, 21 lutego 2017

Przepis na chleb, który dziś proponuję jest zdecydowanie najprostszym, z jakim się spotkałam.

Chleb piecze się na drożdżach, nie wymaga wyrabiania, szybko rośnie.

Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. 

To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. 

na drożdżach, bez wyrabiania

składniki:

zaczyn:

50 g świeżych drożdży

łyżka miodu

0,5 szkl ciepłej wody

ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej

1,5 łyżeczki soli

20 g siemienia lnianego

1,5 szkl ciepłej wody

ponadto:

tłuszcz do formy

łyżka otrębów pszennych

łyżka siemienia lnianego

 

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać miód i wodę, wymieszać, odstawić na 15 minut.

 

Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta. Wymieszać na jednolitą masę (powinna być dość rzadka). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 30 minut.

Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać.

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami pszennymi blaszki. Wierzch ciasta wyrównać zmoczoną w zimnej wodzie łyżką, wysypać siemieniem lnianym.

Odstawić jeszcze na ok 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

Piec chleb 10 minut po czym obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok 30 minut. 

na drożdżach, bez wyrabiania 

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Wracam po krótkim urlopie:)

Lato się kończy, od wczoraj pogoda już całkiem jesienna.

Mam jeszcze kilka letnich przepisów do uzupełnienia, zacznę takim przepysznym chlebkiem.

Wzorowałam się na tym przepisie, ale jak zwykle trochę po swojemu zmieniłam.

Użyłam pół na pół pełnoziarnistej mąki pszennej i żytniej.

na drożdżach

składniki:

250 g mąki pełnoziarnistej pszennej

250 g mąki pełnoziarnistej żytniej

łyżeczka soli

30 g świeżych drożdży

łyżka mąki pszennej

440 ml ciepłej wody

2 łyżki miodku z mniszka

po dużej garści:

ziaren słonecznika

sezamu

siemienia lnianego

suchego maku

otrębów pszennych

ponadto:

tłuszcz do blaszki

łyżka otrębów

łyżka ziaren siemienia lnianego

łyżeczka czarnuszki

 

W szklance wody rozpuścić miodek, dodać drożdże i łyżkę mąki pszennej; odstawić na 10 minut.

Obie mąki wymieszać z solą, dodać do zaczynu wraz z resztą wody i ziarnami.

Wyrobić ciasto.

Przykryć, odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. 

 

Blaszkę natłuścić i wysypać otrębami.

Wyłożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną w zimnej wodzie łyżką, posypać siemieniem i czarnuszką.

Odstawić jeszcze na 30 minut.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb jeszcze ok 30 minut.

Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce.

na drożdżach 

 

wtorek, 07 czerwca 2016

Kolejny pyszny chlebek.

Upieczony na drożdżach, z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem płatków orkiszowych i otrębów, ze słonecznikiem i siemieniem lnianym.

Chrupiąca skórka skrywająca delikatny, ale bardzo treściwy i smaczny miąższ.

Warty wypróbowania również dlatego, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania.

Wzorowałam się na tym przepisie

ze słonecznikiem 

składniki:

zaczyn:

30 g świeżych drożdży

łyżeczka cukru

łyżka mąki pszennej

3 łyżki płatków orkiszowych

3 łyżki otrębów owsianych

1/2 l ciepłej wody

płaska łyżeczka soli

ciasto właściwe:

1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej

garść siemienia lnianego

garść słonecznika

ponadto:

2 łyżki mleka

tłuszcz do blaszki

otręby i ziarno do posypania

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki zaczynu, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. 

 

Dodać mąkę i ziarno, wymieszać łyżką (ciasto było dość luźne), odstawić na kolejne 30 minut.

 

Wyrośnięte ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki, wierzch posmarować mlekiem, posypać ziarnami, odstawić jeszcze na 30 minut.

 

Blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni, piec ok 20 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb jeszcze ok 30 minut.

Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce.

ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

czwartek, 19 maja 2016

Dość dawno już nie piekłam chleba; ostatnio naszła mnie chęć zjedzenia domowej, świeżo wypieczonej pajdy...

Inspirację znalazłam u Dorotki.

Chlebek wyszedł pyszny, treściwy dzięki dużej ilości ziaren, z bardzo chrupiącą skórką.

Jak zwykle użyłam samodzielnie przygotowanej mieszanki różnych rodzajów mąki- tak lubię najbardziej!

 na drożdżach

składniki:

500 g mieszanki mąk różnych

25 g świeżych drożdży

500 ml ciepłej wody

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

po 2 łyżki:

otrębów pszennych prażonych

otrębów gryczanych

otrębów owsianych

płatków jaglanych

ziaren słonecznika

ziaren dyni

siemienia lnianego

sezamu białego

sezamu czarnego

maku

ponadto:

tłuszcz i otręby do wysypania blaszki

2-3 łyżki ziaren do obsypania chleba

 

W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut.

 

W dużej misce wymieszać mąkę z innymi suchymi składnikami, dodać resztę wody i sól oraz drożdżowy zaczyn.

 

Wyrobić ciasto (będzie dość luźne), odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok 40 minut.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki.

Wierzch wysypać mieszaną ziaren.

Odstawić na kolejne 30 minut. 

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok 45 minut.

na drożdżach 

wtorek, 29 marca 2016

Święta, święta i po świętach...jak mówią niektórzy.

Jeśli o mnie idzie; dziś jeszcze mam wolne:)

Od jutra rzucam się w wir pracy, zapowiada się jej dużo, przyjdzie mi się zmierzyć z wieloma różnymi wyzwaniami; trzymajcie proszę kciuki, żeby jakoś poszło!

Póki co - ponieważ wcześniej jakoś nie zdążyłam- wrzucać będę tutaj kolejno kilka przepisów na świąteczne potrawy, przygotowane przeze mnie w tym roku. Może ktoś skorzysta bez okazji, może spróbuje zapamiętać i odnaleźć przed następną Wielkanocą.

Dziś chlebki upieczone specjalnie do święconkowego koszyczka; szczególnie świątecznego charakteru nadaje im dodatek żurku do ciasta; dzięki temu mają smak zbliżony do chleba pieczonego na zakwasie; ich miąższ jest zwarty ale mięciutki.

Pieczone z mieszanki mąki pszennej i żytniej, na świeżych drożdżach, ładnie wyrosły.

Szczególnego uroku dodaje im wykonanie gwiaździstych nacięć na wierzchu i obsypanie mąką.

Z podanych proporcji wyszły mi dwa chlebki o średnicy ok 12 cm.

na żurku

składniki:

2 - 2 1/4 szklanki mąki chlebowej (moja mieszanka pszenno-żytnia)

1/4 szkl ciepłego mleka

1 łyżka oliwy z oliwek

2/3 szklanki zakwasu żurku (sama woda, bez mąki)

1  łyżeczka cukru

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

ponadto:

mąka do oprószenia

 

 

Drożdże wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i mlekiem.

Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

 

Mąkę wraz z solą wymieszać w misce, dodać zaczyn i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto pod przykryciem odłożyć w ciepłe miejsce na ok godzinę.

Po tym czasie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, uformować dwa okrągłe bochenki. 

Odłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kolejne 40 minut do napuszenia.

Każdy wyrośnięty bochenek oprószyć mąką i delikatnie naciąć na wierzchu.

 

Chlebki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut, aż delikatnie się zrumienią z zewnątrz.

 na żurku

sobota, 12 marca 2016

Uwielbiam czosnkowe pieczywo.

Bardzo ucieszyłam się, że w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie" w tym tygodniu zaproponowano czosnkowe zawijaski.

Nie mogłam nie spróbować:) Lekko zmodyfikowałam przepis i upiekłam takie oto bułeczki, złożone z dwóch warstw ciasta przełożonego czosnkowym masełkiem.

Bułeczki podałam do żurku, pasowały świetnie.

Resztę przekroiłam i zjadłyśmy z żółtym serem, były równie smaczne, choć trochę się rozwarstwiały.

Podobne czosnkowe zawijaski piekły również: Joanna, Bożena, Iwona, Dorota, Nina, Aneta, Ewa, Jagoda, Bernadetta, Magdalena,

bułeczki drożdżowe

składniki:

500 g mąki razowej

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

250 ml ciepłej wody

nadzienie:

100 g masła

5 ząbków czosnku

1/2 pęczka zielonej koperku

szczypta soli

ponadto:

3 łyżki mleka



Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i połowę wody, wymieszać, odstawić do wyburzenia.


Do misy wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (było dość zwarte).Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.


Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Masło roztopić w garnuszku, lekko przestudzić. Do letniego masła wrzucić czosnek, koperek i trochę soli. 

Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować niezbyt cienko w prostokąt,  następnie posmarować za pomocą pędzelka masłem czosnkowym.

Ciasto złożyć na pół i pokroić w paki (moje ok 3-4).

Paski zwijaj po obydwu stronach do środka, tak ze 2 razy na każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte).

Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch posmarować mlekiem, bułeczki odstawić jeszcze na ok 30 minut do napuszenia.

Zawijaski piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 15 minut.

drożdżowe paluchy

wtorek, 08 marca 2016

Świetnie wyrośnięty chleb, z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem.

Z dodatkiem smażonej cebulki, co nadaje mu pysznego posmaku.

Wg mojego A. smakuje kawą, ma to sens, gdyż na opakowaniu kozieradki przeczytałam, że w Turcji, Indiach i Chinach palone i zmielone ziarna kozieradki uchodzą za substytut kawy.

Przepis znalazłam na tymże opakowaniu właśnie.

Do słodkich dżemów i twarożków się nie nada, ale z każdym wytrawnym dodatkiem będzie super!

i smażoną cebulką 

składniki:

zaczyn:

30 g świeżych drożdży

1/4 szkl ciepłej wody

łyżeczka cukru

łyżka mąki pszennej

ciasto właściwe:

500 g mąki chlebowej (moja mieszana pszenno-żytnia)

cebula

3 łyżki oliwy

łyżeczka soli

2 łyżeczki suszonej kozieradki

250 ml ciepłej wody

ponadto:

tłuszcz i otręby do blaszki

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i mąkę, wymieszać, odstawić na 15 minut.

 

Cebulę okroić drobniutko, usmażyć na łyżce oliwy, lekko przestudzić.

Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałe składniki; na końcu zaczyn.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując odrobiną mąki.

Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić ponownie, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki. Wygładzić wierzch, ponownie odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 30 minut.

i smażoną cebulką 

sobota, 13 lutego 2016

Kolejny raz biorę udział w akcji "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem wspólnie pieczemy bułeczki do hot-dogów.

Ponieważ moja Mała bardzo lubi hot-dogi, przyrządzam je jej od czasu do czasu. Zrobione w domu, z dobrej jakości parówką w środku, domowymi sosami i świeżymi warzywami są o niebo zdrowsze niż dostępne na każdym rogu hot-dogi z fast-foodowej budki. 

Bułeczki, które upiekłam z tego przepisu są pyszne; wyjątkowo mięciutkie, z delikatnym miąższem. 

Sprawdziły się znakomicie na ciepło, w swojej popisowej/tytułowej roli, oraz jako zwykła bułeczka śniadaniowa z wędliną i serem.

Z pewnością takie bułeczki upiekę jeszcze nie raz.

 do hot - dogów

składniki:

1,5 szklanki mleka

55 g masła

650 g przesianej mąki pszennej

15 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

ponadto:

jajko

łyżka mleka

mak


Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i odstawić, żeby zaczyn na 15 minut .


Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować. 


Do misy miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier, sól i  zaczyn drożdżowy,  miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta.

Następnie wbić w ciasto jajko i dobrze wymieszać.

Do tego dolać gorące mleko z masłem ciągle miksując.

Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić ciasto.

Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. 


Wyrobione ciasto podzielić na 10 miarę równych części i uformować z nich wałeczki. Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pamiętać należy, że bułeczki urosną!)

Tak przygotowane bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut. 


Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z  mlekiem, posypać makiem.

Piec 10-12 minut, aż pięknie się zezłocą. 

do hot - dogów

Podobne bułeczki znajdziecie też u Doroty, Jacka, Marzeny Sz., Marzeny D., Moniki, Joanny, Agaty, Edyty

sobota, 06 lutego 2016

Weekend:)

Więcej czasu i na odpoczynek, i na domowe różne sprawy, i na kucharzenie.

Może ktoś skusi się na przygotowanie takich, prostych i smacznych bułeczek na śniadanko?

Trzeba byłoby wstać wcześniej, żeby z nimi zdążyć, ale niedzielne śniadanko z takimi bułkami byłoby boskie!

zakręcone

składniki:

2,5 szkl mąki 

1 szkl ciepłego mleka

30 g drożdży

łyżeczka cukru

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki soli

ponadto:

mleko

mak

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut, do wyburzenia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i oliwę oraz rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąki.

Z ciasta uformować kulę, natrzeć ją oliwą, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok 30 minut.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką.

Podzielić na 8 części.

Z każdej zrolować wałeczek, uformować bułeczkę (instrukcja zaplatania tutaj).

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić na ok 15 minut do napuszenia.

Wierzch wyrośniętych bułeczek posmarować mlekiem, posypać makiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut.

zakręcone  

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów