w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

torty

środa, 03 maja 2017

Dziś chciałabym zaprezentować tort, który wykonałam niedawno na urodziny pewnej małej damy.

 

Julka jest miłośniczką koni, dostałam od niej figurki wraz z życzeniem, aby umieścić je na torcie.  

Mama Julii poprosiła zaś o zrobienie tortu tak, by można go było swobodnie podzielić na 2 części, bowiem przyjęcie dziewczynki odbywało się w ciągu dwóch kolejnych dni. 

Zrobiłam więc prostokątny tort złożony z dwóch właściwie osobnych udekorowanych tak, że można je swobodnie rozdzielić.

Wewnątrz kryje się jasny biszkopt przełożony malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (z tego przepisu). 

Wierzch udekorowany masą cukrową

z masą cukrową

z kremem mascarpone

poniedziałek, 20 lutego 2017

Dziś chciałam zaprezentować kolejny torcik, jaki miałam przyjemność zrobić specjalnie dla małej Amelki.

Amelka świętowała drugie urodziny i jej życzeniem było, aby uczcić tę okazję tortem z Maszą.

Zdecydowałam się użyć do dekoracji gotowego opłatka z nadrukowanym obrazkiem.

Tort ozdobiłam masą cukrową z tego przepisu; wykonałam z niej "scenerię" nawiązującą do tej zabawnej bajeczki; oraz oczywiście napis:) 

Użyłam również owocowych żelków, z których zrobiłam truskawki.

dekorowany masą cukrową i opłatkiem

Długo zastanawiałam się, w jaki sposób przykleić opłatek do masy cukrowej, kupiłam specjalny żel, ale był gęsty i ciężko było go rozprowadzić, bałam się, że obrazek nie będzie wyglądał dobrze. W efekcie zrobiłam najprostszy krem maślany (masło utarte z cukrem pudrem), identyczny, jak ten, za pomocą którego przyklejam masę cukrową do tortu. 

Cienką warstwą kremu nasmarowałam wierzch tortu w obrębie, jaki miał zająć obrazek, przyłożyłam go i lekko docisnęłam. To było świetne rozwiązanie.

Obrazek przylgnął idealnie, nie pomarszczył się, po chwili kolory nabrały wyrazistości. 

Naokoło obrazka ułożyłam girlandę z liści, kwiatów i owoców truskawki.

Dodatkowo całość spryskałam specjalnym opalizującym sprejem z brokatem, tort nabrał blasku:)

dekorowany masą cukrową i opłatkiem 

Wewnątrz kryje się pyszny tort brzoskwiniowy, identyczny jak ten; jasny biszkopt, przełożony fantastycznym kremem maślano-budyniowym na soku z brzoskwiń, z dodatkiem krojonych owoców.

dekorowany masą cukrową i opłatkiem

niedziela, 19 lutego 2017

Zostałam poproszona o przygotowanie tortu z wizerunkiem czarodziejek Winx.

Pomyślałam, że przy jego przygotowaniu skorzystam z gotowego nadruku na opłatku. 

Opłatek przykleiłam na tort za pomocą cienkiej warstwy maślanego kremu, trzymał się bardzo dobrze.  Polecam tę metodę.

Wierzch opłatka pokryłam za pomocą pędzelka warstwą specjalnego żelu nabłyszczającego z brokatem - istotnie, zgodnie z opisem opłatek pod nim nabrał pięknych, wyrazistych barw, ale nie jestem pewna, czy efekt wart jest zaangażowania - żel jest dość drogi, samo nałożenie dość trudne. Patrząc z boku widać nieregularne pociągnięcia pędzlem, nie wygląda to zbyt dobrze. 

Dodatkowo do dekoracji przygotowałam czekoladowe, trójwymiarowe motyle, myślę, że bardzo ładnie się prezentowały!

czarny las

W środku skrywa się tort czarnoleski; zupełnie inny niż ten, jaki robiłam wcześniej. 

Warstwy ciemnego biszkopta, nasączone syropem z wiśni przełożone są tutaj wiśniami i lekkim, ale sztywnym kremem ze specjalnie przygotowanej bitej śmietany. 

Tort jest łatwy do przygotowania, należy jednak pamiętać, by samą śmietanę przygotować odpowiednio wcześniej. 

czarny las z wiśniami 

składniki:

biszkopt:

8 jaj

2 szkl cukru

3 łyżki wody

1 szkl mąki pszennej

3/4 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

1200ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru

25 g żelatyny

15 g cukru waniliowego

ponadto:

słoiczek wiśni w syropie

ew. kieliszek wiśniówki

czekolada do dekoracji

 

Jaja z dodatkiem wody ubić z cukrem.

Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Wystudzić, przekroić na trzy krążki.

 

Żelatynę namoczyć w 150g zimnej wody.

Śmietankę wlać do rondla i zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (pamiętając o mieszaniu).

Kilka łyżek gorącej śmietany wlać do namoczonej wcześniej żelatyny, dokładnie wymieszać, wlać do reszty śmietany. Wystudzić i wstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

Śmietankę wyjąć z lodówki (będzie ścięta przez żelatynę!) Zmiksować do uzyskania puszystego kremu.

 

Wiśnie odsączyć z syropu, syrop wymieszać z wiśniówką (jeśli tort nie będzie przeznaczony dla dzieci). 

 

Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć syropem, ułożyć połowę wiśni, oraz 1/3 kremu śmietanowego. 

Identycznie postąpić z drugim krążkiem, przykryć ostatnim.

 

Wierzch i boki tortu udekorować resztą śmietanowego kremu i czekoladą.

czarny las z wiśniami

niedziela, 05 lutego 2017

5 luty - międzynarodowy dzień nutelli:D

Właśnie dziś chcę zatem podzielić się przepisem na niesamowity tort czekoladowo-orzechowy; to wszakże główne składniki tego pysznego kremu.

Tort, który chcę pokazać jest wykwintny, elegancki, pyszny!

Tradycyjny; składa się z dwóch warstw ciemnego biszkoptu i orzechowej bezy, przełożonych maślanym kremem z dodatkiem ubitych na parze żółtek, zwieńczony czekoladową polewą - klasyka!

Tort upiekłam miksując kilka przepisów z odziedziczonej po Babci książeczce "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" z 1987r...

Nutellę dodałam do kremu, z którego zrobiłam ozdoby na wierzch tortu - mały akcent, ale jest:)

tradycyjny z kremem maślanym

składniki:

biszkopt:

6 jaj

1,5 szkl cukru

2 łyżki zimnej wody

3/4 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

1/2 szkl ciemnego, gorzkiego kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

beza:

6 białek

200 g mielonych orzechów włoskich

250 g cukru

sok z 1/2 cytryny

krem:

250 g masła

6 żółtek

200 g cukru pudru

200 g czekolady 

2 łyżki kakao

kieliszek spirytusu

poncz:

1/3 szkl mocnej kawy

1 łyżeczka cukru

1/2 kieliszka spirytusu

polewa:

100 g czekolady

odrobina mleka

do dekoracji:

50 g masła

50 g nutelli

kilka polówek orzechów

cukrowe perełki

 

biszkopt:

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić pół. Delikatnie "zeskrobać" odrobinę ciasta ze środka do dekoracji boków. 

 

beza:

Orzechy zmielić dość drobno.

Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z orzechami.

Masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 10 minutach obniżyć temperaturę do 140 stopni, piec  około 1,5 godz.

Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić od papieru.

 

krem:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. 

Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodać stopioną czekoladę, porządnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć na puch, dodawać po odrobinie masy żółtkowej. Na końcu delikatnie, wciąż miksując wlać spirytus. 

Z kremu odłożyć dwie łyżki, pozostały podzielić na pół.

 

poncz:

Kawę osłodzić, dodać spirytus. 

 

składanie ciasta:

Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze, naponczować, wyłożyć pierwszą część kremu. 

Położyć blat orzechowo-bezowy, delikatnie rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem, delikatnie naponczować wierzch.

Boki posmarować odłożonym kremem, obsypać okruszkami biszkoptu.

 

Czekoladę na polewę roztopić z odrobiną mleka, wylać na wierzch ciasta.

 

Masło zmiksować z nutellą na głaski krem. Nałożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką, wyciskać dekoracyjne róże i listki.

Udekorować połówkami orzechów i cukrowymi perełkami. 

tradycyjny z kremem maślanym

Mój tort miał starczyć dla 25-osób, dlatego zrobiłam go z podwójnej porcji, podaję przepis na zwykłą tortownicę, średnicy ok 25 cm.

niedziela, 27 listopada 2016

Taki oto torcik przygotowałam na roczek dla mojego Bratanka.

Miał być z Batmanem i jest:D

Bardzo żałuję, że nie mogłam zrobić dla Was zdjęcia środka: dwie warstwy ciemnego biszkopta, przełożone kremem serowym i śmietanowym a między nimi maliny zatopione w galaretce.

Tego typu torcik nie jest najłatwiejszy w przygotowaniu, ale jest bardzo smaczny i szalenie efektowny

Wierzch oczywiście zdobiony masą cukrową, barwioną na żółto i czarno, instrukcję lepienia figurki znalazłam na yt.

z kremem serowym i malinami 

składniki:

biszkopt:

6 jaj

1,5 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

2 duże łyżki mąki ziemniaczanej

2 duże łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki wody

krem:

500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego

500 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryną

2 x łyżeczka żelatyny

galaretka:

400 g malin (mrożonych)

galaretka malinowa

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić pół.

 

Żelatynę namoczyć (osobno ) w 4 łyżkach zimnej wody.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. 

 

Śmietanę ubić,pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

Odłożyć 1/3 kremu, dodać do niej zmielony twaróg i łyżkę cukru pudru. 

Jedną porcję żelatyny podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z masą serową.

 

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać, schłodzić.

 

Do galaretki dodać maliny, odczekać aż zacznie tężeć, wyłożyć na krem serowy, schłodzić do stężenia.

 

Podgrzać drugą część żelatyny, wymieszać z masą śmietanową. Następnie wyłożyć krem na maliny, Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, schłodzić.

z kremem z mascarpone 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu dokładnie posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce. Ważne, żeby krem maślany dokładnie pokrył boki tortu bowiem żelatyna i galaretka z nadzienia rozpuściłyby masę cukrową. 

Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Dodałam do części czarny, do reszty żółty barwnik spożywczy. 

z kremem serowym i malinami

sobota, 19 listopada 2016

Taki oto torcik przygotowałam na prośbę pewnego miłego mężczyzny, w prezencie urodzinowym dla jego żony - prawda, jaki miły prezent?

W środku jasny biszkopt, przełożony musem śliwkowym, pachnącym cynamonem i krem na bazie serka mascarpone. 

Do musu można użyć śliwek z kompotu, wówczas nie trzeba już raczej dosładzać.

z kremem z mascarpone

składniki:

ciasto:

8 jaj

2 łyżki zimnej wody

2 szkl cukru

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

mus:

ok 500 g  śliwek (mogą być z kompotu)

2 łyżki cukru

łyżka żelatyny

krem:

500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki (30%)

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji:

krem maślany

masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu)

 

z kremem z mascarpone 

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Śliwki wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż zaczną się rozpadać. Dodać cynamon, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Odrobinę śliwkowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

 

NA pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić.

 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce.


Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Dodałam do części pomarańczowy (róże) i zielony (łodyżki i listki) barwnik spożywczy. Gotowy tort podkolorowałam miejscami za pomocą pędzelka na złoto. 

z kremem z mascarpone

sobota, 01 października 2016

Kiedyś tam robiłam już "monsterhajowy" tort dla swojej Córci.

Tym razem tort zrobiłam na specjalne zamówienie dla pewnej wyjątkowej panienki.

Wytyczne były taki: tort owocowy, prostokątny, z monster high.

Upiekłam więc sprawdzony wielokrotnie już biszkopt z malinową frużeliną i kremem z mascarpone - robiłam go już wiele razy, zawsze wszystkim smakuje:)

Do dekoracji przygotowałam masę cukrową, barwioną na różowy i czarny kolor.

Gotowy tort pokryłam za pomocą pędzelka srebrnym, błyszczącym barwnikiem.

Torcik prezentuje się tak:

z masą cukrową

zdobiony z masą cukrową

zdobiony masą cukrową

zdobiony masą cukrową

zdobiony masą cukrową

niedziela, 11 września 2016

Tym razem na specjalne zamówienie dla pewnej bardzo ważnej, pięcioletniej jubilatki wykonałam tort w kształcie bajkowej księżniczki Elsy.

W środku kryje się biszkopt przekładany malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (identyczny, jak ten, z tego przepisu). Kiedy robię torty z lalą biszkopt piekę w ... metalowej misce na sałatę:D

Jubilatka - ogromna fanka Frozen, wypożyczyła na ten dzień lalę, którą wsadziłam do środka - od pasa w dół zabezpieczyłam ją folią spożywczą. Fo zjedzeniu torcika lalka po umyciu nadaje się ponownie do zabawy.

Do ozdobienia tortu użyłam masy cukrowej, przygotowanej własnoręcznie wg tego przepisu, białej i barwionej na niebiesko (w dwóch odcieniach).

Dodatkową ozdobę stanowią opłatkowe śnieżynki, biało-niebieski maczek cukrowy i cukrowe perełki.

Całość za pomocą pędzelka pokryłam jadalnym srebrnym brokatem.

Choć taka zabawa nie jest łatwa, zajmuje sporo czasu a także wymaga precyzji i cierpliwości, sprawia mi to ogromną radość i daje satysfakcję:)
Uwielbiam piec i ozdabiać torty!

niedziela, 28 sierpnia 2016

Dziś dokładnie mija 8 lat od chwili, kiedy pierwszy raz zobaczyłam moją Córeczkę!

Jak ten czas leci...

Specjalnie na przyjęcie urodzinowe przygotowałam taki oto torcik:)

Złożoną z dwóch kółek ósemkę, udekorowałam masą cukrową.

W środku delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną.

Do przygotowania tego tortu podwoiłam składniki, podaję wersję podstawową, na zwykłą tortownicę średnicy ok 26cm.

dekorowany masą cukrową 

składniki:

ciasto:

8 jaj

2 łyżki zimnej wody

2 szkl cukru

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:

1/2 szkl herbaty

1 łyżeczka cukru

frużelina:

300 g malin (mogą być mrożone)

1 łyżka cukru

duża łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka żelatyny

krem:

500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki (30%)

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji:

krem maślany

masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu)

 

 

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Mąkę rozpuścić w 1/4 szkl wody. 

Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż puszczą sok i zaczną wrzeć na wlać rozprowadzoną mąkę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Odrobinę malinowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

 

W gorącej herbacie rozpuścić cukier, ponczem nasączyć pierwszy blat ciasta. 

Następnie wyłożyć 1/2 malinowej frużeliny i 1/2 kremu serowego.

 

Przykryć drugim blatem, kolejno naponczować, wyłożyć resztę frużeliny i kremu.

Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić.

z malinową frużeliną i kremem z mascarpone

 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce.

Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Barwiłam ją jadalnymi barwnikami. Łodyżki wycinałam nożykiem do pizzy, kwiatuszki wycinałam specjalnymi foremkami. 

Całość spryskałam jadalnym brokatem.

dekorowany masą cukrową

wtorek, 23 lutego 2016

W ubiegły weekend realizowałam kolejne zamówienie na tort z lalą.

Wytyczne były dwie: tort ma być owocowy i wg życzenia czteroletniej jubilatki udekorowany tęczowo...

w tęczowej kreacji z motylkami

Zdecydowałam się na jasny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną (z tego przepisu, tyle, że z podwójnej porcji) .

Wierzch za to udekorowałam kremem na zasmażce oraz moją ulubioną masa cukrową.

To chyba najbardziej procochłonny tort, z jakim miałam do tej pory do czynienia. 

w tęczowej kreacji z motylkami

Samo barwienie masy na 7(!) kolorów zajęło sporo czasu, następnie wycinanie kwiatuszków i motylków, oraz suszenie motylków tak, by miały odgięte do góry skrzydełka...w sumie blisko dwa dni zabawy; w której dzielnie i z ogromnym zaangażowaniem pomagała mi moja Córcia :)

w tęczowej kreacji z motylkami

W efekcie torcik prezentuje się, jak widać na zdjęciach.

Tu już w kartoniku,  przygotowany do odbioru.

w tęczowej kreacji z motylkami

Bardzo się cieszę, że się podobał i że smakował!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów