w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: naleśniki

poniedziałek, 27 lutego 2017

Ruskie pierogi znają chyba wszyscy. 

Miałam je właśnie przyrządzić, kiedy wpadł mi do głowy pomysł na zamknięcie pysznego ruskiego nadzienia w naleśniki.

Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Do ziemniaków i sera dodałam odrobinę wędzonego boczku, nadzienie zyskało niezwykłego smaku.

Naleśniki zapiekłam w aromatycznym jogurtowym sosie.

Wyszło przepysznie!

w jogurtowym sosie

składniki:

ciasto:

2 szkl mąki pszennej

1 szkl mleka

1 szkl wody gazowanej

łyżka oleju

2 jajka

nadzienie:

250 g ugotowanych ziemniaków

250 g twarogu

szczypta suszonego lubczyku

sól, pieprz do smaku

ponadto:

150 g wędzonego boczku

duża cebula

ew. oliwa

sos:

1 szkl jogurtu greckiego

3/4 szkl mleka

szczypta suszonego lubczyku

2 jajka

sól, pieprz do smaku

 

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, odstawić na 15 minut. (uwaga! każda mąka jest inna, dlatego należy w razie potrzeby dosypać jej odrobinę albo dolać więcej wody)

Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni wytopić boczek (w razie potrzeby dolać odrobinę oliwy), dodać cebulę, zeszklić, zdjąć z ognia.

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wkruszyć twaróg, wymieszać, dodać połowę cebuli z boczkiem, lubczyk, sól i pieprz.

 

Przed smażeniem pierwszego naleśnika delikatnie natłuścić patelnię. Usmażyć cienkie naleśniki. 

Na każdy naleśnik nakładać porcję nadzienia, zwijać jak krokiety. Układać w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.

Składniki sosu wymieszać, zalać naleśniki, wierzch naczynia przykryć folią aluminiową. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać ok 30 minut.

Przed podaniem posypać resztą cebuli i boczku. 

w sosie jogurtowym

piątek, 05 sierpnia 2016

Świetna przystawka stworzona na podstawie przepisu znalezionego w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis".

Cukiniowe placki przełożone domowym sosem czosnkowym a'la tzatziki.

Torcik świetnie wygląda, jest smaczny i prosty w przygotowaniu, zrobi furorę na każdym przyjęciu, będzie znakomity jako dodatek do grilla.

Najlepiej smażyć placki na patelni zbliżonej rozmiarem do posiadanej przez nas tortownicy.

Wówczas blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy kolejno placki i sos, lekko dociskamy. wygładzamy wierzch i chłodzimy. Dzięki temu uzyskujemy równiutki, kształtny torcik.

z czosnkowym sosem 

składniki:

placki:

3 nieduże, młode cukinie

3/4 szkl mąki pszennej

2 jajka

łyżka oliwy

1/2 szkl mleka

duża szczypta soli

sos:

5 łyżek jogurtu greckiego

1 nieduży ogórek zielony

2 ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

ponadto:

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 czerwonej papryki

 

Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru wody.

Do ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki. 

 

Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć.

Jaja zmiksować, dodać pozostałe składniki ciasta, zmiksować do konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka - zależy to od cukinii, jakiej używamy). Ciasto odstawić na ok 10 minut.

 

Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć kilka naleśników (u mnie wyszło 6 sztuk).

Wystudzić.

 

Naleśniki przekładać sosem czosnkowym, odłożyć do lodówki na min. 3 godziny.

 

Przed podaniem wierch posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką.

 

Kroić jak tort.

 z czosnkowym sosem

Uczta pod gołym niebem 2016

niedziela, 22 maja 2016

Kolejne wspaniałe danie, zaproponowane w akcji "Wypiekanie na śniadanie":)

Kiedy zobaczyłam w składzie mój ulubiony jogurt grecki nie mogłam nie spróbować!

Placuszki delikatne i puszyste, pyszne.

U mnie z kiwi; jeśli chcecie zobaczyć inne wersje zapraszam do: Agnieszki, Joanny, Grażyny, Bożeny, Marzeny, Marzeny D, Joanny G, Doroty, Angeliki

z kiwi na jogurcie greckim 

składniki: 

250 g jogurtu greckiego lub naturalnego

2 duże jajka

2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła

2 - 3 łyżki cukru

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

mała szczypta soli

ok 3  sztuk kiwi

ponadto:

cukier puder 


Przygotowanie

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.

Kiwi obrać, pokroić w dość grube plasterki.


Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia).

Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).


Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 plasterki kiwi.

Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.

Po lekkim przestudzeniu wierzch obsypać cukrem pudrem. 

z kiwi na jogurcie greckim

Przepis dodaję również do durszlakowej akcji:

  Tydzień z kiwi

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Francuskie naleśniki suzette znajdziecie tu; moja dzisiejsza propozycja to wariacja na ich temat.

Chciałam przygotować zwyczajne naleśniki, wahałam się, czy podać je z twarogiem (chciałam zużyć otwarte wcześniej opakowanie), czy z pomarańczowym dżemem z dyni (miałam na niego, a właściwie na pomarańcze wielką ochotę).

I tak szukając kompromisu wymyśliłam sobie, że mogę przygotować naleśniki z twarogiem, ale w pomarańczowym sosie.

I nawet nie wyobrażałam sobie, że to będzie TAKIE PYSZNE!

Sezon pomarańczowy w pełni, korzystajmy więc z ich aromatu póki są tak soczyste i smaczne:)

suzette 

składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej

sok z jednej pomarańczy

300 ml mleka

szczypta soli

łyżka oliwy

3 jaja

1 łyżka likieru pomarańczowego

nadzienie:

200 g niemielonego sera twarogowego

3 duże łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki cukru

sos:

80 g masła

sok i skórka starta z jednej pomarańczy

4 łyżki cukru

1 łyżka likieru pomarańczowego

 

Mąkę przesiać, dodać sól, jaja i mleko, zmiksować, następnie dodać sok z pomarańczy, likier i oliwę, ponownie krótko zmiksować, odstawić na godzinę.

Usmażyć cienkie naleśniki. 

 

Ser rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem i cukrem. 

Każdy naleśnik smarować przygotowanym nadzieniem, składać na 4 części.

 

Na patelnię wrzucić pokrojone w kosteczkę masło, cukier, likier, sok i skórkę z pomarańczy, podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i powstanie jednolity sos.

Naleśniki włożyć na patelnię, obsmażyć krótko z obu stron w sosie .

Podawać na gorąco.

z serem i pomarańczami

czwartek, 08 października 2015

W chłodne, jesienne wieczory warto poświęcić trochę czasu i przygotować pożywne i rozgrzewające ciepłe danie na kolację.

Do takich nalezą te naleśniki.

Myślę, że każdy ma swój ulubiony przepis na ciasto, ja lubię dolać do niego gazowanej wody mineralnej, jest wtedy bardzo delikatne i ma chrupiące brzegi.

Farsz z trzech rodzajów sera z dodatkiem koperku jest wyrazisty i bardzo smaczny myślę, że można eksperymentować z różnymi proporcjami i rodzajami sera.

Dzięki pomidorom ciasto zyskuje nie tylko fajny smak ale i optymistyczny, jesienny, pomarańczowy kolorek.

smażone w pomidorach

składniki:

ciasto:

1 szkl mąki

1/2 szkl mleka

1/2 szkl mineralnej wody gazowanej

2 jajka

łyżka oliwy

szczypta soli

farsz:

po ok 150 g twarogu, sera żółtego w kawałku i mozzarelli

pęczek koperku

łyżka jogurtu greckiego

sól, pieprz do smaku

sos:

5 pomidorów

3 ząbki czosnku

oliwa

sól, pieprz do smaku

 

Składniki ciasta zmiksować, odłożyć na 10 minut, smażyć cienkie naleśniki. (Dodanie oliwy do ciasta sprawia, że jedynie przed wlaniem na patelnię pierwszej porcji ciasta należy ją lekko natłuścić, później już nie jest to konieczne).

 

Ser żółty zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w mniejsze kawałki, twaróg pokruszyć.

Sery wymieszać, dodać posiekany drobno koperek, jogurt i przyprawy.

 

Nadzienie rozsmarować na połowie każdego naleśnika, składać na pół, następnie jeszcze raz na pół (w trójkąty).

 

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni (na której smażyły się naleśniki) rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zrumienić i następnie dodać pomidory. Smażyć mieszając kilka minut, następnie na patelnię włożyć naleśniki. 

Obsmażyć naleśniki w pomidorach po kilka minut z obu stron. 

smażone w pomidorach

wtorek, 09 czerwca 2015

Moja propozycja na szybki, bardzo smaczny i aromatyczny obiad.

Wygląda bardzo apetycznie, wspaniale pachnie, świetnie smakuje.

Świeże zioła (zebrane w ogrodzie Taty; a właśnie - wyrosła nam rukola, która smakuje jak rukola, ale wygląda jak listki rzodkiewki:D), wyrazisty smak szynki dojrzewającej i kremowy serek, schowane w chrupiącym naleśniku, podane z dodatkiem lekko podgrzanych pomidorów czynią tę potrawę wręcz zniewalająco pyszną. 

 z rukolą, szynką dojrzewającą i serem ziołowym

składniki:

ciasto:

500 ml mleka

210 g mąki pszennej

100 g świeżego szpinaku

3 jajka

łyżka oliwy

szczypta soli

nadzienie:

serek apetina  pesto i rukola

garść rukoli

100 g szynki dojrzewającej

ponadto:

oliwa 

2 pomidory

 

Szpinak opłukać, drobno posiekać.

Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski, zmiksować na gładką masę, odstawić na kilka minut.

 

Przed wlaniem pierwszej porcji ciasta patelnię lekko natłuścić, smażyć cienkie naleśniki.

 

Każdy naleśnik posmarować serkiem, rozłożyć liście rukoli, następnie plasterki szynki.

z rukolą, szynką i serkiem kremowym

Składać na 4 części.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, układać naleśniki, smażyć krótko, następnie przewrócić na drugą stronę, na wierzchu ułożyć cząstki pomidorów, przykryć, smażyć ok minuty.

Zdjąć z ognia, pozostawić jeszcze chwilę pod przykryciem.

Podawać na ciepło.

z szynką dojrzewającą, serkiem ziołowym i rukolą

30 minut z Apetiną

piątek, 10 kwietnia 2015

Taki sobie, piątkowy obiad, naprędce wymyślony, z tego, co właśnie w lodówce.

Łatwy, nieskomplikowany, smaczny.

Czy robiliście naleśniki z mineralną wodą gazowaną? Spróbujcie koniecznie, są bardzo smaczne, delikatne i puszyste:)

zapiekane pod mozzarellą

składniki:

ciasto:

1 szkl mąki pełnoziarnistej

3/4 szkl mleka

szczypta soli

jajko

ok 1/2 szkl wody mineralnej gazowanej

łyżka oliwy

farsz:

450 g mrożonego szpinaku

cebula

2 ząbki czosnku

250 g twarogu

sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

ponadto:

dwa pomidory

125g mozzarelli

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać szpinak. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię, podgrzewać od czasu do czasu mieszając aż szpinak się rozmrozi i odparuje.

Dodać drobniutko posiekany czosnek, doprawić do smaku smażyć 2-3 minuty.

Lekko przestudzić, dodać rozkruszony twaróg. Wymieszać.

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, mleko, oliwę i jajo, miksować dodając tyle wody, by uzyskać ciasto o odpowiedniej konsystencji.

Rozgrzać patelnię, przed wlaniem pierwszej porcji ciasta lekko ją natłuścić. Naleśniki usmażyć z obu stron na złoto.

 

Na środek każdego nakładać porcję farszu, składać jak kopertę. Układać w naczyniu żaroodpornym (złożeniem do dołu).

Pomidora sparzyć, obrać, pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić w plastry.

Naleśniki obłożyć plastrami pomidorów i sera.

Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. 

Piec około 15 minut, aż ser ładnie się rozpuści.

ze szpinakiem i serem

 

piątek, 27 lutego 2015

Czytelnicy mojego bloga mogli już kiedyś zobaczyć przepis na niemiecki tort naleśnikowy.

Z wytrawnym, serowo-szynkowo-warzywnym nadzieniem był boski.

Zachwyciły mnie wtedy również same naleśniki - przygotowane w nieco inny sposób niż tradycyjne były naprawdę pyszne.

Smażyłam je jeszcze wielokrotnie, tym razem durszlakowa akcja niemiecka zachęciła mnie do poszukiwania nadzienia z tamtych stron. 

Ponieważ uwielbiam czarnoleski tort, poszukuję tychże smaków i w innych wydaniach.

Był już tort, sernik, tarta... naleśniki? Czemu nie!

Niemieckie naleśniki, konfitura wiśniowa, sos czekoladowy i jogurt naturalny żeby było nieco lżej, oczywiście można - bardziej tradycyjnie - zastąpić go bitą śmietaną.

 z wiśniami i czekoladą

składniki:

naleśniki:

4 jaja

400 ml mleka

250 g mąki pszennej

80 g masła

szczypta soli

ponadto:

olej do smażenia

konfitura wiśniowa

czekoladowy sos do lodów i deserów

jogurt naturalny

 

 

Jaja roztrzepać z mlekiem, powoli dosypywać mąkę. Masło rozpuścić, lekko wystudzić, dodać do ciasta. Porządnie rozmieszać, posolić. 

Smażyć nieduże naleśniki (u mnie patelnia 12 cm), przed wlaniem każdej kolejnej porcji ciasta patelnię lekko natłuścić (ja robię to za pomocą pędzelka zanurzonego w oleju).

Lekko przestudzone, ale wciąż ciepłe naleśniki przekładać jogurtem i konfiturą (na porcję dla jednej osoby proponuję "tort" z trzech naleśników). 

Wierzch polać czekoladowym sosem. 

z wiśniami i czekoladą

Kuchnia Niemiecka

sobota, 21 lutego 2015

Klasyczne, meksykańskie danie.

Pikantny farsz na bazie mięsa mielonego zawinięty w placki tortilli.

Oczywiście stopień "pikantności" farszu, jak również użyte dodatki zależą od naszych gustów i upodobań.

Polecam przygotowanie domowej tortilli, to naprawdę bardzo proste.

meksykańskie

składniki:

8 placków tortilli (domowej)

500 g mięsa mielonego

puszka czerwonej fasoli

puszka kukurydzy

puszka pomidorów

duża cebula

czerwona papryka

2 ząbki czosnku

oliwa

ok 1/2 łyżeczki soli

pieprz, pieprz kajeński, chili, curry, gałka muszkatołowa do smaku (w sumie około jednej dużej łyżki)

 

Czosnek obrać, zgnieść ząbki trzonkiem noża, pokroić w drobniutką kosteczkę.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, gdy się zrumienią dodać mięso i sól. Smażyć rozgniatając drewnianą łopatką tak, by mięso nie zbijało się w bryły do czasu, aż zbrązowieje.

Dodać pomidory.

Przyprawy rozmieszać w 1/2 szkl wody, wlać do mięsa, w razie potrzeby dolać wody tak, by przykryła całość. 

Dusić na maleńkim ogniu pod przykryciem około 30 minut uważając by się nie przypaliło, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.

Paprykę pokroić w paseczki, dodać do mięsa. Po około 5 minutach zdjąć pokrywkę, dodać fasolę i kukurydzę, trzymać na ogniu do czasu aż sos zgęstnieje.

Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.

Na placki tortilli nakładać farsz, zwijać jak naleśniki.

Pysznie smakują z dodatkiem świeżych pomidorów i sałaty. 

meksykańskie danie

Meksyk od kuchni 

piątek, 30 stycznia 2015

Jedno z najpyszniejszych dań, jakie udało mi się przygotować i zjeść w ostatnim czasie.

Mój ukochany szpinak tym razem wraz z mięsem mielonym posłużył do przełożenia naleśników, całość zapieczona pod beszamelem i mozzarellą stworzyła niesamowity, przepyszny tort.

Naprawdę wyśmienity!

z mięsem mielonym i szpinakiem

składniki:

8 naleśników (z ulubionego przepisu, najlepiej wielkości tortownicy)

nadzienie:

400 g mięsa mielonego

450 g mrożonego szpinaku

duża cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól czosnkowa, pieprz mielony, pieprz kajeński oraz przyprawa do kotletów mielonych do smaku

sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżka mąki pszennej

1 1/4 szkl mleka

sól, pieprz do smaku

100 g mozzarelli

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Zrumienić, wrzucić mięso, smażyć mieszając, gdy mięso zbrązowieje dodać szpinak. Dusić pod przykryciem aż szpinak rozmrozi się i odparuje.

Doprawić do smaku, zdjąć z ognia.

 

Tortownicę natłuścić, na spód dać naleśnik, następnie ok 2 łyżek nadzienia, czynność powtarzać do wyczerpania składników.

 

W rondlu rozgrzać masło, zdjąć z ognia, dodać mąkę, wymieszać. 

Ponownie postawić na ogniu, energicznie mieszając wlać zimne mleko.

Doprawić lekko solą i pieprzem, trzymać na ogniu wciąż mieszając aż zgęstnieje.

 

Przygotowanym sosem polać wierzch naleśnikowego tortu. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.

Po tym czasie folię zdjąć, na wierzchu ułożyć pokrojoną na cząstki mozzarellę , zapiekać aż ser się rozpuści.

z mięsem mielonym i mozzarellą

Zimowy Obiad

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów