w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: sałatka

czwartek, 06 kwietnia 2017

Kolejna pyszna sałatka z makaronem i kurczakiem - takie najchętniej zjada moja córka:)

Ta, z dodatkiem sałaty lodowej, świeżego ogórka i ananasa, jest chrupiąca, lekka i smaczna.

Bardzo polecam.

z ananasem i sałata 

składniki:

główka sałaty lodowej

szklanka makaronu świderki

podwójna pierś kurczaka

puszka kukurydzy 

5 plastrów ananasa z puszki

ogórek 

sos:

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać, odłożyć do lodówki. 

 

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w kostkę.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu uważając, żeby się nie rozgotował.

Kukurydzę osączyć.

Ogórek obrać, pokroić w kostkę.

Ananasy osączyć, pokroić w kawałki. 

Sałatę pokroić w piórka. 

 

Składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. Odłożyć na ok 15 minut do lodówki.

z sałatą lodową

środa, 01 marca 2017

Żeby nie było, od razu się przyznam - nie jadam ryb :(

Ze śledziem źle czuję się przy jednym stole nawet...od zawsze tak mam, nie jestem z tego dumna, ale nie umiem tego przezwyciężyć!

Ale moi bliscy śledzie lubią i dla nich właśnie, specjalnie na dziś przygotowałam śledzie pod pierzynką - oryginalną, znaną i lubianą sałatkę!

W sieci wiele na nią przepisów, różne sposoby przygotowania i różne proporcje; ja skorzystałam z podpowiedzi koleżanki. 

Zdaniem autorki przepisu zamiast gotowanych buraczków ćwikłowych warto wykorzystać wiórki ze słoika,  ten sposób jest znacznie szybszy i z korzyścią dla smaku sałatki. Taka właśnie jest moja wersja, oczywiście można zamiast tego tradycyjnie ugotować i zetrzeć na tarce ok 4 niewielkich buraków. 

z buraczkami konserwowymi 

składniki:

5 filetów śledziowych

cebula

5 ziemniaków

4 ogórki kiszone

słoiczek marynowanych buraczków

5 jajek

ok 150 g sera żółtego

ponadto:

2 łyżki musztardy

2 łyżki oliwy

łyżka soku z cytryny

sos:

5 łyżek jogurtu greckiego

3 łyżki majonezu

łyżka musztardy

łyżka soku z cytryny

łyżka oliwy

szczypta pieprzu

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

 

Śledzie wypłukać, zalać zimną wodą, odstawić na godzinę. Osączyć, pokroić w kostkę.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, musztardę, sok z cytryny i oliwę, wymieszać, włożyć na dno salaterki.

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na śledzie.

 

Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na ziemniaki. Na wierzch wylać połowę sosu.

 

Buraczki osączyć na sicie z zalewy. Wyłożyć na sałatkę, na nie resztę sosu.

 

Następnie pokrojone w kostkę jajka a na wierzch starty na tarce ser. 

 

Sałatkę odstawić na minimum godzinę do lodówki.

z marynowanymi buraczkami

   Jedzmy ryby! 

 

środa, 22 lutego 2017

Dziś proponuję sałatkę; kolorową, smaczną i pożywną!

Z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie oliwy, o wyrazistym smaku i aromacie. 

Idealną na domową kolację jak i imprezę w szerszym gronie.

Podczas przygotowania sosu należy pamiętać, żeby ostrożnie dosypywać soli, bowiem zarówno feta, jak i chorizo są dość słone. 

z sosem czosnkowym 

składniki:

brokuł

puszka czerwonej fasoli

2 pomidory

150 g sera feta

200 g kiełbasy chorizo

pęczek szczypiorku

sos:

1/3 szkl oliwy

3 łyżki wody

łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

łyżeczka miodu

łyżeczka ulubionych ziół (np toskańskie)

sól, pieprz do smaku

 

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odstawić na ok 20 minut. 

 

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko.

Kiełbasę pokroić w plasterki, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć aż staną się chrupiące.

Fasolę osączyć.

Pomidory pokroić na cząstki. 

Ser pokroić w kostkę.

Szczypiorek posiekać.

 

Składniki sałatki wrzucić do salaterki, polać sosem, wierzch posypać szczypiorkiem. 

z sosem czosnkowym

   Nasiona roślin strączkowych na talerzu

niedziela, 08 stycznia 2017

Kolejna wersja sałatki z makaronem i kurczakiem - takie najchętniej jada moja Córcia:)

Tym razem wybrałyśmy makaron czekoladowy, który prócz fajnej barwy ma również ciekawy smaki i świetnie komponuje się w daniach wytrawnych. Sałatka jednak świetnie smakuje również ze zwykłym, grubym makaronem. 

Dodałyśmy gotowane mięso kurczaka, kukurydzę konserwową oraz cząstki świeżej pomarańczy.

Do tego przewrotnie mocno czosnkowy sos i świeże listki pikantnej rukoli; wyszło bardzo fajnie.

Sos, jak i gotowa sałatka wymaga trochę czasu, żeby się "przegryźć".

z sosem czosnkowym 

składniki:

sos:

1/2 szkl jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka oliwy

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

sałatka:

1,5 szkl grubego makaronu

podwójna pierś kurczaka

puszka kukurydzy

2 pomarańcze

kilka listków rukoli

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z miodem, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, odstawić na pół godziny do lodówki. 

 

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić w kostkę.

Makaron ugotować al'dente, odcedzić, przelać zimną wodą.

Kukurydze osączyć z zalewy.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki a następnie pokroić w kawałki. 

Składniki sałatki wymieszać, połączyć z sosem, odstawić na min godzinę do lodówki. 

Przed podaniem dodać listki rukoli. 

z sosem czosnkowym

wtorek, 13 grudnia 2016

Zimą repertuar surówek i sałatek jest dość ograniczony. Chcąc jeść smacznie i zdrowo szukam nowych pomysłów i inspiracji.

Przeglądając cytowaną tu już wcześniej książeczkę " Surówki i sałatki. Na każdą okazję. 150 znakomitych przepisów", wyd. SBM.pl trafiłam na ten przepis i, że akurat składniki proste i dostępne, postanowiłam spróbować. Trochę, po swojemu zmieniłam składniki sosu.

Surówkę podałam do obiadu, z ziemniakami i sztuką mięsa, komponowała się znakomicie; lekko kwaśna, dość pikantna -  tak, jak lubię:)

Stopień "ostrości" można regulować dodając mniej lub bardziej pikantną musztardę.

z musztardą

składniki:

1 por

1 kwaśne jabłko

2 ogórki kiszone

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

sos:

2 łyżki ostrej musztardy

1 łyżka jogurtu greckiego

2 łyżki oliwy

 

 

Por pokroić w półkrążki, zasypać solą i cukrem, wymieszać, odstawić na 30 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

 

Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Na tej samej tarce zetrzeć również ogórki.

 

Por odcisnąć, wymieszać z ogórkami i jabłkiem oraz sosem.

Przed podaniem schłodzić.

z musztardą 

środa, 23 listopada 2016

Wiadomo, że o tej porze roku trudno o świeże, chrupiące i smaczne warzywa. 

Mam jedną dziwną zasadę; w sklepach i na straganach wącham warzywa, nie będę kryć - głównie pomidory...nie wiem, czy macie pojęcie, jak trudno znaleźć pomidory pachnące pomidorami!

Czasem (hmm, rzadko) zdarza się znaleźć właśnie takie warzywa, pachnące świeżością i latem, kupuję wówczas większą ilość i zjadamy ze smakiem, w różnej postaci, byle prędko; bo zwykle takie właśnie warzywka psują się dość szybko, w przeciwieństwie do pięknych, błyszczących i "plastikowych", które mogą tygodniami leżeć w lodówce.

Dziś chciałam zaprezentować sałatkę z kurczakiem i makaronem, z dodatkiem świeżych warzyw - będzie ona tym smaczniejsza, im lepsze warzywa uda nam się znaleźć!

z makaronem i kurczakiem

składniki:

200 g dowolnego makaronu

pojedyncza pierś kurczaka

ogórek zielony

2-3 pomidory

czerwona papryka

puszka kukurydzy

1/2 pęczka koperku

sól, pieprz do smaku

łyżka soku z cytryny

łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Pierś kurczaka również ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.

Świeże warzywa umyć, ogórek brać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, wszystkie pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.

Kukurydzę osączyć.

Koperek drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić do  smaku, dodać majonez i jogurt.

Schłodzić przed podaniem. 

z kurczakiem i makaronem

 

wtorek, 15 listopada 2016

Tę sałatkę wymyśliła, przygotowała i niemal w całości zjadła (no, oczywiście nie na raz:D) moja Córka!

Połączyła w niej smaki, które lubi najbardziej: makaron i kurczaka.

Sałatka jest prosta, sycąca i bardzo smaczna.

z majonezem

składniki:

200 g grubego makaronu (u mnie trojkolorowe świderki)

ok 200 g gotowanego mięsa kurczaka

3 ogórki konserwowe

puszka kukurydzy

mała cebula

jabłko

kilka kropli soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

2 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka majonezu

 

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, wystudzić. 

Mięso pokroić w kostkę, podobnie ogórki i cebulę.

Jabłko umyć, nie obierać, wydrążyć gniazdo nasienne, również pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.

Kukurydzę osączyć.

Składniki sałatki wymieszać, dodać majonez i jogurt oraz przyprawy do smaku.

Wymieszać. 

z majonezem

piątek, 04 listopada 2016

Dziś moja propozycja na sycącą i smaczną sałatkę w pięknych, jesiennych barwach!

Pieczony kurczak, warzywa, sos curry, a do tego miód i słodka gruszka - połączenie niebanalne, pyszne!

Dużą rolę odgrywa w niej marynowana i smażona cukinia.

Warto poświęcić trochę czasu, żeby przygotować coś tak pysznego.

z kurczakiem i gruszką 

składniki:

główka sałaty lodowej

ok 300 g pieczonego mięsa kurczaka

2 małe cukinie

2 nieduże, twarde gruszki

czerwona papryka

marynata:

łyżka miodu

3 łyżki oliwy

duży ząbek czosnku

łyżeczka kolendry

łyżeczka curry

sos:

3/4 szkl jogurtu greckiego

łyżeczka miodu

łyżka soku z cytryny

łyżeczka curry

duża szczypta pieprzu cytrynowego

 

Składniki marynaty wymieszać, odstawić na kilka minut.

Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na ok 20 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, odstawić do lodówki.

 

Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

 

Paprykę umyć, wyciąć nasiona, miąższ pokroić w paseczki. 

Sałatę pokroić w kawałki.

Mięso kurczaka pokroić w kostkę. 

 

Patelnię rozgrzać, na gorącą wrzucić cukinię wraz z zalewą, smażyć kilka minut, warzywa powinny pozostać jędrne.

Na minutę przed końcem smażenia na patelnię wrzucić gruszki, wymieszać, następnie zdjąć z ognia, wystudzić. 

 

Wszystkie składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. 

z kurczakiem i gruszką

    Andrzejkowa uczta

wtorek, 27 września 2016

Słoneczko pięknie dziś świeci, w sumie ładna ta jesień :)

Wspominamy wakacje!

Spędziłyśmy cudowne chwile nad Morzem Czarnym, w Bułgarii.

Pogoda wymarzona, woda i plaża cudowne, wspaniały relaks!

Warzywa i owoce niezwykle smaczne i soczyste, przede wszystkim figi, zrywane z drzew rosnących dziko właściwie wszędzie i pola słoneczników...

Jedną z najmilej wspominanych chwil tych wakacji był tzw. "wieczór bułgarski".

W pięknej restauracji, położonej w samym środku lasu mieliśmy możliwość obejrzenia występów zespołu ludowego, obserwowania mistycznego spektaklu chodzenia po rozżarzonych węglach, a także skosztowania pysznych, bułgarskich dań.

Najbardziej smakowała mi sałatka szopska.

Prosta i niezwykle smaczna, jadana w Bułgarii bardzo często.

Przepis podany "z głowy" od Polki, mieszkającej w Bułgarii od lat. 

warzywa i ser

składniki:

3 pomidory

2 zielone ogórki

cebula

czerwona papryka

natka piertruszki

ser typu bałkańskiego

sos:

3 łyżki oleju słonecznikowego

łyżka soku z cytryny

odrobina miodu

sól, pieprz do smaku

 

Pomidory, paprykę i ogórki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w piórka, natkę pietruszki poszatkować.

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić wg własnego uznania, zalać warzywa, wymieszać.

Odstawić na min 15 minut.

Przed podaniem wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach serem. 

warzywa i ser

Przepis zgłaszam do akcji:

   Danie inspirowane podróżą 2Danie inspirowane podróżą 2016

I jeszcze na koniec piękne wakacyjne zdjęcie:)

czwartek, 15 września 2016

Jajka, nadziewane delikatną sałatką z paluszków krabowych.

Prosta i elegancka przekąska, alternatywa dla tradycyjnej sałatki.

Szybkie i łatwe do przygotowania, ładnie się prezentują, dobrze smakują.

Idealne na małe i większe przyjęcia:)

Choć surimi wyglądają trochę jak rzodkiewka, i mogą nieco zmylić, ich smak jest zdecydowanie inny:D

sałatką z surimi

składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo

6 paluszków krabowych surimi

1 łyżka kukurydzy z puszki

1/4 cebuli

1/2 ogórka szklarniowego

łyżka jogurtu greckiego

łyżeczka majonezu

sól, pieprz do smaku

 

Cebulę i obranego ogórka pokroić w kosteczkę, paluszki w plasterki.

Jaja przeciąć wzdłuż na pół, żółtka delikatnie wyjąć, wrzucić do miseczki blendera.

Dodać pozostałe składniki. Zblendować krótko, tylko do powstania jednolitej masy - powinny zostać większe kawałki, nie gładka masa. 

Masą nadziewać białka jaj.

sałatką z surimi

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów