w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

inne

niedziela, 29 września 2013

Wzięłam wreszcie od mamy starą, dawno nieużywaną gofrownicę.

Wstyd - moja Córka nie pamięta, żebym kiedyś robiła w domu gofry...

A przecież wtedy, kiedy kupiłam "sprzęt" byłam prawdziwą mistrzynią gofrowania.

Odkurzyłam i wyszorowałam urządzenie, przejrzałam stare notatki i znalazłam kilka sprawdzonych przepisów.

Na pierwszy ogień poszły gofry z płatków owsianych.

Gdyby nie dodatek bitej śmietany możnaby je nazwać dietetycznymi;)

Cóż, u nas śmietanowo-owocowa rozpusta, każdy zaś może gofry jadać jak chce.

 z płatków owsianych

składniki:

200 g płatków owsianych

4 jajka

100 g masła

łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki wody

1/2 łyżeczki soli

 

Masło stopić. 

Żółtka oddzielić od białek.

Płatki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i wodę, zmiksować.

Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z resztą składników.

Gofrownicę lekko posmarować olejem (użyłam do tego pędzelka),nakładać 2-3 łyżki ciasta, piec gofry 3-5 minut.

 z płatów owsianych

Gofry mają fajny smak, są bardzo chrupiące. Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, owocami, różnymi sosami, posypkami - z czym dusza zapragnie:)



wtorek, 20 sierpnia 2013

Taki sos przyda się do wielu, bardzo różnych dań.

Wyśmienity do gołąbków, sprawdza się też jako dodatek do makaronu, faszerowanych warzyw.

Przepis kilkanaście lat temu znalazłam w starym, pożółkłym kalendarzu - takim z odrywanymi karteczkami na każdy dzień - niestety, nie pamiętam z jakiego roku :( 

Karteczka zaginęła, na szczęście przepis pozostał, dzielę się nim chętnie, wszystkim smakuje.

Składniki proste, przygotowanie błyskawiczne, smak idealny.

Od razu może napiszę, że z powodu tego sosu li tylko kupuję rosołki w kostce, nigdy do żadnej innej potrawy ich nie używam, tu niestety muszą być.

 na ciepło, idealny

składniki:

1 kostka rosołowa

2 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepiej pudliszki)

2 łyżki oleju

2 płaskie łyżki mąki pszennej

 

Przygotowanie zaczynamy od zagotowania około o,5 l wody. Potrzebujemy dwie jednakowe szklanki.

Do jednej szklanki wrzucamy kostkę rosołową, do drugiej koncentrat pomidorowy, do obu dolewamy wrzątku (prawie do pełna) , mieszamy do rozpuszczenia.

W rondelku mieszamy olej i mąkę na gładką lśniącą masę, stawiamy na ogniu, mieszamy aż porządnie się rozgrzeje (najlepiej trzepaczką).

Do rondelka małym strumieniem, ciągle energicznie mieszając wlewamy rozpuszczony bulion, uważamy, żeby nie zrobiły się grudki.

Następnie wlewamy rozrzedzony koncentrat, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.

Gotowe!

Gdyby zrobiły się grudki (zdarzyło mi się, nie wiem z jakiego powodu, czy to np. wina mąki?), wtedy przed podaniem sos przecieramy przez sito.

 do gołąbków

Tagi: pomidory sos
16:06, 6niebo , inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 czerwca 2013

Lawenda w moim ogródku kwitnie już fioletowo, cudnie!

Od zeszłego roku miałam ochotę na przygotowanie takiego pachnącego, zachęcająco wyglądającego smarowidełka:)

Dziś - mimo braku czasu - wreszcie się zdecydowałam.

Kilka minut pracy i już.

Aromatyczne masełko, pełne lawendowych drobinek, na świeży chlebek idealne!

Próbowaliśmy różnych wariantów, moim zdaniem najpyszniej smakuje kanapeczka z masłem lawendowym i zielonym ogórkiem. 

lawendowe

składniki:

100 g masła

2 łyżeczki kwiatów lawendy

spora szczypta soli


Miękkie masło zmiksować z dodatkiem soli i lawendy.

Uformować kulę bądź przełożyć do miseczki.

Schłodzić.

Gotowe:)

z kwiatami lawendy

 



Kwiatożercy 2013Zielnik Kuchenny 2013

Tagi: zioła
20:55, 6niebo , inne
Link Komentarze (1) »
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów