w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: szpinak

piątek, 01 lipca 2016

Ziemniaczana rolada to świetny pomysł jako dodatek do mięs w sosie, idealna na wykwintny obiad.

Wygląda ładnie i świetnie smakuje. 

Jest prosta w przygotowaniu; ciasto jest identyczne jak to, z którego robi się tradycyjna kopytka.

Do nadzienia można użyć mrożonego szpinaku.

Lekką trudność może sprawić zwinięcie rolady, ale pomagając sobie folią powinniśmy dać radę.

Należy pamiętać, żeby dobrze zabezpieczyć brzegi folii przed włożeniem rolady do wody.

jak kopytka 

składniki:

ciasto:

1 kg ugotowanych ziemniaków

ok 1,5 szkl mąki pszennej

jajko

szczypta soli

nadzienie:

pęczek szpinaku

łyżka oliwy

łyżka masła

2 ząbki czosnku

mała cebula

sól, pieprz do smaku

ponadto:

odrobina oleju

 

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, sól i taką ilość mąki, żeby powstało nam gładkie, miękkie i nie klejące się do rąk ciasto  (ilość zależy od rodzaju ziemniaków).

 

Szpinak, cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać szpinak, dusić mieszając aż zmięknie i odparuje nadmiar wody.

Wystudzić.

 

Rękaw do pieczenia rozciąć tak, by powstał nam szeroki arkusz folii, delikatnie natłuścić go. 

Wyłożyć na niego ciasto ziemniaczane, rozwałkować na grubość ok 1 cm.

Na wierzch ułożyć szpinakowe nadzienie.

Zwinąć roladę, pomagając sobie folią.

jak kopytka 

Następnie folię ciasto okręcić (jak cukierek papierkiem) wokół powstałej rolady, brzegi zabezpieczyć klipsami bądź związać.

 

W dużym garnku zagotować odpowiednią ilość wody.

Delikatnie włożyć roladę wraz z folią na wrzątek, gotować na wolnym ogniu ok 20 minut od chwili, gdy woda ponownie zacznie wrzeć. 

 

Po wyjęciu z wody delikatnie rozwinąć folię, roladę kroić w dość grube plastry. 

jak kopytka

sobota, 14 maja 2016

Podobne drożdżowe kwiatuszki piekłam już kiedyś z pieczarkami.

Wyglądają bardzo efektownie a ich przygotowanie jest proste.

Dlatego postanowiłam zrobić je znowu, tym razem z nadzieniem serowo-szpinkowym.

Ponieważ szpinak uwielbiam, w każdej postaci, ta wersja bardzo, bardzo mi smakuje.

W połączeniu z kremową ricottą jest po prostu super!

Takie małe, drożdżowe pizzerinki są idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 ze szpinakiem i serem

składniki:

ciasto:

25  świeżych drożdży

200 ml ciepłe wody

łyżka oleju

łyżeczka soli

350 g mąki chlebowej

nadzienie:

250 g mrożonego szpinaku

150 g ricotty

cebula

ząbek czosnku

sól, pieprz

2 łyżki oliwy

ponadto:

jajko

czarnuszka

 

Drożdże rozpuścić w odrobinie wody, dodać resztę wody, olej, sól oraz mąkę.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40 minut.

  

Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę, smażyć ok minuty, dodać szpinak, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum, podgrzewać od czasu do czasu mieszając aż szpinak się rozmrozi i odparuje.

Wystudzić, dodać ser, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę.

 

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarobić na oprószonej mąką stolnicy.

Rozwałkować na grubość ok 5 mm.

Wycinać kółka jak na pierogi. Na połowę z nich nałożyć po łyżce nadzienia, przykryć "pustym" kółkiem.

Sklejać brzegi naokoło (jak pierogi).

Każdy krążek naciąć w 6 miejscach uważając, by nie przeciąć do końca.

Każdy rozcięty kawałek wywinąć na bok formując płatki.

(zdjęcia istruktażowe tutaj).

 

Gotowe pizzerinki przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Jajko roztrzepać, za pomocą pędzelka posmarować nim wszystkie kwiatki.

Posypać czarnuszką.

 

Piec ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

 ze szpinakiem i serem

  Viva Ricotta! edycja III

wtorek, 05 stycznia 2016

Powroty do domu w takie mroźne, zimowe dni mają niesamowity urok!

Dziś od rana sypie śnieg, drogi śliskie bardzo, ale świat wygląda coraz bardziej malowniczo:)

Miło w taki czas zaszyć się w ciepłej kuchni i patrząc przez szybę na biel za oknem oddać się słodkiemu "kucharzeniu".

W trybie natychmiastowym musiałam zrobić nieco miejsca w zamrażalniku.

Wyjęłam porcję zamrożonego jesienią dyniowego puree, zrobiłam knedle.

Nadziane szpinakiem z dodatkiem twarogu (pisałam już, że uwielbiam szpinak?? piałam, wiem...)

Kluseczki oblane skwareczkami z wędzonego boczku i zrumienioną cebulką są smaczne i sycące.

Mają śliczny, energetyzujący, pomarańczowy kolorek.

Idealne na takie mroźne dni. 

serowe ze szpinakiem

składniki:

ciasto:

200 g puree z dyni

200 g gotowanych ziemniaków

100 g twarogu

200 g mąki pszennej

jajko

szczypta soli

nadzienie:

250 g mrożonego szpinaku

150 g twarogu

cebula

2 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

ponadto:

mąka do obtoczenia knedli

cebula 

ok 100 g wędzonego boczku

odrobina oliwy 

 

Najpierw przygotować nadzienie: na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek, smażyć chwilę, dodać szpinak, trzymać na minimalnym ogniu aż się rozmrozi i odparuje, mieszając od czasu do czasu.

Dodać pokruszony twaróg i przyprawy. Odstawić do wystudzenia.

 

Ziemniaki razem z twarogiem przepuścić przez praskę lub zmielić.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. 

 

Rękami oprószonymi mąką nabierać niewielkie porcje ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek nakładać łyżeczkę nadzienia, sklejać, formować okrągłe knedle.

Każdy lekko obtoczyć w mące.

Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować ok 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Wyławiać łyżką cedzakową, układać na talerzu.

 

Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na gorącej patelni (jeśli jest bardzo chudy podlać oliwą). Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zrumienić.

Omastą polewać knedle na talerzu.

ze szpinakiem i serem

sobota, 02 stycznia 2016

Idealna przekąska.

Przyrządzenie ich zajmie prawie tyle  czasu, co przygotowanie kanapek.

Wglądają zachęcająco i pysznie smakują.

 szybka przekąska na imprezę

składniki:

2 szkl mąki

3/4 szkl mleka

75 g margaryny

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

nadzienie:

150 g twarogu (mój typu włoskiego)

150 g szpinaku mrożonego

cebula

3 ząbki czosnku

odrobina soku z cytryny

sól, pieprz do smaku 

3 łyżki oliwy

ponadto:

jajko

odrobina mleka

zioła i płatki suszonych pomidorów

 

Margarynę stopić, wystudzić.

Mąkę przesiać z sodą, dodać mleko i sól, wymieszać, dodać margarynę, wyrobić elastyczne ciasto. Na czas przygotowania nadzienia włożyć do lodówki.

 

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem, gdy się zrumienią dodać szpinak. Na minimalnym ogniu trzymać aż się rozmrozi i odparuje. Wystudzić.

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać zawartość patelni, doprawić do smaku.

 

Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkować. Wycinać kwadraty ok 6x6 cm. Nacinać ukośnie rogi.

Na środek każdego kwadratu nałożyć odrobinę nadzienia (ja w rękach lepię małe kuleczki), co drugi kąt kwadratu składać do środka.

szybka przekąska na imprezę

Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Jajko roztrzepać z mlekiem i ziołami, za pomocą pędzelka smarować wiatraczki.

Piec ok 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

szybka przekąska na imprezę

Przekąski sylwestrowe 

wtorek, 27 października 2015

Taki "dziwny" makaron wypatrzyła moja Córcia w jednym z dyskontów spożywczych.

Napis na opakowaniu głosił: do słodkich i wytrawnych dań.

Zdecydowałyśmy, że spróbujemy go w wersji z zielonym sosem, z kurczakiem i suszonymi pomidorami.

Choć mam wrażenie, że sam makaron - mimo niewątpliwych zalet wizualnych) - niewiele wniósł do smaku dania, sos okazał się obłędny i sprawił, że danie było megapyszne!

 z kurczakiem i suszonymi pomidorami

składniki:

400 g makaronu świderków

podwójna pierś kurczaka 

brokuł

400 g mrożonego szpinaku

słoik pomidorów w oliwie

200 ml jogurtu greckiego

cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

100 g twardego żółtego sera

 

Makaron ugotować al'dente, wg przepisu na opakowaniu.

 

Cebulę pokroić w kosteczkę.

Czosnek zmiażdżyć trzonkiem noża, pokroić drobno.

Brokuł podzielić na różyczki

Kurczaka pokroić w kostkę.

Pomidory osączyć, pokroić w paseczki.

 

Na patelni rozgrzać oliwę z pomidorów. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć ok minuty, dodać mięso.

Obsmażyć krótko ze wszystkich stron, dodać brokuł i szpinak (nie ma konieczności rozmrażania), podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień, przykryć, dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając (w razie konieczności dolewając wody).

Gdy warzywa zmiękną doprawić do smaku, dodać jogurt i pomidory, wymieszać aż powstanie gęsty, aksamitny sos (nie doprowadzać do wrzenia), zdjąć z ognia. 

Podawać z makaronem i startym serem.

z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami 

wtorek, 09 czerwca 2015

Moja propozycja na szybki, bardzo smaczny i aromatyczny obiad.

Wygląda bardzo apetycznie, wspaniale pachnie, świetnie smakuje.

Świeże zioła (zebrane w ogrodzie Taty; a właśnie - wyrosła nam rukola, która smakuje jak rukola, ale wygląda jak listki rzodkiewki:D), wyrazisty smak szynki dojrzewającej i kremowy serek, schowane w chrupiącym naleśniku, podane z dodatkiem lekko podgrzanych pomidorów czynią tę potrawę wręcz zniewalająco pyszną. 

 z rukolą, szynką dojrzewającą i serem ziołowym

składniki:

ciasto:

500 ml mleka

210 g mąki pszennej

100 g świeżego szpinaku

3 jajka

łyżka oliwy

szczypta soli

nadzienie:

serek apetina  pesto i rukola

garść rukoli

100 g szynki dojrzewającej

ponadto:

oliwa 

2 pomidory

 

Szpinak opłukać, drobno posiekać.

Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski, zmiksować na gładką masę, odstawić na kilka minut.

 

Przed wlaniem pierwszej porcji ciasta patelnię lekko natłuścić, smażyć cienkie naleśniki.

 

Każdy naleśnik posmarować serkiem, rozłożyć liście rukoli, następnie plasterki szynki.

z rukolą, szynką i serkiem kremowym

Składać na 4 części.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, układać naleśniki, smażyć krótko, następnie przewrócić na drugą stronę, na wierzchu ułożyć cząstki pomidorów, przykryć, smażyć ok minuty.

Zdjąć z ognia, pozostawić jeszcze chwilę pod przykryciem.

Podawać na ciepło.

z szynką dojrzewającą, serkiem ziołowym i rukolą

30 minut z Apetiną

wtorek, 19 maja 2015

Uwielbiam nadziewane chlebki z różnych stron świata:)

Smażyłam już na patelni hinduskie chlebki nadziewane, paratas, oraz czebureki.

Wszystkie, bez wyjątku bardzo nam smakowały, zostały zjedzone do ostatniego okruszka.

Wszystkie najpyszniejsze są na ciepło, ale nadają się do zjedzenia również na zimno.

Dziś prezentuję gutap, pyszne chlebki rodem z Turkmenistanu, w kształcie półksiężyca, pysznie nadziane, opiekane na grillu.

Moje zawierają farsz z mięsa mielonego i szpinaku, podałam je z sosem ogórkowo-czosnkowym. Po prostu pycha!

W moim ogródku powoli bujają już zioła, zaczynam dodawać je do wszystkiego, znalazły się i w farszu, i w sosie! 

W oryginale gutap smaży się bez tłuszczu na patelni grillowej, ja opiekałam je w swoim nabytym niedawno grillu elektrycznym (podgrzewane są na raz z obu stron), wciąż testuję, ale już dziś bardzo polecam:)

Inspirowałam się tutaj i tutaj

 grillowane nadziewane chlebki

składniki:

ciasto:

250 g mąki (u mnie pół na pół białej i pełnoziarnistej)

150 ml wody

łyżka oliwy

1/2 łyżeczki soli

farsz:

300 g mięsa mielonego

300 g mrożonego szpinaku

cebula

2 ząbki czosnku

pęczek świeżych ziół (oregano, szałwia, mięta, tymianek)

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oleju

sos:

ogórek zielony

2 ząbki czosnku

300 ml jogurtu greckiego

pęczek ziół (koperek, melisa, szczypiorek)

3 łyżki soku z cytryny

szczypta cukru

sól, pieprz do smaku

 

Sos: ogórek umyć, razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Czosnek rozetrzeć z solą.

Ziołą posiekać.

Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce, doprawić do smaku, odstawić w chłodne miejsce na minimum kilkadziesiąt minut, im dłużej poleży tym smaczniejszy. 

 

Farsz: Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula stanie się szklista dodać mięso, smażyć aż zmieni kolor na brązowy. Dodać szpinak, trzymać na niewielkim ogniu aż się rozmrozi i ładnie połączy z mięsem. Dodać porwane na niewielkie kawałeczki zioła.

Doprawić do smaku. wystudzić.

 

 Ciasto:Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera z końcówką do wyrabiania ciasta, miksować około 7 minut, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. W razie potrzeby można jeszcze podsypać odrobiną mąki.

Następnie ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej uformować kulkę, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć ściereczką, odstawić na 10 minut.

 

Kuleczki ciasta rozwałkowywać na cienkie, okrągłe placki.

Na połowę każdego nakładać porcję farszu, składać na pół, sklejać jak pierogi. Miejsce sklejenia podwinąć pod spód. 

Rozgrzać grill, opiekać każdy placek ok 5 minut.

 

Podawać z sosem.

z mięsem mielonym i szpiankiem 

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Niewielkie drożdżowe placuszki, zrolowane ze świeżym szpinakiem oraz salami bądź boczkiem (ciągle nie mogę się zdecydować, która wersja bardziej mi smakuje).

Jedna porcja w sam raz na mały głód, kilka pizzerinek zaspokoi apetyt nawet wielkiego żarłoka.

Pizza w wersji mini sprawdza się w moim domku lepiej niż tradycyjna wersja.

Tym bardziej, że smakuje również na zimno, może stanowić smaczne drugie śniadanko w szkole lub pracy.

ze szpinakiem, boczkiem i salami

składniki:

ciasto:

200 g białej mąki chlebowej

300 g mąki pszennej pełnoziarnstej

40 g świeżych drożdży 

łyżeczka cukru

łyżki oliwy

1/2 łyżeczki soli

1/2 szkl ciepłej wody

nadzienie:

sos pomidorowy (użyłam keczupu z dyni)

plastry salami lub boczku

świeży szpinak

starty ser żółty

 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę białej mąki. Odstawić na 15 minut.

Dodać pozostała składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, odłożyć na godzinę, pod przykryciem, w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt grubości ok 5 mm.

Ciasto posmarować sosem pomidorowy, układać na przemian listki szpinaku i plasterki wędliny, na końcu posypać startym serem.

z salami lub boczkiem

Zwinąć jak roladę.

Kroić w plastry grubości ok 1,5 - 2 cm.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić jeszcze na ok 20 minut.

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Smakują zarówno podane na ciepło, jak i na zimno.

z boczkiem lub salami 

piątek, 10 kwietnia 2015

Taki sobie, piątkowy obiad, naprędce wymyślony, z tego, co właśnie w lodówce.

Łatwy, nieskomplikowany, smaczny.

Czy robiliście naleśniki z mineralną wodą gazowaną? Spróbujcie koniecznie, są bardzo smaczne, delikatne i puszyste:)

zapiekane pod mozzarellą

składniki:

ciasto:

1 szkl mąki pełnoziarnistej

3/4 szkl mleka

szczypta soli

jajko

ok 1/2 szkl wody mineralnej gazowanej

łyżka oliwy

farsz:

450 g mrożonego szpinaku

cebula

2 ząbki czosnku

250 g twarogu

sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

ponadto:

dwa pomidory

125g mozzarelli

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać szpinak. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię, podgrzewać od czasu do czasu mieszając aż szpinak się rozmrozi i odparuje.

Dodać drobniutko posiekany czosnek, doprawić do smaku smażyć 2-3 minuty.

Lekko przestudzić, dodać rozkruszony twaróg. Wymieszać.

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, mleko, oliwę i jajo, miksować dodając tyle wody, by uzyskać ciasto o odpowiedniej konsystencji.

Rozgrzać patelnię, przed wlaniem pierwszej porcji ciasta lekko ją natłuścić. Naleśniki usmażyć z obu stron na złoto.

 

Na środek każdego nakładać porcję farszu, składać jak kopertę. Układać w naczyniu żaroodpornym (złożeniem do dołu).

Pomidora sparzyć, obrać, pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić w plastry.

Naleśniki obłożyć plastrami pomidorów i sera.

Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. 

Piec około 15 minut, aż ser ładnie się rozpuści.

ze szpinakiem i serem

 

niedziela, 15 lutego 2015

Moja wariacja na temat tych indyjskich chlebków, podpatrzonych u Mirabelki.

Początkowo chciałam tylko zmienić nadzienie - potrzebowałam przygotować coś pożywnego, co prócz kanapek możnaby przekąsić podczas długiej podróży.

Później, w miarę rozwałkowywania ciasta zmieniłam też koncepcję jego składania.

Robiłam już kiedyś indyjskie chlebki z patelni, porównując -  oba dania, choć tak różne są zdecydowanie warte polecenia, tamto nadzienie było zdecydowanie bardziej wyraziste w smaku, ciasto natomiast dużo bardziej wymagające. To przygotowuje się szybko, łatwo je rozwałkować, smaży się bez tłuszczu, szybciutko.

A nadziać możecie czym tylko chcecie:)

W mojej wersji wypełnione pożywnym i smacznym farszem z kurczaka, ze szpinakiem i trzema rodzajami sera.

Pyszne na ciepło, prosto z patelni, znakomite również na zimno.

z kurczakiem i szpinakiem 

składniki:

ciasto:

225 g mąki pszennej z pełnego przemiału

100 g masła

szczypta soli

200 ml wody

nadzienie:

pojedyncza pierś kurczaka

cebula

ząbki czosnku

200 g mrożonego szpinaku

po ok 100 g sera żółtego, fety i mozzarelli

sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

 

Mąkę z solą i masłem posiekać na kruszonkę, stopniowo dodając wodę zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Mięso pokroić w paseczki.

Cebulę i czosnek drobno posiekać. a patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę,zeszklić dodać mięso, smażyć aż zmieni kolor.

Dodać czosnek i szpinak, dusić na maleńkim ogniu aż szpinak się rozmrozi i odparuje.

Zdjąć z ognia,lekko przestudzić, dodać pokrojone na kawałeczki sery, doprawić do smaku (pamiętając, że fata jest słona!).

 

Ciasto podzielić na 8 części, każdą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na okrąg średnicy ok 16 cm.

Na środek wykładać porcję nadzienia, składać jak kopertę.

z kurczakiem, szpinakiem i serem

Patelnię z teflonową powłoką nieprzywierającą porządnie rozgrzać, wkładać chlebki, smażyć po ok 3 minuty z obu stron, chlebki powinny lekko zbrązowieć.

z kurczakiem, szpinakiem i serem

Zdrowa przekąska

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów