w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
środa, 30 października 2013

Nigdy dotąd nie piekłam ciasta drożdżowego z dynią.

Pozazdrościłam apetycznych wpisów na wielu blogach.

Wybrałam przepis na ciasto wzorowany na tym, sposób przygotowania warkocza podpatrzyłam w zbiorze "Wypieki ze smakiem".

Ciasto miało piękny, żółtawy kolor, wspaniały korzenny zapach, wydobywający się z piekarnika sprawiał, że nie mogłyśmy doczekać kiedy ciasto będzie gotowe.

Warkocz wyglądał efektownie, przygotowanie go było niezwykle proste, pewnie przygotuję taki jeszcze nie raz, zastanowię się tylko nad jakimś innym, bardziej wyrazistym nadzieniem.

z dynią i przyprawami korzennymi

składniki:

ok 1/4 średniej dyni (180 g pure)

450 g mąki pszennej

100 g cukru

30 g świeżych drożdży

100 ml ciepłego mleka

2 jaja

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

szczypta startej gałki muszkatołowej

duża szczypta soli

nadzienie:

50 g masła

50 g brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

ponadto:

tłuszcz do formy

jajko

50 g migdałowych płatków

 

Dynię pokroić w kawałki, owinąć folią aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Wyjąć, wystudzić, zmiksować na pure.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki.

Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.

Pozostałe składniku umieścić w misie, dodać rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto - powinno być wilgotne, dość klejące, ja wbrew zaleceniom dodałam jednak nieco więcej mąki.

Ciasto odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około godzinę.

Masło roztopić.

Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt grubości około 7 mm. 

Posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. 

Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku.

Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.

Ponacinać głęboko w odległości ok 1 cm uważając, by nie przeciąć do końca (ja użyłam do tego nożyczek). 

Ponacinane fragmenty przekładać raz w jedną, raz w drugą stronę.

z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową

Tak przygotowane ciasto pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. 

Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, środek posypać płatkami migdałów.

Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową



wtorek, 29 października 2013

Te ciasteczka zwróciły moją uwagę już w ubiegłym roku.

Można je znaleźć na wielu blogach. 

Szukałam przepisu idealnego, nie znalazłam...

Improwizowałam więc, korzystając z kilku przepisów i własnych doświadczeń.

Efekt zadowalający; ciasteczka smakują wyśmienicie, zabawa przy lepieniu była przednia, paluchy wyszły cudne! 

 ciasteczka helloween

składniki:

ciasto:

225 g masła

400 g mąki pszennej

100 g mąki ziemniaczanej

100 g cukru pudru

3 żółtka

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 cukier waniliowy

szczypta soli

ponadto:

marmolada (u mnie o smaku róży)

migdały

sos:

100 g malin (moje mrożone)

3/4 szkl wody

1 łyżka cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Masło posiekać z mąką pszenną, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto.

Włożyć na 30 minut do lodówki.

Migdały zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut, obrać ze skórki.

Z ciasta formować wałeczki (cieńsze niż palce), na jednym końcu układać odrobinkę marmolady, wciskać weń migdał.

Tępą stroną noża wyciskać w dwóch miejscach po kilka paseczków imitujących zgięcia palców.

Piec ciastka około 10 minut, w temperaturze 180 stopni.

 

Maliny wrzucić do garnka, dodać cukier i ok 1/2 szkl. wody.

Gotować aż cukier się rozpuści. 

W reszcie wody rozrobić mąkę, wlać do malin. Zagotować.

 

Kisiel wlać do miseczki. Podawać do ciasteczek.

 ciasteczka na helloween



niedziela, 27 października 2013

Sałatka w jesiennym klimacie.

Warta polecenia zwłaszcza ze względu na niecodzienny, bardzo aromatyczny dip.

z dipem cebulowym

składniki:

1/4 średniej wielkości dyni

1/2 sałaty lodowej

2 pomidory

czerwona papryka

1/2 cebuli

1/2 puszki groszku

sól, pieprz, odrobina oliwy

kilka gałązek rozmarynu

sos:

1/2 cebuli

1 łyżeczka ostrej musztardy

3 łyżki soku z cytryny

1/3 szkl oliwy

 

Zacząć od przygotowania dipu: cebulę pokroić w kawałki, zmiksować wraz z resztą składników na gładki, puszysty krem.

Z dyni usunąć pestki, pokroić w półksiężycowe cząstki, skroić oliwą, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wystudzić, zdjąć skórę, pokroić w kostkę.

Sałatę i cebulę pokroić w piórka. 

Pomidory pokroić w półplasterki.

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki.

Groszek osączyć.

Na dnie naczynia ułożyć sałatę, na niej cebulę, następnie ok. 1/3 sosu.

Kolejno układać pomidory i paprykę, potem dynię

Wyłożyć resztę sosu.

Na wierzchu rozsypać groszek.

z dipem cebulowym

 

 

sobota, 26 października 2013

Taka troszkę inna wersja bloku czekoladowego.

Smak mojego dzieciństwa. Przepis z pożółkłego zeszytu mamy.

Poezja smaku:)

z masą czekoladowąskładniki:

1 kostka margaryny

1/2 szkl cukru

1/2 szkl wody

4 łyżki kakao

1/2 opakowania pełnotłustego mleka w proszku

opakowanie wafli

 

Margarynę roztopić z dodatkiem wody, cukru i kakao, zagotować.

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.

Dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać.

Kremem przekładać wafle (średnio 3 łyżki na każdy).

Obciążyć, odstawić na około 2 godziny.

z mlekiem w proszku

piątek, 25 października 2013

Na wielki, jesienny głód, na dobry początek weekendu, na światowy dzień makaronu!

Pyszna zapiekanka makaronowa; z kurczakiem, bakłażanem, papryką, pomidorami i mozarellą.

Pysznie smakuje i wspaniale wygląda.

Swoją drogą, to już kolejny "ostatni" tej jesieni nasz posiłek na tarasie- oby pogoda rozpieszczała nas jak najdłużej:)

z kurczakiem, bakłażanem, pomidorami i mozarellą

składniki:

150 g grubego makaronu (u mnie rurki)

pojedyncza pierś kurczaka

bakłażan

2-3 pomidory

czerwona papryka

2 ząbki czosnku

125 g mozarelli

ok 5 łyżek oliwy

przyprawa do kurczaka

sól, pieprz do smaku

 

Kurczaka pokroić w paseczki. Obficie posypać przyprawą do kurczaka.

Bakłażana pokroić w ok 5 mm półplastry, posypać solą, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić miąższ w paski.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Makaron ugotować al'dente w osolonym wrzątku.

Na patelni rozgrzać połowę oliwy, wrzucić mięso, obsmażyć ok 4 minut, wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku.

Na tę samą patelnię wrzucić bakłażana, obsmażyć z obu stron, wyjąć.

Dolać resztę oliwy, wrzucić paprykę, po 2 minutach pomidory i czosnek. Dusić aż pomidory zaczną się rozpadać.

Doprawić solą i pieprzem.

Na dno naczynia żaroodpornego wrzucić makaron, na nim ułożyć kawałki mięsa.

Wlać sos pomidorowo-paprykowy.

Ułożyć bakłażana.

Wierzch posypać startą mozarellą. 

Zamknąć naczynie pokrywką, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 z kurczakiem, bakłażanem, papryką, pomidorami i mozarellą

 

 

czwartek, 24 października 2013

Moje dziecko przyniosło dziś pracę domową z przedszkola: wypisać wszystkie dania, jakie w naszym domu przygotowuje się z ziemniaków.

Oj, karteczki by brakło;) 

Lubimy ziemniaki,  rzadko jadamy takie z wody, ale przygotowujemy z ich dodatkiem przeróżne dania. 

No i przypomniały mi się pierogi, jakie robiłam kiedyś z ciasta ziemniaczanego; o takie :)

Bardzo przypadły nam do gustu.

Zrobiłam przegląd lodówki i postanowiłam wypróbować, jak będą smakowały z innym nadzieniem. Wyszły bardzo smaczne, z pewnością warte polecenia.

 z kapustą i wędliną

składniki:

ciasto:

500 g ugotowanych ziemniaków

1 żółtko

20 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

1/2 pęczka posiekanego koperku

farsz:

ok 500 g białej kapusty

cebula

ok 300 g resztek wędlin (jak do bigosu)

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

ponadto:

1 jajko

3 łyżki oleju

zielona cebulka

 

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać sól, obie mąki, koperek i żółtko, zagnieść miękkie ciasto.

Odłożyć na godzinę do lodówki.

 

Cebulę pokroić w kosteczkę.

Wędliny pokroić w kostkę.

Kapustę poszatkować.

W rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulkę, gdy się zrumieni wrzucić kapustę, podlać niewielką ilością wody, ugotować na półmiękko. Wystudzić.

Olej rozgrzać, obsmażyć na nim pokrojoną w niewielkie kawałki wędlinę.

Kapustę lekko odcisnąć, dodać wędlinę, wymieszać.

Ciasto rozwałkować, wycinać krążki nieco większe niż na tradycyjne pierogi.

Nakładać farsz, brzegi smarować roztrzepanym jajkiem, sklejać formując pierogi.

Gotować w lekko osolonej wodzie 5 minut.

Olej rozgrzać na patelni, dodać posiekaną zieloną cebulkę, obsmażyć pierogi z obu stron na rumiano.

z kapustą i wędliną

 Czas na pierogi!

 

wtorek, 22 października 2013

Sernik, z dodatkiem masy krówkowej, z podwójną polewą i z orzeszkami - pycha!

Wbrew pozorom wcale nie za słodki, wilgotny, aksamitny-wszystkim bardzo smakował.

Był to prezent urodzinowy dla mojej Mamy:)

Przepis znalazłam tutaj, upiekłam z niewielkimi zmianami.

W oryginale orzeszki ziemne, u mnie włoskie.

Podczas pieczenia mój sernik sporo urósł, potem lekko opadł, zrobiło się nieduże wgłębienie, w sam raz na polewę.

Jedną mam tylko uwagę - jeśli zdecydujecie się go upiec; bardzo dokładnie wyklejcie formę ciastem (najlepiej dodatkowo zabezpieczając folią aluminiową jak w tym przepisie). Rozważyłabym też możliwość wyłożenia całej tortownicy papierem, o tak. Ja nie przyłożyłam się do tego zbytnio...masa serowa jest bardzo płynna, mnie część "uciekła" dołem.

z masą krówkową i orzechami

składniki:

ciasto:

1 1/4 szkl. mąki

100 g masła

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 czubata łyżka śmietany

1 jajko

1/4 szkl. cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

4  jajka

2 budynie waniliowe bez cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

0,5 szkl. oleju 

3/4 szkl. cukru pudru

1,5 szkl. mleka

puszka masy krówkowej (moim zdaniem najlepsza z Gostynia, 1 sporą łyżkę odkładamy na polewę)

ponadto:

50 g ciemnej gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

2 łyżki masła

ok 150 g orzechów włoskich

 

Masło posiekać z mąką, dodać resztę składników. Szybko zagnieść ciasto, odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.

Masę krówkową zmiksować z mlekiem. 

Ser przełożyć do misy miksera, dodać pozostałe składniki, miksować aż się połączą.

Masę wylać na podpieczony spód. 

Piec 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni przykryć folią aluminiową).

Po upieczeniu sernik wystudzić w uchylonym piekarniku.

Do odłożonej masy krówkowej dodać 2 łyżki mleka i łyżkę masła, rozpuścić na małym ogniu, rozprowadzić na wierzchu ciasta.

Posypać posiekanymi orzechami,

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem reszty mleka i masła. Za pomocą łyżki , "byle jak" polać wierzch ciasta.

Schłodzić przed podaniem.

z masą kajmakową, polewą czekoladową i orzechami



poniedziałek, 21 października 2013

Łatwy, szybki i oryginalny pomysł na smaczne i pożywne danie z brukselki.

Wspaniale pachnie i idealnie rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory.

Przepis z bardzo starego (r. 1998!) dodatku świątecznego "Przyjaciółki" :)

z boczkiem i czosnkiem

składniki:

1 kg brukselki

150 g wędzonego boczku

2 łyżki oliwy

ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Z brukselki zdjąć zwiędłe liście, bardzo dokładnie umyć, kilkakrotnie wymieniając wodę.

Wrzucić na wrzątek, gotować bez przykrycia 15 minut, odcedzić.

Boczek pokroić w cienkie słupki, wrzucić na rozgrzaną oliwę, stopić na wolnym ogniu.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.

Wrzucić brukselkę.

Posypać solą i pieprzem, przykryć, trzymać na niewielkim ogniu jeszcze około 15 minut.

z boczkiem i czosnkiem

niedziela, 20 października 2013

Wspaniałe ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną.

Specjalnie dla tego ciasta kupiłam gazetkę "Przepisy czytelników".

Bardzo lubię wypieki z dodatkiem amoniaku, tu zaintrygowała mnie nazwa, zachęciły obrazki:)

Nie rozczarowałam się.

Choć moje ciasto nie przypomina wyglądem tego, z ich zdjęcia (może to kwestia użytych jabłek?), jest łatwe w przygotowaniu, smaczne, efektowne.

Lekko zmodyfikowałam przepis, ale następnym razem spróbuję wprowadzić jeszcze małą zmianę w kwestii pieczenia.

 ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną

składniki:

ciasto:

250 g mąki

150 g margaryny

150 g cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki amoniaku

1 żółtko

nadzienie:

ok 12 niedużych jabłek

3 budynie śmietankowe

3 łyżki cukru

ok 150 g marmolady

1 l mleka

krem:

400 ml śmietany kremówki

1,5 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

ponadto:

tłuszcz do formy

50 g mlecznej czekolady

 

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i żółtko, szybko wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. 

Jabłka przekroić na pół (nie obierać), wydrążyć gniazda nasienne. 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim wierzch i boki wysmarowanej tłuszczem formy.

Jabłka układać na cieście, w każdym umieścić łyżeczkę marmolady. 

ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną

Proszek budyniowy rozpuścić w 3/4 szkl mleka. Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać budyń, gotować do zgęstnienia.

Od razu zalać jabłka na cieście. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

(Następnym razem przed włożeniem do piecyka przykryję formę folią aluminiową, mam nadzieję, że zapobiegnie to utworzeniu się takiej twardej warstwy, jaka powstała na wierchu budyniu. Możliwe, że spróbuję także obniżyć temperaturę pieczenia albo skrócę jego czas - moje jabłka prawie się rozpadły, wolałabym, żeby pozostały w całości).

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. 

Śmietanę ubić na sztywno, wciąż ubijając dodać cukier puder i żelatynę.

Warstwę kremu nałożyć na wystudzone ciasto.

Wierzch posypać startą na tarce czekoladą.

ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną

Paw zrobiony na konkurs rodzinny do przedszkola mojej Córeczki. 

praca konkursowa z darów jesieni

Uwielbiamy takie zabawy:)

Tworzenie figurki, jak również faza wcześniejsza, tzn zbieranie materiałów oraz zastanawianie się "co by tu przygotować" to naprawdę świetna sprawa.

praca konkursowa z darów jesieni

Dynia ozdobna, kolorowe liście klonu i winobluszczu, orzechy włoskie wraz ze skorupkami, rajskie jabłuszka, owoce berberysu i - przyznaję: nie wiem czego - to wszystko, czego potrzebujemy, aby wyczarować takiego pięknego, kolorowego ptaszka:)

Elementy wbijane w dynię za pomocą małych drucików, bądź przyklejane klejem na gorąco.

figurka z darów jesieni

Jutro ogłoszenie wyników - trzymajcie kciuki;)

z darów jesieni

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów