w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: ser

niedziela, 28 maja 2017

Nabyłam niedawno domowy twaróg.

Niesamowity! Gładki, kremowy i aksamitny, lekko kwaśny, pyszny!

Część wyjadłam po prostu, łyżeczką, bez żadnych dodatków.

Z części postanowiłam przygotować coś wyjątkowego, padło na drożdżówki.

Inspirację znalazłam tutaj. 

Jeśli nie macie domowego, wiejskiego twarogu do przygotowania tych bułeczek możecie użyć twardego, niemielonego sera białego, twaróg wiadereczkowy będzie zdecydowanie zbyt rzadki. 

z domowym serem 

składniki:

zaczyn:

1/2 szkl ciepłego mleka

łyżka cukru

łyżka mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

ciasto właściwe:

340 g mąki pszennej

40 g stopionego masła

3 żółtka

4 łyżki cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

szczypta soli

masa serowa:

0,5 kg twarogu

1 jajko

4 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

ponadto:

białko jaja

cukier puder

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę, odstawić na ok 15 minut.

 

Mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, cukier, ekstrakt, zaczyn wyrabiać ciasto, pod koniec dodając przestudzone masło.

Z ciasta uformować kulę, ostawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok godzinę, do czasu aż podwoi objętość.

 

Ser zblendować z pozostałymi składnikami.

 

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować na grubość ok 5 mm, na kształt prostokąta.

Ciasto posmarować serem, złożyć na 3 części wzdłuż dłuższego boku.

Ostrym nożem pociąć ciasto w ok 4 cm paski, dwukrotnie skręcić w połowie długości.

z domowym serem

Drożdżówki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszką, odstawić na ok 15 minut do napuszenia.

Wyrośnięte drożdżówki za pomocą pędzelka posmarować rozkłóconym białkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.

Wystudzić na metalowej kratce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

z domowym serem

sobota, 13 maja 2017

Wczoraj mój Tato miał urodziny. 

Zwykle z okazji urodzin przygotowuje się torty, jednakże ponieważ okoliczności nie sprzyjają imprezowaniu zrezygnowałam z upieczenia takiego.

Ponieważ jednak chciałam jakoś uczcić ten dzień specjalnie na tę okazję upiekłam sernik.

Nie taki zwykły, to prawdziwy sernik w wersji de luxe!

Pyszne, kruche ciasto na spodzie, masa serowa z dodatkiem serka mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów.

Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:)

Upiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła sama spróbować:D

z masa krówkową i bananami 

składniki:

ciasto:

90 g zimnego masła

1 szkl mąki pszennej

szczypta soli

żółtko

4 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

250 g serka mascarpone

1 szkl cukru

6 jaj

budyń waniliowy

łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

ponadto:

1/2 puszki masy krówkowej

2 banany

2 łyżki płatków migdałów

 

Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 

Wstawić na godzinę do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie.

Rozwałkować i przenieść na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, ponakłuwać widelcem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut.

 

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie, zmiksować krótko, tylko do ich połączenia. 

Masę serową wylać na podpieczony spód. Wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec ciasto ok 1,5 godziny. wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny, następnie bardzo delikatnie (z pomocą rózgi kuchennej) wmieszać mascarpone.

 

Na wierzchu sernika rozsmarować masę krówkową, ułożyć plasterki banana, następnie wyłożyć masę śmietanową. Wierzch posypać płatkami migdałów. 

z masa krówkową i bananami

środa, 10 maja 2017

Mamy sezon szparagowy:) 

Krótki jest, trzeba więc spieszyć się, żeby przygotować jak najwięcej pysznych dań z tym smakowitym dodatkiem!

Dziś proponuję pizzę.

Jest pyszna i naprawdę wyjątkowa.

Prócz szparagów zapiekłam na niej szynkę dojrzewającą i trzy rodzaje sera.

Niesamowite i warte polecenia jest ciasto: drożdżowe, szybkie, bo niewymagające wyrabiania, wałkowane na kaszy mannej. 

Z pewnością wykorzystam je również w innych pizzowych wariantach, wszystkim bardzo polecam.

ze szparagami, szynką parmeńską i serami

składniki:

ciasto:

ok 1,5 szkl mąki pszennej

1/2 szkl ciepłego mleka

1/2 łyżeczki curku

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

30 g świeżych drożdży

ponadto:

oliwa

kasza manna

nadzienie:

1/2 pęczka szparagów

120 g mozzarelli

120 g sera feta

120 g sera pleśniowego

3 łyżki  miodowego sosu musztardowego

 

W ciepłym mleku rozmieszać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut.

Pozostałe składniki ciasta wrzucić do miski, dodać zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto posmarować oliwą, przykryć ściereczką, odstawić na 10 minut.

W tym czasie obrać szparagi, wrzucić na wrzątek, po 5 minutach odcedzić.

Sery pokroić w kawałki.

Szynkę podrzeć na niewielkie części.

 

Blat posypać kaszą manną, wyłożyć ciasto, rozciągnąć na kaszce, rozwałkować wierzch również posypując kaszą.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę.

Wierzch cienko posmarować sosem.

Rozłożyć kawałki szynki, sery i szparagi.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut. 

ze szparagami, szynką parmeńską i serami

piątek, 05 maja 2017

Kluseczki przypominają kopytka, są jednak nieco lżejsze. 

Ciasto składa się głównie z twarogu, z niewielkim dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

Przygotowuje się go łatwo i szybko, w misce, bez potrzeby wyjmowania stolnicy.

Kluseczki formuje się za pomocą łyżki. 

Można - podobnie jak kopytka podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. 

twarogowe 

składniki:

250 g twarogu

1 jajko

6 łyżek mąki pełnoziarnistej

szczypta soli

 

Twaróg wkruszyć do miski. Dodać jajko, sól i mąkę. 

Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na kilkanaście minut.

Łyżką zwilżoną zimną wodą nabierać porcje ciasta, wrzucać na lekko osolony wrzątek.

Gotować ok 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. 

twarogowe

Tagi: kluski ser
21:25, 6niebo , mączne
Link Komentarze (1) »
niedziela, 30 kwietnia 2017

Podobne ciasto znajdziecie na wielu stronach pod nazwą delicja makowa. Nie mam pojęcia, kto uznał, że niewielki dodatek maku do biszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! 

Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! 

Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny.

Całość okrywa aromatyczna polewa na bazie żurawinowej galaretki.

U mnie będzie to więc delicja żurawinowa!

Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi, prezentuje bardzo elegancko. 

Polecam na różne okazje.

z kremem kawowym i amaretto

składniki:

ciasto:

4 jajka

2 łyżki wody

1/2 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki suchego maku

krem:

łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w ok 50 ml gorącej wody, wystudzona)

400 ml śmietany kremówki

250 ml serka mascarpone

1 łyżka żelatyny

2 łyżki likieru amaretto

2 łyżki cukru pudru

ponadto:

3 łyżki likieru amaretto

kilka łyżek wody z sokiem z cytryny

kilka łyżek konfitury z żurawiny (do mięs i serów)

polewa:

galaretka o smaku żurawiny

200 g ciemnej, gorzkiej czekolady

ew. płatki migdałów i suszona żurawina do dekoracji

 

Jaja ubić z cukrem i woda, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. 

Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, piec ok 25 minut. Po wystudzeniu delikatnie oderwać papier.

 

Likier wymieszać z cytrynową wodą, ponczem nasączyć biszkopt. Na wierzch wyłożyć nierównomiernie żurawinę.

 

Żelatynę zalać zimną kawę, zaczekać do napęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia (nie wolno zagotować!).

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie wmieszać mascarpone, amaretto i kawę.

Krem wyłożyć na ciasto, wygładzić wierzch.

 

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty, wymieszać na jednolitą masę (w razie potrzeby delikatnie podgrzać). Odczekać do wystudzenia, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować migdałami i żurawiną. 

Schłodzić do stężenia.

z kremem kawowym i amaretto

 

poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Na koniec świąt wpadłam tutaj z kolejnym przepisem na wartą polecenia babkę

Tym razem to ciasto z dodatkiem twarogu; wilgotne, mięsiste, pyszne. 

Babka ma lekko cytrynowy posmak, długo zachowuje świeżość.

Z podanych proporcji wyjdzie jedna duża baba, albo - jak u mnie - dwie małe i jeszcze dwie malutkie :)

Na wierzch moja Córcia ukręciła królewski lukier:)

z lukrem królewskim

składniki:

2 szkl mąki

1 szkl cukru

4 jajka

250 g twarogu

2 łyżki jogurtu greckiego

125 g masła

łyżeczka proszku do pieczenia

skórka i sok z 1/2 cytryny

lukier:

1 białko

ok 1 szkl cukru

kropelka soku z cytryny

 

Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać masło, kiedy masa będzie jednolita wciąż ucierając dołożyć twaróg, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz skórkę i sok z cytryny.

Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i posypanej bułką tartą.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

 

Białko utrzeć z sokiem cytryny, stopniowo dodając cukier puder aż do otrzymania odpowiedniej gęstości.

Po wystudzeniu polukrować babkę. 

z lukrem królewskim 

niedziela, 16 kwietnia 2017

Przyszło i mnie zmierzyć się z chorobą w rodzinie.

Jak umilić święta łasuchowi, który ostatnio dowiedział się, że nie będzie już mógł bezkarnie cieszyć się cukrem?

Spróbowałam swoich sił i zrobiłam sernik;)

ze stewią 

składniki:

500 g chudego twarogu

4 jajka

2 łyżeczki stewii

200 ml jogurtu greckiego

3 łyżki otrąb owsianych 

łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii

szczypta soli

 

Białka ubić z solą.

Twaróg zmielić, utrzeć z jajkami. Delikatnie mieszając dodać pozostałe składniki, na końcu pianę z białek. 

Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wierzch przykryć folią aluminiową. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec ok godziny. 

Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

ze stewią

 

środa, 29 marca 2017

Kolacja w stylu śródziemnomorskim.

Pyszna, aromatyczna, lekka ale i sycąca.

Grillowane plastry bakłażana, nadziewane mięsem z dodatkiem sera, zapieczone w pomidorowym sosie.

Podałam je z sałatką grecką.

Bardzo polecam:)

zapiekane w sosie pomidorowym

składniki:

3 niewielkie bakłażany

łyżka soli

nadzienie:

500 g mielonego mięsa

125 g mozzarelli

125 g ziołowego sera kanapkowego 

cebula

2 żółtka

po szczypcie suszonej bazylii, cynamonu i gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

sos:

2 puszki pomidorów

cebula

2 ząbki czosnku

1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina

po ok 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i cynamonu

duża szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

ok 1/4 szkl oliwy

 

Bakłażana pokroić wzdłuż na ok 7mm paski. W zimnej wodzi rozpuścić sól, włożyć bakłażana, obciążyć tak, by cały był zamoczony, dostawić na ok 30 minut.

 

Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę i mozzarellę, serek kanapkowy, żółtka i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, następnie wrzucić drobno posiekany czosnek, bazylię, gałkę muszkatołową i cynamon, smażyć mieszając aż poczujemy wyraźny aromat. Wówczas dodać pomidory wraz z zalewą, gdy zaczną wrzeć dodać wino. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż część płynu odparuje i sos zgęstnieje.

 

Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, opiekać kilka minut na grillu lub suchej grillowej patelni.

Każdy plaster posmarować warstwą mięsnego nadzienia, zwijać roladki. 

 

Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich ciasno roladki, na wierzch wylać resztę sosu. 

Naczynie przykryć, wstawić na ok 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać potrawę jeszcze ok 10 minut. 

zapiekane w sosie pomidorowym

piątek, 17 marca 2017

Z okazji dnia św.Patryka, a okazji wiosny, która już tuż, tuż - gotujemy i jemy na zielono:) 

Ja proponuję pyszne i sycące zielone danie z brukselką w roli głównej!

Uwielbiam brukselkę w ogóle, ale nawet moja Córcia, która jej nie lubi zjadła i pochwaliła. 

Do przygotowania tego dania użyłam przywiezionego z gór oscypka, myślę, że można go zastąpić parmezanem albo twardym żółtym serem.

z sosem i serem

składniki:

500 g brukselki

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

1 szkl mleka

2 łyżki jogurtu greckiego

sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku

2 małe białe oscypki (parmezan, ew ser żółty)

1/2 pęczku szczypiorku

 

Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować bez przykrycia kilkanaście minut uważając, by kapustki się nie rozgotowały.

Masło rozpuścić na głębokiej patelni, wsypać mąkę, mieszając przyrządzić jasną zasmażkę, wlać zimne mleko, wymieszać tak, by nie zostały grudki, następnie dodać jogurt i przyprawy.

Do sosu wrzucić osączoną brukselkę. Wymieszać i trzymać na ogniu kilka minut.

Następnie brukselkę przełożyć na talerze, posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Od razu podawać. 

w sosie jogurtowym

sobota, 11 marca 2017

Dziś chcę zaprezentować przepis na niezwykłe i niezwykle pyszne ciasto; które przygotowałam jeszcze w karnawale.

Idealnie nada się na wiele różnych okazji, nie polecam serwowania go na przyjęciach dziecięcych: pełno w nim aromatycznej malinowej nalewki. Ewentualnie możnaby spróbować wersji bezalkoholowej: z sokiem zamiast alkoholu i świeżymi malinami, ale to już nie byłoby to samo!

Ciasto jest eleganckie i wysokie; składa się z wielu przepysznych warstw; wygląda bardzo zachęcająco, smakuje obłędnie. 

ciasto z kremem mascarpone i bezą

składniki:

biszkopt:

4 jaja

2 łyżki zimnej wody

1 szkl cukru

1/2 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

2 duże łyżki suchego maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

500 ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

250 g mascarpone

beza:

1 szkl białek

szczypta soli

1 szk drobnego cukru

1 łyżeczka octu

1/2 szkl kokosu

ponadto:

duże opakowanie malinowych delicji

maliny (mogą być mrożone, albo z nalewki)

1/4 szkl nalewki malinowej

galaretka malinowa

 

Jaja ubić z dodatkiem wody i z cukrem. Delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak.

Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, piec ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie partiami, wciąż ubijając dosypywać cukier. Do lśniącej masy wsypać kokos, dodać ocet i delikatnie wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (tę/taką samą w jakiej piekliśmy biszkopt).

Włożyć do rozgrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, suszyć ok 1,5 godz (im dłużej potrzymamy bezę w środku, tym będzie bardziej krucha).

 

Galaretkę rozpuścić zmniejszając o 1/4 szkl ilość wody podanej na opakowaniu, odstawić do wystudzenia.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać z mascarpone.

 

Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, delicja moczyć w malinówce, układać na kremie czekoladową warstwą w dół. Pomiędzy krążkami delicji ułożyć maliny.

Całość zalać tężejącą galaretką, odstawić do zastygnięcia.

Następnie wyłożyć resztę kremu, na wierzch bezę, lekko docisnąć.

Odstawić do całkowitego stężenia w chłodne miejsce.

z kremem z mascarpone i bezą

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów