w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: sos

piątek, 12 maja 2017

Pomysł na lekkie, smaczne i pożywne danie. 

Koperek i natka pietruszki nie tylko nadają pyszny zapach i smak, ale i cieszą oczy świeżą, wiosenną zielenią.

w sosie koperkowym 

składniki:

500 g mielonego mięsa drobiowego

jajko

czerstwa kajzerka

2 łyżki bułki tartej

cebula

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

ponadto:

mąka pszenna

2 szkl bulionu

 

Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.

Dodać do mięsa razem z jajkiem, posiekaną cebulą i pietruszką, bułką tartą oraz przyprawami.

Wyrobić gładką masę.

Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie pulpety, obtaczać w mące.

Wrzucić do wrzącego bulionu, gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Do garnka z klopsami dorzucić koperek, wymieszać, gotować jeszcze bez przykrycia, do czasu aż sos zgęstnieje. 

 w sosie koperkowym

Danie pachnące ziołami 4

środa, 01 marca 2017

Żeby nie było, od razu się przyznam - nie jadam ryb :(

Ze śledziem źle czuję się przy jednym stole nawet...od zawsze tak mam, nie jestem z tego dumna, ale nie umiem tego przezwyciężyć!

Ale moi bliscy śledzie lubią i dla nich właśnie, specjalnie na dziś przygotowałam śledzie pod pierzynką - oryginalną, znaną i lubianą sałatkę!

W sieci wiele na nią przepisów, różne sposoby przygotowania i różne proporcje; ja skorzystałam z podpowiedzi koleżanki. 

Zdaniem autorki przepisu zamiast gotowanych buraczków ćwikłowych warto wykorzystać wiórki ze słoika,  ten sposób jest znacznie szybszy i z korzyścią dla smaku sałatki. Taka właśnie jest moja wersja, oczywiście można zamiast tego tradycyjnie ugotować i zetrzeć na tarce ok 4 niewielkich buraków. 

z buraczkami konserwowymi 

składniki:

5 filetów śledziowych

cebula

5 ziemniaków

4 ogórki kiszone

słoiczek marynowanych buraczków

5 jajek

ok 150 g sera żółtego

ponadto:

2 łyżki musztardy

2 łyżki oliwy

łyżka soku z cytryny

sos:

5 łyżek jogurtu greckiego

3 łyżki majonezu

łyżka musztardy

łyżka soku z cytryny

łyżka oliwy

szczypta pieprzu

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

 

Śledzie wypłukać, zalać zimną wodą, odstawić na godzinę. Osączyć, pokroić w kostkę.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, musztardę, sok z cytryny i oliwę, wymieszać, włożyć na dno salaterki.

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na śledzie.

 

Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na ziemniaki. Na wierzch wylać połowę sosu.

 

Buraczki osączyć na sicie z zalewy. Wyłożyć na sałatkę, na nie resztę sosu.

 

Następnie pokrojone w kostkę jajka a na wierzch starty na tarce ser. 

 

Sałatkę odstawić na minimum godzinę do lodówki.

z marynowanymi buraczkami

   Jedzmy ryby! 

 

piątek, 30 grudnia 2016

Moja córka zażyczyła sobie na obiad nuggetsy z frytkami.

Miałam akurat mięso z piersi kurczaka, poszperałam w sieci i z kilku różnych przepisów wybrałam to, co najbardziej mi odpowiadało.

Usmażyłam małe kurczakowe kęski, aromatyczne i chrupiące - bardzo nam smakowały, może zechce zrobić podobne:)

nuggetsy z kurczaka

składniki:

podwójna pierś kurczaka

marynata:

200 ml jogurtu greckiego

2 łyżki pikantnego keczupu

łyżka przyprawy gyros

panierka:

ok 1 szkl płatków kukurydzianych

ok 1/2 szkl kaszy manny

ponadto:

tłuszcz do smażenia

sos:

1 szkl jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Składniki marynaty wymieszać. Mięso pokroić w kawałki, wymieszać dokładnie z marynatą, odstawić na min. 30 minut.

 

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odstawić w chłodne miejsce.

 

Płatki kukurydziane rozkruszyć, wymieszać z kaszą manną. 

Mięso ostrożnie wyjmować z marynaty, obtaczać w przygotowanej panierce.

 

Na patelnię wlać ok 1 cm oleju, rozgrzać, smażyć nuggetsy z obu stron na złoto.

 

Podawać z przygotowanym sosem. 

nuggetsy z kurczaka

środa, 07 września 2016

Znacie chutney'e? Świetna sprawa!

Co do genezy nazwy; przeczytałam gdzieś dwa wyjaśnienia: z jakiegośtam języka znaczy to miażdżyć, z innego doprawiać...

Chutney to nic innego, jak gęsty sos z warzyw i/lub owoców, aromatyczny i dobrze doprawiony.

W ubiegłym roku rozkoszowaliśmy się chutney'em pomidorowym ze śliwkami, teraz proponuję chutney dyniowy.

Pierwsza partia zrobiona już jakiś czas temu, wypróbowana, zaakceptowana:) teraz dorobiłam jeszcze trochę-przyda się zimą, jako dodatek do mięs, pizzy, serów,wędlin itp. 

do słoików na zimę

składniki:

1 kg miąższu dyni

4 pomidory

2 cebule

2 marchewki

2 papryki

1/3 szkl oliwy

1/2 szkl octu 

1/2 szkl cukru

2 łyżki soli

2 płaskie łyżki cukru

łyżka curry

łyżka imbiru

łyżeczka słodkiej, mielonej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Dynię pokroić w ok 1cm kostkę.

Paprykę i cebulę w kosteczkę.

Marchew zetrzeć na tarce.

 

Dynię wymieszać z solą, odstawić na godzinę. 

Wypłukać zimną wodą.

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i marchew, smażyć kilka minut, następnie dodać paprykę i dynię, wymieszać.

Zmniejszyć ogień, dusić mieszając od czasu do czasu do chwili, aż warzywa zaczną się rozpadać.

Dodać ocet, cukier, przyprawy, dusić jeszcze na wolnym ogniu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji (jeśli wolimy bardziej jednolity, można zmiksować).

 

Gorącym sosem napełniać wyparzone słoiczki, zakręcać, odwracać do góry dnem, odstawiać do wystudzenia.

do słoików na zimę

czwartek, 01 września 2016

W mojej spiżarni nie mogło zabraknąć zapasu domowego keczupu.

Co roku staram się przygotować keczup z innego przepisu, na blogu możecie znaleźć już kilka różnych propozycji.

Wyjątkiem jest keczup z dyni-ten jest już można powiedzieć obowiązkowy, robię go co rok.

Tym razem przepis na bardzo łagodny, delikatny keczup z dodatkiem papryki.

domowe przetwory

składniki:

2 kg pomidorów

duża cebula

3 ząbki czosnku

2 papryki

5 łyżek oliwy

6 łyżek octu

2-3 łyżeczki soli

2 łyżki płaskie cukru

łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki chili

szczypta curry, pieprzu i gałki muszkatołowej

 

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę.

Czosnek obrać zmiażdżyć ząbki trzonkiem noża, drobno posiekać.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę.

 

Oliwę rozgrzać, wrzucić cebulę, gdy stanie się szklista dodać czosnek i paprykę. Smażyć kilka minut, następnie dodać pomidory i łyżeczkę soli.

Dusić na maleńkim ogniu od czasu do czasu mieszając aż warzywa się rozpadną.

Zdjąć z ognia, odstawić na 15 minut, zblendować, doprawić do smaku, dusić do czasu, aż sos nabierze pożądanej konsystencji. 

Gorący nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać, odwracać do góry dnem. 

domowe przetwory

   Warzywa psiankowate 2016Pora na pomidora!Róbmy przetwory 2016Warzywa psiankowate 2016

niedziela, 26 czerwca 2016

Podobną sałatkę miałam okazję próbować niedawno, na przyjęciu.

Wyglądała intrygująco, na wierzchu ułożone miała w całości posypane sezamem bułki hamburgerowe.

Spróbowałam nieco, była dość smaczna.

Tyle, że bułki odstawiłam na bok, kompletnie nie miałam pomysłu, jak się zabrać do ich konsumpcji: kroić nożem i widelcem - nie bardzo, wziąć do ręki - jeszcze gorzej...

W domu wymyśliłam swoją wersję tej sałatki:)

Zmieniłam trochę składniki, pikantnie doprawiłam mięso, zrobiłam domowy sos hamburgerowy. 

Niewygodne bułki zastąpiłam pełnoziarnistymi grzankami oraz prażonym sezamem.

Teraz jest bardzo pysznie!

Polecam na różne przyjęcia, jak i rodzinną kolację.

z mięsem mielonym

składniki:

500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego)

sałatka lodowa

6 ogórków konserwowych

3 pomidory

cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

łyżka przypraw do mięsa (przyprawa do mięsa mielonego, papryka łagodna i ostra, kminek mielony, curry itp.)

garść grzanek (moje pełnoziarniste)

2 łyżki sezamu

sos:

5 łyżek jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka ostrego keczupu

łyżeczka musztardy

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, odstawić do lodówki na minimum godzinę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mięso mielone, przyprawić.

Smażyć ok 10 minut mieszając, następnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, wystudzić.

 

Sałatę poszatkować.

Pomidory pokroić w półplasterki, ogórki w plasterki, cebulę w piórka.

Sezam uprażyć na suchej patelni.

 

W salaterce układać kolejno: 1/2 sałaty, 1/2 mięsa, 1/2 sosu, 1/2 pomidorów i 1/2 cebuli, następnie czynność powtórzyć.

Na wierzch wysypać grzanki i sezam.

Schłodzić przed podaniem. 

z mieloną wołowiną

wtorek, 21 czerwca 2016

Zobaczyłam podobną sałatkę na jednym z kulinarnych blogów. 

Zaintrygował mnie dodatek młodej kapusty, owszem - robiłam z niej surówki obiadowe, ale majonezowa sałatka?

Postanowiłam spróbować.

Nie byłabym sobą, gdybym pozostałych składników nie dobrała po swojemu.

Wyszło świeżo, apetycznie i smacznie!

Polecam:)

z szynką i majonezem

składniki:

4 ziemniaki

5 jajek

słoiczek czarnych oliwek

1/2 główki młodej kapusty 

pęczek szczypiorku

150 g sera feta

200 g szynki konserwowej

puszka kukurydzy

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżeczka ostrej musztardy

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać doprawiając do smaku.

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach wystudzić, obrać pokroić w kostkę.

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.

W kostkę pokroić również szynkę i ser.

Szczypiorek posiekać.

Oliwki pokroić w plasterki.

Kukurydzę osączyć.

Kapustę poszatkować.

 

 

Składniki sałatki wymieszać razem z sosem, odłożyć do lodówki, żeby się "przegryzły".

z szynką i fetą

środa, 02 marca 2016

Rewelacyjna. "recyklingowa" przekąska, idealna na małe i większe przyjęcia.

Sprawdza się świetnie, wszystkim smakuje.

Przygotowuje się ją niezwykle łatwo i szybko, a jak?

Od dłuższego już czasu, gdy robię w domu pierogi i zostanie mi nieco farszu, odkładam go do małego woreczka i wkładam do zamrażarki. To świetny sposób na domowy "półprodukt" - gotowy farsz można później wykorzystać w wielu różnych, "jedno-porcjowych", szybkich potrawach, gdy braknie nam czasu na przygotowanie pełnego obiadu. 

Takim farszem nadziewam np naleśniki, czy warzywa, dodaję go do makaronu bądź ryżu.

Dziś kupiłam ciasto francuskie, wyjęłam 3 takie swoje "różne" woreczki i upiekłam te trójkąciki.

Ponieważ w żaden sposób nie oznaczyłam rożków z poszczególnymi farszami, nikt z częstujących się nie wiedział, na co trafi:)

Domowy sos tzatziki (mój ulubiony), szybki do przygotowania, wyrazisty w smaku- pasował do nich idealnie.

Taki sos będzie świetny również do wielu innych potraw; w sezonie grillowym przygotowuję go bardzo często.

 z sosem tzatziki

składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

dowolny wytrawny farsz pierogowy (najlepiej 2-3 rodzaje, u mnie ze szpinaku, z gotowanego mięsa, z mozzarelli)

jajko

siemię lniane

sos:

nieduży zielony ogórek

3 ząbki czosnku

200 ml jogurtu greckiego

łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki soli

pieprz do smaku

 

Ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posolić wymieszać, odstawić na kilka minut.

Następnie odcisnąć i odlać wodę, którą puściły ogórki.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, odstawić na 5 minut.

Następnie dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku - sos powinien mieć mocny, wyrazisty smak.

Odstawić na min. 30 minut do lodówki.

 

Jajko roztrzepać widelcem.

 

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok 5 cm.

Nakładać po odrobinie farszu, za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem smarować brzegi, składać w trójkąty, sklejać dokładnie brzegi.

Trójkąty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch smarować jajkiem, posypać siemieniem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 15 minut, do zrumienienia. Wyjąć, wystudzić na metalowej kratce. 

 

Trójkąciki podawać z sosem. 

z sosem czosnkowym

wtorek, 01 marca 2016

Sałatka znana i lubiana:) Świetnie smakuje, ładnie wygląda - sprawdza się na każdej imprezie.

Różne osoby mają różne sposoby na nią, podstawę stanowią wszędzie kurczak i kapusta pekińska, dodatki zaś, składniki sosu, jak i ułożenie poszczególnych warstw znacznie się od siebie różnią.

U mnie dziś wyjątkowo z rzodkiewką i szczypiorem - zaklinamy wiosnę;)

z kurczakiem

składniki:

podwójna pierś kurczaka

5 łyżek oliwy

3 łyżki przyprawy gyros

mała kapusta pekińska

puszka kukurydzy

cebula

4 ogórki konserwowe

pęczek rzodkiewek

pęczek szczypioru

sos:

2 łyżki majonezu

2 łyżki pikantnego keczupu

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Mięso kurczaka pokroić w kostkę, dodać oliwę i przyprawy, wymieszać, odstawić na ok 30 minut. 

W tym czasie przygotować sos, czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, doprawić do smaku. Odstawić do lodówki.

 

Mięso wraz z zalewą wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię, usmażyć.

 

Kapustę pekińską drobno posiekać.

Ogórki i cebulę pokroić w kosteczkę.

Kukurydzę osączyć.

Szczypior posiekać.

Rzodkiewki pokroić w ćwiartki.

W dużej, przezroczystej misie układać kolejno:

1/2 kapusty, 1/3 sosu, cebulę, mięso, ogórki, kukurydzę, resztę sałaty, pozostały sos, rzodkiewkę i szczypior.

Przed podaniem schłodzić.

z kurczakiem i kapustą pekińską 

środa, 24 lutego 2016

Jak przeczytałam tutaj: "pierogi w Niemczech często jada się nadziewane boczkiem, mięsem, mieloną kiełbasą, drobno posiekanym jajkiem gotowanym na twardo itp."

Tak więc zmiksowałam sobie te różne smaki i powstały takie oto pierożki, nadziane posiekanym mięsem z rosołu, boczkiem i gotowanym jakiem, do których dodałam jeszcze podsmażoną cebulkę oraz świeżą zieleninę.

Niemieckie pierogi (cyt.) przypominają kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe. Rozwałkowane ciasto pokroiłam więc w prostokąty, nadziałam i posklejałam na pół, zamiast popularnych półksiężyców mam więc małe prostokąciki z falbankami po 3 stronach.

Pierożki podałam z niemieckim sosem, na który przepis - chyba z przekory - zapisałam sobie już dawno. Przepis zakładał, że sos podawany ma być do ryb duszonych lub pieczonych, a ponieważ ryb nie jadam, dopasowałam go do swoich potrzeb i gustów, i podałam do pierogów.

Wyszło przepysznie!

niemiecki sos pieczarkowy 

składniki:

ciasto:

1 szkl mąki

1 jajko

1/4 szkl wody

szczypta soli

nadzienie:

ok 300 g mięsa gotowanego (z rosołu)

50 g wędzonego boczku

2 jaja ugotowane na twardo

cebula

po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

sos:

150 g pieczarek

2 łyżki masła

łyżka mąki

250 ml rosołu

łyżka keczupu

sól, pieprz, majeranek, tymianek do smaku.

 

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, odłożyć na 30 minut.

 

Boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić na gorącej patelni, dodać posiekaną cebulę, smażyć kilka minut (w razie potrzeby podlać odrobiną oliwy).

Wymieszać z drobno pokrojonym mięsem z rosołu oraz startym na tarce jajkiem, doprawić do smaku.

Ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pokroić w prostokąty, na jedną połowę wykładać porcję nadzienia, składać na pół, sklejać pierożki. 

niemieckie ravioli

Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować ok 3 min od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. 

Pieczarki obrać, drobno pokroić (starłam na tarce),  podsmażyć na łyżce masła.

Z mąki i drugiej łyżki masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem, zagotować dynamicznie mieszając.

Dodać pieczarki, dusić na małym ogniu ok 10 minut, pod koniec dodając keczup i przyprawy.

Sosem polać pierogi.

niemiecki sos pieczarkowy 

  Kuchnia niemiecka 2016

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów