w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
piątek, 30 października 2015

Były już palce czarownicy, były piernikowe paluchy wiedźmy, dziś paluchy yeti:)

Kolejna wersja smacznej i bardzo dekoracyjnej helloweenowej przekąski!

Tym razem zmniejszyłam ilość cukru w cieście, dodałam za to dyniowego puree.

Posypane cukrem pudrem paluchy są urocze.

helloweenowa przekąska 

składniki:

ciasto:

225 g masła

400 g mąki pszennej

100 g mąki ziemniaczanej

łyżka  pudru

3 żółtka

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżka dyniowego puree

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

ponadto:

dżem wiśniowy

migdały

 

Masło posiekać z mąką pszenną, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto.

Włożyć na 30 minut do lodówki.

Migdały zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut, obrać ze skórki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto odstawić na kilka minut, następnie formować wałeczki (cieńsze niż palce), na jednym końcu układać odrobinkę dżemu, wciskać weń migdał.

Tępą stroną noża wyciskać w dwóch miejscach po kilka paseczków imitujących zgięcia palców.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ciastka około 10 minut, w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

dyniowe ciasta helloween

Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015Halloween

czwartek, 29 października 2015

Pyszne, sycące i rozgrzewające, bardzo jesienne danie.

Klasyczna zapiekanka pasterska, w której ziemniaczane puree wzbogaciłam o inne warzywa, dzięki którym zyskałam nie tylko piękny, energetyzujący, oranżowy kolorek ale i całkiem nowy smak.

z dynią

składniki:

warstwa mięsna:

500 g mięsa mielonego

duża cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżki koncentratu pomidorowego

pęczek natki pietruszki

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

puree:

ok 750 g ziemniaków

2 marchewki

ok 1/4 średniej dyni

2 łyżki masła

200 ml mleka

sól, pieprz do smaku

 

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. 

Gdy się zrumienią wrzucić mięso, smażyć ok 5 minut, następnie wlać ok 1/2 szkl wody, dusić do miękkości.

Na końcu dodać posiekaną pietruszkę i koncentrat pomidorowy.

Doprawić do smaku.

 

Warzywa obrać, do wrzącej wody wrzucić marchewki, po 5 minutach ziemniaki i po kolejnych 5 dynię.

Gotować do miękkości. 

Odcedzić, dodać masło, mleko i przyprawy, zmiksować na gładką masę.

 

Naczynie żaroodporne natłuścić, na dno ułożyć warstwę mięsa, docisnąć, na wierzch wyłożyć puree.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20 min, aż wierzch lekko się zrumieni.

z dynią

Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015Jesień pełna warzyw 

wtorek, 27 października 2015

Taki "dziwny" makaron wypatrzyła moja Córcia w jednym z dyskontów spożywczych.

Napis na opakowaniu głosił: do słodkich i wytrawnych dań.

Zdecydowałyśmy, że spróbujemy go w wersji z zielonym sosem, z kurczakiem i suszonymi pomidorami.

Choć mam wrażenie, że sam makaron - mimo niewątpliwych zalet wizualnych) - niewiele wniósł do smaku dania, sos okazał się obłędny i sprawił, że danie było megapyszne!

 z kurczakiem i suszonymi pomidorami

składniki:

400 g makaronu świderków

podwójna pierś kurczaka 

brokuł

400 g mrożonego szpinaku

słoik pomidorów w oliwie

200 ml jogurtu greckiego

cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

100 g twardego żółtego sera

 

Makaron ugotować al'dente, wg przepisu na opakowaniu.

 

Cebulę pokroić w kosteczkę.

Czosnek zmiażdżyć trzonkiem noża, pokroić drobno.

Brokuł podzielić na różyczki

Kurczaka pokroić w kostkę.

Pomidory osączyć, pokroić w paseczki.

 

Na patelni rozgrzać oliwę z pomidorów. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć ok minuty, dodać mięso.

Obsmażyć krótko ze wszystkich stron, dodać brokuł i szpinak (nie ma konieczności rozmrażania), podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień, przykryć, dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając (w razie konieczności dolewając wody).

Gdy warzywa zmiękną doprawić do smaku, dodać jogurt i pomidory, wymieszać aż powstanie gęsty, aksamitny sos (nie doprowadzać do wrzenia), zdjąć z ognia. 

Podawać z makaronem i startym serem.

z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami 

poniedziałek, 26 października 2015

Ciasto jak w nazwie: przygotowywane ekspresowo, mikserem, bez konieczności sporządzania rozczynu i zagniatania.

Bardzo ładnie wyrosło, jest mięciutkie i puszyste.

Smaczne nawet następnego dnia.

bez wyrabiania 

składniki:

50 dag mąki pszennej 

250 ml mleka

100 g stopionego masła

200 g cukru

80 g świeżych drożdży

4 jaja

łyżeczka ekstraktu z wanilii

kruszonka:

łyżka margaryny

2 łyżki cukru

3-4 łyżki mąki

ponadto:

tłuszcz i bułka tarta do blaszki

 

Do misy miksera wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżką cukru.

Następnie miksując (końcówka do wyrabiania ciasta, tzw haki) dodać pozostałe składniki.

Ciasto wylać do blaszki; natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.

Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 30 minut.

W tym czasie przygotować kruszonkę: składniki rozetrzeć między palcami. 

Kruszonkę wysypać na wierzch podrośniętego ciasta.

Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni.

Trzymać ciasto w piekarniku ok 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

ciasto drożdżowe

Jesienne słodkości!

 

niedziela, 25 października 2015

Prosto z niedzielnego śniadanka - pysznego śniadanka:)

Drugi mój udział w akcji Wypiekanie na śniadanie - zadanie na ten tydzień to francuskie tosty. 

Bardzo takie lubimy.

Można serwować je z wieloma różnymi dodatkami, kiedyś podawałam już przepis na zaśnieżone tosty francuskie z chałki, z powidłami i białym serem bardzo pyszne.

Te dzisiejsze, usmażone na maśle, ze świeżymi owocami i cukrem pudrem - wyśmienite.

Wspólnie ze mną tosty smażyły:

Iza, Marta, Bernadetta, Ewa, Renata, Marzena, Ewelina, Dorota, Magda, Basia, Dorota, Alina, Małgorzata, Edyta, Sabina, Magdalena

 wypiekanie na śniadanie

składniki:

2 bułeczki grahamki

2 jajka

100 ml mleka

masło

maliny

cukier puder



Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka.

Rozgrzać patelnię.

Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem.


Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 4 - 5 plastrów bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Patelnię umyć lub wytrzeć ręcznikiem papierowym i powtórzyć smażenie z reszty bułki.

Tosty podawać ze świeżymi owocami, posypane cukrem pudrem.

wypiekanie na śniadanie

sobota, 24 października 2015

Kiedy byłam dzieckiem, a sklepowe półki świeciły głównie pustką; Mama raczyła nas od czasu do czasu domowej roboty czekoladą...

Lat minęło sporo, w mojej pamięci zatarł się jej smak, pamiętam za to, że w owym czasie była to dla nas rozkosz i największa nagroda!

Zachował się w zeszycie Mamy przepis na tę czekoladę i kiedy w akcji "Ciasto na niedzielę" zaproponowano domowej roboty czekoladę lub blok czekoladowy, od razu o nim pomyślałam.

A, że byłam dziś u Mamy pożyczyłam sobie zeszyt i proszę - moja Córcia mogła dziś spróbować słodyczy, którą w jej wieku zajadała się mamusia...

Czekolada jest prosta, szybka i łatwa do zrobienia.

Zdecydowałam się na jej najprostszą wersję, bez żadnych dodatków, za to wybrałam foremkę-różyczkę, co sprawiło, że czekolada wygląda bardzo dekoracyjnie, byłaby świetną ozdobą stołu podczas przyjęcia.

Jest delikatna i aksamitna, nie można zjeść jej na raz zbyt wiele, bo jest bardzo słodka i sycąca.

Fajnie czasem przypomnieć sobie smaki dzieciństwa...

z przepisu mamy 

składniki:

3/4 kostki margaryny

5 łyżek kakao

1 szkl cukru

1/2 szkl wody

1/2 kg mleka w proszku

 

Margarynę, kakao, cukier i wodę podgrzewać do rozpuszczenia.

Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać.

Przelać do foremki zwilżonej zimną wodą (Mama wylewała porcje na talerze, ja całość upchnęłam w formie silikonowej)

Schłodzić.

Kroić w kawałki i podawać.

z przepisu mamy 

Razem ze mną w zabawie udział wzięły: Dorota, Marzena, Joanna, Bożena, Angelika, Iwona, Krystyna, Joanna, Danuta

piątek, 23 października 2015

Taki pyszny sernik! 

Elegancki i kuszący.

Wspaniały, kremowy, na cieście kruchym, a właściwie na samej kruszonce; pachnący korzennymi przyprawami, z delikatną śliwkową nutką.

Mniam:)

ze śliwką i kruszonką

składniki:

kruszonka:

250 g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

szczypta soli

1 jajko

1 żółtko

125 g miękkiego masła

masa serowa:

750 g trzykrotnie zielonego twarogu

1/2 szkl cukru białego

1/2 szkl cukru trzcinowego

4 jaja

1i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szkl puree z dyni

1/2 szkl śmietany kremówki

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

szczypta soli

 

Dno tortownicy (25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

Składnik kruszonki rozetrzeć między palcami, podzielić na trzy części.

Jedną część wrzucić do tortownicy, lekko uklepać. ułożyć pokrojone w ćwiartki śliwki, posypać drugą częścią kruszonki.

Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasto wyjąć, temperaturę w piekarniku obniżyć do 160 stopni.

 

Pure dyniowe wymieszać ze śmietanką, ekstraktem waniliowym, cynamonem, imbirem i solą. Odstawić na kilkanaście minut.

W misie miksera umieścić ser i pozostałe składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej), zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. 

Masę serową wylać na upieczony spód, wierzch posypać pozostałą kruszonką.

Piec około 60 minut, następnie wyłączyć piecyk i pozostawić ciasto wewnątrz jeszcze godzinę.

Następnie wyjąć, pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, po czym schłodzić w lodówce minimum przez 3 godziny.

ze śliwką i kruszonką 

Jesienne słodkości!Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015

czwartek, 22 października 2015

Ostatnie maliny, na przekór pogodzie paskudnej czerwienią się jeszcze na krzaczkach w ogrodzie mojego Taty.

Nie jest ich wiele, ale żal byłoby nie wykorzystać. 

Może ktoś miałby ochotę jeszcze na takie miniserniczki?

To moja wielka miłość tego sezonu: są przepyszne, bardzo dekoracyjne, a poza tym przygotowuje się je niezwykle szybko i łatwo.

Podobne pokazywałam już tutaj. 

Póki są jeszcze świeże owoce, bardzo polecam!

z bitą śmietaną i malinami

składniki:

500 g trzykrotnie zmielonego twarogu

200 g jogurtu greckiego

1/2 szkl cukru

łyżka soku z cytryny

budyń śmietankowy

3 jajka

ponadto:

1/3 szkl słodkiej herbaty z cytryną

400 ml śmietany kremówki

duża łyżka cukru pudru (do smaku)

łyżka soku z cytryny

okrągłe biszkopty

maliny

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera, zmiksować krótko - tylko do połączenia składników.

Formę muffinkowa wyłożyć papilotkami, na dnie każdej ułożyć biszkopcik, nasączyć lekko herbatą.

Wylać masę serową (troszkę poniżej brzegu foremki), całość przykryć folią aluminiową.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

Piec serniczki ok 20 minut.

Wystudzić na metalowej kratce. Schłodzić w lodówce.

 

Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć dekoracyjny wzorek na serniczkach najwcześniej godzinę przed podaniem.

Na wierzchu rozłożyć maliny.

z bitą śmietaną i malinami

Jesienne słodkości! 

środa, 21 października 2015

Już trochę po czasie; do przetworów najlepiej wykorzystać świeże, aromatyczne owoce i warzywa, prosto z krzaczków. 

Kilka lat temu przygotowałam pomidorki koktajlowe w oliwie, przepis był prosty, ale słoiczki należało przechowywać w lodówce, nadawały się do spożycia tylko kilka tygodni.

Tym razem zdecydowałam się na wypróbowanie przepisu, który zakłada, że zamknięte w słoikach warzywa będą nas cieszyć co najmniej do następnych zbiorów (jeśli oczywiście nie zjemy ich wcześniej).

Nie mogłam jednakże umieścić wpisu do czasu, aż sama przekonałam się, że takie, własnoręcznie przygotowane pomidory w oliwie są naprawdę warte polecenia.

Jest to dość czasochłonne i nietanie, ale wykorzystując składniki dobrej jakości przynajmniej zyskujemy pewność, że jemy smacznie i bez zbędnych dodatków chemicznych.

Z podanej porcji wyszły mi 4 słoiczki ok 200ml.

z czosnkiem i ziołami

składniki:

2 kg pomidorów (najlepsze lima)

1/2 łyżeczki soli

4-5 łyżek octu balsamicznego

kilka ząbków czosnku

kilka gałązek rozmarynu

ok 1/2 l oliwy

 

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni, suszyć kilka godzin, od czasu do czasu lekko mieszając, do chwili, aż będą skurczone ale miękkie. (Ja suszyłam je po ok 2-3 godz dwa dni pod rząd).

Pomidory przełożyć do miski, dodać sól i ocet, wymieszać.

Oliwę mocno podgrzać.

Do wyparzonych słoiczków wrzucić po ząbku czosnku i gałązce rozmarynu. Włożyć pomidory.

Zalać gorącą oliwą.

Zamknąć słoiczki, odwrócić do góry dnem, odstawić do wystudzenia.

z czosnkiem i ziołami

niedziela, 18 października 2015

Po raz pierwszy biorę udział w akcji ciasto na niedzielę, tematem tej edycji były ciasta z kremem. Z pewnością dzięki niej zrealizowane będzie mnóstwo wspaniałych pomysłów, bowiem to szczególnie wdzięczny temat i duże pole do popisu.

Ja wybrałam "dziką kaczkę".

Zdaje się, że nazwa nawiązuje do kolorków - ciemny, kakaowy biszkopt, turkusowa warstwa jabłek z galaretką, jasna, mleczna masa i jeszcze czekoladowa polewa - barwy prawie jak upierzenie kaczki krzyżówki:) 

A samo ciasto - wow!

Przepyszne.

Szczególnie warta polecenia jest masa maślana z dodatkiem mleka w proszku. Z pewnością wypróbuję ją i w innych ciastach.

z mlekiem w proszku i jabłkami 

składniki:

biszkopt:

4 jaja

2 łyżki zimnej wody

2 łyżki kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 szkl mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

warstwa jabłkowa:

1 kg jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych)

2 galaretki turkusowe 

krem:

250 g masła

200 g mleka w proszku

4 żółtka

200 g cukru

10 łyżek zimnej wody

polewa:

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

 

Jaja ubić z dodatkiem wody i z cukrem na gładki, puszysty krem.

Delikatnie wmieszać mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia.

Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.

Wyjąć, wystudzić.

 

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podgrzewać do czasu aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić.

Jabłka rozłożyć na biszkopcie, odłożyć do lodówki do stężenia.

 

Do metalowej miski wbić żółtka, dodać wodę i cukier. Miskę postawić na garnku z wrzącą wodą.

Ubijać na parze do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie, ciągle miksując dosypywać po łyżce mleko w proszku.

Masę odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce wystudzonej masy jajeczno-mlecznej.

Krem rozsmarować na warstwie jabłkowej.

 

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić do napęcznienia.

Pozostałe składniki włożyć do rondelka, podgrzewać mieszając do czasu, aż powstanie jednolita, gładka masa. Zdjąć z ognia. Kilka łyżek gorącej masy dodać do żelatyny, wymieszać aż się rozpuści, wlać z powrotem do rondelka, wymieszać. Lekko przestudzić.

Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta.

z mlekiem w proszku i jabłkami 

Zachęcam do obejrzenia wpisów

Marzeny, Joanny, Joanny, Aliny, Bożeny, Bernadetty, Izoni, Eli, Danuty

znajdziecie tam inne, wspaniałe ciasta, które powstały w ramach tej akcji.

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów