w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
piątek, 30 września 2016

W tym tygodniu w ramach akcji "Ciasto na niedzielę" na wszystkich chętnych czeka nie lada wyzwanie: drożdżówka z warzywami. W akcji wzięły udział również: MalGosia

Bardzo lubię wytrawne wypieki. Od razu wiedziałam, że będę chciała się przyłączyć.

Na początku chciałam zrobić zawijane pizzerinki z jakimś fajnym nadzieniem (np takie, takie, czy takie), później pomyślałam o rollsach z ciasta drożdżowego z dynią, mmm, uwielbiam dynię, pod każdą postacią, więc moje myśli pobiegły właśnie w tym kierunku;)

Na końcu przypomniałam sobie, że zaznaczyłam kilka fajnych przepisów w książeczce wydawnictwa SBM z serii "Smaczne i zdrowe", pt. "Pizza*focaccia*bruschetta*piada".

No i znalazłam tam przepis podstawowy na focaccię, wraz z kilkoma sposobami wykorzystania, zmieniłam po swojemu, dopasowałam do gustów i zasobu spiżarni, i jest!

Żółciutka, mięciutka, pachnąca - przepyszna!

Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni zyskuje nie tylko niezwykle apetyczny żółty kolorek, ale również niesamowitą puszystość i wydłużenie czasu świeżości.

Do tego wyrazisty sos z fety i szczypiorku - prawdziwe niebo w gębie!

 

Przepis jest bardzo łatwy ale niestety bardzo czasochłonny, chwila pracy i długie godziny czekania - polecam więc tym, którzy mają minimum popołudnie wolne;)

 z suszonymi pomidorami i rozmarynem 

składniki:

500 g mąki chlebowej

ok 1/4 niedużej dyni hokkaido (tyle, żeby po ugotowaniu powstało ok 3 dużych łyżek puree)

3/4 szkl ciepłej wody

50 g świeżych drożdży

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

odrobina rozmarynu

mały słoik pomidorów w oliwie

ok 20 czarnych oliwek bez pestek

garść suszonej żurawiny

ponadto:

rozmaryn 

sól gruba do posypanie wierzchu

sos:

100 g sera feta

3 duże łyżki jogurtu greckiego

3 duże łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

Dynię obrać, pokroić w paski, gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem dodając 2 łyżki oliwy z pomidorów. 

W ciepłej wodzie rozmieszać cukier, wkruszyć drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na ok 10 minut.

Do wciąż ciepłej dyni dodać mąkę, sól i drożdżowy rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. 

Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.

 

W tym czasie pomidory osączyć z oliwy, pokroić w paseczki.

Oliwki pokroić w plasterki.

Żurawinę namoczyć w odrobinie gorącej wody, gdy zmięknie odsączyć.

 

Do wyrośniętego ciasta dodać pomidory, oliwki, żurawinę i rozmaryn, zarobić ponownie tak, aby wszystkie dodatki ładnie wymieszały się z ciastem.

 

Prostokątną blaszkę natłuścić oliwą z pomidorów. Ciasto rozciągnąć w dłoniach dopasowując do kształtu blaszki.

Wierzch posmarować oliwą, na całej powierzchni trzonkiem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia.

Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W foccacii pogłębić zrobione wcześniej dziurki, wierzch posypać solą gruboziarnistą i igiełkami rozmarynu.

Piec ok 25 minut, aż wierzch lekko się zezłoci.

 

Fetę rozgnieść widelcem wraz z jogurtem, dodać posiekany szczypiorek, wymieszać.

 

Lekko przestudzoną foccacię podawać z serowym dipem. 

z sosem z sera feta 

środa, 28 września 2016

Czy wiecie, że dziś ŚWIATOWY DZIEŃ JABŁKA?

Na to niezwykłe święto koniecznie trzeba przygotować z jabłkami coś pysznego. 

Na przykład taką szarlotkę; takiej jeszcze nie było!

Całe połówki jabłek nadziane orzechami, ukryte w lukrowanych pagórkach niezwykle kruchego ciasta

A ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, więc nie tylko pyszne ale i zdrowsze niż tradycyjne.

z połówkami jabłek

składniki:

ciasto:

250 g masła

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

250 g mąki pszennej

150 g jogurtu greckiego

60 g cukru pudru

jajko

nadzienie:

50 g orzechów włoskich

2 łyżeczki cukru z wanilią

0,5 łyżeczki cynamonu

łyżeczka kwaśnego dżemu

lukier:

250 g cukru pudru

łyżka jogurtu greckiego

ponadto:

kilka niezbyt dużych jabłek

cynamon do posypania

tłuszcz do blaszki

 

Masło posiekać z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką.

Dodać pozostałe składniki ciasta, szybko zagnieść, odstawić do lodówki.

 

Orzechy zmielić, dodać cynamon, cukier z wanilią i dżem, wymieszać na jednolitą masę.

 

Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, w ich miejsce łyżeczką nałożyć orzechowe nadzienie.

 

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.

Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na dno natłuszczonej blaszki.

Układać połówki jabłek, nadzieniem do dołu, z ok 1,5 cm odstępem od siebie.

Oprószyć lekko cynamonem.

 

Drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka.

 

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 40 minut aż wierzch się zezłoci.

 

Jogurt utrzeć z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch lekko przestudzonego, ale wciąż ciepłego ciasta.

Ciasto odstawić do wystudzenia.

Niektórzy mówią, że najlepsze jest po ok 3 dniach, niestety nie wiem - u nas tak długo nie wytrzymało...

z połówkami jabłek 

wtorek, 27 września 2016

Słoneczko pięknie dziś świeci, w sumie ładna ta jesień :)

Wspominamy wakacje!

Spędziłyśmy cudowne chwile nad Morzem Czarnym, w Bułgarii.

Pogoda wymarzona, woda i plaża cudowne, wspaniały relaks!

Warzywa i owoce niezwykle smaczne i soczyste, przede wszystkim figi, zrywane z drzew rosnących dziko właściwie wszędzie i pola słoneczników...

Jedną z najmilej wspominanych chwil tych wakacji był tzw. "wieczór bułgarski".

W pięknej restauracji, położonej w samym środku lasu mieliśmy możliwość obejrzenia występów zespołu ludowego, obserwowania mistycznego spektaklu chodzenia po rozżarzonych węglach, a także skosztowania pysznych, bułgarskich dań.

Najbardziej smakowała mi sałatka szopska.

Prosta i niezwykle smaczna, jadana w Bułgarii bardzo często.

Przepis podany "z głowy" od Polki, mieszkającej w Bułgarii od lat. 

warzywa i ser

składniki:

3 pomidory

2 zielone ogórki

cebula

czerwona papryka

natka piertruszki

ser typu bałkańskiego

sos:

3 łyżki oleju słonecznikowego

łyżka soku z cytryny

odrobina miodu

sól, pieprz do smaku

 

Pomidory, paprykę i ogórki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w piórka, natkę pietruszki poszatkować.

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić wg własnego uznania, zalać warzywa, wymieszać.

Odstawić na min 15 minut.

Przed podaniem wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach serem. 

warzywa i ser

Przepis zgłaszam do akcji:

   Danie inspirowane podróżą 2Danie inspirowane podróżą 2016

I jeszcze na koniec piękne wakacyjne zdjęcie:)

niedziela, 25 września 2016

Ostatnio mam szczęście do wykonywania słodkości typu "last minute".

Dostaję informację dosłownie w ostatniej chwili, że potrzebne będzie ciasto - w tym przypadku "jakieś dobre" i koniecznie łatwe do transportu.

Ponieważ na całość (wliczając pakowanie) miałam ok 2 godzin, nie było już czasu na zakupy, zdecydowałam się wypróbować przepis, który już z nazwy sugerował szybkość wykonania, dodatkowo wszystkie niezbędne produkty miałam akurat w domu.

Ciasto wyrosło bardzo ładnie, pachniało przecudnie, ładnie oddzieliło się od blaszki, dzielnie zniosło kilkugodzinną jazdę i na koniec ucieszyło i oczy i podniebienia znajomych znajomych;)

Nie mam niestety zdjęć w przekroju, ale dostałam informacje, że było ładne i pyszne:)

Z pewnością przygotuję wkrótce podobne i dla siebie, a już teraz i Wam polecam;)

Jeśli nie macie podobnej formy "z kominkiem" ciasto można upiec w podłużnej blaszce, keksówce.

błyskawiczne ciasto z orzechami

składniki:

ciasto:

200 g margaryny

1/2 szkl cukru

4 jaja

1/2 szkl jogurtu greckiego 

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 szkl mąki pszennej

nadzienie:

3/4 szkl orzechów włoskich łuskanych

1/2 szkl cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kakao

ponadto:

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku.

Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz jogurt i ekstrakt waniliowy.

 

Orzechy zmiksować blenderem z cukrem, cynamonem i kakao.

 

Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki (tortownica "z kominkiem") wsypać ok 3 łyżek nadzienia, następnie wyłożyć 1/3 ciasta, połowę pozostałego nadzienia, znów 1/3 ciasta, resztę nadzienia i pozostałe ciasto.

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ciasto ok 45 minut. 

 

Po wystudzeniu przełożyć na paterę "do góry nogami".

błyskawiczne ciasto z orzechami

sobota, 24 września 2016

Ciągle jeszcze zamykam w słoiki smaki lata, przygotowuję spiżarnię na długie, późno-jesienne, zimowe i wczesno-wiosenne chwile, kiedy dostęp do świeżych i zdrowych owoców oraz warzyw będzie mocno ograniczony.

Pisałam już kiedyś, że sałatka z buraków z papryką  jest w moim domu najbardziej obowiązkowa ze wszystkich przetworów. Musimy ją mieć koniecznie! Robię przynajmniej podwójną porcję :)

Ponieważ dostałam od Taty trochę cukinii przypomniałam sobie o sałatce z dodatkiem buraków, którą robiłam dawno temu. Poszperałam w starym zeszycie i znalazłam przepis, który prezentuję poniżej.

Sałatka bardzo smaczna, do długiego przechowywania:)

na zimę

składniki:

1,5 kg cukinii (waga po obraniu i odpestkowaniu)

1,5 kg buraków

1 kg cebuli

zalewa:

1/5 l wody

3/4 szkl octu

3 lyżki cukru

1,5 łyżki soli

ponadto: 

kilka ziarenek pieprzu

 

Buraki umyć, ugotować w mundurkach, wystudzić.

Zimne obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

 

Cukinię obrać, przeciąć na pół, jeśli ziarnka są duże wyciąć gniazda nasienne, pozostawiając sam miąższ. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obrać, drobno pokroić.

Cebulę wymieszać z cukinią, zalać wrzącą wodą (ok 2l.), odstawić na kilka minut po czym odsączyć.

Dodać starte buraki, wymieszać, odstawić na ok 15 minut.

 

W tym czasie przygotować zalewę; wodę, ocet, sól i cukier wymieszać, zagotować.

 

Warzywami napełniać czyste i wyparzone słoiki, zostawiając ok 1 cm, następnie docisnąć i odlać nadmiar soku.

Wciąż ciepłą zalewą dopełnić słoiki, delikatnie potrząsając, aby płyn wszedł w przestrzeń między warzywami.

Brzegi słoików wytrzeć czystą, suchą ściereczką, zakręcać.

 

Można pasteryzować w wodzie, lub - jak ja ostatnio lubię najbardziej - na sucho, w piekarniku!

Słoiki układać w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni, na kratce, na środkowym poziomie.

Należy pamiętać, żeby słoiki się nie stykały.

Przy uchylonych drzwiczkach pasteryzować słoiki godzinę, następnie wyłączyć piekarnik i wystudzić słoiki w środku. 

na zimę

   Jemy sezonowo! Jesień

sobota, 17 września 2016

Na wielu różnych blogach pojawił się ciekawy przepis na ciasto "kinder country".

Lubię nowości i ciasta bez pieczenia, ale w tym przepisie przerażała mnie ilość czekolady i w ogóle biała czekolada, za którą nie przepadam.

Postanowiłam więc zmienić przepis i przygotować ciasto ze składników, które bardziej mi odpowiadają.

Wyszło pysznie! 

Ciasto podałam na oficjalnej uroczystości, z mnóstwem gości, zniknęło jako pierwsze!

W tym tygodniu ciasto kinder country jest tematem akcji "Ciasto na niedzielę"

Zajrzyjcie koniecznie na inne blogi, do Angeliki, Ewy, Bożeny

bez pieczenia 

składniki:

krem biały:

400 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

1 szkl mleka w proszku

krem ciemny:

200 ml śmietany kremówki

150 g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka)

ponadto:

ok 200 g herbatników maślanych

3 szkl prażonej pszenicy w miodzie (płatków śniadaniowych, np nestle kangus)

 

Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od przygotowania śmietany do wykonania ciemnego kremu: Śmietanę podgrzać do wrzenia, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, odstawić na ok 1 minutę, rozmieszać do powstania gładkiej masy, schłodzić.

 

Herbatniki połamać na kawałki, częścią wyłożyć dno tortownicy (moja 26 cm).

 

Kremówkę przeznaczoną na jasny krem ubić na sztywno, zmiksować z mascarpone i mlekiem w proszku (tylko do połączenia składników). Dodać 2,5 szkl płatków, wymieszać.

Masę wyłożyć do tortownicy, wyrównać wierzch.

 

Następnie wyłożyć drugą część herbatników. 

 

Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubić na puszysty krem, wyłożyć na wierzch ciasta.

Wyrównać, posypać resztą płatków, lekko je dociskając.

Odstawić na min. 3 godz. do lodówki. 

bez pieczenia

piątek, 16 września 2016

Jeżeli wierzyć meteorologom, dziś ostatnia w tym roku szansa na taki wieczór...

Pogodny, ciepły i rozgwieżdżony!

Jeżeli dodać do tego świeczki wesoło migające na stoliku, ciszę łamaną raz za razem rechotem żab i unoszący się w powietrzu zapach lubczyku i macierzanki - to już prawdziwa kwintesencja romantyzmu ;)

Na taki właśnie, ostatni letni wieczór na tarasie przygotowałam między innymi te wspaniałe lody!

Powiem nieskromnie, że są mega-obłędnie pyszne!

I nie wiem sama, czy to nastrój wieczoru, czy maliny świeżo zerwane u Taty w ogródku ale zdaje mi się, że to naj-naj-najlepsze, lody jakie w życiu jadłam!

z malinami 

składniki:

200 g sera twarogowego 

200 ml jogurtu greckiego

4 duże łyżki cukru pudru

300 ml śmietany kremówki

garść malin

 

 

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Twaróg zmiksować na gładką masę z jogurtem.

Obie masy delikatnie połączyć, włożyć do zmrożonej misy maszyny do lodów.

Włączyć maszynę, gdy masa zacznie gęstnieć dodać maliny. 

Lody są gotowe po ok 40 minutach.

z malinami

czwartek, 15 września 2016

Jajka, nadziewane delikatną sałatką z paluszków krabowych.

Prosta i elegancka przekąska, alternatywa dla tradycyjnej sałatki.

Szybkie i łatwe do przygotowania, ładnie się prezentują, dobrze smakują.

Idealne na małe i większe przyjęcia:)

Choć surimi wyglądają trochę jak rzodkiewka, i mogą nieco zmylić, ich smak jest zdecydowanie inny:D

sałatką z surimi

składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo

6 paluszków krabowych surimi

1 łyżka kukurydzy z puszki

1/4 cebuli

1/2 ogórka szklarniowego

łyżka jogurtu greckiego

łyżeczka majonezu

sól, pieprz do smaku

 

Cebulę i obranego ogórka pokroić w kosteczkę, paluszki w plasterki.

Jaja przeciąć wzdłuż na pół, żółtka delikatnie wyjąć, wrzucić do miseczki blendera.

Dodać pozostałe składniki. Zblendować krótko, tylko do powstania jednolitej masy - powinny zostać większe kawałki, nie gładka masa. 

Masą nadziewać białka jaj.

sałatką z surimi

poniedziałek, 12 września 2016

Papryki właśnie teraz są najsmaczniejsze!

Przygotowane w ten sposób, napełnione pysznym farszem stanowią przepyszne danie na obiad bądź ciepłą kolację.

Jeśli zostało trochę gotowanego mięsa, np z rosołu warto wykorzystać je do przygotowania tego właśnie, pysznego dania.

Ja podałam papryki z domowym keczupem z dyni, myślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym.

z kaszą gryczaną i mięsem z rosołu

składniki:

nadzienie:

2 torebki białej kaszy gryczanej

cebula

300 g pieczarek

ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu)

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

ponadto:

ok 8 papryk (w zależności od wielkości)

ok 1/2 szkl rosołu

sos pomidorowy

natka pietruszki

 

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, zdjąć z ognia, lekko przestudzić..

Mięso pokroić w małe kawałeczki.

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, doprawić do smaku.

 

Papryki umyć, odciąć wierzchołek z ogonkiem, delikatnie wydłubać białe błonki z pestkami.

Farszem napełnić papryki lekko dociskając po każdej porcji.

 

Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut.

 

Podawać z sosem pomidorowym, posypane natką pietruszki.

z kaszą gryczaną i mięsem z rosołu

niedziela, 11 września 2016

Tym razem na specjalne zamówienie dla pewnej bardzo ważnej, pięcioletniej jubilatki wykonałam tort w kształcie bajkowej księżniczki Elsy.

W środku kryje się biszkopt przekładany malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (identyczny, jak ten, z tego przepisu). Kiedy robię torty z lalą biszkopt piekę w ... metalowej misce na sałatę:D

Jubilatka - ogromna fanka Frozen, wypożyczyła na ten dzień lalę, którą wsadziłam do środka - od pasa w dół zabezpieczyłam ją folią spożywczą. Fo zjedzeniu torcika lalka po umyciu nadaje się ponownie do zabawy.

Do ozdobienia tortu użyłam masy cukrowej, przygotowanej własnoręcznie wg tego przepisu, białej i barwionej na niebiesko (w dwóch odcieniach).

Dodatkową ozdobę stanowią opłatkowe śnieżynki, biało-niebieski maczek cukrowy i cukrowe perełki.

Całość za pomocą pędzelka pokryłam jadalnym srebrnym brokatem.

Choć taka zabawa nie jest łatwa, zajmuje sporo czasu a także wymaga precyzji i cierpliwości, sprawia mi to ogromną radość i daje satysfakcję:)
Uwielbiam piec i ozdabiać torty!

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów