w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
niedziela, 30 kwietnia 2017

Podobne ciasto znajdziecie na wielu stronach pod nazwą delicja makowa. Nie mam pojęcia, kto uznał, że niewielki dodatek maku do biszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! 

Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! 

Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny.

Całość okrywa aromatyczna polewa na bazie żurawinowej galaretki.

U mnie będzie to więc delicja żurawinowa!

Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi, prezentuje bardzo elegancko. 

Polecam na różne okazje.

z kremem kawowym i amaretto

składniki:

ciasto:

4 jajka

2 łyżki wody

1/2 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki suchego maku

krem:

łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w ok 50 ml gorącej wody, wystudzona)

400 ml śmietany kremówki

250 ml serka mascarpone

1 łyżka żelatyny

2 łyżki likieru amaretto

2 łyżki cukru pudru

ponadto:

3 łyżki likieru amaretto

kilka łyżek wody z sokiem z cytryny

kilka łyżek konfitury z żurawiny (do mięs i serów)

polewa:

galaretka o smaku żurawiny

200 g ciemnej, gorzkiej czekolady

ew. płatki migdałów i suszona żurawina do dekoracji

 

Jaja ubić z cukrem i woda, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. 

Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, piec ok 25 minut. Po wystudzeniu delikatnie oderwać papier.

 

Likier wymieszać z cytrynową wodą, ponczem nasączyć biszkopt. Na wierzch wyłożyć nierównomiernie żurawinę.

 

Żelatynę zalać zimną kawę, zaczekać do napęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia (nie wolno zagotować!).

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie wmieszać mascarpone, amaretto i kawę.

Krem wyłożyć na ciasto, wygładzić wierzch.

 

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty, wymieszać na jednolitą masę (w razie potrzeby delikatnie podgrzać). Odczekać do wystudzenia, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować migdałami i żurawiną. 

Schłodzić do stężenia.

z kremem kawowym i amaretto

 

sobota, 29 kwietnia 2017

Bardzo lubię takie jaja "na kwaśno".

Wyglądają bardzo efektownie, mają ciekawy smak.

Przygotowuję marynowane jaja nie tylko na Wielkanoc, ale i na różne imprezki czy rodzinne spotkania. 

Pokazywałam już jaja w occie balsamicznym oraz jaja w buraczkach.

Tym razem skorzystałam z przepisu na jaja marynowane z czosnkiem. Część octu zastąpiłam octem balsamicznym, dzięki czemu moje jaja mają fajny beżowy kolorek - wyglądają, jakby nie były obrane ze skorupek.

Takie jaja świetnie smakują z różnymi sosami, w sałatkach, na kanapkach, a nawet w towarzystwie mięs z grilla. 

marynowane z czosnkiem 

składniki:

10 jaj

1 cebula

10 ząbków czosnku

zalewa:

1 szkl wody

1/2 szkl octu

1/2 szkl octu balsamicznego

1 łyżeczka soli

3/4 szkl cukru

po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu

3 liście laurowe

 

Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek. ułożyć s słoju.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki.

Składniki zalewy włożyć do rondla, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.

Zdjąć z ognia, wrzucić cebulę i czosnek, przykryć, odstawić na 15 minut.

Wciąż ciepłą zalewę wlać do jaj, przyłożyć pokrywką, odstawić do wystudzenia. Gdy całość wystygnie zamknąć słój, marynować min 4 dni. 

brązowe 

piątek, 21 kwietnia 2017

Choć czas na mazurki w zasadzie minął, podaję jeszcze przepis.

To bardzo pyszne ciasto; o wyjątkowej kruchości, z niesamowitą domową masą krówkową, której słodycz przełamano nieco kwaśnym dżemem.

Od dawna już naszym ulubionym mazurkiem był ten z kajmakiem, tym razem zdecydowałam się przygotować krówkę wg przepisu ze starego zeszytu Mamy i to był strzał w dziesiątkę!

Masa jest wyjątkowo pyszna, smakowała nam dużo bardziej niż puszkowy, a nawet domowy kajmak:) Przygotowuje się ją łatwo i szybko. 

Moja córcia zapytała, czy możemy przygotować i inne ciasto z taką krówkową polewą - to chyba najlepsza dla niej rekomendacja!

Jednak stare przepisy mają w sobie coś!

Z podanych proporcji wyszły mi dwa takie "jajowe" mazurki.

z domową krówką

składniki:

ciasto:

200 g zimnego masła

2 ugotowane na twardo żółtka

1/2 szkl cukru pudru

2 szkl mąki krupczatki

szczypta soli

krówka:

100 g masła

6 łyżek mleka

łyżeczka cukru waniliowego

łyżeczka kakao

3/4 szkl cukru

1 szkl mleka w proszku

ponadto:

białko

kilka łyżek kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki).

 

Mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, starte na drobnych oczkach żółtka i cukier. Wyrobić szybko ciasto. Odłożyć je na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką, podzielić na dwie części, z każdej odłożyć ok 1/4. Większą część rozwałkować w kształt jaja, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Z mniejszej części zrobić dekoracyjny rant, ułożyć na brzegach ciasta, porządnie posmarować rozkłóconym białkiem (z pomocą pędzelka).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 15 minut (na złoty kolor).

 

Wystudzone ciasto posmarować cienką warstwą dżemu.

 

Masło, cukier, mleko, kakao i cukier waniliowy włożyć do rondelka, podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca masa. 

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, wsypać mleko w proszku, porządnie rozmieszać.

Krem od razu wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować.

Wierzch dowolnie udekorować, odstawić do stężenia.

z domową krówką

   Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

wtorek, 18 kwietnia 2017

Taki pasztet to świetna alternatywa dla jego mięsnego odpowiednika. 

Znacznie lżejszy, bardzo smaczny.

Najlepszy z kromką świeżego chleba i posiekanym szczypiorkiem.

wielkanocny 

składniki:

10 ugotowanych na twardo jaj

2 jaja surowe

400 g pieczarek

pęczek młodej cebuli ze szczypiorem

młoda cukinia

200 g żółtego sera

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

 

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, dusić  kilka minut, następnie dorzucić cukinię, trzymać na ogniu aż woda odparuje.

 

Jaja i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekany szczypior, przestudzone pieczarki z cukinią i pozostałe składniki.

 

Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki.

Piec ok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

z cukinią

   Pieczarkowy Tydzień 2017Pieczarkowy Tydzień 2017

poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Na koniec świąt wpadłam tutaj z kolejnym przepisem na wartą polecenia babkę

Tym razem to ciasto z dodatkiem twarogu; wilgotne, mięsiste, pyszne. 

Babka ma lekko cytrynowy posmak, długo zachowuje świeżość.

Z podanych proporcji wyjdzie jedna duża baba, albo - jak u mnie - dwie małe i jeszcze dwie malutkie :)

Na wierzch moja Córcia ukręciła królewski lukier:)

z lukrem królewskim

składniki:

2 szkl mąki

1 szkl cukru

4 jajka

250 g twarogu

2 łyżki jogurtu greckiego

125 g masła

łyżeczka proszku do pieczenia

skórka i sok z 1/2 cytryny

lukier:

1 białko

ok 1 szkl cukru

kropelka soku z cytryny

 

Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać masło, kiedy masa będzie jednolita wciąż ucierając dołożyć twaróg, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz skórkę i sok z cytryny.

Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i posypanej bułką tartą.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

 

Białko utrzeć z sokiem cytryny, stopniowo dodając cukier puder aż do otrzymania odpowiedniej gęstości.

Po wystudzeniu polukrować babkę. 

z lukrem królewskim 

niedziela, 16 kwietnia 2017

Przyszło i mnie zmierzyć się z chorobą w rodzinie.

Jak umilić święta łasuchowi, który ostatnio dowiedział się, że nie będzie już mógł bezkarnie cieszyć się cukrem?

Spróbowałam swoich sił i zrobiłam sernik;)

ze stewią 

składniki:

500 g chudego twarogu

4 jajka

2 łyżeczki stewii

200 ml jogurtu greckiego

3 łyżki otrąb owsianych 

łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii

szczypta soli

 

Białka ubić z solą.

Twaróg zmielić, utrzeć z jajkami. Delikatnie mieszając dodać pozostałe składniki, na końcu pianę z białek. 

Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wierzch przykryć folią aluminiową. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec ok godziny. 

Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

ze stewią

 

sobota, 15 kwietnia 2017

Na początek wszystkim czytelnikom mojego bloga chciałabym złożyć serdeczne życzenia

zdrowych, radosnych i pełnych ciepła 

Świąt Wielkanocnych!

Trochę późno na przepis, wszakże większość już poświęciła swoje tegoroczne koszyki, niektórzy dopiero później, ale już raczej nikt za pieczenia chlebka brać się nie będzie.

Ale koniecznie muszę zapisać ten przepis, żeby się nie zgubił, nie zawieruszył - jest bardzo dobry. Proporcje wystarczą na dwa małe chlebki w sam raz do wielkanocnego koszyka. 

Z ciastem pracuje się dobrze, chlebki wychodzą wspaniałe: rumiane i chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Warkocz ładnie się trzyma, dodaje niesamowitego uroku. 

Zainspirowałam się tutaj.

na drożdżach 

składniki:

zaczyn:

250 ml ciepłej wody

50 g świeżych drożdży

łyżka mąki pszennej

łyżka cukru

ciasto właściwe:

450 g maki pszennej

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

ok 200 ml ciepłej wody

2 płaskie łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

ponadto:

białko jaja

odrobina mleka

 

Drożdże wkruszyć do wody, mieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę i cukier, zaczyn odstawić na 15 minut.

 

Mąkę wymieszać z solą, dodać cały zaczyn, resztę wody i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki lub dodając nieco wody).

Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 45 minut.

Po tym czasie krótko zarobić, podzielić na dwie części.

Z każdej odłożyć ok 1/4 ciasta.

Większą część uformować w kulę. Mniejszą podzielić na 3 kawałki, z każdego utoczyć wałeczek, zapleść je w warkocz.

Okrągły bochenek nacisnąć (np linijką) przez środek aby zrobić płaskie wgłębienie, w które włożymy warkocz.

Brzegi warkocza podwinąć pod spód chlebka.

Chlebki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na 30 minut do napuszenia.

Po tym czasie wierzch dokładnie posmarować za pomocą pędzelka białkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok 25 minut.

na drożdżach

czwartek, 13 kwietnia 2017

Ten przepis warto znać i wykorzystać nie tylko w okresie świątecznym.

Z prostych składników, łatwo i szybko można wyczarować bardzo efektowne, smaczne i pożywne danie : krokieciki idealne do barszczu czy żurku.

To świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, jeśli zostaną z obiadu.

Najlepiej nadają się wąziutkie kiełbaski (przypominające parówki); jeśli mamy tradycyjne laski należy je przekroić wzdłuż.

Polecam serdecznie; życzę smacznego i lecę do mazurków :)

krokiety ziemniaczane z białą kiełbasą

składniki:

ok 300 g białej kiełbasy parzonej

ok 500 g ugotowanych ziemniaków

żółtko

łyżka mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka masła

sól, gałka muszkatołowa do smaku

ponadto:

mąka pszenna do formowania krokietów

tłuszcz do smażenia

 

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać żółtko, obie mąki, masło i przyprawy, wyrobić na jednolite ciasto (będzie dość lepkie).

Z kiełbasek zdjąć osłonki.

Mąkę wysypać na talerz (jak do panierowania kotletów). 

Rękami oprószonymi mąką nabierać porcje ciasta, rozpłaszczać, na środku kłaść kiełbaskę, owijać ja ciastem formując krokiet.

Każdy obtaczać w mące, smażyć w rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron na złoto.

krokiety ziemniaczane z białą kiełbasą

wtorek, 11 kwietnia 2017

Niedużo mnie tu ostatnio. Bardzo wszystkich za to przepraszam.

Różne się na to złożyły powody; nie będę się rozpisywać.

Mam nadzieję, że przy okazji zbliżających się świąt uda mi się ugotować i obfotografować więcej potraw, które będą warte podzielenia się nimi tutaj; z Wami:)

Dziś pierwsza z (około)wielkanocnych potraw: babka.

Ale nie jest to zwykła babka; ciasto na bazie waniliowych serków homogenizowanych, z dodatkiem cytryny - ma niesamowity smak i aromat!

Jest również wyjątkowo wilgotna, choć nadal puszysta no i długo utrzymuje świeżość.

Przygotowuje się ją łatwo i szybko; blaszkę wkłada się do zimnego piekarnia; ciasto piecze bez termoobiegu.

Zdecydowanie warto dodać tę babkę do listy świątecznych wypieków. 

na serach homogenizowanych

składniki:

4 jaja

3/4 szkl cukru

szczypta soli

skórka i sok z cytryny

łyżeczka ekstraktu z wanilii

35 dag serka homogenizowanego waniliowego

1/2 szkl oleju

40 dag mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:

tłuszcz i bułka tarta do blaszki

cukier puder do posypania

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Jaja ubić z cukrem i solą, stopniowo dodając kolejne składniki, według kolejności ich zapisania.

Po dodaniu mąki zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

 

Formę babkową natłuścić w wysypać bułką tartą. 

Przełożyć ciasto, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180 stopni, piec ciasto ok godziny. 

 

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

na serkach homogenizowanych

   Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

czwartek, 06 kwietnia 2017

Kolejna pyszna sałatka z makaronem i kurczakiem - takie najchętniej zjada moja córka:)

Ta, z dodatkiem sałaty lodowej, świeżego ogórka i ananasa, jest chrupiąca, lekka i smaczna.

Bardzo polecam.

z ananasem i sałata 

składniki:

główka sałaty lodowej

szklanka makaronu świderki

podwójna pierś kurczaka

puszka kukurydzy 

5 plastrów ananasa z puszki

ogórek 

sos:

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać, odłożyć do lodówki. 

 

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w kostkę.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu uważając, żeby się nie rozgotował.

Kukurydzę osączyć.

Ogórek obrać, pokroić w kostkę.

Ananasy osączyć, pokroić w kawałki. 

Sałatę pokroić w piórka. 

 

Składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. Odłożyć na ok 15 minut do lodówki.

z sałatą lodową

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 97
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów