w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: czosnek

sobota, 29 kwietnia 2017

Bardzo lubię takie jaja "na kwaśno".

Wyglądają bardzo efektownie, mają ciekawy smak.

Przygotowuję marynowane jaja nie tylko na Wielkanoc, ale i na różne imprezki czy rodzinne spotkania. 

Pokazywałam już jaja w occie balsamicznym oraz jaja w buraczkach.

Tym razem skorzystałam z przepisu na jaja marynowane z czosnkiem. Część octu zastąpiłam octem balsamicznym, dzięki czemu moje jaja mają fajny beżowy kolorek - wyglądają, jakby nie były obrane ze skorupek.

Takie jaja świetnie smakują z różnymi sosami, w sałatkach, na kanapkach, a nawet w towarzystwie mięs z grilla. 

marynowane z czosnkiem 

składniki:

10 jaj

1 cebula

10 ząbków czosnku

zalewa:

1 szkl wody

1/2 szkl octu

1/2 szkl octu balsamicznego

1 łyżeczka soli

3/4 szkl cukru

po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu

3 liście laurowe

 

Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek. ułożyć s słoju.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki.

Składniki zalewy włożyć do rondla, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.

Zdjąć z ognia, wrzucić cebulę i czosnek, przykryć, odstawić na 15 minut.

Wciąż ciepłą zalewę wlać do jaj, przyłożyć pokrywką, odstawić do wystudzenia. Gdy całość wystygnie zamknąć słój, marynować min 4 dni. 

brązowe 

środa, 22 lutego 2017

Dziś proponuję sałatkę; kolorową, smaczną i pożywną!

Z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie oliwy, o wyrazistym smaku i aromacie. 

Idealną na domową kolację jak i imprezę w szerszym gronie.

Podczas przygotowania sosu należy pamiętać, żeby ostrożnie dosypywać soli, bowiem zarówno feta, jak i chorizo są dość słone. 

z sosem czosnkowym 

składniki:

brokuł

puszka czerwonej fasoli

2 pomidory

150 g sera feta

200 g kiełbasy chorizo

pęczek szczypiorku

sos:

1/3 szkl oliwy

3 łyżki wody

łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

łyżeczka miodu

łyżeczka ulubionych ziół (np toskańskie)

sól, pieprz do smaku

 

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odstawić na ok 20 minut. 

 

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko.

Kiełbasę pokroić w plasterki, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć aż staną się chrupiące.

Fasolę osączyć.

Pomidory pokroić na cząstki. 

Ser pokroić w kostkę.

Szczypiorek posiekać.

 

Składniki sałatki wrzucić do salaterki, polać sosem, wierzch posypać szczypiorkiem. 

z sosem czosnkowym

   Nasiona roślin strączkowych na talerzu

sobota, 28 stycznia 2017

Przepis na zupę imbirową znalazłam na opakowaniu mrożonej mieszanki warzywnej.

Dopasowałam go do swoich gustów i potrzeb; i ugotowałam zupę, która okazała się świetna!

Rewelacyjnie syci i rozgrzewa.

Idealna na chłodne, zimowe dni!

z mięsem kurczaka

składniki:

udko kurczaka

ok 1 szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki)

cebula

2 ząbki czosnku

ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa)

2-3 cm korzenia imbiru

4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy

przyprawy: słodka mielona papryka, papryka ostra, sól, pieprz

natka pietruszki

 

Udko umyć, zalać woda, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 10 minut. 

Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir oraz obie papryki w proszku. Mieszać do chwili, gdy poczujemy intensywny aromat przypraw. Dodać mieszankę warzywną, sos sojowy i sok z cytryny; wymieszać, zdjąć z ognia.

Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron.

Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki. 

z makaronem

piątek, 30 grudnia 2016

Moja córka zażyczyła sobie na obiad nuggetsy z frytkami.

Miałam akurat mięso z piersi kurczaka, poszperałam w sieci i z kilku różnych przepisów wybrałam to, co najbardziej mi odpowiadało.

Usmażyłam małe kurczakowe kęski, aromatyczne i chrupiące - bardzo nam smakowały, może zechce zrobić podobne:)

nuggetsy z kurczaka

składniki:

podwójna pierś kurczaka

marynata:

200 ml jogurtu greckiego

2 łyżki pikantnego keczupu

łyżka przyprawy gyros

panierka:

ok 1 szkl płatków kukurydzianych

ok 1/2 szkl kaszy manny

ponadto:

tłuszcz do smażenia

sos:

1 szkl jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Składniki marynaty wymieszać. Mięso pokroić w kawałki, wymieszać dokładnie z marynatą, odstawić na min. 30 minut.

 

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odstawić w chłodne miejsce.

 

Płatki kukurydziane rozkruszyć, wymieszać z kaszą manną. 

Mięso ostrożnie wyjmować z marynaty, obtaczać w przygotowanej panierce.

 

Na patelnię wlać ok 1 cm oleju, rozgrzać, smażyć nuggetsy z obu stron na złoto.

 

Podawać z przygotowanym sosem. 

nuggetsy z kurczaka

czwartek, 22 grudnia 2016

Dziś chciałam zaprezentować zupełnie inny, niecodzienny dodatek do wigilijnego barszczu; pieczone pierożki, nadziane pastą z czarnych oliwek.

Są bardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. 

Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie.

Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna.

Polecam, nie tylko na wigilię.

z tapenadą

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g masła

50 g smalcu

jajko

szczypta soli

nadzienie:

3/4 szkl czarnych oliwek

3/4 szkl orzechów włoskich

5 łyżek oliwy

ząbek czosnku

łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki siekanej bazylii

sól, pieprz do smaku

ponadto:

białko

 

 Tłuszcz posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Schłodzić ok 30 minut.

 

Oliwki, orzechy, czosnek, pieprz, sok z cytryny oraz bazylię miksujemy w blenderze na jednolitą masę, powoli dodając oliwę. Doprawiamy do smaku. 


Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na każdy nakładać łyżeczkę nadzienia.

Zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec na złoto (15- 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

z pastą z oliwek i orzechów

   Wytrawne potrawy wigilijne 2.Wytrawne potrawy wigilijne 2016


czwartek, 17 listopada 2016

Uwielbiam zupę dyniową, może mieć różne dodatki, byle była gorąca, gęsta i dobrze doprawiona:)

W ogóle bardzo lubię różne dania z dodatkiem dyni, ale zupę-krem z dyni uważam za rewelacyjne jesienne danie!

Moim zdaniem, kiedy przemarzniemy w drodze nie ma nic lepszego niż miseczka parującej, aromatycznej zupy.

Znakomicie syci i rozgrzewa.

Ta wersja zupy jest bardzo prosta i szybka do wykonania.

z jajkiem na twardo 

składniki:

ok 1,5 l bulionu

cebula

średniej wielkości dynia

marchew

2 łyżki oliwy

ząbek czosnku

przyprawy:

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, cynamon, curry

ponadto:

pęczek zielonej pietruszki

jajka gotowane na twardo

pestki słonecznika

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojony drobno czosnek.

Następnie wrzucić pokrojone na kawałki marchewkę i miąższ dyni, wymieszać, dolać rosołu na tyle, by warzywa znalazły się pod płynem.

Gotować na niewielkim ogniu do chwili, aż dynia zacznie się rozpadać. 

Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem.

Dodać przyprawy, ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia.

 

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Jajka pokroić w ćwiartki.

Pietruszkę posiekać.

 

Zupę nalać do miseczek, dodać jajka, wierzch posypać pietruszką i słonecznikiem.

krem z dyni 

piątek, 05 sierpnia 2016

Świetna przystawka stworzona na podstawie przepisu znalezionego w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis".

Cukiniowe placki przełożone domowym sosem czosnkowym a'la tzatziki.

Torcik świetnie wygląda, jest smaczny i prosty w przygotowaniu, zrobi furorę na każdym przyjęciu, będzie znakomity jako dodatek do grilla.

Najlepiej smażyć placki na patelni zbliżonej rozmiarem do posiadanej przez nas tortownicy.

Wówczas blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy kolejno placki i sos, lekko dociskamy. wygładzamy wierzch i chłodzimy. Dzięki temu uzyskujemy równiutki, kształtny torcik.

z czosnkowym sosem 

składniki:

placki:

3 nieduże, młode cukinie

3/4 szkl mąki pszennej

2 jajka

łyżka oliwy

1/2 szkl mleka

duża szczypta soli

sos:

5 łyżek jogurtu greckiego

1 nieduży ogórek zielony

2 ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

ponadto:

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 czerwonej papryki

 

Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru wody.

Do ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki. 

 

Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć.

Jaja zmiksować, dodać pozostałe składniki ciasta, zmiksować do konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka - zależy to od cukinii, jakiej używamy). Ciasto odstawić na ok 10 minut.

 

Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć kilka naleśników (u mnie wyszło 6 sztuk).

Wystudzić.

 

Naleśniki przekładać sosem czosnkowym, odłożyć do lodówki na min. 3 godziny.

 

Przed podaniem wierch posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką.

 

Kroić jak tort.

 z czosnkowym sosem

Uczta pod gołym niebem 2016

środa, 13 lipca 2016

Na przepis trafiłam przypadkiem, otwierając na chybił-trafił książkę "Okrasa kontra Pascal", nabytą kiedyś tam, dawno, w Lidlu ;D

Danie bardzo mi się spodobało, zawiera bowiem wiele rzeczy, które bardzo lubię.

Wygląda bardzo elegancko, przy tym jest łatwe i szybkie do zrobienia.

Choć przepis był właściwie na mięso z kurczaka, ja zdecydowałam się na  wersję z polędwicy wieprzowej.

Całość podana z aromatyczną kaszą i esencjonalnym sosem jest naprawdę świetna!

Polecam na lekki obiad albo ciepłą kolację!

saltimbocca 

składniki:

mięso:

polędwica wieprzowa

szynka dojrzewająca w długich, wąskich plastrach

ser pleśniowy

kilka listków szałwii

sól, pieprz do smaku

kilka ząbków czosnku

oliwa do smażenia

kasza:

300 g kaszy jęczmiennej (użyłam orkiszowej)

3 łyżki oliwy

ząbek czosnku

kilka listków szałwii

50 ml wytrawnego wina białego

100 g suszonych pomidorów

sos:

1/2 cebuli

1/4 czerwonej papryki

ząbek czosnku

200 ml śmietany (u mnie jogurt grecki)

50 ml wytrawnego wina białego

70 g kaparów

sól

 

Polędwicę pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm, posypać solą i pieprzem.

Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki.

Szałwię umyć.

Na każdy plaster mięsa ułożyć kilka plasterków czosnku i liść szałwii, zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczką.

saltimbocca11

Na patelni rozgrzać oliwię, włożyć mięso, obsmażyć po kilka minut z obu stron. Zdjąć z patelni, delikatnie wyjąć wykałaczkę. Kawałki mięsa przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdy nałożyć plaster sera, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 5 minut.

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i listki szałwii; gdy czosnek się lekko zeszkli dodać kaszę, uprażyć, wlac wino i wodę tak, by ciecz sięgała ok 1 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum, gotować kaszę ok 15 minut, po tym czasie przemieszać, dodać pokrojone w paseczki pomidory, wymieszać, zdjąć z ognia. 

 

Cebulę, paprykę i czosnek przeznaczone na sos drobniutko pokroić. Wrzucić na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso, przesmażyć.

Dolać wino, wymieszać o dusić chwilę. Gdy wino odparuje dodać śmietanę (jogurt), posolić, dusić mieszając aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać kapary.

 

Kaszę wyłożyć na talerz, dodać sos oraz saltimboccę, udekorować świeżą szałwią. 

saltimbocca1

poniedziałek, 06 czerwca 2016

Pyszna sałatka z dodatkiem pęczaku.

Lekka, aromatyczna, wyrazista w smaku.

Do jej przygotowania użyłam suszonych pomidorów nadziewanych serem, w oliwie, jeżeli takich ie macie znakomicie nadadzą się zwykłe suszone pomidory w oliwie i do tego ser feta.

Już wiem, że będzie to jedna z moich ulubionych.

z suszonymi pomidorami i fetą

składniki:

100 g kaszy pęczak

150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oliwie

1/2 opakowania mixu sałat

garść czarnych oliwek

2-3 ogórki gruntowe 

ząbek czosnku

garść listków świeżej bazylii

łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki miodu

sól, pieprz do smaku

 

Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.

 

Pomidory osączyć, pokroić w paski.

 

Do oliwy z pomidorów dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, miód i drobno posiekane listki bazylii, doprawić do smaku. Sos odstawić na czas gotowania pęczaku.

 

Ogórki porządnie wymyć (jeżeli użyjemy szklarniowych obrać), pokroić w kostkę.

Oliwki pokroić w krążki.

 

Ugotowany pęczak osączyć, przelać zimną wodą,  wlać sos, wymieszać, odstawić do wystudzenia.

Dodać pozostałe składniki sałatki.

Wymieszać.

z oliwkami i suszonymi pomidorami

sobota, 09 kwietnia 2016

Ten wpis musiał, po prostu musiał pojawić się dziś.

W wielkanocny poniedziałek zupełnie niespodziewanie dostałam nietypowy prezent - zamiast jajka czy królika, wręczono mi... bakłażana!

Kilka dni później mój "bakłażanodawca" wiedząc, że mam umówione wieczorem spotkanie z przyjacielem, zaproponował, żebym przygotowała bakłażanową sałatkę właśnie.

Nie myślałam długo, zrobiłam:)

Sałatka w stylu śródziemnomorskim, z lekkim sosem "vinegret". 

Bardzo prosta, apetycznie wyglądająca i niezwykle smaczna. 

z bakłażanem i vinegretem

składniki:

bakłażan

100 g sera feta

kilka pomidorków koktailowych

sos:

1/3 szkl oliwy

1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

łyżka wody

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

sól, pieprz do smaku

ponadto:

odrobina siekanej zieleniny (np koperek, natka pietruszki, bazylia lub jak dziś u mnie rzeżucha)

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki.

Bakłażana umyć, pokroić w ok 7mm plastry, wrzucić do zimnej, mocno osolonej wody, moczyć ok 30 minut.

Następnie wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usmażyć na grillu bądź patelni grillowej.

Plastry bakłażana zaraz po usmażeniu włożyć do sosu. 

Tuż przed podaniem na talerz wyłożyć porcje bakłażana, na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę fetę oraz przecięte na pół pomidorki.

Całość posypać zieleniną.

z bakłażanem i vinegretem 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów