w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: marchew

czwartek, 18 lutego 2016

Obiad na szybko, na smacznie i na kolorowo!

Taki właśnie zażyczyła sobie wczoraj moja Córcia.

Sama wybrała kawałek fileta z łososia, ja zrobiłam resztę.

Obiad jak na wstępie.

Wielbiciele ryb powinni być zachwyceni.

z warzywami

składniki:

400 g makaronu (moje calamari)

ok 200 g filetu z łososia

cebula

2 ząbki czosnku

250 g mrożonych warzyw marchewka z groszkiem

1/2 pęczka szczypiorku

kilka pomidorków koktailowych

2 łyżki oliwy

łyżka masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu.

 

Cebulę pokroić w wiórki, czosnek w plasterki.

Filety łososia porwać palcami na nieduże kawałki.

Pomidorki pokroić w ćwiartki.

Koperek posiekać drobno.

 

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i czosnek.

Gdy się zeszklą dodać mrożone warzywa, zmniejszyć ogień, dodać ok 1/2 szkl wody, dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną.

Dodać łososia, doprawić do smaku.

Trzymać na ogniu kilka minut, sos powinien odparować.

 

Makaron wyłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć porcję ryby w warzywach.

Posypać koperkiem, udekorować cząstkami pomidorków. 

z warzywami

czwartek, 07 stycznia 2016

Wszyscy wiedzą, że o tej porze właśnie pomarańcze smakują najpyszniej - prawda?

W ubiegłym roku na ten właśnie czas odłożyłam sobie dynię, po to, żeby przygotować na jej bazie dżem pomarańczowy. I ten dżem okazał się przepyszny!

Na ten rok planowałam dokładnie to samo.

Niestety, okazało się, że miałam za mało dyń:( Większość została zużyta na bieżąco. Została mi jedna, jedyna, uznałam, że przerobię ją na keczup, jednak keczupu zużywamy więcej niż dżemu...

No i prawie, prawie zostałam bez tej przepysznej słodkości...

Na szczęście przypomniało mi się, że podczas niedawnego przeglądania swoich przepastnych zbiorów prasy kulinarnej widziałam dżem marchewkowy. I pomyślałam sobie, że może mogłabym spróbować połączyć marchew z pomarańczą?

Niejakie trudności sprawiło mi odnalezienie odpowiedniej gazetki, a jak już znalazłam stwierdziłam, że jednak przepis mi nie odpowiada...

Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło, pomyślałam, pozmieniałam i zrobiłam swój autorski dżem cytrusowy z marchwi, pyszny!

do słoików

składniki:

1 kg marchwi

2 pomarańcze

cytryna

3/4 szkl cukru

2 szklanki wody

 

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wrzucić do rondla o grubym dnie, dodać cukier i wodę, gotować ok 45 minut.

 

Cytrusy umyć, sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć.

Dodać do marchwi.

Gotować na małym ognia aż dżem zgęstnieje.

 

Umyte słoiki umieścić w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni, wyparzać kilka minut.

Do gorących słoików nakładać dżem, zakręcać i odwracać do góry dnem.

przetwory słodkie

  Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę II

czwartek, 29 października 2015

Pyszne, sycące i rozgrzewające, bardzo jesienne danie.

Klasyczna zapiekanka pasterska, w której ziemniaczane puree wzbogaciłam o inne warzywa, dzięki którym zyskałam nie tylko piękny, energetyzujący, oranżowy kolorek ale i całkiem nowy smak.

z dynią

składniki:

warstwa mięsna:

500 g mięsa mielonego

duża cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżki koncentratu pomidorowego

pęczek natki pietruszki

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

puree:

ok 750 g ziemniaków

2 marchewki

ok 1/4 średniej dyni

2 łyżki masła

200 ml mleka

sól, pieprz do smaku

 

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. 

Gdy się zrumienią wrzucić mięso, smażyć ok 5 minut, następnie wlać ok 1/2 szkl wody, dusić do miękkości.

Na końcu dodać posiekaną pietruszkę i koncentrat pomidorowy.

Doprawić do smaku.

 

Warzywa obrać, do wrzącej wody wrzucić marchewki, po 5 minutach ziemniaki i po kolejnych 5 dynię.

Gotować do miękkości. 

Odcedzić, dodać masło, mleko i przyprawy, zmiksować na gładką masę.

 

Naczynie żaroodporne natłuścić, na dno ułożyć warstwę mięsa, docisnąć, na wierzch wyłożyć puree.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20 min, aż wierzch lekko się zrumieni.

z dynią

Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015Jesień pełna warzyw 

czwartek, 06 sierpnia 2015

Dzięki swoim licznym walorom mięso królika jest umieszczane na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o żywienie dzieci. I nie dzieje się tak bez powodu – mięso królicze zawiera wysoki procent kwasu linolenowego, jest bardzo bogate w aminokwasy oraz składniki mineralne i witaminy, szczególnie z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Królik jest nie tylko bardzo smaczny, ale też dostarcza nam duże ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych, łatwiej przyswajalnych przez organizm aniżeli tłuszcze nasycone. Jest też świetną alternatywą dla innego rodzaju mięsa w diecie antycholesterolowej.

Mięso królika cenione jest także za wysoką odżywczość. Zawiera ponad 20% więcej białka niż inne gatunki mięsa. A do tego aż 90% białka z mięsa króliczego jest przyswajalne przez człowieka. Zawartość tłuszczu w mięsie królika jest niewielka – tuszka królicza przy masie około 1,2-1,6 kg zawiera go jedynie 3-6%. (cyt. za Kuchnią Lidla)

Mam to szczęście, że dostaję czasem królicze mięso wprost z przydomowej hodowli mojego Taty. Dziś proponuję pysznego królika, duszonego w warzywach.

w marchwi i porach

składniki:

tuszka królika

por

2 marchewki

50 g masła

liść laurowy

po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

sól, pieprz do smaku

 

Mięso królika umyć, podzielić na cząstki.

Włożyć do rondla, zalać wodą, lekko osolić, dodać ziele angielskie, pieprz i liść laurowy, gotować aż mięso będzie prawie miękkie.

 

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Por oczyścić, pokroić w krążki.

W szerokim rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa, obsmażyć mieszając.

 

Mięso osączyć, włożyć do rondla z warzywami, dodać nieco wywaru z gotowania.

Resztę wywaru można użyć do przygotowania żurku (wg mojego Taty najlepszego na świecie). 

Mięso dusić na niewielkim ogniu do czasu, aż zmięknie i zacznie odchodzić od kości. Doprawić do smaku.

Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą, kluseczkami albo pieczywem.

Będzie pysznie:)

w marchwi i porach

niedziela, 17 maja 2015

Przepis znalazłam w zbiorze "Wypieki ze smakiem".

Zaintrygował mnie; nie dość, że nie potrzeba ani zakwasu, ani drożdży, to jeszcze do ciasta dodaje się marchew i jabłko...

Całość wyrabiana mikserem, nie wymaga dużego wkładu pracy ani czasu.

Spróbowałam:)

Chleb wyszedł bardzo smaczny, lekko słodkawy, ale nadaje się do jedzenia również z wytrawnymi dodatkami.

Chrupiąca skórka, miękki, wilgotny miąższ. 

Przepis lekko zmodyfikowałam.

na sodzie

składniki:

250 g mąki żytniej pełnoziarnistej

250 g mąki chlebowej

50 g otrębów pszennych

pełna łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka soli

50 g pestek słonecznika

400 ml jogurtu naturalnego

100 ml mleka

150 g miodu

jabłko

duża marchew

ponadto:

tłuszcz i otręby do formy

 

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.

Do misy miksera wrzucić obie mąki, otręby, słonecznik, sodę i sól, wymieszać wszystkie składniki, miksując dodać jogurt, mleko i miód.

Marchew obrać, z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wyrobić na jednolitą masę, następnie dosypać słonecznik, oraz marchew i jabłko. 

Jeszcze chwilę miksować (ciasto było dość gęste).

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki.

Piec ok 90 minut, następnie chleb wyjąć z foremki i wstawić do piekarnika jeszcze na ok 15 minut, dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę. 

na sodzie

Marchewkowy zawrót głowyMarchewkowy zawrót głowy

sobota, 09 maja 2015

Odkąd jakiś czas temu odkryłam kaszę jaglaną, dość często, pod różną postacią gości na naszym stole.

Jest niesamowita; smaczna, zdrowa, pasuje do dań słodkich i wytrawnych. 

Dziś na lekki obiadek proponuję kaszę jaglaną z pyszną, karmelizowaną marchewką.

Bardzo udany duet; zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa. 

karmelizowana w miodzie marchewka

składniki:

200 g kaszy jaglanej

5 marchewek

łyżka masła

łyżka miodu

łyżka soku z cytryny

2 łyżki sezamu

sól

 

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Marchew obrać, pokroić w słupki długości ok 5 cm. Wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować aż marchew zmięknie, ale pozostanie sprężysta i nie będzie się rozpadać (w zależności od marchwi może to trwać od kilu do kilkunastu minut).

Gotową marchew osączyć.

Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i sok z cytryny, podgrzewać potrząsając patelnią (nie mieszać) aż składniki się połączą, wrzucić marchewkę, wciąż podgrzewać mieszając aż cała pokryje się glazurą. Wówczas wsypać sezam, wymieszać, trzymać na ogniu jeszcze kilka minut.

Porcje kaszy wyłożyć na talerze, naokoło układać słupki marchwi.

Podawać jako samodzielne danie, najlepiej z sosem jogurtowym, albo jako dodatek do mięsa.

  z karmelizowaną w miodzie marchewką

Marchewkowy zawrót głowyMarchewkowy zawrót głowy

wtorek, 24 lutego 2015

Aksamitna, kremowa i pyszna zupa w optymistycznym, pomarańczowym kolorze.

Pikantna i aromatyczna, podana z jajkiem sadzonym i serowymi grzankami jest rozgrzewająca i bardzo sycąca. 

Do jej przygotowania można użyć świeżej dyni, albo jak u mnie - zakonserwowanego jesienią puree.

z marchewki i dyni

składniki:

4 marchewki

szklanka dyniowego puree

1 l bulionu 

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

cebula

biała część pora

ząbek czosnku

1/2 łyżeczki curry

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta pieprzu kajeńskiego

sól, pieprz do smaku

ponadto:

czarnuszka

jajka

olej do smażenia

pełnoziarnisty chleb tostowy

twardy żółty ser

 

Masło i oliwę rozgrzać w rondlu. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego w krążki pora. Smażyć kilka minut, następnie dodać zgnieciony trzonkiem noża ząbek czosnku.

Następnie, po ok 2 minutach dodać pokrojoną w plasterki marchew. 

Wlać bulion przykryć, gotować aż marchew zmięknie.

Zdjąć z ognia, dodać dyniowe puree, wymieszać, zblendować na gładki krem.

Ponownie wstawić na ogień, zagotować, doprawić do smaku.

 

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, posypać kromki chleba, zapiec aż ser się rozpuści.

 

Do każdej porcji usmażyć jajko sadzone.

 

Zupę podawać bardzo gorącą, posypaną czarnuszką, z grzankami i jajkiem sadzonym. 

i serowymi grzankami

ZUPA KREM

niedziela, 08 lutego 2015

Jestem wielką fanką dań przygotowywanych w garnku rzymskim.

To proste, gliniane naczynie, które moczymy przed użyciem sprawia, że pieczone w nim dania nabierają niezwykłej kruchości i wyrazistego smaku.

Przygotowujemy w nim potrawy bez zbędnego tłuszczu, dzięki czemu są nie tylko wyjątkowo smaczne ale i bardzo zdrowe.

Dziś upiekłam kurczaka, którego niemałą zaletą jest to, że smakuje wybornie na ciepło, do obiadu a później po schłodzeniu daje się kroić w cienkie plasterki, idealne do kanapek. 

Mój kurczak nadziany jest mięsem mielonym z dodatkiem marchwi, pieczarek, ziaren słonecznika i suszonej żurawiny. Doprawiony czosnkiem, bardzo wyrazisty w smaku.

Kiedyś pokazywałam podobnego, nadzianego ricottą i szpinakiem

Oba bardzo smaczne, warte polecenia. 

Poprzedni pieczony był w tradycyjnej blaszce, pod folią aluminiową.

z mięsem mielonym, pieczarkami i żurawiną 

składniki:

kurczak

500 g mięsa mielonego

marchewka

cebula

200 g pieczarek

jajko

garść suszonej żurawiny

garść łuskanych ziaren słonecznika

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

przyprawa do kurczaka

 

Kurczaka wyluzować, tzn rozciąć brzuch, delikatnie wyciąć kości tak, by nie naruszyć skóry, jeśli zostawimy kości skrzydełek i podudzi kurczak będzie wyglądał ładniej.

Mięso natrzeć z zewnątrz i w środku przyprawą do kurczaka.

Odłożyć do lodówki.

Garnek rzymski namoczyć w zimnej wodzie.

Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Wszystkie ww składniki połączyć z mięsem mielonym, dorzucić żurawinę i słonecznik, wbić jajko, doprawić do smaku. 

Mięsem napełnić wyluzowanego kurczaka, brzegi nacięcia spiąć wykałaczkami, zasznurować bawełnianą nicią jak gorset (podobnie jak tutaj). 

Garnek rzymski wyjąć z wody, delikatnie wytrzeć. 

Włożyć kurczaka "szwem" do dołu, przykryć. 

Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić termostat na 200 stopni.

Po około 30 minutach włączyć termoobieg, piec kurczaka jeszcze ok 1,5 godziny.

Na ostatnie 15 minut można zdjąć pokrywę, uzyskamy wówczas chrupiącą, błyszczącą skórkę.

 pieczony w garnku rzymskim

Zdjęcie jest zrobione kiedy kurczak był jeszcze ciepły, dlatego ma takie "poszarpane" brzegi, później, schłodzony zastygł i dawał się pięknie kroić w równe, cienkie plasterki. 

Zimowy ObiadGotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych II edycja

sobota, 03 stycznia 2015

Dawno nie robiłam tarty, a przecież to takie wdzięczne danie...

Kruche ciasto, które możemy nadziać wszystkim, co lubimy najbardziej!

Ostatnio czuję ogromną potrzebę zjadania dużej ilości warzyw. Swoją tartę wypełniłam więc głównie nimi. 

Cukinia, pory i marchewka - świeże warzywa, które na szczęście łatwo dostać o tej porze roku.

Do tego trochę szynki i sera i mamy pyszne, pożywne danie na obiad lub ciepłą kolację.

z cukinią i szynką

składniki:

ciasto:

200 g mąki pszennej

75 g masła

25 g smalcu

1 łyżka zimnej wody

1 jajko

szczypta soli

nadzienie:

por, marchew

cukinia

100 g szynki

100 g sera żółtego

3 łyżki oliwy

200 g jogurtu naturalnego

2 jajka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

 

Mąkę przesiać, dodać sól oraz pokrojone w wiórki zimne masło.

Grudki masła wcierać w mąkę palcami, po chwili dodać wodę i jajko, szybko wyrobić gładkie ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki. 

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wykleić nim natłuszczoną formę do tarty, ponakłuwać widelcem, brzegi zabezpieczyć folią aluminiową (zapobiegnie zsuwaniu się ciasta). 

Piec ok 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Por oczyścić, pokroić w plasterki.

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cukinię umyć, pokroić w ok 5 mm plasterki.

Szynkę pokroić w paseczki.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić por i marchew, smażyć aż warzywa nieco zmiękną.

Cukinię krótko obsmażyć z obu stron na patelni grillowej.

 

Jajka roztrzepać, wymieszać z jogurtem i serem, doprawić.

 

Na podpieczone ciasto wyłożyć cukinię, następnie szynkę oraz por z marchewką.

Całość zalać przygotowanym sosem.

Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

A najlepsze jest to, że smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno!

z szynką i marchewką

 Tarta słodka czy wytrawna?

środa, 31 grudnia 2014

Takie mięsne klopsiki będą wspaniałą przekąską na każdym przyjęciu.

Są pyszne, kwaśno-pikantne, ładnie się prezentują, zawsze znikają z talerzy.

Właściwie przygotowując je korzystam z przepisu na rybę po grecku...no cóż, nie wszyscy lubą ryby!

Dodatkową ich zaletą jest to, że można je przygotować wcześniej, powinny poleżeć kilka dni, wtedy są najpyszniejsze.

 warzywno-octowej

składniki:

klopsiki:

500 g mielonego mięsa

jajko

cebula

pieprz, sól

bułka tarta

olej do smażenia

marynata:

2 duże cebule

papryka

oliwa

1 marchew 

1 pietruszka

2 łyżki przecieru pomidorowego 

1 szkl. octu

4 szkl. wody

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól.

 

Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, dodać jajko i przyprawy. Uformować niewielkie klopsiki.

Obtoczyć w bułce tartej, usmażyć, z obu stron na złoto.

 

Na tę samą patelnię dolać oliwy, wrzucić posiekaną cebulę, startą marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę.

Smażyć do miękkości, dodać przecier pomidorowy. Chwilkę smażyć mieszając.

Na dnie naczynia ułożyć klopsiki, na nich rozłożyć warzywa.

Ocet zagotować z wodą i przyprawami, lekko przestudzić.

Całość wlać do klopsików.

Przykryć. Odstawić do "przegryzienia".

Najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej. 

z mięsa mielonego

Przekąski Sylwestrowe

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów