w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

na ciepło

czwartek, 13 kwietnia 2017

Ten przepis warto znać i wykorzystać nie tylko w okresie świątecznym.

Z prostych składników, łatwo i szybko można wyczarować bardzo efektowne, smaczne i pożywne danie : krokieciki idealne do barszczu czy żurku.

To świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, jeśli zostaną z obiadu.

Najlepiej nadają się wąziutkie kiełbaski (przypominające parówki); jeśli mamy tradycyjne laski należy je przekroić wzdłuż.

Polecam serdecznie; życzę smacznego i lecę do mazurków :)

krokiety ziemniaczane z białą kiełbasą

składniki:

ok 300 g białej kiełbasy parzonej

ok 500 g ugotowanych ziemniaków

żółtko

łyżka mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka masła

sól, gałka muszkatołowa do smaku

ponadto:

mąka pszenna do formowania krokietów

tłuszcz do smażenia

 

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać żółtko, obie mąki, masło i przyprawy, wyrobić na jednolite ciasto (będzie dość lepkie).

Z kiełbasek zdjąć osłonki.

Mąkę wysypać na talerz (jak do panierowania kotletów). 

Rękami oprószonymi mąką nabierać porcje ciasta, rozpłaszczać, na środku kłaść kiełbaskę, owijać ja ciastem formując krokiet.

Każdy obtaczać w mące, smażyć w rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron na złoto.

krokiety ziemniaczane z białą kiełbasą

czwartek, 30 marca 2017

Dziś propozycja na uatrakcyjnienie obiadu na bazie ryżu.

Przygotowany w ten sposób jest aromatyczny i bardzo smaczny.

Jako dodatek do mięsa idealny! 

do obiadu

składniki:

3 woreczki ryżu

3goździki

liść laurowy

po szczypcie słodkiej mielonej papryki, chili, cynamonu i kurkumy

łyżka oliwy

łyżeczka masła

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 czerwonej papryki

sól do smaku

 

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, do wody dodając goździki, liść laurowy i kurkumę.

Odsączyć. 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, gdy się rozpuści dodać pozostałe przyprawy oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. 

Gdy papryka zmięknie dorzucić ryż, smażyć chwilę mieszając. 

Po zdjęciu z ognia dodać posiekaną drobno nać pietruszki.

Podawać bezzwłocznie, najlepiej jako dodatek do mięs. 

do obiadu

środa, 29 marca 2017

Kolacja w stylu śródziemnomorskim.

Pyszna, aromatyczna, lekka ale i sycąca.

Grillowane plastry bakłażana, nadziewane mięsem z dodatkiem sera, zapieczone w pomidorowym sosie.

Podałam je z sałatką grecką.

Bardzo polecam:)

zapiekane w sosie pomidorowym

składniki:

3 niewielkie bakłażany

łyżka soli

nadzienie:

500 g mielonego mięsa

125 g mozzarelli

125 g ziołowego sera kanapkowego 

cebula

2 żółtka

po szczypcie suszonej bazylii, cynamonu i gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

sos:

2 puszki pomidorów

cebula

2 ząbki czosnku

1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina

po ok 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i cynamonu

duża szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

ok 1/4 szkl oliwy

 

Bakłażana pokroić wzdłuż na ok 7mm paski. W zimnej wodzi rozpuścić sól, włożyć bakłażana, obciążyć tak, by cały był zamoczony, dostawić na ok 30 minut.

 

Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę i mozzarellę, serek kanapkowy, żółtka i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, następnie wrzucić drobno posiekany czosnek, bazylię, gałkę muszkatołową i cynamon, smażyć mieszając aż poczujemy wyraźny aromat. Wówczas dodać pomidory wraz z zalewą, gdy zaczną wrzeć dodać wino. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż część płynu odparuje i sos zgęstnieje.

 

Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, opiekać kilka minut na grillu lub suchej grillowej patelni.

Każdy plaster posmarować warstwą mięsnego nadzienia, zwijać roladki. 

 

Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich ciasno roladki, na wierzch wylać resztę sosu. 

Naczynie przykryć, wstawić na ok 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać potrawę jeszcze ok 10 minut. 

zapiekane w sosie pomidorowym

czwartek, 23 marca 2017

To ciasto jest fantastyczne!

Drożdżowe, elastyczne i aromatyczne dzięki niecodziennemu dodatkowi oliwek.

Świetnie się z nim pracuje.

Myślę, że znakomicie sprawdziłoby się również jako ciasto na bułeczki, z pewnością kiedyś wypróbuję!

Pizza na takim spodzie smakuje wyśmienicie. 

Na wierzch każdy może "naładować" swoje ulubione dodatki. 

Co do sposobu podania zaś: polecam, bo jestem ostatnio oczarowana! Na gotową, upieczoną pizzę zamiast tradycyjnego keczupu nałożyć świeżą rukolę pokrojoną w kostkę fetę i plastry pomidora. Wierzch ewentualnie skropić odrobiną oliwy - cudowne połączenie! Tak podana pizza jest nie tylko zdrowsza i smaczniejsza, ale też znakomicie wygląda :)

Powiem szczerze: ostatnio jadamy tylko taką; inna już mi nie smakuje...

z dodatkiem czarnych oliwek

składniki:

zaczyn:

30 g świeżych drożdży

1 szk ciepłej wody

1 łyżeczka miodu

1 łyżka mąki

ciasto właściwe:

0,5 kg mąki

3 łyżki oliwy

łyżeczka soli

3/4 szkl oliwek bez pestek

 

Drożdże wkruszyć do wody, dodać mąkę i miód, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut.

Mąkę przesiać, dodać zaczyn, sól i łyżkę oliwy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, wierzch natłuścić łyżką oliwy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 40 minut.

z dodatkiem czarnych oliwek 

Oliwki drobno posiekać, dodać do wyrośniętego ciasta, ponownie wyrobić, uformować kulę, natłuścić pozostałą oliwą i odstawić jeszcze na ok 30 minut.

Wyrośnięte ciasto rękoma rozciągnąć po pożądanego kształtu (ja piekłam na natłuszczonej blaszce ze standardowego wyposażenia piekarnika).

Na wierzch wyłożyć dodatki, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

z dodatkiem czarnych oliwek

piątek, 17 marca 2017

Z okazji dnia św.Patryka, a okazji wiosny, która już tuż, tuż - gotujemy i jemy na zielono:) 

Ja proponuję pyszne i sycące zielone danie z brukselką w roli głównej!

Uwielbiam brukselkę w ogóle, ale nawet moja Córcia, która jej nie lubi zjadła i pochwaliła. 

Do przygotowania tego dania użyłam przywiezionego z gór oscypka, myślę, że można go zastąpić parmezanem albo twardym żółtym serem.

z sosem i serem

składniki:

500 g brukselki

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

1 szkl mleka

2 łyżki jogurtu greckiego

sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku

2 małe białe oscypki (parmezan, ew ser żółty)

1/2 pęczku szczypiorku

 

Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować bez przykrycia kilkanaście minut uważając, by kapustki się nie rozgotowały.

Masło rozpuścić na głębokiej patelni, wsypać mąkę, mieszając przyrządzić jasną zasmażkę, wlać zimne mleko, wymieszać tak, by nie zostały grudki, następnie dodać jogurt i przyprawy.

Do sosu wrzucić osączoną brukselkę. Wymieszać i trzymać na ogniu kilka minut.

Następnie brukselkę przełożyć na talerze, posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Od razu podawać. 

w sosie jogurtowym

poniedziałek, 13 marca 2017

Mięso królika nie jest zbyt popularne. 

Zastanawiam się, czy kupiłabym takie w sklepie; powiem szczerze, że nie wiem.

Kiedy natomiast dostanę kawałek z hodowli mojego Taty wiem, że jest naturalne i zdrowe.

W moim domu rodzinnym najczęściej jadano królika w śmietanie; ewentualnie żurek na króliku.

Ja szukam nowych rozwiązań, dań, które będą smakować mojej Córce.

Mała bardzo lubi kasze, na dziś wybrałyśmy białą gryczaną.

Danie na bazie tej kaszy z mięsem z królika okazało się pożywne i smakowite - na pewno przygotuję podobne nie raz jeszcze. 

z kaszy gryczanej

składniki:

tuszka królika

liść laurowy

kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

500 g kaszy gryczanej białej

5-6 dużych kiszonych ogórków

duża cebula

3 łyżki oleju

pęczek szczypiorku

sól, pieprz do smaku

 

Mięso królika gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i ziarenek pieprzu. Następnie mięso brać, porwać lub pokroić na drobne kawałeczki. 

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją po czym dorzucić kaszę.

Smażyć kilka minut, aż stanie się lśniąca, następnie wlać ok szklanki wywaru z mięsa, gotować na małym ogniu do chwili, aż kasza wchłonie całą wywar.

Następnie dodać mięso i jeszcze szklankę wywaru.

Ponownie gotować aż kasza wchłonie płyn. Gotować aż kasza stanie się miękka, w razie potrzeby dolewając wywaru.

Gdy kasza jest miękka wrzucić na patelnię pokrojone w półplasterki ogórki, zagotować.

Podawać danie posypane siekanymi szczypiorkiem. 

z ogórkami kiszonymi

piątek, 03 marca 2017

Moja Córka uwielbia wszelkiego rodzaju makarony i kluchy!

W ostatnią środę, postną środę popielcową poprosiła o kluseczki.

Miałam w planach normalne pierożki leniwe, ale przypomniało mi się, że niedawno wpadła mi w ręce jakaś stara gazetka z kącikiem kulinarnym, a w nim przepis z zachęcającym opisem; że leniwe z dodatkiem kaszy manny są najpyszniejsze i najbardziej delikatne i w ogóle lepsze niż inne!

Postanowiłam wypróbować. Oczywiście-jak zwykle po swojemu pozmieniałam i zrobiłam pierożki po swojemu.

Nieco więcej z nimi zachodu niż z tradycyjnymi, należy wcześniej ugotować i wystudzić kasze, ale są naprawdę świetne!

Co najciekawsze, kiedy robiłam quizz: czego tutaj dodałam - usłyszałam, że 2 x więcej twarogu:)

Mojej Córci smakowały z jogurtem greckim i konfiturą, rodzice zajadali się odsmażonymi na maśle, z cukrem i szczyptą cynamonu.

wyjątkowo delikatne

składniki:

2 szkl mleka

szczypta soli

1 szkl kaszy manny

250 g sera twarogowego

jajko

ponadto:

mąka

 

Zagotować mleko z solą, na wrzące wsypać kaszę, mieszając gotować kilka minut, aż wchłonie cały płyn i zgęstnieje. 

Następnie wystudzić.

Dodać jajko i pokruszony twaróg, wymieszać rękoma, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

ciasto podzielić na części, z każdej formować wałek, lekko spłaszczać, następnie kroić w ukośne kluseczki.

Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek, gotować minutę od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

wyjątkowo delikatne

poniedziałek, 27 lutego 2017

Ruskie pierogi znają chyba wszyscy. 

Miałam je właśnie przyrządzić, kiedy wpadł mi do głowy pomysł na zamknięcie pysznego ruskiego nadzienia w naleśniki.

Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Do ziemniaków i sera dodałam odrobinę wędzonego boczku, nadzienie zyskało niezwykłego smaku.

Naleśniki zapiekłam w aromatycznym jogurtowym sosie.

Wyszło przepysznie!

w jogurtowym sosie

składniki:

ciasto:

2 szkl mąki pszennej

1 szkl mleka

1 szkl wody gazowanej

łyżka oleju

2 jajka

nadzienie:

250 g ugotowanych ziemniaków

250 g twarogu

szczypta suszonego lubczyku

sól, pieprz do smaku

ponadto:

150 g wędzonego boczku

duża cebula

ew. oliwa

sos:

1 szkl jogurtu greckiego

3/4 szkl mleka

szczypta suszonego lubczyku

2 jajka

sól, pieprz do smaku

 

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, odstawić na 15 minut. (uwaga! każda mąka jest inna, dlatego należy w razie potrzeby dosypać jej odrobinę albo dolać więcej wody)

Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni wytopić boczek (w razie potrzeby dolać odrobinę oliwy), dodać cebulę, zeszklić, zdjąć z ognia.

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wkruszyć twaróg, wymieszać, dodać połowę cebuli z boczkiem, lubczyk, sól i pieprz.

 

Przed smażeniem pierwszego naleśnika delikatnie natłuścić patelnię. Usmażyć cienkie naleśniki. 

Na każdy naleśnik nakładać porcję nadzienia, zwijać jak krokiety. Układać w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.

Składniki sosu wymieszać, zalać naleśniki, wierzch naczynia przykryć folią aluminiową. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać ok 30 minut.

Przed podaniem posypać resztą cebuli i boczku. 

w sosie jogurtowym

środa, 15 lutego 2017

Od dłuższego już czasu miałam ochotę na zapiekankę z chorizo. 

Nie miałam pomysłu, co prócz kiełbasy powinno się w niej znaleźć i tak mi schodziło aż do dziś.

Kupiłam pęczak, na opakowaniu którego nadrukowano przepis na danie z dodatkiem pieczarek i pora; zainspirowałam się, dodałam moje chorizo i zrobiłam pyszną zapiekankę:)

Najlepszą dla mnie rekomendacją dla niej był fakt, że moja córcia - która ostatnio wybrzydza okropnie przy jedzeniu, co doprowadza mnie niemal do rozpaczy! - poprosiła o dokładkę.

Jedyna uwaga: jajka powinny być mniej ścięte, przetrzymałam moją zapiekankę za długo w piekarniku - w przepisie podałam właściwy czas. 

Smacznego:)

z chorizo i pieczarkami

składniki:

200 g pęczaku

200 g kiełbasy chorizo

200 g pieczarek

1/2 pora

4 ogórki kiszone

4 jaja

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

sól, pieprz do smaku

 

Pęczak ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Kiełbasę, obrane pieczarki, ogórki i pora pokroić w plasterki.

 

Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić kiełbasę, smażyć mieszając aż wytopi się tłuszcz.

Wyjąć kiełbasę a na pozostały tłuszcz wrzucić pieczarki, po chwili pora, smażyć kilka minut.

 

Pęczak, kiełbasę, pieczarki z porem oraz ogórki wrzucić do miski, wymieszać, doprawić do smaku.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać wierzch, zrobić cztery wgłębienia, wbić w nie jajka.

Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać ok 15 minut; aż jajka się zetną.

Przed podaniem wierzch posypać siekanym szczypiorkiem. 

 z chorizo i pieczarkami

piątek, 10 lutego 2017

Wczoraj świętowaliśmy <z przymróżeniem oka> międzynarodowy dzień pizzy :D

Nie zdążyłam z wpisem, dlatego dziś chciałam zaprosić na pizzę w nietypowej formie: drożdżowe ciasto nadziane pysznym farszem, uformowane w kształt słoneczka.

Oryginalna, ciekawa i smaczna wersja pizzy.

z dynią i boczkiem

składniki:

ciasto:

3/4 szkl dyniowego pure*

3 szkl mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

1/4 szkl ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

nadzienie:

ok 150 g wędzonego boczku

ok 500 g miąższu dyni

cebula

po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół)

sól, pieprz, mielona papryka, curry do smaku

ew. oliwa

3 łyżki sosu pomidorowego (domowego keczupu)

ponadto:

jajko

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe, sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.

 

Boczek pokroić w paseczki. Wytopić na suchej patelni, w razie potrzeby (jeżeli boczek jest chudy) dolewając nieco oliwy.

Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, gdy się zrumieni dodać startą na tarce o grubych oczkach dynię. Smażyć aż dynia będzie miękka, doprawić do smaku. 

Zdjąć z ognia, przestudzić.

 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić,  podzielić na pół. 

Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy.

Pierwsze ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką, ze standardowego wyposażenia piekarnika).

Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając ok 1,5 cm naokoło.

Na środek nałożyć ok 1/3 nadzienia. Pozostałe wyłożyć w obręcz po obwodzie, na krawędzi posmarowanej sosem. 

Przykryć drugim ciastem.

Środkową część (tę z nadzieniem) przykryć niedużą miseczką.

Zewnętrzne brzegi ciasta skleić.

Ostrym nożem nacinać ciasto, wywijać w kształt płatków.

Zdjąć miseczkę, wierzch pizzy posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok 25 minut.

pizza

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów