w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: mięso

piątek, 12 maja 2017

Pomysł na lekkie, smaczne i pożywne danie. 

Koperek i natka pietruszki nie tylko nadają pyszny zapach i smak, ale i cieszą oczy świeżą, wiosenną zielenią.

w sosie koperkowym 

składniki:

500 g mielonego mięsa drobiowego

jajko

czerstwa kajzerka

2 łyżki bułki tartej

cebula

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

ponadto:

mąka pszenna

2 szkl bulionu

 

Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.

Dodać do mięsa razem z jajkiem, posiekaną cebulą i pietruszką, bułką tartą oraz przyprawami.

Wyrobić gładką masę.

Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie pulpety, obtaczać w mące.

Wrzucić do wrzącego bulionu, gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Do garnka z klopsami dorzucić koperek, wymieszać, gotować jeszcze bez przykrycia, do czasu aż sos zgęstnieje. 

 w sosie koperkowym

Danie pachnące ziołami 4

środa, 29 marca 2017

Kolacja w stylu śródziemnomorskim.

Pyszna, aromatyczna, lekka ale i sycąca.

Grillowane plastry bakłażana, nadziewane mięsem z dodatkiem sera, zapieczone w pomidorowym sosie.

Podałam je z sałatką grecką.

Bardzo polecam:)

zapiekane w sosie pomidorowym

składniki:

3 niewielkie bakłażany

łyżka soli

nadzienie:

500 g mielonego mięsa

125 g mozzarelli

125 g ziołowego sera kanapkowego 

cebula

2 żółtka

po szczypcie suszonej bazylii, cynamonu i gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

sos:

2 puszki pomidorów

cebula

2 ząbki czosnku

1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina

po ok 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i cynamonu

duża szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

ok 1/4 szkl oliwy

 

Bakłażana pokroić wzdłuż na ok 7mm paski. W zimnej wodzi rozpuścić sól, włożyć bakłażana, obciążyć tak, by cały był zamoczony, dostawić na ok 30 minut.

 

Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę i mozzarellę, serek kanapkowy, żółtka i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, następnie wrzucić drobno posiekany czosnek, bazylię, gałkę muszkatołową i cynamon, smażyć mieszając aż poczujemy wyraźny aromat. Wówczas dodać pomidory wraz z zalewą, gdy zaczną wrzeć dodać wino. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż część płynu odparuje i sos zgęstnieje.

 

Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, opiekać kilka minut na grillu lub suchej grillowej patelni.

Każdy plaster posmarować warstwą mięsnego nadzienia, zwijać roladki. 

 

Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich ciasno roladki, na wierzch wylać resztę sosu. 

Naczynie przykryć, wstawić na ok 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać potrawę jeszcze ok 10 minut. 

zapiekane w sosie pomidorowym

poniedziałek, 13 marca 2017

Mięso królika nie jest zbyt popularne. 

Zastanawiam się, czy kupiłabym takie w sklepie; powiem szczerze, że nie wiem.

Kiedy natomiast dostanę kawałek z hodowli mojego Taty wiem, że jest naturalne i zdrowe.

W moim domu rodzinnym najczęściej jadano królika w śmietanie; ewentualnie żurek na króliku.

Ja szukam nowych rozwiązań, dań, które będą smakować mojej Córce.

Mała bardzo lubi kasze, na dziś wybrałyśmy białą gryczaną.

Danie na bazie tej kaszy z mięsem z królika okazało się pożywne i smakowite - na pewno przygotuję podobne nie raz jeszcze. 

z kaszy gryczanej

składniki:

tuszka królika

liść laurowy

kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

500 g kaszy gryczanej białej

5-6 dużych kiszonych ogórków

duża cebula

3 łyżki oleju

pęczek szczypiorku

sól, pieprz do smaku

 

Mięso królika gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i ziarenek pieprzu. Następnie mięso brać, porwać lub pokroić na drobne kawałeczki. 

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją po czym dorzucić kaszę.

Smażyć kilka minut, aż stanie się lśniąca, następnie wlać ok szklanki wywaru z mięsa, gotować na małym ogniu do chwili, aż kasza wchłonie całą wywar.

Następnie dodać mięso i jeszcze szklankę wywaru.

Ponownie gotować aż kasza wchłonie płyn. Gotować aż kasza stanie się miękka, w razie potrzeby dolewając wywaru.

Gdy kasza jest miękka wrzucić na patelnię pokrojone w półplasterki ogórki, zagotować.

Podawać danie posypane siekanymi szczypiorkiem. 

z ogórkami kiszonymi

poniedziałek, 13 lutego 2017

Mój kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu:)

Pasta kanapkowa, która z pewnością wzbogaci i urozmaici codzienny jadłospis.

Łatwa do przygotowania, pyszna.

z mięsem z rosołu 

składniki:

ok 300 g mięsa z rosołu

3 jaja na twardo

garść czarnych oliwek

cebula

sól, pieprz do smaku

2 łyżki jogurtu greckiego

duża łyżka majonezu

 

Oddzielone od kości mięso drobniutko pokroić.

Jaja zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę i oliwki pokroić w kosteczkę.

Składniki pasty wymieszać, dodać jogurt i majonez, przyprawić do smaku.

Odłożyć na ok 30 minut, żeby smaki się "przegryzły".

Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. 

z mięsem z rosłu

środa, 25 stycznia 2017

Moja Córcia bardzo lubi wszelkie "mączne" potrawy. 

Wszelkie makarony i pierogi należą do jej ulubionych dań.

Wymyślam wiele różnych wariacji obu tych dań.

 Dziś moja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Bardzo smaczna propozycja! 

Do nadzienia dodałam aromatycznych suszonych pomidorów, wyszło bajecznie!

Pierożki ulepiłam z wyjątkowego ciasta, które odkryłam niedawno, w zasadzie dwuskładnikowego, błyskawicznego i pysznego :)

Polecam:)

 i suszonymi pomidorami 

składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej

ok 250 ml jogurtu naturalnego

szczypta soli

nadzienie:

ok 300 g mięsa z rosołu

cebula

2 ząbki czosnku

1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie

sól, pieprz do smaku

 

Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać ok 3 łyżek oliwy z pomidorów, wrzucić cebulę, zeszklić, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso drobno pokroić (lub zmielić), dodać pokrojone w kosteczkę, osączone z zalewy pomidory i przestudzoną cebulę.

Wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

 

Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). 

Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. 

Wycinać krążki, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi.

Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek.

Najlepiej podawać ze zrumienioną cebulką. 

z suszonymi pomidorami

   Dania z resztek

wtorek, 24 stycznia 2017

Inspirację do wykonania tego dania znalazłam w specjalnym numerze gazetki "Przyślij Przepis-Dania z mięsa mielonego" nr 3/2011.

Jak podaje autor, podobne pulpeciki robi się w Kuwejcie!

Spodobał mi się pomysł połączenia mięsa mielonego z kaszą, nadzianie pulpetów serem całkiem mnie przekonało:)

Pulpeciki podałam z surówką ze świeżych warzyw - smakowały wyśmienicie!

z serem 

składniki:

500 g mielonego mięsa (oryginalnie jagnięcina, u mnie mieszane wieprzowo-wołowe)

1 szkl kaszy bulgur

cebula

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

1/4 łyżeczka curry

sól, pieprz do smaku

125 g twarogu kanapkowego

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Kasze zalać woda, odstawić na kilka godzin (całą noc) do namoczenia. Dokładnie osączyć.

Cebulę obrać, drobno posiekać.

Kasze i cebulę dodać wraz z przyprawami do mięsa mielonego, wyrobić na jednolitą masę. 

Zwilżoną dłonią nabierać niewielkie porcje masy, spłaszczać na dłoni, nakładać łyżeczkę twarożku, sklejać formując nieduże pulpety. Wykładać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 45 minut.

z serem

czwartek, 12 stycznia 2017

Rozmawiałam dziś z koleżanką i obie, ze zdziwieniem ale i nieco z ulgą przyznałyśmy, że ostatnio mamy wzmożony apetyt na mięso...

Może to ta aura zimowa, te mrozy wielkie tak na nas wpływają i zapotrzebowanie organizmu w tej kwestii zwiększają:)

A, że nie od dziś wiadomo, że nic tak cudownie i błyskawicznie nie rozgrzewa jak miska gorącej, aromatycznej zupy, dziś proponuję znaną i lubianą wszem i wobec pomidorówkę z ryżem, ale z niecodziennym dodatkiem mięsa mielonego.

Pożywna, gęsta, sycąca i smaczna.

Bardzo polecam:)

z mięsem mielonym i ryżem

składniki:

450 g mięsa mielonego

cebula

1,5 szkl ryżu

marchew

pietruszka 

kawałek korzenia selera

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

2 liście laurowe

4 kuleczki ziela angielskiego

125 g koncentratu pomidorowego

sól, pieprz do smaku

jogurt grecki

 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Wrzucić mięso mielone, smażyć mieszając od czasu do czasu aż mięso zbrązowieje. Dodać ryż, wymieszać, smażyć ok 2 minut.

Dolać ok 2 l wody, dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kawałki warzywa korzeniowe. 

Gotować aż ryż i warzywo będą miękkie.

Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

 

Do miseczek nałożyć po łyżce jogurtu greckiego, zalać gorącą zupą, wymieszać i od razu podawać.

z mięsem mielonym i ryżem

poniedziałek, 09 stycznia 2017

W moim domu nie ma tradycji niedzielnego gotowania rosołu; rosół jadamy bez okazji, kiedy mamy na niego ochotę, raz na jakiś czas w niedzielę właśnie! 

Ponieważ mam to szczęście;że miewam wiejskie, rosołowe kury wprost z podwórka Taty, śmiem twierdzić, że moje rosoły są niezwykle aromatyczne i pyszne, gotujemy wielki gar na kilka dni, zjadamy do ostatniej kropli.

Dziś chciałam zaproponować przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu i rosołowego mięsa: pyszne małe pierożki!

z mięsem z rosłu 

składniki:

ciasto:

250 g maki pszennej

ok 250 ml kefiru (dałam jogurt naturalny)

nadzienie:

ok 500 g gotowanego mięsa (moje z rosołu: pół na pół drobiowe i wołowe)

duża cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oleju

ponadto:

ok 1 l rosołu

 

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso drobno pokroić, wymieszać z cebulką, doprawić do smaku.

 

Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). 

Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w ok 5 cm kwadraty.

Na każdy nakładać niewielką porcję nadzienia, sklejać w trójkąty a następnie po dwa brzegi zawijać na palcu i sklejać jak uszka.

W szerokim rondlu rosół doprowadzić do wrzenia, na wrzący wrzucić pierożki, pomieszać, zmniejszyć ogień, gotować ok 1 minutę od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. 

Podawać kołduny zalane rosołem, w którym się gotowały. 

z mięsem z rosłu

   Dania z resztek

wtorek, 03 stycznia 2017

Przepis zaczerpnęłam ze zbioru "Wypieki ze smakiem"; jak podają autorzy " ten indyjski specjał podbił już cały świat". 

Podbił też moje podniebienie; pierożki są przepyszne! 

Do tego są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a nadziać możemy je czymkolwiek zechcemy:)

Znakomicie smakują na ciepło a także na zimno - to ich dodatkowa zaleta.

Na obiad i kolację, na przekąskę, drugie śniadanie i na imprezę - polecam!

z mięsem 

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

40 g masła

100 ml wody

nadzienie:

400 g mięsa mielonego

duża cebulę

2 ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

curry, mielona papryka, sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

2 łyżki jogurtu greckiego

ponadto:

3 łyżki oliwy

łyżeczka cynamonu

 

Mąkę przesiać, dodać sól, wodę oraz stopione i lekko przestudzone masło.

Wyrobić elastyczne, lśniące ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię.

 

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek, po minucie mięso.

Smażyć do chwili aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku.

Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i jogurt, wymieszać, odstawić do wystudzenia.

 

Ciasto rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, składać i sklejać pierogi dokładnie dociskając brzegi.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Oliwę wymieszać z cynamonem, mieszanką (za pomocą pędzelka) smarować pierożki. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 14 minut.

pieczone 

czwartek, 27 października 2016

Szukałam pomysłu na lżejszą wersję musaki, uwielbiam połączenie bakłażanów i mięsa mielonego.

Wymyśliłam taką oto zapiekankę - jest świetna!

Połączenie gorącej zapiekanki z zimnymi, aromatycznymi dodatkami smakuje wyśmienicie.

Bardzo polecam:)

jak musaka

składniki:

3 bakłażany

500 g mięsa mielonego wołowego

czerwona papryka

cebula

2 ząbki czosnku

sól

olej

łyżka koncentratu pomidorowego

przyprawy (do smaku):

papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa 

sos:

1 szkl jogurtu greckiego

2 jajka

łyżka ulubionych ziół (np mieszanki ziół greckich)

ponadto:

pomidorki koktajlowe

ser feta

czarne oliwki

listki świeżej bazylii

 

Bakłażana pokroić w 1cm plastry, zanurzyć w mocno osolonej wodzie, odstawić na ok 30 minut, osączyć, usmażyć na patelni grillowej (bez tłuszczu).

 

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać posiekany czosnek i mięso, smażyć pod koniec dodając pokrojoną w kostkę paprykę.

Doprawić do smaku (powinno być dość pikantne), dodać koncentrat pomidorowy, zdjąć z ognia.

 

W natłuszczony naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry bakłażana i mięso, ostatnią warstwą powinny być bakłażany.

Składniki sosu wymieszać, polać wierzch zapiekanki.

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut.

 

Przed podaniem wierzch posypać pomidorkami, oliwkami, pokrojonym serem i listkami bazylii.

jak musaka

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów