w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

zdrowie

wtorek, 19 stycznia 2016

Kolejny domowy sposób na przeziębienie i grypę, bardzo zdrowy.

Przepis ze starego numeru gazetki "Przepis na zdrowie"

Przygotowywałam już kiedyś podobny, sprawdził się więc stwierdziłam, że i ten nie może zaszkodzić.

Miałam opory przed wypiciem czegoś, co łączy tak różne, tak wyraziste w smaku składniki, ale wbrew moim obawom napój okazał się całkiem przyzwoity. 

Należy spożywać jedną łyżkę stołową wzmacniająco, w czasie infekcji 2-3 razy dziennie po łyżce.

z czosnku cytryny i miodu 

składniki:

8 ząbków czosnku

sok z całej cytryny

2 łyżki miodu

1 szkl ciepłej, przegotowanej wody

 

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do słoika, dodać sok z cytryny i miód. 

Zalać ciepłą wodą, zakręcić, porządnie wstrząsnąć.

Odstawić na 3 dni, co dzień pamiętając by wstrząsnąć słojem.

Trzeciego dnia napój jest gotowy, należy przechowywać go w temperaturze pokojowej.

Początkowo płyn jest mętny, mleczno-biały, później, w miarę upływu czasu klaruje się.

z czosnku cytryny i miodu

niedziela, 23 listopada 2014

Przepyszny, chrupiący i bardzo zdrowy miks płatków, otrębów, ziarenek i bakalii.

Granola jest idealna jako dodatek do mleka czy jogurtu.

Zresztą, każdy może jeść jak chce, ja np wyjadam łyżeczką wprost ze słoja...

Każdy także może dowolnie komponować składniki granoli.

Moja powstała przy porządkowaniu kuchennej szafki:)

Przy okazji mogłam wreszcie odpowiednio wykorzystać przepiękny słój z porcelanową zatyczką w kształcie ptaszka, jaki niedawno dostałam w prezencie.

Widoczne na zdjęciach szmaciane ptaszki uszyłam niedawno do dekoracji pokoju Córci. 

z żurawiną

składniki:

2 szkl płatków owsianych

po 2 duże łyżki:

otrębów pszennych

otrębów żytnich

sezamu

siemienia lnianego

kokosu

po 1/2 szkl:

pestek słonecznika

pestek dyni

posiekanych migdałów

posiekanych orzechów włoskich

ponadto:

100 g suszonej żurawiny

4 łyżki miodu

 

Wszystkie składniki poza żurawiną wsypać do miski, wymieszać, rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.

Piec 20 minut, co 5 minut mieszając drewnianą łyżką tak, by wszystko równomiernie się upiekło.

Następnie blaszkę wyjąć z pieca, dosypać żurawinę, wymieszać z resztą składników, wystudzić.

Gotową granolę przechowywać w zamkniętym słoiku lub metalowej puszce.

 z żurawiną i otrębami

Część przygotowanej granoli ja już podarowałam swojej Mamie, może Wy też macie kogoś, kogo ucieszy taki prezent?

Prezenty na Mikołajki

sobota, 22 listopada 2014

Jest zimno i będzie coraz zimniej... 

Odkręcamy kaloryfery, wyjmujemy grube swetry i szukamy ciepła gdzie się da;)

Takie kakao w mig rozgrzewa, poprawia nastrój i napełnia optymizmem.

Na słotną, jesienną aurę rewelacyjne.

z koglem moglem

składniki (na dwie porcje):

500 ml mleka

2 duże łyżki kakao

żółtko

3 łyżeczki cukru

laska cynamonu

kilka goździków

łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta gałki muszkatołowej

 

Kakao dokładnie rozmieszać w 1/2 szkl mleka.

Pozostałe mleko z cynamonem i goździkami zagotować, na wrzące wlać rozrobione kakao, doprowadzić do wrzenia.

Odstawić pod przykryciem na ok 4 min.

Żółtko utrzeć z cukrem do białości.

Do kakao dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać, przelać do dwóch kubków (przez sitko, żeby oddzielić przyprawy).

Na wierzch łyżeczką ułożyć kogel - mogel.

Posypać odrobiną gałki muszkatołowej.

Od razu podawać.

 z koglem moglem

 Rozgrzewające napoje na jesieńRozgrzej się na jesień

sobota, 18 października 2014

Ten smak pamiętam z dzieciństwa.

Gdy nadchodził czas słot i niepogody, gdy dopadały nas przeziębienia i katary, mama serwowała nam taki napój przed snem.

Było pysznie, więc piliśmy chętnie, spaliśmy jak susły, pociliśmy się mocno, ale budziliśmy się zdrowi.

I tak jest w mojej rodzinie do dziś.

Polecam:)

 na przeziębienie

składniki:

żółtko

1 łyżka cukru

200 ml mleka

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka miodu

 

W kubeczku utrzeć żółtko z cukrem do białości.

Mleko zagotować, wrzącym zalać przygotowany wcześniej kogel - mogel. 

Dodać masło i miód, wymieszać.

Pić gorące, małymi łyczkami najlepiej przed snem.

na przeziębienie

Rozgrzewające napoje na jesieńRozgrzej się na jesień

czwartek, 07 listopada 2013

Na odporność, na wzmocnienie, na tę całą szarość za oknami i pluchę jesienną.

Syrop zawierający wszystko to, co od dawna wiemy, że wspaniale chroni i leczy. 

Ponadto, jeśli wierzyć autorce (gazetka "Przepis na zdrowie" nr 1/2011), pobudza przemianę materii.

Smak, wbrew moim obawom jest całkiem przyzwoity, spokojnie można podawać dzieciom.

Reasumując: nie zaszkodzi a z pewnością wpłynie pozytywnie na nasze ciało i duszę:)

Dawkowanie: 2 łyżeczki co dzień, przed snem.

Kończymy już pierwszą porcję, za kilka dni przygotuję kolejną.

zdrowie z natury

składniki:

8 ząbków czosnku

1 duża cytryna

3 łyżki miodu

1 szkl przegotowanej wody

 

Czosnek obieramy, wkładamy na dno słoja, lekko ugniatamy. 

Dodajemy miód.

Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem.

Połówkę cytryny kroimy w plastry, z drugiej połowy wyciskamy sok - umieszczamy kolejno w słoju.

Wlewamy szklankę wody (musi być wystudzona).

Zakręcamy słoik, wstrząsamy by składniki się połączyły.

Odstawiamy do lodówki na 24 godziny, w ciągu tego czasu dobrze jest  kilkakrotnie wstrząsnąć słoikiem.

Autorka przepisu zaleca, żeby po 24 godzinach syrop zlać do ciemnej butelki, ja zostawiłam całość w słoju, przechowuję w lodówce.

Co dzień spożywamy po 2 łyżeczki na chwilę przed snem.

czosnek, cytryna, miód

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów