w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
poniedziałek, 27 lutego 2017

Ruskie pierogi znają chyba wszyscy. 

Miałam je właśnie przyrządzić, kiedy wpadł mi do głowy pomysł na zamknięcie pysznego ruskiego nadzienia w naleśniki.

Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Do ziemniaków i sera dodałam odrobinę wędzonego boczku, nadzienie zyskało niezwykłego smaku.

Naleśniki zapiekłam w aromatycznym jogurtowym sosie.

Wyszło przepysznie!

w jogurtowym sosie

składniki:

ciasto:

2 szkl mąki pszennej

1 szkl mleka

1 szkl wody gazowanej

łyżka oleju

2 jajka

nadzienie:

250 g ugotowanych ziemniaków

250 g twarogu

szczypta suszonego lubczyku

sól, pieprz do smaku

ponadto:

150 g wędzonego boczku

duża cebula

ew. oliwa

sos:

1 szkl jogurtu greckiego

3/4 szkl mleka

szczypta suszonego lubczyku

2 jajka

sól, pieprz do smaku

 

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, odstawić na 15 minut. (uwaga! każda mąka jest inna, dlatego należy w razie potrzeby dosypać jej odrobinę albo dolać więcej wody)

Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni wytopić boczek (w razie potrzeby dolać odrobinę oliwy), dodać cebulę, zeszklić, zdjąć z ognia.

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wkruszyć twaróg, wymieszać, dodać połowę cebuli z boczkiem, lubczyk, sól i pieprz.

 

Przed smażeniem pierwszego naleśnika delikatnie natłuścić patelnię. Usmażyć cienkie naleśniki. 

Na każdy naleśnik nakładać porcję nadzienia, zwijać jak krokiety. Układać w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.

Składniki sosu wymieszać, zalać naleśniki, wierzch naczynia przykryć folią aluminiową. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać ok 30 minut.

Przed podaniem posypać resztą cebuli i boczku. 

w sosie jogurtowym

środa, 22 lutego 2017

Dziś proponuję sałatkę; kolorową, smaczną i pożywną!

Z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie oliwy, o wyrazistym smaku i aromacie. 

Idealną na domową kolację jak i imprezę w szerszym gronie.

Podczas przygotowania sosu należy pamiętać, żeby ostrożnie dosypywać soli, bowiem zarówno feta, jak i chorizo są dość słone. 

z sosem czosnkowym 

składniki:

brokuł

puszka czerwonej fasoli

2 pomidory

150 g sera feta

200 g kiełbasy chorizo

pęczek szczypiorku

sos:

1/3 szkl oliwy

3 łyżki wody

łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

łyżeczka miodu

łyżeczka ulubionych ziół (np toskańskie)

sól, pieprz do smaku

 

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odstawić na ok 20 minut. 

 

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko.

Kiełbasę pokroić w plasterki, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć aż staną się chrupiące.

Fasolę osączyć.

Pomidory pokroić na cząstki. 

Ser pokroić w kostkę.

Szczypiorek posiekać.

 

Składniki sałatki wrzucić do salaterki, polać sosem, wierzch posypać szczypiorkiem. 

z sosem czosnkowym

   Nasiona roślin strączkowych na talerzu

wtorek, 21 lutego 2017

Przepis na chleb, który dziś proponuję jest zdecydowanie najprostszym, z jakim się spotkałam.

Chleb piecze się na drożdżach, nie wymaga wyrabiania, szybko rośnie.

Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. 

To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. 

na drożdżach, bez wyrabiania

składniki:

zaczyn:

50 g świeżych drożdży

łyżka miodu

0,5 szkl ciepłej wody

ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej

1,5 łyżeczki soli

20 g siemienia lnianego

1,5 szkl ciepłej wody

ponadto:

tłuszcz do formy

łyżka otrębów pszennych

łyżka siemienia lnianego

 

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać miód i wodę, wymieszać, odstawić na 15 minut.

 

Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta. Wymieszać na jednolitą masę (powinna być dość rzadka). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 30 minut.

Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać.

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami pszennymi blaszki. Wierzch ciasta wyrównać zmoczoną w zimnej wodzie łyżką, wysypać siemieniem lnianym.

Odstawić jeszcze na ok 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

Piec chleb 10 minut po czym obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok 30 minut. 

na drożdżach, bez wyrabiania 

poniedziałek, 20 lutego 2017

Dziś chciałam zaprezentować kolejny torcik, jaki miałam przyjemność zrobić specjalnie dla małej Amelki.

Amelka świętowała drugie urodziny i jej życzeniem było, aby uczcić tę okazję tortem z Maszą.

Zdecydowałam się użyć do dekoracji gotowego opłatka z nadrukowanym obrazkiem.

Tort ozdobiłam masą cukrową z tego przepisu; wykonałam z niej "scenerię" nawiązującą do tej zabawnej bajeczki; oraz oczywiście napis:) 

Użyłam również owocowych żelków, z których zrobiłam truskawki.

dekorowany masą cukrową i opłatkiem

Długo zastanawiałam się, w jaki sposób przykleić opłatek do masy cukrowej, kupiłam specjalny żel, ale był gęsty i ciężko było go rozprowadzić, bałam się, że obrazek nie będzie wyglądał dobrze. W efekcie zrobiłam najprostszy krem maślany (masło utarte z cukrem pudrem), identyczny, jak ten, za pomocą którego przyklejam masę cukrową do tortu. 

Cienką warstwą kremu nasmarowałam wierzch tortu w obrębie, jaki miał zająć obrazek, przyłożyłam go i lekko docisnęłam. To było świetne rozwiązanie.

Obrazek przylgnął idealnie, nie pomarszczył się, po chwili kolory nabrały wyrazistości. 

Naokoło obrazka ułożyłam girlandę z liści, kwiatów i owoców truskawki.

Dodatkowo całość spryskałam specjalnym opalizującym sprejem z brokatem, tort nabrał blasku:)

dekorowany masą cukrową i opłatkiem 

Wewnątrz kryje się pyszny tort brzoskwiniowy, identyczny jak ten; jasny biszkopt, przełożony fantastycznym kremem maślano-budyniowym na soku z brzoskwiń, z dodatkiem krojonych owoców.

dekorowany masą cukrową i opłatkiem

niedziela, 19 lutego 2017

Zostałam poproszona o przygotowanie tortu z wizerunkiem czarodziejek Winx.

Pomyślałam, że przy jego przygotowaniu skorzystam z gotowego nadruku na opłatku. 

Opłatek przykleiłam na tort za pomocą cienkiej warstwy maślanego kremu, trzymał się bardzo dobrze.  Polecam tę metodę.

Wierzch opłatka pokryłam za pomocą pędzelka warstwą specjalnego żelu nabłyszczającego z brokatem - istotnie, zgodnie z opisem opłatek pod nim nabrał pięknych, wyrazistych barw, ale nie jestem pewna, czy efekt wart jest zaangażowania - żel jest dość drogi, samo nałożenie dość trudne. Patrząc z boku widać nieregularne pociągnięcia pędzlem, nie wygląda to zbyt dobrze. 

Dodatkowo do dekoracji przygotowałam czekoladowe, trójwymiarowe motyle, myślę, że bardzo ładnie się prezentowały!

czarny las

W środku skrywa się tort czarnoleski; zupełnie inny niż ten, jaki robiłam wcześniej. 

Warstwy ciemnego biszkopta, nasączone syropem z wiśni przełożone są tutaj wiśniami i lekkim, ale sztywnym kremem ze specjalnie przygotowanej bitej śmietany. 

Tort jest łatwy do przygotowania, należy jednak pamiętać, by samą śmietanę przygotować odpowiednio wcześniej. 

czarny las z wiśniami 

składniki:

biszkopt:

8 jaj

2 szkl cukru

3 łyżki wody

1 szkl mąki pszennej

3/4 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

1200ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru

25 g żelatyny

15 g cukru waniliowego

ponadto:

słoiczek wiśni w syropie

ew. kieliszek wiśniówki

czekolada do dekoracji

 

Jaja z dodatkiem wody ubić z cukrem.

Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Wystudzić, przekroić na trzy krążki.

 

Żelatynę namoczyć w 150g zimnej wody.

Śmietankę wlać do rondla i zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (pamiętając o mieszaniu).

Kilka łyżek gorącej śmietany wlać do namoczonej wcześniej żelatyny, dokładnie wymieszać, wlać do reszty śmietany. Wystudzić i wstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

Śmietankę wyjąć z lodówki (będzie ścięta przez żelatynę!) Zmiksować do uzyskania puszystego kremu.

 

Wiśnie odsączyć z syropu, syrop wymieszać z wiśniówką (jeśli tort nie będzie przeznaczony dla dzieci). 

 

Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć syropem, ułożyć połowę wiśni, oraz 1/3 kremu śmietanowego. 

Identycznie postąpić z drugim krążkiem, przykryć ostatnim.

 

Wierzch i boki tortu udekorować resztą śmietanowego kremu i czekoladą.

czarny las z wiśniami

środa, 15 lutego 2017

Od dłuższego już czasu miałam ochotę na zapiekankę z chorizo. 

Nie miałam pomysłu, co prócz kiełbasy powinno się w niej znaleźć i tak mi schodziło aż do dziś.

Kupiłam pęczak, na opakowaniu którego nadrukowano przepis na danie z dodatkiem pieczarek i pora; zainspirowałam się, dodałam moje chorizo i zrobiłam pyszną zapiekankę:)

Najlepszą dla mnie rekomendacją dla niej był fakt, że moja córcia - która ostatnio wybrzydza okropnie przy jedzeniu, co doprowadza mnie niemal do rozpaczy! - poprosiła o dokładkę.

Jedyna uwaga: jajka powinny być mniej ścięte, przetrzymałam moją zapiekankę za długo w piekarniku - w przepisie podałam właściwy czas. 

Smacznego:)

z chorizo i pieczarkami

składniki:

200 g pęczaku

200 g kiełbasy chorizo

200 g pieczarek

1/2 pora

4 ogórki kiszone

4 jaja

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

sól, pieprz do smaku

 

Pęczak ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Kiełbasę, obrane pieczarki, ogórki i pora pokroić w plasterki.

 

Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić kiełbasę, smażyć mieszając aż wytopi się tłuszcz.

Wyjąć kiełbasę a na pozostały tłuszcz wrzucić pieczarki, po chwili pora, smażyć kilka minut.

 

Pęczak, kiełbasę, pieczarki z porem oraz ogórki wrzucić do miski, wymieszać, doprawić do smaku.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać wierzch, zrobić cztery wgłębienia, wbić w nie jajka.

Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać ok 15 minut; aż jajka się zetną.

Przed podaniem wierzch posypać siekanym szczypiorkiem. 

 z chorizo i pieczarkami

wtorek, 14 lutego 2017

Ciasto czekoladowe jak "mała czarna" nigdy nie wychodzi z mody.

Amatorów na nie znajdziemy zawsze i wszędzie!

Dziś - z okazji walentynek - proponuję ciasto, które przygotowuje się podobnie jak muffinki: składniki suche miesza osobno, osobno mokre; później miesza się razem - szybko i byle jak, bo zbyt długie i dokładne mieszanie powoduje, że ciasto jest ciężkie, zakalcowate i nie wyrasta.

Niezwykłym jego dodatkiem jest pepsi (może być też coca-cola); dzięki temu ciasto jest wyjątkowo wilgotne i aromatyczne. 

Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą, ale moim zdaniem nie jest to potrzebne - i bez tego jest pyszne!

Polecam:)

 z dodatkiem pepsi

składniki:

"suche":

250 g mąki pszennej

3 duże łyżki kakao

200 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

"mokre":

200 g stopionego masła

250 ml pepsi

2 jajka

 

Składniki suche wymieszać ze sobą.

Jaja roztrzepać, dodać pozostałe składniki "mokre" wymieszać dokładnie.

Wsypać suche do mokrych. Wymieszać szybko i byle jak.

Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki.

Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

z dodatkiem pepsi

poniedziałek, 13 lutego 2017

Mój kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu:)

Pasta kanapkowa, która z pewnością wzbogaci i urozmaici codzienny jadłospis.

Łatwa do przygotowania, pyszna.

z mięsem z rosołu 

składniki:

ok 300 g mięsa z rosołu

3 jaja na twardo

garść czarnych oliwek

cebula

sól, pieprz do smaku

2 łyżki jogurtu greckiego

duża łyżka majonezu

 

Oddzielone od kości mięso drobniutko pokroić.

Jaja zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę i oliwki pokroić w kosteczkę.

Składniki pasty wymieszać, dodać jogurt i majonez, przyprawić do smaku.

Odłożyć na ok 30 minut, żeby smaki się "przegryzły".

Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. 

z mięsem z rosłu

sobota, 11 lutego 2017

Dziś zapraszam na ciasto, które podbiło serce moich domowników!

Wyjątkowy, kremowy i delikatny sernik; nie z sera, a z jogurtów greckich, z przepysznym dodatkiem zanurzonych w karmelu bananów, z czapą bitej śmietany i pyszną posypką kruszonych wafelków. 

Wspaniały!

Wygląda przepysznie, smakuje obłędnie!

z bitą śmietaną i wafelkową posypką

składniki:

spód:

200 g herbatników 

120 g stopionego masła

masa jogurtowa:

1200 ml jogurtu greckiego

8 jajek

1 szkl cukru

szczypta soli

3 budynie waniliowe

ponadto:

1/2 puszki masy kajmakowej

4 banany

300 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

1 batonik Lusette 

 

Herbatniki zmiksować na pył, dodać stopione masło, masą przypominającą mokry piasek wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Białka oddzielić od żółtek.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, wciąż ubijając dosypywać cukier, powinna powstać sztywna, błyszcząca masa.

Pozostałe składniki masy jogurtowej krótko zmiksować, delikatnie wmieszać białka.

Masę wylać na ciasteczkowy spód.

Piec ok godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki, pozostawić ciasto w środku ok godziny, następnie wyjąć, wystudzić.

Wierzch ciasta posmarować karmelem, poukładać pokrojone w plasterki banany, skropić sokiem z cytryny.

 

Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder i pozostały sok cytryny. Wyłożyć na wierzch ciasta. 

 

Wafelek zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta. 

z bitą śmietaną i wafelkową posypką

   Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette więcej o wafelkach Lusette tutaj:)

piątek, 10 lutego 2017

Wczoraj świętowaliśmy <z przymróżeniem oka> międzynarodowy dzień pizzy :D

Nie zdążyłam z wpisem, dlatego dziś chciałam zaprosić na pizzę w nietypowej formie: drożdżowe ciasto nadziane pysznym farszem, uformowane w kształt słoneczka.

Oryginalna, ciekawa i smaczna wersja pizzy.

z dynią i boczkiem

składniki:

ciasto:

3/4 szkl dyniowego pure*

3 szkl mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

1/4 szkl ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

nadzienie:

ok 150 g wędzonego boczku

ok 500 g miąższu dyni

cebula

po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół)

sól, pieprz, mielona papryka, curry do smaku

ew. oliwa

3 łyżki sosu pomidorowego (domowego keczupu)

ponadto:

jajko

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe, sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.

 

Boczek pokroić w paseczki. Wytopić na suchej patelni, w razie potrzeby (jeżeli boczek jest chudy) dolewając nieco oliwy.

Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, gdy się zrumieni dodać startą na tarce o grubych oczkach dynię. Smażyć aż dynia będzie miękka, doprawić do smaku. 

Zdjąć z ognia, przestudzić.

 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić,  podzielić na pół. 

Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy.

Pierwsze ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką, ze standardowego wyposażenia piekarnika).

Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając ok 1,5 cm naokoło.

Na środek nałożyć ok 1/3 nadzienia. Pozostałe wyłożyć w obręcz po obwodzie, na krawędzi posmarowanej sosem. 

Przykryć drugim ciastem.

Środkową część (tę z nadzieniem) przykryć niedużą miseczką.

Zewnętrzne brzegi ciasta skleić.

Ostrym nożem nacinać ciasto, wywijać w kształt płatków.

Zdjąć miseczkę, wierzch pizzy posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok 25 minut.

pizza

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 96
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów