w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
poniedziałek, 30 września 2013

Jak to mówią - na drugą nóżkę;)

gofry drożdżowe

Ich przygotowanie wymaga dość dużo czasu, ale są tak pyszne, że nie warto marudzić.

Wspaniale wyrastają, są niezwykle chrupiące, rozpływają się w ustach.

Pysznie smakowały z serkiem waniliowym i brzoskwiniami.

drożdżowe

składniki:

250 g mąki pszennej

1/2 szkl oleju

2 jaja

25 g świeżych drożdży (1/4 opakowania)

łyżka cukru

duża szczypta soli

około 250 ml mleka

łyżka aromatu waniliowego

 

1/2 szkl mleka lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier, wymieszać i pozostawić do "wyburzenia".

Resztę mąki przesiać, wbić jaja, dodać olej, sól, aromat i drożdże; miksować dodając tyle mleka, aby otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany (bardziej gęste niż na naleśniki).

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Przed pieczeniem pierwszego gofra posmarować gofrownicę olejem, wlać 2-3 łyżki ciasta, piec około 3-5 minut.

drożdżowe



niedziela, 29 września 2013

Wzięłam wreszcie od mamy starą, dawno nieużywaną gofrownicę.

Wstyd - moja Córka nie pamięta, żebym kiedyś robiła w domu gofry...

A przecież wtedy, kiedy kupiłam "sprzęt" byłam prawdziwą mistrzynią gofrowania.

Odkurzyłam i wyszorowałam urządzenie, przejrzałam stare notatki i znalazłam kilka sprawdzonych przepisów.

Na pierwszy ogień poszły gofry z płatków owsianych.

Gdyby nie dodatek bitej śmietany możnaby je nazwać dietetycznymi;)

Cóż, u nas śmietanowo-owocowa rozpusta, każdy zaś może gofry jadać jak chce.

 z płatków owsianych

składniki:

200 g płatków owsianych

4 jajka

100 g masła

łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki wody

1/2 łyżeczki soli

 

Masło stopić. 

Żółtka oddzielić od białek.

Płatki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i wodę, zmiksować.

Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z resztą składników.

Gofrownicę lekko posmarować olejem (użyłam do tego pędzelka),nakładać 2-3 łyżki ciasta, piec gofry 3-5 minut.

 z płatów owsianych

Gofry mają fajny smak, są bardzo chrupiące. Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, owocami, różnymi sosami, posypkami - z czym dusza zapragnie:)



Do moich problemów z czasem, doszły problemy z Internetem...nie zaglądam tu zbyt często:(

W mojej kuchni też jakoś mniej się dzieje ostatnio, ale mimo wszystko zbieram i przepisy, i zdjęcia, postaram się w wolnych chwilach nadrabiać zaległości:)

Ciasto czekoladowe z migdałami, które chcę dziś zaprezentować jest naprawdę wyjątkowe.

Bez mąki, ale za to z ziemniakami - takiego ciasta jeszcze nie piekłam!

Wilgotne, ciemne, mocno czekoladowe, pachnące migdałami ciasto, które przygotowuje się niezwykle łatwo i szybko.

Jego zapach, wydobywający się podczas pieczenia nasunął mi na myśl Boże Narodzenie, nie zdziwiłam się więc zbytnio, kiedy moja Córka do jego dekoracji chciała użyć cukrowych gwiazdek...

Do świąt jeszcze daleko, ale nie ma potrzeby czekać, warto wypróbować już dziś:)

 z ziemniakami, bez mąki

składniki:

2 ugotowane ziemniaki

130 g mielonych migdałów

2 jajka

50 g cukru

50 g masła

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

ponadto:

tłuszcz do formy

100 g ciemnej czekolady

3 łyżki mleczkas skondensowanego

100 g płatków migdałowych

 

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. 

Jajka ubić z cukrem.

Masło utrzeć (najlepiej mikserem) na białą, puszystą masę, wciąż ucierając dodać ubite jajka.

Gdy masa stanie się jednolita dodać migdały, ziemniaki, kakao oraz cukier waniliowy.

Ciasto wlać do natłuszczonej foremki (u mnie półokrągła keksówka).

Piec ok 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Czekoladę rozpuścić na maleńkim ogniu z dodatkiem mleczka. Polewą wysmarować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi.

z ziemniakami



 

piątek, 20 września 2013

Taki blok przygotowuję niezwykle rzadko, bo nie mogę mu się oprzeć...

Jest bardzo słodki, nie można zjeść wiele na raz, ale można jeść wiele razy po troszku!

Lodówka z blokiem czekoladowym w środku zyskuje właściwości niezwykle przyciągające, działa jak narkotyk, kiedy spróbuję chcę więcej i więcej...

 słodycz z mlekiem w proszku

składniki:

250 g masła

1/2 szkl wody

3/4 szkl cukru

3-4 łyżki kakao

400 g pełnego mleka w proszku

ok 200 g herbatników

dowolne bakalie (daktyle, żurawina, migdały, orzeszki )


W dużym rondlu roztopić masło z dodatkiem wody, cukru i kakao.

Zdjąć z ognia, odczekać kilkanaście minut - jeśli będzie za gorące na powierzchni gotowego bloku zbierze nam się warstwa tłuszczu.

Herbatniki lekko pokruszyć w dłoniach.

Do masy kakaowej dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać - co wcale nie jest łatwe;).

Dodać herbatniki i bakalie, wymieszać.

"Słodycz" przełożyć do formy wyłożonej folią aluminiową. Wierzch wyrównać moczoną w wodzie łyżką.

Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Formę przewrócić do góry nogami, wyjąć gotowy blok, odkleić folię z całej jego powierzchni.

Kroić w plastry.

Przechowywać w lodówce.

z mlekiem w proszku

czwartek, 19 września 2013

No i mamy jesień...

Coraz więcej dookoła złota i czerwieni.

Jak co roku o tej porze wpadam w dyniowy szał, już kilka tych piękności w różnych odcieniach złota zdobi wejście mojego domu.

A w kuchni pierwsze tego roku dyniowe danie - zapiekane "maleństwo", napchane pysznym farszem z twarogu, boczku i czosnku.

Pyszności:)

z twarogiem i boczkiem

składniki: 

1 nieduża dynia

200 g twarogu

100 g jogurtu naturalnego

100 g sera żółtego (miałam w plastrach, ale myślę, że lepszy będzie starty na tarce)

200 g wędzonego boczku

spora cebula

3 ząbki czosnku

pęczek szczypiorku

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

2-3 łyżki oliwy

 

Dynię dokładnie umyć, odciąć górę, tzw. "czapeczkę". 

Miąższ wydrążyć, (nitkowatą część wyrzucić, pestki odłożyć - można wysuszyć i zjeść, zwartą strukturę pokroić w nieduże kawałki).

Środek dyni natrzeć łyżką oliwy i solą.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce/dwóch oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie po kilku minutach kawałki dyni. Przestudzić.

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt i pokrojony szczypiorek, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Na dno dyni wyłożyć 1/3 część dyniowego nadzienia, następnie 1/3 twarogu oraz 1/3 żółtego sera. 

Czynność powtórzyć dwukrotnie.

Dynię przykryć "czapeczką".

Przełożyć do natłuszczonej formy.

Wstawić do zimnego piekarnika, rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Piec około godziny (aż widelec miękko wejdzie w skórkę).

Dynię kroić jak tort, nadzienie lekko wypływa ale jest pysznie:)

nadziewana twarogiem i boczkiem



środa, 18 września 2013

W sezonie śliwkowym takie ciasto co najmniej kilka razy ląduje na moim stole, z tym dodatkiem lubię je najbardziej.

Znakomicie smakuje także z innymi owocami, jabłkami, wiśniami, morelami...

Przygotowuje się je błyskawicznie, pięknie wyrasta, jest mięciutkie i puszyste, długo utrzymuje świeżość (choć raczej nie zdąży się zestarzeć;))

Z mojego doświadczenia wynika, że ciasto wychodzi lepsze, kiedy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.

ze śliwkami albo innymi owocami

składniki:

250 g margaryny

1 szkl cukru

5 jaj

2 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 torebka budyniu waniliowego

1 łyżka mleka

1 łyżka kakao

dowolne owoce (np śliwki)

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku.

Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyń (ciasto jest bardzo gęste).

Formę wysmarować tłuszczem i obficie wysypać bułką tartą.

(Można już teraz, od razu całe ciasto wyłożyć na blaszkę, dodać owoce i upiec. Ja jedna wolę wersję "łaciatą", z dodatkiem kakao)

Połowę ciasta wyłożyć do formy za pomocą łyżki, do reszty dodać mleko i kakao.

Drugą połowę ciasta nałożyć łyżką w puste miejsca w foremce.

Rozsmarować ciasto w miarę równo w całej blaszce.

Na wierzchu ułożyć owoce.

Piec około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

ze śliwkami

wtorek, 17 września 2013

Mała, sympatyczna myszka z dużą kokardką to ostatnio ulubienica mojej Małej.

Stąd pomysł na taki urodzinowy torcik. Swoją drogą - jak ten czas szybko leci...

dekorowany masą cukrową

Wnętrze tortu opisywałam tutaj.

Dziś masa cukrowa, idealna! Znacznie prostsza w przygotowaniu niż ta, którą robiłam do tej pory, mniej kapryśna, łatwiejsza w "obróbce".

Szczerze polecam.

Na dekorację tortu średnicy 26 cm potrzebowałam masy z trzech porcji.

 

składniki:

225 g cukru pudru

5 łyżek wody

1 łyżeczka żelatyny

1 łyżka syropu glukozowego

1 łyżeczka oleju rzepakowego (w oryginale gliceryny)

 

Przed przystąpieniem do pracy należy koniecznie:

1. natłuścić blat, na którym będziemy wyrabiać masę (u mnie silikonowa stolnica)

2. przygotować miskę z zimną wodą.

 

Żelatynę namoczyć w 1 łyżce wody.

Cukier puder i syrop glukozowy umieścić w rondelku, wlać pozostałe 4 łyżki wody, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 2 minuty często mieszając.

Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Wrzący syrop wstawić do miski z zimną wodą celem schłodzenia, następnie wlać żelatynę i olej.

Mieszać aż do chwili, gdy masa zacznie gęstnieć i mętnieć. Następnie wylać ją na przygotowany blat i początkowo mieszać łopatką, w miarę gęstnienia wyrabiać natłuszczonymi dłońmi.

Gdy masa będzie zupełnie gładka i plastyczna zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin (najlepiej całą noc).

Po wyjęciu z lodówki odczekać chwilę, by zmiękła, następnie wyrabiać natłuszczonymi dłońmi, dodając odpowiednie barwniki.

Z papieru wyciąć szablony poszczególnych części myszki.

Masę rozwałkować na posypanym mąką ziemniaczaną blacie, wg szablonów docinać odpowiednie części wzoru.

Układać na torcie, części sklejając przy pomocy pędzelka moczonego w wodzie.

Fajna, ale czasochłonna zabawa, ale uśmiech na twarzy Jubilatki -bezcenny!

z myszką minnie

niedziela, 15 września 2013

Biszkopt "rzucany", frużelina malinowa, serek mascarpone razem wzięte tworzą coś wyjątkowego i wyjątkowo pysznego!

Biszkopt sprawdzony wielokrotnie, ostatnio udoskonalony jednym prostym trickiem: ciasto upuszczone na podłogę z wysokości ok 30 cm, zaraz po wyjęciu z piekarnika!

Brzmi makabrycznie:D ale polecam, po takim "zabiegu" biszkopt nabiera sprężystości, z pewnością nie opadnie, ładnie się kroi i nie kruszy.

Krem na bazie serka mascarpone wzorowany na przepisie ze strony moje wypieki:) Jestem nim szczerze zauroczona.

Do jego przygotowania nadają się zarówno świeże, jak i mrożone maliny. Przygotowuje się go bardzo szybko (nie licząc czasu schłodzenia frużeliny, co najlepiej zrobić dzień wcześniej).

Wczoraj usłyszałam, że smakuje jak danonek - coś w tym jest:)

Pyszności:)

z masą z serka mascarpone

składniki:

biszkopt:

6 dużych jaj

1 i 1/2 szkl cukru

2 łyżki zimnej wody

1/2 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1/2 szkl ciemnego kakao

1 i 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia

frużelina malinowa:

500 g malin

3/4 szkl cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki żelatyny

1 łyżka soku z cytryny

krem:

500 g serka mascarpone

frużelina malinowa

 

Jaja z dodatkiem wody ubić z cukrem (idealnie sprawdza się robot Kasia z końcówką do ubijania) na gładką, jasną piankę.

Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.

Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja 26cm)

Piec około 45 min (lekko uciśnięte palcem ciasto powinno się szybko podnieść).

Wyjąć z piekarnika, upuścić płasko na ziemię z wysokości ok 30 cm.

Wystudzić.

Zdjąć obręcz, odkleić papier, przeciąć na trzy blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl wody. 

Maliny zasypać cukrem, podgrzewać na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w łyżce wody.

Wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika, połowę przetrzeć przez sito (pesteczki wyrzucić). 

Do żelatyny wlać nieco gorącego sosu, mieszać do rozpuszczenia (ewentualnie lekko podgrzać),połączyć z resztą sosu.

Wystudzić, mocno schłodzić (najlepiej kilka godzin w lodówce).

 

Serek mascarpone zmiksować dodając po łyżce frużeliny.

 

Krążki ciasta przełożyć kremem, schłodzić.

Dowolnie udekorować.

z masą z serka mascarpone

Polecam:)

czwartek, 12 września 2013

Dawno mnie tu nie było, wstyd...

Na usprawiedliwienie tyle mam tylko, że życie mi ostatnio przyspieszyło strasznie, dopiero zaczynam się do tej prędkości na nowo przyzwyczajać:)

Przyznam się, że i dziś pewnie trudno byłoby mi tutaj zajrzeć, gdyby nie potrzeba "zewnętrzna".

Bo ciasto pyszne, do gustu przypadło nie tylko mnie, kolejna impreza się szykuje, no i przepis potrzebny, a tu nie ma!

Więc proszę - na specjalne życzenie - jest:)

Ciasto ze szpinaku, z bitą śmietaną i malinami, z galaretką - nietypowe, ale bardzo udane połączenie.

z malinami i galaretką

składniki:

ciasto:

5 jaj

450 g mrożonego szpinaku

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1 szkl mąki krupczatki

1 i 1/3 szkl oleju

3 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

400 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

2 śmietan-fixy

ponadto:

świeże maliny

zielona galaretka (np agrestowa)

 

Szpinak rozmrozić (najlepiej odłożyć na noc na sitku), odcisnąć, dodać 1/3 szkl. oleju, zmiksować.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wciąż ubijając dosypywać stopniowo cukier i po jednym żółtku. 

Następnie, delikatnie mieszając dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, na końcu szpinak. 

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 60 minut, do tzw "suchego patyczka".

Ciasto wystudzić, wyjąć z formy.

Ułożyć na płaskiej powierzchni (np stolnicy) i widelcem, delikatnie zdrapać ok 1/3. Okruszki odłożyć.

Ciasto ponownie umieścić w formie (najlepiej wyłożonej nowym papierem).

Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzątku, odstawić.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixów. Wyłożyć na ciasto.

Na wierzchu rozsypać odłożone okruszki.

Ułożyć maliny, lekko docisnąć.

Mocno tężejącą galaretkę (znacznie bardziej niż na tradycyjne ciasto) wyłożyć nierównomiernie na wierzch ciasta. 

Schłodzić.

Jeść i patrzeć z przyjemnością jak znika z talerzy.

z malinami, bitą śmietaną i galaretką



Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów