w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
sobota, 14 stycznia 2017

Moja Córcia dostała zabawne, świąteczne foremki muffinkowe, postanowiłyśmy je wypróbować:)

Zdecydowałyśmy się upiec muffinki z dodatkiem kardamonu, nadziewane masłem orzechowym oraz nutellą bądź porzeczkowym dżemem.

Obie wersje nadzienia były bardzo smaczne, choć moim zdaniem opcja z kwaśnym dżemem jest  jednak lepsza:) Smak kardamonu w ciasteczkach jest bardzo delikatny i wyważony.

Same ciastka są przepyszne: mięciutkie, puszyste, wspaniale wyrośnięte.

Jak wszystkie muffiny tak i te przygotowuje się bardzo szybko i prosto.

z nutellą i dżemem

składniki:

suche:

250 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka kardamonu mielonego

mokre:

2 jajka

120 g cukru

1/2 szkl oleju

3/4 szkl mleka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

ponadto:

masło orzechowe

dżem z czarnej porzeczki

nutella

 

Jajka roztrzepać z dodatkiem cukru, dodać pozostałe "mokre" składniki.

Wszystkie składniki "suche" wymieszać ze sobą, wsypać do "mokrych".

Wymieszać wszystko razem szybko i byle jak - przypominam: zbyt długie i dokładne mieszanie, a już na pewno miksowanie spowoduje, że muffinki nie wyrosną, będą zbite, twarde i ciężkie.

 

Nalać mniej więcej 1/3 wysokości muffinkowych foremek (jeśli używamy metalowych powinniśmy wyłożyć je papierowymi papilotkami), następnie wyłożyć po odrobinie masła orzechowego i dżemu lub nutelli. Nałożyć resztę ciasta tak, by sięgało 3/4 wysokości foremek.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut, do tzw suchego patyczka.

z nutellą i dżemem

   Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

czwartek, 12 stycznia 2017

Rozmawiałam dziś z koleżanką i obie, ze zdziwieniem ale i nieco z ulgą przyznałyśmy, że ostatnio mamy wzmożony apetyt na mięso...

Może to ta aura zimowa, te mrozy wielkie tak na nas wpływają i zapotrzebowanie organizmu w tej kwestii zwiększają:)

A, że nie od dziś wiadomo, że nic tak cudownie i błyskawicznie nie rozgrzewa jak miska gorącej, aromatycznej zupy, dziś proponuję znaną i lubianą wszem i wobec pomidorówkę z ryżem, ale z niecodziennym dodatkiem mięsa mielonego.

Pożywna, gęsta, sycąca i smaczna.

Bardzo polecam:)

z mięsem mielonym i ryżem

składniki:

450 g mięsa mielonego

cebula

1,5 szkl ryżu

marchew

pietruszka 

kawałek korzenia selera

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

2 liście laurowe

4 kuleczki ziela angielskiego

125 g koncentratu pomidorowego

sól, pieprz do smaku

jogurt grecki

 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Wrzucić mięso mielone, smażyć mieszając od czasu do czasu aż mięso zbrązowieje. Dodać ryż, wymieszać, smażyć ok 2 minut.

Dolać ok 2 l wody, dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kawałki warzywa korzeniowe. 

Gotować aż ryż i warzywo będą miękkie.

Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

 

Do miseczek nałożyć po łyżce jogurtu greckiego, zalać gorącą zupą, wymieszać i od razu podawać.

z mięsem mielonym i ryżem

środa, 11 stycznia 2017

Póki sezon świąteczny jeszcze trwa!

Chciałabym pokazać przepis na wypiek błyskawiczny, przy tym niezwykle efektowny, do tego pyszny.

Ciasto z samych gotowców, chrupiące i mega słodkie.

Dwie warstwy ciasta francuskiego przełożone masłem orzechowym i nutellą - obłęd!

Od chwili, gdy podejmiemy decyzję o jego pieczeniu, do czasu gdy możemy się już rozkoszować tym ciachem nie minie więcej niż pół godziny:D

Takie ciacho będzie ciekawą dekoracją i przekąską na każdym stole podczas zabaw karnawałowych. 

 z nutellą i masłem orzechowym

składniki:

gotowy płat ciasta francuskiego

ok 2 łyżki nutelli

ok 2 łyżki masła orzechowego

ponadto:

białko

ew. cukier puder do posypania

 

Płat ciasta rozciągnąć na lekko oprószonej mąką stolnicy.

Wyciąć z niego dwa identyczne trójkąty.

Jeden z nich położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Posmarować nierównomiernie masłem orzechowym i nutellą, przykryć drugim trójkątem.

Naciąć równolegle boki, nie docinając do środka.

Poskręcać spiralnie.

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

z nutellą i masłem orzechowym 

Z odciętych resztek ciasta można upiec małe ciasteczka z tym samym nadzieniem.

wtorek, 10 stycznia 2017

Niby jeszcze nie pora na babki, ale przepis na pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, a przy tym łatwe i szybkie do zrobienia ciasto zawsze się przyda - prawda?

ucierana 

składniki:

250 g margaryny

4 jaja

2 łyżki jogurtu greckiego

350 g mąki pszennej

200 g cukru

sok i skórka z całej cytryny

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do margaryny razem z jogurtem, sokiem i skórką cytryny.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. 

Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. 

 ucierana

poniedziałek, 09 stycznia 2017

W moim domu nie ma tradycji niedzielnego gotowania rosołu; rosół jadamy bez okazji, kiedy mamy na niego ochotę, raz na jakiś czas w niedzielę właśnie! 

Ponieważ mam to szczęście;że miewam wiejskie, rosołowe kury wprost z podwórka Taty, śmiem twierdzić, że moje rosoły są niezwykle aromatyczne i pyszne, gotujemy wielki gar na kilka dni, zjadamy do ostatniej kropli.

Dziś chciałam zaproponować przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu i rosołowego mięsa: pyszne małe pierożki!

z mięsem z rosłu 

składniki:

ciasto:

250 g maki pszennej

ok 250 ml kefiru (dałam jogurt naturalny)

nadzienie:

ok 500 g gotowanego mięsa (moje z rosołu: pół na pół drobiowe i wołowe)

duża cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oleju

ponadto:

ok 1 l rosołu

 

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso drobno pokroić, wymieszać z cebulką, doprawić do smaku.

 

Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). 

Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w ok 5 cm kwadraty.

Na każdy nakładać niewielką porcję nadzienia, sklejać w trójkąty a następnie po dwa brzegi zawijać na palcu i sklejać jak uszka.

W szerokim rondlu rosół doprowadzić do wrzenia, na wrzący wrzucić pierożki, pomieszać, zmniejszyć ogień, gotować ok 1 minutę od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. 

Podawać kołduny zalane rosołem, w którym się gotowały. 

z mięsem z rosłu

   Dania z resztek

niedziela, 08 stycznia 2017

Kolejna wersja sałatki z makaronem i kurczakiem - takie najchętniej jada moja Córcia:)

Tym razem wybrałyśmy makaron czekoladowy, który prócz fajnej barwy ma również ciekawy smaki i świetnie komponuje się w daniach wytrawnych. Sałatka jednak świetnie smakuje również ze zwykłym, grubym makaronem. 

Dodałyśmy gotowane mięso kurczaka, kukurydzę konserwową oraz cząstki świeżej pomarańczy.

Do tego przewrotnie mocno czosnkowy sos i świeże listki pikantnej rukoli; wyszło bardzo fajnie.

Sos, jak i gotowa sałatka wymaga trochę czasu, żeby się "przegryźć".

z sosem czosnkowym 

składniki:

sos:

1/2 szkl jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka oliwy

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

sałatka:

1,5 szkl grubego makaronu

podwójna pierś kurczaka

puszka kukurydzy

2 pomarańcze

kilka listków rukoli

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z miodem, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, odstawić na pół godziny do lodówki. 

 

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić w kostkę.

Makaron ugotować al'dente, odcedzić, przelać zimną wodą.

Kukurydze osączyć z zalewy.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki a następnie pokroić w kawałki. 

Składniki sałatki wymieszać, połączyć z sosem, odstawić na min godzinę do lodówki. 

Przed podaniem dodać listki rukoli. 

z sosem czosnkowym

sobota, 07 stycznia 2017

O tradycji wypiekania szczodraków pisałam już wcześniej.

W tym wpisie chciałabym zaprezentować druga wersję szczodraków-słodkie rogale, obficie nadziane serem, z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki.

Bo to był u mnie dobry rok:)

Dlatego chcę go uczcić i godziwie pożegnać, tym samym z radością i po królewsku powitać nowy, z nadzieją, że będzie równie udany i będzie obfitował w korzystne i przyjazne sytuacje:)

Tego i sobie i wszystkim Wam życzę!

Skorzystałam z tego samego co wczoraj ciasta drożdżowego. Do posypania użyłam cukru perlistego, jest o tyle fajny, że nie wygląda identycznie przed włożeniem do piekarnika i po wyjęciu. Jeśli nie macie takiego wystarczy rogale po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

drożdżowe z serem 

składniki:

zaczyn:

1/2 szkl ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej

2 jajka

1/2 szkl ciepłego mleka

50 g stopionego masła

1/2 łyżeczki soli

zaczyn drożdżowy

nadzienie:

250 g sera twarogowego (niemielonego)

2 jaja

3 duże łyżki cukru

3 łyżki soku z cytryny

50 g miękkiego masła

ponadto:

białko jaja

cukier perlisty (ew. cukier puder do posypania)

 

 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę.

 

Jajka utrzeć z cukrem, dodać pokruszony ser i masło, utrzeć na jednolitą masę.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na pół, każdą część rozwałkować na koło o grubości ok 5 mm. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy nałożyć porcję sera i odrobinę porzeczkowej konfitury.

drożdżowe z serem

Zwijać formując rogale, odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem perlistym (ew. po upieczeniu posypać cukrem pudrem).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut.

drożdżowe z serem

Przypominam; trwa facebookowa akcja "Ciasto na niedzielę - wypieki na 3 króli". Inne, tradycyjne wypieki związane ze Świętem Trzech Króli znajdziecie u : BożenyAniGosi, Doroty, NinyIwonyWiesławy i jeszcze moje wczorajsze szczodraki z kapustą i boczkiem

piątek, 06 stycznia 2017

Szczodraki to jeden z tradycyjnych wypieków związanych z Dniem Trzech Króli, zwanym inaczej Świętem Objawienia Pańskiego, dzień ten stanowi niejako finał okresu Bożego Narodzenia, obchodzony 6 stycznia.

Nazwa szczodraki pochodzi od "szczodrego czasu" za jaki uznawano kiedyś okres Bożego Narodzenia. Ten uroczysty czas podkreślano właśnie przygotowywaniem tradycyjnych potraw. 

Formuje się je z ciasta, którego podstawowymi składnikami są: mąka, cukier, śmietana, drożdże i masło. Szczodraki przybierały różną formę. W niektórych domach formowano je w półksiężyce, w innych we wrzeciona, a w jeszcze innych w okrągłe bułeczki. 

Przyjęło się, że wielkość, kształt i nadzienie szczodraków uzależnione były od minionego roku - jeśli był bogaty i obfitował w plony wypiekano duże bułki z białej mąki, obficie nadziane serem, kapustą czy grzybami. Jeśli rok był biedny do wypieku używano mieszanej mąki, pieczono małe, wytrawne bułeczki. (opracowanie własne, na podstawie wielu internetowych źródeł).

Po raz pierwszy i ja postanowiłam dopełnić tradycji i upiec szczodraki u siebie w domu:)

Z wielu dostępnych przepisów na ciasto wybrałam ten i to był bardzo dobry wybór! Troszeczkę go zmodyfikowałam. Z ciastem pracowało się świetnie, pięknie wyrosło, było mięciutkie i przepyszne!

Do nadzienia zaś przygotowałam kapustę kiszoną z dodatkiem boczku, obficie doprawioną kminkiem.

Bardzo polecam! 

Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk bułeczek, które zawinęłam fantazyjnie w podłużne bułeczki z grzebyczkiem.

Jeśli zostało Wam trochę buraczanego zakwasu na barszczyk (np takiego) rekomenduję podanie gorących szczodraków z kubeczkiem barszczyku właśnie-smakuje bombowo!

z kapustą kiszoną i boczkiem

składniki:

zaczyn:

1/2 szkl ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej

2 jajka

1/2 szkl ciepłego mleka

50 g stopionego masła

1/2 łyżeczki soli

zaczyn drożdżowy

farsz:

250 g kapusty kiszonej

cebula

150 g wędzonego boczku

ew. nieco oliwy

przyprawy:

po kilka kuleczek ziela angielskiego i jałowca

liść laurowy

sól, pieprz, kminek do smaku

ponadto:

roztrzepane białko

czarnuszka

 

 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę.

 

Farsz:

Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w słupki. 

Na głęboką, suchą patelnię wrzucić boczek, podgrzewać mieszając by wytopić jak najwięcej tłuszczu. Dodać cebulę, zeszklić (jeśli boczek był chudy dodać nieco oliwy).

Do boczku dodać kapustę, wlć tyle wody, aby sięgała ok 1 cm powyżej kapusty. Dodać przyprawy, gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając aż większa część wody odparuje a kapusta zmięknie.

Zdjąć z ognia, wystudzić

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość ok 5 mm, wykrawać kółka o średnicy ok 10 cm. 

Na każde kółko wykładać łyżkę nadzienia, sklejać jak pierogi, następnie z rantu uformować grzebyk, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tym "grzebyczkiem" do góry). 

Odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Posmarować roztrzepanym białkiem, wierzch posypać czarnuszką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut.

z kapustą kiszoną i boczkiem

W "fejsbukowej" akcji "Ciasto na niedzielę" w tym tygodniu tematem są "Wypieki na 3 króli", zgłaszam doń swoje szczodraki:)

W akcji udział biorą również:Bożena, Ania, Gosia, Dorota, Nina, Iwona, Wiesława, no i jeszcze ja,na słodko Asa - zajrzyjcie tam koniecznie po inne, związane z tradycją przepisy:) 

wtorek, 03 stycznia 2017

Przepis zaczerpnęłam ze zbioru "Wypieki ze smakiem"; jak podają autorzy " ten indyjski specjał podbił już cały świat". 

Podbił też moje podniebienie; pierożki są przepyszne! 

Do tego są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a nadziać możemy je czymkolwiek zechcemy:)

Znakomicie smakują na ciepło a także na zimno - to ich dodatkowa zaleta.

Na obiad i kolację, na przekąskę, drugie śniadanie i na imprezę - polecam!

z mięsem 

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

40 g masła

100 ml wody

nadzienie:

400 g mięsa mielonego

duża cebulę

2 ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

curry, mielona papryka, sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

2 łyżki jogurtu greckiego

ponadto:

3 łyżki oliwy

łyżeczka cynamonu

 

Mąkę przesiać, dodać sól, wodę oraz stopione i lekko przestudzone masło.

Wyrobić elastyczne, lśniące ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię.

 

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek, po minucie mięso.

Smażyć do chwili aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku.

Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i jogurt, wymieszać, odstawić do wystudzenia.

 

Ciasto rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, składać i sklejać pierogi dokładnie dociskając brzegi.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Oliwę wymieszać z cynamonem, mieszanką (za pomocą pędzelka) smarować pierożki. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 14 minut.

pieczone 

sobota, 31 grudnia 2016

Ponoć najlepsze są na placu Pigalle ;)

Zuzanna lubi je tylko jesienią, a ja? Ja raczej wcale:x

Niemniej nie mogłam nie spróbować! Dotąd kasztanów nie jadłam wcale, zakupiłam więc nieco i wreszcie mam.

Skorzystałam z przepisu Doroty i przygotowałam pieczone kasztany, które choć ani mnie ani mojej Córce nie wydały się szczególnie pyszne, z pewnością są daniem wykwintnym i ciekawym, np na sylwestrowy stół.

Wspomnieć należy, że zjadamy tylko ładny, żółty miąższ, wśród tych, które kupiłam sporo było niestety takich, które choć z wierzchu ładne i pozornie zdrowe, w środku były brzydkie, twarde, ciemnobure, wstrętne...

 ciepła przekąska

składniki:

kasztany jadalne

sól

 

Kasztany od wypukłej strony ponacinać ostrym nożem an krzyż.

Wrzucić do garnka, zalać wodą tak, by je przykryła, lekko osolić.

Podgrzewać na niewielkim ogniu do chwili aż woda zacznie wrzeć.

Gorące odcedzić, przesypać na blaszkę do pieczenia, wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok 20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Najlepiej obierają się i smakują na gorąco:)

 przekąska

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów