w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: jabłka

piątek, 23 grudnia 2016

Uwielbiam szarlotki!

Można je upiec na 100 różnych sposobów, zawsze mogą wyglądać i smakować inaczej, nigdy się nie znudzą:)

Dziś chciałam zaproponować szarlotkę na wyjątkowo kruchym, maślanym cieście, z mega dużą ilością jabłkowego musu, pachnącego pomarańczą, zwieńczoną kruchutkimi cynamonowymi ślimaczkami i oprószoną leciutką chmurką cukru pudru, delikatną jak śnieg, którego jak na złość brak...

Każdy kęs przenosi nas na wyżyny kulinarnego nieba!

Może ktoś jeszcze się skusi i przygotuje podobną na nadchodzące święta?

z cynamonowymi slimaczkami

składniki:

ciasto:

150 g mąki pszennej

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

200 g zimnego masła

2 żółtka

1 łyżka jogurtu greckiego

szczypta soli

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

mus jabłkowy:

2 kg jabłek

1 duża pomarańcza

3/4 szkl cukru

łyżeczka cynamonu

ponadto:

łyżka masła

łyżka cynamonu

łyżka cukru

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki.

Masło stopić, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści, dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia (to ważne, żeby masa była całkiem zimna!)

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Pomarańczę porządnie umyć sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.

Do jabłek dodać cukier i sok z pomarańczy, wstawić na ogień, dusić do miękkości. Następnie dodać skórkę pomarańczy i cynamon, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

 

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wylepić nią dno natłuszczonej tortownicy (26 cm), ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 10 minut.

 

Drugą część ciasta rozwałkować, posmarować cynamonowym masłem, zwinąć w roladkę, pokroić w ok 5 mm krążki.

 

Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka. Wyrównać, na wierzch ułożyć krążki ciasta z cynamonem.

Piec ok 40 minut.

Po wystudzeniu, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

z cynamonowymi slimaczkami

   Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

wtorek, 13 grudnia 2016

Zimą repertuar surówek i sałatek jest dość ograniczony. Chcąc jeść smacznie i zdrowo szukam nowych pomysłów i inspiracji.

Przeglądając cytowaną tu już wcześniej książeczkę " Surówki i sałatki. Na każdą okazję. 150 znakomitych przepisów", wyd. SBM.pl trafiłam na ten przepis i, że akurat składniki proste i dostępne, postanowiłam spróbować. Trochę, po swojemu zmieniłam składniki sosu.

Surówkę podałam do obiadu, z ziemniakami i sztuką mięsa, komponowała się znakomicie; lekko kwaśna, dość pikantna -  tak, jak lubię:)

Stopień "ostrości" można regulować dodając mniej lub bardziej pikantną musztardę.

z musztardą

składniki:

1 por

1 kwaśne jabłko

2 ogórki kiszone

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

sos:

2 łyżki ostrej musztardy

1 łyżka jogurtu greckiego

2 łyżki oliwy

 

 

Por pokroić w półkrążki, zasypać solą i cukrem, wymieszać, odstawić na 30 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

 

Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Na tej samej tarce zetrzeć również ogórki.

 

Por odcisnąć, wymieszać z ogórkami i jabłkiem oraz sosem.

Przed podaniem schłodzić.

z musztardą 

sobota, 03 grudnia 2016

Szukałam przepisu na ciekawe i efektowne ciasto, znalazłam gdzieś w sieci delicję jabłkowo-serową. Podobał mi się kawałek na zdjęciu, ale opis wykonania mnie nie przekonywał.

Postanowiłam więc zrobić podobne ciacho, ale po swojemu.

I udało się:)

Połączenie szarlotki z sernikiem musi być udane! 

Opis przydługi, ale ciasto jest łatwe i proste do przygotowania.

Warstwy znakomicie się uzupełniają.

Ciasto wygląda bardzo ładnie, zachęcająco i smacznie. 

z białkową pianką 

składniki:

ciasto:

250 g margaryny

2,5 szkl mąki pszennej

4 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szkl cukru pudru

masa serowa:

500 g sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego

3/4 szkl cukru

2 jajka

budyń waniliowy

1/3 szkl mleka

pianka:

4 białka

3/4 szkl cukru

galaretka truskawkowa

3/4 szkl gorącej wody

ponadto:

1 kg jabłek

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimną margaryną. Usypać kopczyk, w środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, dodać cukier puder, zagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce.

Ciasto podzielić na trzy części.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.

 

Pierwszą część ciasta rozwałkować, wylepić nim dno prostokątnej blaszki, piec ok 15 minut (aż ciasto lekko się zrumieni i będzie swobodnie odchodzić od blaszki)  w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Drugą część ciasta również rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej blaszki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Wyjąć, na podpieczone ciasto wyłożyć porządnie odciśnięte jabłka. 

Przykryć ostatnim, rozwałkowanym ciastem, wierzch ponakłuwać widelcem, ponownie wstawić do piekarnika na ok 15 minut. 

 

 

Ser włożyć do dużego garnka, wstawić na mały ogień.
Dodawać kolejno margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jaja.

Budynie rozpuścić w mleku i wlać na gotującą się masę.

Chwilę jeszcze gotować, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.


Blaszkę, w której piekliśmy ciasto kruche wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dno ułożyć ciasto z jabłkami, wlać ser (nie ma potrzeby studzenia), przykryć drugim ciastem.

Całość odstawić do wystudzenia.

 

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia.

Białka ubić, pod koniec partiami dosypując cukier, następnie, wciąż ubijając wlać tężejącą galaretkę.  

Piankę wyłożyć na wierzch ciasta, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. 

sernik gotowany

poniedziałek, 21 listopada 2016

Kupiłam znów paczkę makaronu czekoladowego do dań wytrawnych i słodkich. 

Ten rodzaj makaronu bardzo przypadł nam do gustu. Pokazywałam już tutaj sałatkęmakaron z zielonym sosem i makaron ze szparagami i szynką

Dziś wreszcie postanowiłam przygotować danie z makaronu czekoladowego na słodko. 

Uprażyłam jabłka w miodzie, dodałam cynamon i ser; proste, szybkie i smaczne danie na ciepłą kolację. 

z jabłkami i serem 

składniki:

250 g makaronu czekoladowego

2 jabłka

1 łyżka masła

2 łyżki miodu

1/2 łyżeczki cynamonu

100 g sera twarogowego 

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. 

 

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w niewielką kostkę.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, smażyć mieszając do czasu aż lekko zmiękną.

Dodać miód i cynamon. Mieszać do chwili aż miód się rozpuści i ładnie oblepi kawałki jabłek.

 

Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć.

 

Makaron wyłożyć na talerze, posypać serem, na wierzch wyłożyć jabłka.

z jabłkami i serem

środa, 28 września 2016

Czy wiecie, że dziś ŚWIATOWY DZIEŃ JABŁKA?

Na to niezwykłe święto koniecznie trzeba przygotować z jabłkami coś pysznego. 

Na przykład taką szarlotkę; takiej jeszcze nie było!

Całe połówki jabłek nadziane orzechami, ukryte w lukrowanych pagórkach niezwykle kruchego ciasta

A ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, więc nie tylko pyszne ale i zdrowsze niż tradycyjne.

z połówkami jabłek

składniki:

ciasto:

250 g masła

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

250 g mąki pszennej

150 g jogurtu greckiego

60 g cukru pudru

jajko

nadzienie:

50 g orzechów włoskich

2 łyżeczki cukru z wanilią

0,5 łyżeczki cynamonu

łyżeczka kwaśnego dżemu

lukier:

250 g cukru pudru

łyżka jogurtu greckiego

ponadto:

kilka niezbyt dużych jabłek

cynamon do posypania

tłuszcz do blaszki

 

Masło posiekać z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką.

Dodać pozostałe składniki ciasta, szybko zagnieść, odstawić do lodówki.

 

Orzechy zmielić, dodać cynamon, cukier z wanilią i dżem, wymieszać na jednolitą masę.

 

Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, w ich miejsce łyżeczką nałożyć orzechowe nadzienie.

 

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.

Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na dno natłuszczonej blaszki.

Układać połówki jabłek, nadzieniem do dołu, z ok 1,5 cm odstępem od siebie.

Oprószyć lekko cynamonem.

 

Drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka.

 

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 40 minut aż wierzch się zezłoci.

 

Jogurt utrzeć z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch lekko przestudzonego, ale wciąż ciepłego ciasta.

Ciasto odstawić do wystudzenia.

Niektórzy mówią, że najlepsze jest po ok 3 dniach, niestety nie wiem - u nas tak długo nie wytrzymało...

z połówkami jabłek 

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Jeśli nie możecie się zdecydować, czy macie większą ochotę na sernik, czy na szarlotkę, to ciasto będzie idealne dla Was!

Na bardzo kruchym spodzie spoczywa sernik, wewnątrz którego kryją się całe połówki jabłek, nadziane dodatkowo różaną konfiturą.

Całości dopełnia delikatna jogurtowa polewa, do której również dodałam nieco konfitury z róży.

Ciasto jest naprawdę pyszne i warte polecenia.

Świetnie wygląda, cieszy i podniebienie i oko:)

na kruchym spodzie 

składniki:

ciasto:

1,5 szkl mąki pszennej

125 g margaryny

2 żółtka

0,5 szkl cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg sera sernikowego (w wiadereczku)

1 szkl jogurtu greckiego

120 g masła

1,5 szkl cukru

4 jajka

2 opakowania budyniu waniliowego

łyżeczka ekstraktu waniliowego

polewa:

400 g jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

łyżeczka konfitury z róży

 

na początek: Jogurt przeznaczony do polewy wylać na sitko wyłożone gazą. Odstawić nad garnkiem tak, by z jogurtu swobodnie mogła ściekać woda. Powinno to zająć ok 3 godzin.

 

ciasto: Mąkę  przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do  natłuszczonej blaszki  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 - 20 minut.

 

jabłka: Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. W  środek każdego włożyć odrobinę konfitury z róży. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta.

 

masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać żółtka, ucierać. Do masy wlewać kwaśną śmietanę i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i ucierać. 

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej.

Masę serową wyłożyć na jabłka, wierzch przykryć folią aluminiową.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

 

polewa:Do osączonego jogurtu dodać cukier puder, sok z cytryny i konfiturę. Zmiksować.

Polewę rozsmarować na wierzchu sernika. Schłodzić.

na kruchym spodzie

niedziela, 13 marca 2016

Większość z Was zna zapewne tę błyskawiczną, prostą i smaczną szarlotkę.

Do jej przygotowania nie potrzeba jajek.

Nie ma potrzeby ucierania, zagniatania, wałkowania, podsmażania jabłek itp.

Składniki suche mieszamy i przekładamy startymi jabłkami, posypujemy masłem, pieczemy i już:)

Po prostu świetna!

Dwie uwagi: tylko użycie prawdziwego, dobrej jakości masła daje gwarancję uzyskania wspaniałego maślanego smaku ciasta i pysznej, chrupiącej skorupki na wierzchu; ciasto musi porządnie ostygnąć przed krojeniem, inaczej może się kruszyć i rozpadać.

bez jajek 

składniki:

ok 1,5 kg jabłek

szklanka mąki pszennej

szklanka kaszy manny

szklanka cukru 

szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

180 g twardego masła

 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.

 

Mąkę, kaszę, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać, podzielić na trzy jednakowe części.

 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać, 1/3 suchych składników, następnie połowę jabłek, 2 część mąki z dodatkami, resztę jabłek i ostatnią część suchych składników.

 

Na wierzch zetrzeć masło.

bez jajek

 

Blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec około godzinę.

Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

bez jajek

Kochanie - ta szarlotka specjalnie dla Ciebie jest :*

środa, 30 grudnia 2015

Jedno z 9 ciast, które upiekłam na minione święta:)

Szarlotka z bezą, na której wkrótce po upieczeniu pojawiają się małe miodowe kropelki, przypominające bursztyny.

Elegancka i smaczna.

Do jej przygotowania niestety nie nadają się inne jabłka niż reneta, szara bądź jak u mnie złota.

Przepis zaczerpnęłam stąd

z bezą 

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

2 łyżki cukru

4 żółtka

łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

2 kg jabłek

galaretka cytrynowa

beza:

4 białka

1/2 szkl cukru

łyżeczka mąki ziemniaczanej

łyżeczka octu

 

Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto do konsystencji grubej kruszonki, odstawić na godzinę do lodówki.

 

Jabłka obrać, pokroić w ok 1cm kostkę, wymieszać z galaretkowym proszkiem.

 

Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą, na dno wyłożyć 2/3 kruszonki, następnie jabłka i na wierch resztę ciasta.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut.

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, mąkę i ocet.

Ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę obniżyć do 160 stopni.

 

Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok 20 minut.

Po upieczeniu odstawić do wystudzeniu. Niedługo powinny pojawić się bursztynowe kropelki.

z bezą

Świąteczne słodkości! 2015

wtorek, 29 grudnia 2015

Taka kapustka to idealny dodatek do obiadu; zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do świeżych, smacznych warzyw jest mocno ograniczony. 

Smakuje nieco inaczej niż kapusta ze słoika, jest zdecydowanie zdrowsza; warto poświęcić chwilę, żeby taką przygotować.

U nas obowiązkowo taka kapusta pojawia się z okazji Bożego Narodzenia; na wigilijnym stole i następnego dnia, podczas świątecznego obiadu. 

Moim zdaniem najlepiej smakuje z dodatkiem klusek śląskich i mięsa w sosie (np pieczeni czy, jak dziś u mnie wieprzowych żeberek).

 do obiadu 

składniki:

1/2 niedużej główki czerwonej kapusty

jabłko

cebula

1/4 szkl oliwy

3 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku

 

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, tak samo jabłko, wraz ze skórką.

W garnku zagotować ok 1 l wody.

Kapustę poszatkować, wrzucić na wrzątek, przykryć, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 5 minut.

Odcedzić na sitku, wrzucić do miski, do gorącej kapusty dodać jabłko i cebulę, wymieszać.

Wlać oliwę, znów wymieszać, odstawić na ok 5 minut.

Wlać sok z cytryny i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Odstawić do wystudzenia.

do obiadu

czwartek, 03 grudnia 2015

Ciasto proste i szybkie.

Biszkopt z jabłkami zwinięty w zgrabną, efektowną roladę.

Bardzo smaczne:)

biszkoptowa

składniki:

ciasto:

4 jaja

szczypta soli

1/2 szkl cukru

3/4 szkl mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

4-5 jabłek

2 łyżki cukru

cynamon

ponadto:

papier i tłuszcz do blaszki

cukier puder 

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wciąż ubijając dosypywać partiami cukier.

Gdy piana zrobi się gładka i lśniąca dodawać po jednym żółtku.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenie, delikatnie wmieszać do piany.

 

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, następnie pokroić w cienkie plasterki.

Na dno blaszki (standardowa z wyposażenia piekarnika) ułożyć papier do pieczenia, natłuścić, na całej powierzchni równo wysypać jabłka. Posypać cukrem i cynamonem.

 

Ciasto rozlać równomiernie na jabłkach.

Blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wyjęciu z pieca roladę przełożyć na czystą ściereczkę, delikatnie odkleić papier, zwinąć ciasno jabłkami do środka.

Zawinąć roladę w ściereczkę i odstawić do wystudzenia.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

biszkoptowa

Jesienne słodkości! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów