w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
wtorek, 30 września 2014

Drożdżowe ciasto, żółciutkie i wilgotne dzięki dodaniu doń dyniowego pure, nadziane śliwkami, pachnące cynamonem, zwieńczone chrupiącą kruszonką - czy może być coś pyszniejszego?

Idealne do popołudniowej herbatki, wypijanej w ostatnich ciepłych promieniach jesiennego słońca.

Na zdjęciach nie udało mi się uchwycić jego pięknego wyglądu: cienkich, przeplatających ciasto żyłek cynamonu, w żaden sposób nie da się też opisać wspaniałego aromatu, który rozchodził się po całej kuchni.

Mnie ciasto zachwyciło, w najbliższych dniach zamierzam upiec go ponownie, póki jesień, póki dynia i śliwki :)

ze śliwkami i cynamonem

składniki:

ciasto:

450 g mąki pszennej

100 g cukru

180  dyniowego pure

30 g świeżych drożdży

100 ml ciepłego mleka

1 jajko

2 łyżki oleju

ponadto:

50 g topionego masła

50 g cukru

łyżeczka cynamonu

śliwki

kruszonka:

80 g mąki pszennej

35 g masła

35 g cukru

 

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać, dostawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Pozostała składniki ciasta wymieszać w misce, dodać rozczyn, wyrobić ciasto (będzie dość luźne, nie należy na tym etapie dosypywać więcej mąki).

Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, wyrobić w razie potrzeby podsypując mąką.

Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, za pomocą pędzelka posmarować stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę.

Rolady zwinąć dość ciasno w koło i ułożyć w natłuszczonej tortownicy, tak, by ciasto wypełniło całe dno. Na cieście ułożyć połówki śliwek.

Składniki kruszonki wymieszać, posypać wierzch ciasta.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 50 minut. 

Ciężko doczekać wystudzenia, my zjadłyśmy pierwsze kawałki ciasta na ciepło jeszcze, popijając zimnym mlekiem. 

ze śliwkami i cynamonem

 Śliwka - robaczywka!Dynia na słodko i słono

 

 

poniedziałek, 29 września 2014

Światowy Dzień Kawy!

Ciacho upiekłam już jakiś czas temu, ciągle jednak nie składało się, żeby umieścić przepis na blogu...no i proszę jak świetnie się złożyło!

Na dziś przepis jak znalazł.

Szybkie i łatwe do przygotowania ciasto, bardzo aromatyczne, o wyjątkowej, czarnej barwie, lekko kwaskowate za sprawą malinowego dżemu, otulone boską, kawową polewą.

Można się nim zachwycić.

 z malinowym dżemem

składniki:

ciasto:

1 i 3/4 szkl mąki pszennej

1,5 szkl  cukru 

3/4 szkl ciemnego kakao

2 łyżeczki sody 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 szkl jogurtu naturalnego

1/2 szkl oleju

2  jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szkl świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)

polewa kawowa:

1 białko

175 g cukru pudru

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

ponadto:

5 łyżek dżemu malinowego

czekoladowe groszki

maliny do dekoracji


Należy zadbać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

 

Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem, dodać cukier i sól.

W drugiej misce rozmieszać jogurt, olej, jajka i ekstrakt waniliowy.

Suche składniki wymieszać krótko z mokrymi.

Powoli, ciągle mieszając wlać gorącą kawę.

 

Ciasto wlać do formy. Piec ok 50 minut (do tzw suchego patyczka), w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

 

Ciasto wyjąć, wystudzić, przekroić na dwie części.

Przełożyć dżemem malinowym, schłodzić.

 

W dużej żaroodpornej misce wymieszać białko i cukier puder. Wlać kawę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej wody. Całość ubijać ok minuty, następnie postawić miskę na rondelku z wrzącą wodą i ubijać jeszcze około 7 minut, do chwili, gdy masa stanie się gęsta i lśniąca.

Wierzch i boki tortu udekorować grubą warstwą polewy, czekoladowymi groszkami  malinami. 

z malinami 

Ciacho na widelcu

niedziela, 28 września 2014

Jesień rumieni się i złoci wszem i wobec.

Jabłuszka kuszą kolorami, zapachami, smakami. Ile rodzajów jabłek, tyle przepysznych dań, które możemy z nich zrobić.

Szarlotki, jabłeczniki, musy i przeciery znamy wszyscy.  Ale czy ktoś próbował już jabłkowej musztardy?

Przepis znalazłam tutaj, spróbowałam i wiecie, całkiem, całkiem fajny sos wyszedł.

Łatwy i szybki do przygotowania, idealny do wędlin (zwłaszcza boczku), świetny do mięsa z grilla.

z jabłek, z miodem

składniki:

500 g jabłek

4 łyżki miodu

4 łyżeczki ostrej musztardy

1/2 łyżeczki soli

sok z połowy cytryny (dałam mniej)

 

Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne.Pokroić na niewielkie kawałki.

Włożyć na patelnię, dodać musztardę, miód, sól i sok z cytryny. Zagotować, następnie przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień na minimum.

Dusić mieszając od czasu do czasu, do chwili, gdy jabłka się rozpadną - w zależności od rodzaju, ok 15 minut. 

Następnie drewnianą łyżką rozgnieść resztki jabłek. 

Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoiczków, odwrócić do góry dnem.

Podawać na zimno.

do wędlin i grilla

Jabłka wytrawnieJabłka wolności

sobota, 27 września 2014

Trwa piwny tydzień w mikserze i na durszlaku.  Upiekłam już z tej okazji chleb na piwie, zostało mi pół butelki złocistego trunku.

Dziś właśnie ostatni "piwny" dzwonek, przypomniał mi się ten przepis.

Już dawno miałam ochotę zrobić takie ciacho, podpatrzone u koleżanki, na zdjęciach wyglądało bardzo zachęcająco, opis był co najmniej intrygujący.

Uwielbiam nowości i eksperymenty. Troszeczkę zmodyfikowałam przepis. 

Nie rozczarowałam się, niezwykły design, pyszne ciasto, zdziwione miny konsumujących.

Polecam bardzo, bardzo.

 czekoladowe z popcornem

składniki:

250 ml jasnego piwa

łyżka miodu

200 g cukru

3 łyżki kakao

250 g margaryny

140 ml jogurtu greckiego

2 jajka

275 g mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

krem (koniecznie, żeby oba składniki były w temperaturze pokojowej):

100 g masła

150 g serka homogenizowanego waniliowego

ponadto:

popcorn

 

Margarynę z piwem umieścić w rondelku, podgrzewać mieszając aż tłuszcz się rozpuści (nie dopuścić do wrzenia).

Zdjąć z ognia, dodać cukier i kakao, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.

Jaja ubić z jogurtem, dodać masę kakaową, zmiksować do połączenia, delikatnie wmieszać mąkę przesianą z sodą.

Wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (moja tortownica 26 cm, z "kominem"), piec ok 60 minut (do tzw "suchego patyczka") w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Wyjąć, wystudzić.

 

Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżeczce serek. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta,udekorować solonym popcornem.

 z piwem i popcornem

Tydzień z piwem w tle v. IITydzień z piwem w tleCiacho na widelcu

 

Ciasto błyskawiczne ze wszech miar: błyskawicznie się je przygotowuje, jeszcze szybciej znika.

Przepis na jedną dużą foremkę lub dwie keksówki (wtedy łatwiej podzielić, żeby starczyło dla wszystkich uroczych łakomczuszków).

Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy miksera, jedynie duży słoik i dwie miski. Zasady przygotowania składników są identyczne jak przy robieniu muffinek: składniki suche do jednego naczynia, mokre do drugiego, potem razem, wymieszać szybko, byle jak i do formy.

Foremkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.

Do ciasta najlepiej pasują jabłuszka,  ja wrzuciłam też kilka kawałków gruszek i śliwek. 

cynamonowe z jabłkami i kruszonką 

składniki:

 "suche":

1 i 3/4 szkl mąki

3/4 szkl cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

 "mokre":

3 jajka

1 szkl maślanki

1/2 szkl oleju

kruszonka:

50 g masła

1/2 szkl mąki

1/3 szkl płatków owsianych

1/3 szkl płatków migdałowych

4 łyżki cukru

ponadto:

owoce

 

Składniki suche włożyć do słoika, zakręcić, energicznie potrząsać kilka minut tak, by się połączyły.

Składniki mokre umieścić w misie, dokładnie wymieszać.

Zawartość słoika wsypać do misy, lekko wymieszać (spokojnie mogą pozostać grudki).

Ciasto wylać do przygotowanych foremek.

Owoce obrać, wypestkować, podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć gęsto na cieście.

Składniki kruszonki włożyć do miseczki, rozetrzeć między placami, posypać wierzch ciasta.

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni dostosowując czas pieczenia do wielkości foremki (35-50 minut) do tzw "suchego patyczka". 

z kruszonką, bez miksera

Niby proste ciacho, a pasuje do tylu różnych akcji...

Jabłko z cynamonem 2014Jabłka wolnościCiacho na widelcuCiasta bez mikseraJabłko z cynamonem 2014

czwartek, 25 września 2014

Moje drugie podejście do chleba z dodatkiem piwa.

Piekłam taki już kiedyś.

Ten jest zupełnie inny.

Nie jestem pewna, czy nie jest to najlepszy chleb, jaki dotąd udało mi się upiec.

Idealnie chrupiący z wierzchu, mięciutki i sprężysty wewnątrz.

Zachowuje świeżość kilka dni.

Przepis , hmm no właśnie: zaczęłam robić chlebek wg jednego przepisu, w trakcie zmieniłam zdanie i dokończyłam wg innego :D

Nieważne, ważne, że wyszło pysznie!

Chleb upiekłam w garnku rzymskim (uwielbiam to naczynie), myślę jednak, że uda się również w tradycyjnej foremce. 

na drożdżach 

składniki:

zaczyn:

50 g świeżych drożdży

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

150 ml ciepłej wody

łyżeczka cukru

ciasto właściwe:

cały zaczyn

1 szkl piwa

1 szkl wrzącej wody

2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej

2 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej

1 łyżeczka soli

 

Drożdże rozetrzeć w wodzie, dodać cukier i mąkę, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

 

Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy, wyrabiać ręką lub mikserem około 10 minut.

Ciasto jest luźne, lejące. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Garnek rzymski (bez pokrywki) namoczyć. Wytrzeć od środka, natłuścić, wysypać otrębami.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, odłożyć do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

 

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec chleb ok 45 minut.

 na drożdżach, z piwem

Tydzień z piwem w tle v. IITydzień z piwem w tle

wtorek, 23 września 2014

Ranek słotny i ponury wymógł na mnie rezygnację z planowanego wyjścia po świeże pieczywo.

Nie było czym Małej napełnić śniadaniówki...

Wymyśliłam gofry.

W lodówce wciąż jeszcze mam zapas dyniowego pure, padło na szybkie gofry dyniowe.

Po wyjęciu pierwszej porcji usłyszałam: "fe, spalone":D A to tylko mąka pełnoziarnista i dodatek przyprawy do piernika oraz oczywiście dynia nadały im niecodziennej, brązowej barwy, sprawiły również, że gofry pięknie pachną.

Zaraz po upieczeniu są cudownie chrupiące z zewnątrz  mięciutkie w środku, później miękną ale i tak są smaczne.

dyniowe 

składniki:

3/4 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej

3/4 szkl mleka

jajko

1/2 szkl pure z dyni

1 łyżka cukru z wanilią

1 łyżka oliwy

1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, odstawić na 15 minut.

Gofrownicę rozgrzać, za pomocą pędzelka przed pieczeniem pierwszych gofrów posmarować lekko oliwą.

Nakładać porcje masy, piec kilka minut.

U nas podane z serkiem waniliowym, konfiturą wiśniową i malinami.

Najpyszniejsze jeszcze ciepłe.

 dyniowe

Dynia na słodko i słono Szkolne śniadania

 

poniedziałek, 22 września 2014

Takie sobie pierożki, ładne, piegowate.

Dodatek maku podnosi ich walory estetyczne i smakowe.

Pomysł na ciasto zaczerpnęłam stąd

Śliwkowe nadzienie jak najbardziej na czasie.

ze śliwkami

składniki:

400 g mąki pszennej

1/3 szkl suchego maku

3 jaja

1/2 łyżeczki soli

ciepła woda 

ponadto:

śliwki

cukier

masło

bułka tarta

 

Mąkę i mak wymieszać, dodać sól i jaja, zarabiać dodając po odrobinie wody, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.

Rozwałkować, wykrawać kółeczka.

Śliwki wydrylować, przekroić na połówki, maczać w cukrze, układać na każdym krążku, sklejać pierożki.

Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować ok 3 minut od wypłynięcia.

 

Masło roztopić, zrumienić na nim bułkę tartą. Polewać pierożki.

pierogi makowe

Śliwka - robaczywka!

niedziela, 21 września 2014

Mój pierwszy sernik dyniowy. Moja kolejna wielka miłość.

Sernik jest obłędny, ma piękny kolor, jego konsystencja powaliła mnie na kolana: kremowy, wilgotny a jednocześnie lekki jak chmurka.

Korzenne przyprawy idealnie wpisują się w jesienne klimaty.

Dekoracja z czekoladowej trufli podnosi walory smakowe wypieku.

Serniczek samym zapachem poprawia nastrój, pierwszy kęs za to pomaga nam zapomnieć o słotach i smutkach!

z czekoladową truflą 

składniki:

spód:

150 g ciasteczek owsianych 

100 g orzechów włoskich

duża łyżka kakao

łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

szczypta gałki muszkatołowej

80 g masła

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

250 g jogurtu greckiego

500 g pure z dyni*

250 g cukru

3 jajka

3 żółtka

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki rumu

2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

1 łyżeczka cynamonu

trufla:

200 ml śmietany kremówki

30 g czekolady mleczne

duża łyżka kakao

 

Dno tortownicy (śr 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

Piekarnik rozgrzać do 18 stopni, na dno włożyć szeroką formę wypełnioną wodą. 

 

Ciasteczka i orzechy zmielić, dodać kakao, przyprawy i roztopione masło.

Powstałą masą (o konsystencji mokrego piasku) wylepić dno i boki formy.

Ostawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej, czyli wyjęte z lodówki 3 godziny wcześniej!) umieścić w misie, miksować krótko, tylko do połączenia składników.

Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, z wierzchu formę przykryć folą aluminiową.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach temperaturę obniżyć do 150 stopni, piec sernik w sumie około 1,5 godziny.

Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik wewnątrz jeszcze około godziny, następnie wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej, później chłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

 

Śmietanę zagotować z kakao i pokruszoną czekoladą, wystudzić, mocno schłodzić. Ubić mikserem aby nadać masie puszystości.

Przełożyć truflę do rękawa cukierniczego, udekorować wierzch sernika.

 z czekoladową nutką z korzennymi przyprawami

 Dynia na słodko i słonoCiacho na widelcu

* Dynię pokroić w mniejsze kawałki, wydrążyć miąższ z pestkami, resztę skropić oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około godziny. Wystudzić, zmiksować na pure. 

Warto przygotować więcej dyniowego pure, przyda się do wielu różnych dań. 

sobota, 20 września 2014

Mam pierwsze swoje ogródkowe dynie:) Chyba żadne warzywa nie sprawiły mi tyle radości!

Okaz, który postanowiłam właśnie zagospodarować ważył kilka dobrych kilogramów, pewnie na moim blogu pojawi się wkrótce sporo fajnych dyniowych przepisów. 

Na początek rewelacyjne "drożdżówki"- ciasto z dodatkiem dyni jest niezwykle delikatne i puszyste, ma bardzo apetyczny, żółtawy kolorek. Nadzienie stanowi sos z pomidorów, z dodatkiem czosnku i cebulki, do tego cztery rodzaje sera. 

Efekt: pyszne, mocno nadziane bułeczki, rewelacyjne zarówno na ciepło, jak i na zimno, znakomite nawet następnego dnia! 

Wspaniała alternatywa dla szkolnej kanapki.

Jedyne, co nie do końca mi się podobało to fakt, że ciasto nieco "rozeszło się na boki", następnym razem rozważę możliwość pokrojenia rolady na węższe paseczki i ułożenie ich do pieczenia poziomo...

Zainspirowałam się tutaj.

 pizza serowa z sosem pomidorowym

składniki:

ciasto:

3/4 szkl dyniowego pure*

3 szkl mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

1/4 szkl ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

nadzienie:

3 pomidory

1/2 papryczki chili

cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

125 g mozarelli

125 g sera żółtego

125 g sera twarogowego 

125 g sera pleśniowego

pęczek ziół (bazylia, oregano)

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe, sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.

 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w kostkę. 

Cebulę, czosnek i papryczkę pokroić w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, następnie papryczkę i pomidory, dusić mieszając aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. 

Zdjąć z ognia, wystudzić. 

Do sosu pomidorowego wkruszyć twaróg, lekko wymieszać.

Ser żółty zetrzeć na tarce, mozarellę i ser pleśniowy pokroić na niewielkie kawałki.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt grubości ok 1 cm.

Rozsmarować sos pomidorowo-twarogowy, zostawiając ok 2 cm margines wzdłuż dłuższego boku.

Posypać wszystkimi rodzajami sera oraz rozdrobnionymi ziołami.

Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, marginesem na zewnątrz. Ułożyć "sklejeniem" do dołu.

z nadzieniem serowo - pomidorowym

Ostrym nożem pokroić na ok 3 cm porcje.

Układać na natłuszczonej blaszce.

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Z pomocą pędzelka wierzch upieczonych rollsów natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować zimną wodą.

Zajadać po lekkim przestudzeniu lub na zimno.

 

z serem i pomidorami

 Pora na pomidora!Szkolne śniadaniaDynia na słodko i słono

 

* Dynię pokroić w mniejsze kawałki, wydrążyć miąższ z pestkami, resztę skropić oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około godziny. Wystudzić, zmiksować na pure. 

Warto przygotować więcej dyniowego pure, przyda się o wielu różnych dań. 

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów