w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
środa, 31 sierpnia 2016

Przepis z książeczki mojej Babci "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy"autorstwa Jana Czernikowskiego z 1987r. 

Uwielbiam tę książkę, jej pożółkłe kartki z kilkoma zaledwie, schematycznymi rysunkami, bez żadnych zdjęć, proste i łatwe przepisy na nawet bardzo wyszukane wypieki, sposób wykonania zawarty w kilku zaledwie zdaniach...

I ten napis, który nie wiedzieć czemu zawsze mnie rozbawia "Druk i oprawa w NRD"

Ale do rzeczy; sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Aksamitny, gładki, nie wyrósł wcale i nie opadł, nie popękał.  Ziemniaków nie czuć wcale, natomiast struktura masy serowej nie da się z niczym porównać. Sernik jest niezwykle delikatny i kremowy.

Przepis po małym liftingu moim, z nadprogramowymi śliwkami zatopionymi w galaretce (patent od innego sernika). To nie był najszczęśliwszy pomysł, nie miałam węgierek, owoce, które dałam nie rozpiekły się na tyle, by dość zmięknąć, skórka pozostała twardawa i nie dawała się kroić widelczykiem. Smakowało to nieźle, ale owoce były zbyt twarde na delikatnej masie serowej, w efekcie trzeba było jeść je niejako osobno. 

Proponuję używać wyłącznie węgierek, albo zrezygnować z zapiekania owoców i np posypać sernik malinami tuż przed wylaniem galaretki.

Bo ten niezwykły sernik naprawdę warto zrobić!

z galaretką i śliwkami 

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

1 żółtko

200 g zimnej margaryny

masa serowa:

1 kg twarogu (wiadereczko)

ok 350 g ugotowanych ziemniaków

2 łyżki gęstej śmietany (u mnie jogurtu greckiego)

50 g masła

5 jaj

200 g cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

szczypta soli

ponadto:

kilka śliwek węgierek

2 galaretki wiśniowe

 

Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki,  szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno wyłożonej papierem blaszki do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni; piec ok 12 minut.

 

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.

Ziemniaki z jogurtem zblendować na gładkie puree.

Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku; następnie po trochu naprzemiennie ser i ziemniaki, na końcu ekstrakt waniliowy.

Białka ubić ze szczyptą soli, pianę delikatnie wmieszać do masy serowej, wyłożyć na podpieczony spód.

wierzch wyrównać, brzegi blaszki zabezpieczyć folą aluminiową, obniżyć temperaturę do 16 stopni, piec sernik około godziny.

 

Następnie nie wyjmując ciasta z piekarnika delikatnie zdjąć folię, na wierzchu sernika ułożyć pozbawione pestek połówki śliwek, piec sernik jeszcze ok 15 minut.

 

Po upływie czasu pieczenia piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki, wystudzić ciasto wewnątrz. 

 

Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu, tężejącą wylać na wierzch sernika. Odstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do całkowitego stężenia.

z galaretką i śliwkami

   Warzywa psiankowate 2016Warzywa psiankowate 2016

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Figi przywieźliśmy z wakacji, zebraliśmy wprost z drzewa, pyszne!

Na szczęście i u nas można je dostać.

Nasze ulubione dodatki: ser pleśniowy i szynka dojrzewająca i powstała z nich prosta ale pyszna, ciepła przekąska.

w szynce dojrzewającej 

składniki:

10 fig

100 g sera z niebieską pleśnią

20 plasterków szynki dojrzewającej

ponadto:

20 pomidorków koktailowych

20 listków bazylii


Ser pokroić na plasterki.

Figi przekroić na połówki.

Na każdą połówkę figi nałożyć kawałek sera, zawinąć w plasterek szynki, spiąć wykałaczką. 

Figi poukładać w żaroodpornym naczyniu.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika na każdą wystającą wykałaczkę nabić listek bazylii i pomidorka.

w szynce dojrzewającej

niedziela, 28 sierpnia 2016

Dziś dokładnie mija 8 lat od chwili, kiedy pierwszy raz zobaczyłam moją Córeczkę!

Jak ten czas leci...

Specjalnie na przyjęcie urodzinowe przygotowałam taki oto torcik:)

Złożoną z dwóch kółek ósemkę, udekorowałam masą cukrową.

W środku delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną.

Do przygotowania tego tortu podwoiłam składniki, podaję wersję podstawową, na zwykłą tortownicę średnicy ok 26cm.

dekorowany masą cukrową 

składniki:

ciasto:

8 jaj

2 łyżki zimnej wody

2 szkl cukru

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:

1/2 szkl herbaty

1 łyżeczka cukru

frużelina:

300 g malin (mogą być mrożone)

1 łyżka cukru

duża łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka żelatyny

krem:

500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki (30%)

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji:

krem maślany

masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu)

 

 

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Mąkę rozpuścić w 1/4 szkl wody. 

Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż puszczą sok i zaczną wrzeć na wlać rozprowadzoną mąkę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Odrobinę malinowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

 

W gorącej herbacie rozpuścić cukier, ponczem nasączyć pierwszy blat ciasta. 

Następnie wyłożyć 1/2 malinowej frużeliny i 1/2 kremu serowego.

 

Przykryć drugim blatem, kolejno naponczować, wyłożyć resztę frużeliny i kremu.

Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić.

z malinową frużeliną i kremem z mascarpone

 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce.

Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Barwiłam ją jadalnymi barwnikami. Łodyżki wycinałam nożykiem do pizzy, kwiatuszki wycinałam specjalnymi foremkami. 

Całość spryskałam jadalnym brokatem.

dekorowany masą cukrową

piątek, 26 sierpnia 2016

Nie wiem, skąd wzięła się ta zakonnica, ale, że pijana - nie ma wątpliwości:D

W cieście sporo alkoholu, tak więc kierowcom najwyżej nieduży kawałek dozwolony.

Delikatny biszkopt, nasączony czekoladowo - alkoholowym ponczem, bita śmietana i czekolada na wierzchu - mniam!

W mojej dzisiejszej odsłonie wyjątkowo z nalewką malinową i świeżymi malinami - jeszcze większa pycha!

 

W tym tygodniu hasłem akcji "ciasto na niedzielę"  jest malinowe szaleństwo!

Zgłaszam tam moją zakonnicę, jednocześnie zapraszam na inne malinowe słodkości do: Pauliny, MalGosi, Ewy, Bożeny; 

z bitą śmietaną i malinami 

składniki:

ciasto:

6 jaj

1,5 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:

0,5 szkl wody

75 g margaryny

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki kakao

0,5 szkl wódki (u mnie nalewka malinowa)

krem;

0,5 l śmietany kremowki

duża łyżka cukru pudru

(jeśli chcemy mieć bardziej zwartą konsystencję śmietany można dodać 2 opakowania śmietan-fixu; ja z tego zrezygnowałam) 

1 szkl świeżych malin

ponadto:

1/2 tabliczki ulubionej  czekolady

 

 

 Jajka ubić z cukrem, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki, piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Zaraz po wyjęciu trzonkiem drewnianej łyżki (ew. niezastruganą końcówką ołówka) zrobić w cieście dziurki.

 

Składniki na poncz z wyjątkiem alkoholu włożyć do rondelka, podgrzewać mieszając aż tłuszcz się rozpuści i powstanie jednolita, gładka masa. Zdjąć z ognia, dolać alkohol. Gorący poncz za pomocą łyżeczki wlać w zrobione uprzednio dziurki.

Ciasto odstawić do wystygnięcia.

 

Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder.

 

Na cieście rozłożyć oczyszczone maliny.

Wyłożyć bitą śmietanę, wierzch wyrównać.

 

Czekoladę zetrzeć na tarce, obficie posypać wierzch ciasta.

Odstawić do lodówki, stężeje i wówczas będzie ładniej się kroić.

 z bitą śmietaną i malinami

środa, 24 sierpnia 2016

Pomysł na porządny, treściwy, sycący i smaczny obiad, bez użycia mięsa;)

Na pomysł wpadłam przeglądając stare gazetki kulinarne, takie nadzienie proponowano w którejś z nich do naleśników. Zdecydowałam się zamknąć je w pierogach i wyszło super!

Dodatek świeżej szałwii do smażonej cebulki jest fenomenalny - bardzo polecam; również do innych dań.

z pieczarkami 

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

jajko

1 szkl gorącej wody

3/4 łyżeczki soli

łyżka oliwy

farsz:

300 g pieczarek

cebula

4 jaja na twardo

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

do podania:

cebula

masło

listki szałwii

 

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, lekko zrumienić, dodać pieczarki, smażyć kilka minut, wystudzić.

Jajka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do pieczarek, doprawić do smaku, wymieszać. 


Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka.

Nakładać farsz, formować pierogi.

Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, listki szałwii pokroić w paseczki. Cebulę, szałwię i masło włożyć na patelnię, podgrzewać mieszając aż tłuszcz się roztopi a cebula lekko się zrumieni. 

Polać pierogi tuż przed podaniem. 

z pieczarkami

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Wracam po krótkim urlopie:)

Lato się kończy, od wczoraj pogoda już całkiem jesienna.

Mam jeszcze kilka letnich przepisów do uzupełnienia, zacznę takim przepysznym chlebkiem.

Wzorowałam się na tym przepisie, ale jak zwykle trochę po swojemu zmieniłam.

Użyłam pół na pół pełnoziarnistej mąki pszennej i żytniej.

na drożdżach

składniki:

250 g mąki pełnoziarnistej pszennej

250 g mąki pełnoziarnistej żytniej

łyżeczka soli

30 g świeżych drożdży

łyżka mąki pszennej

440 ml ciepłej wody

2 łyżki miodku z mniszka

po dużej garści:

ziaren słonecznika

sezamu

siemienia lnianego

suchego maku

otrębów pszennych

ponadto:

tłuszcz do blaszki

łyżka otrębów

łyżka ziaren siemienia lnianego

łyżeczka czarnuszki

 

W szklance wody rozpuścić miodek, dodać drożdże i łyżkę mąki pszennej; odstawić na 10 minut.

Obie mąki wymieszać z solą, dodać do zaczynu wraz z resztą wody i ziarnami.

Wyrobić ciasto.

Przykryć, odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. 

 

Blaszkę natłuścić i wysypać otrębami.

Wyłożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną w zimnej wodzie łyżką, posypać siemieniem i czarnuszką.

Odstawić jeszcze na 30 minut.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb jeszcze ok 30 minut.

Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce.

na drożdżach 

 

czwartek, 11 sierpnia 2016

Kolejne pyszne, bardzo pyszne ciasto:)

Delikatne, ucierane, z cytrynowym aromatem; z warstwą masy makowej i jeszcze na dodatek śliwkami!

Dość proste w przygotowaniu, ładnie się kroi, świetnie wygląda.

Bardzo polecam.

z makiem i śliwkami

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g cukru

180 g margaryny

6 jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok i skórka z niedużej cytryny

szczypta soli

nadzienie makowe:

300 g gotowej masy makowej

3 jaj

3 łyżki cukru

szczypta soli

kilka kropli esencji migdałowej

ponadto:

kilka śliwek

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

ciasto: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

Margarynę z cukrem utrzeć na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku.

Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. 

 

nadzienie: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, następnie wciąż miksując dodawać po łyżce maku. Na końcu dodać esencję migdałową, po czym delikatnie wmieszać pianę z białek. 

Śliwki umyć, wypestkować.

 

Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki, 

Wyłożyć nadzienie makowe, delikatnie wcisnąć połówki śliwek.

Na wierzch wylać resztę ciasta, wyrównać wierzch.

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

z makiem i śliwkami

wtorek, 09 sierpnia 2016

Ubiegłej jesieni posadziliśmy w ogrodzie kilka krzaczków borówki amerykańskiej.

Z radością zauważyłam na nich wiosną małe, zielone kuleczki - cieszyłam się na pierwsze własne jagodowe zbiory!

Niestety, w pobliżu mojego ogrodu zamieszkuje jakieś zwierze, które zdaje się uprawnione do częstowania moimi owocami:( Zabiera wyłącznie dojrzałe jagody, jeśli tylko nie zdążymy zerwać ich wcześniej.

Wczoraj zaś zauważyłam, że ogołociło z owoców cały krzaczek aronii...owoców było naprawdę dużo, co pozwala mi przypuszczać, że owych rabusiów może być więcej!

Borówki lubię, więc póki sezon na nie trwa, chcąc w pełni korzystać - kupuję...

Ostatnio zebrało mi się w lodówce sporo białek. Myślałam o pavlowej, ale przypomniało mi się, że znajoma wspominała o bezowej roladzie, która była bardzo pyszna.

Przekonał mnie zwłaszcza czas pieczenia, zamiast kilkugodzinnego suszenia bezy, 25 minut w piekarniku!

A smak? Równie świetny:)

Połączenie bezy, bitej śmietany i owoców musi smakować super!

Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. 

Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie szybko znika, co jest wielką zaletą, bowiem im dłużej beza stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną i mięknie.

Myślę, że do ciasta można wykorzystać również inne, ulubione owoce i dżemy.

Świetny deser na lato!

z bitą śmietaną i owocami

składniki:

beza:

szklanka białek

300 g cukru

szczypta soli

łyżeczka octu

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

krem:

330 g śmietany kremówki

łyżka cukru pudru

łyżka soku z cytryny

ponadto:

2 łyżki dżemu jagodowego

mały koszyczek borówki amerykańskiej

 

Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami wsypując cukier.

Gdy piana będzie gładka i lśniąca, dodać mąkę i ocet, delikatnie wymieszać.

Piane wyłożyć na dużą blachę (standardową z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec ok 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, następnie odwrócić do góry nogami na czystym arkuszu papieru do pieczenia, delikatnie odkleić z góry papier, na którym piekła się beza.

 

Bezę delikatnie posmarować cienką warstwą jagodowego dżemu.

 

Śmietanę ubić , pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Krem rozsmarować na dżemie, zostawiając na końcu ok 2 cm wolny brzeg (w ten sposób nadzienie nie wycieknie podczas zwijania). 

 

Delikatnie, pomagając sobie papierem ze spodu zwinąć roladę. 

Odstawić do lodówki, na ok 30 minut, aż krem stężeje.

 z bitą śmietaną i owocami 

piątek, 05 sierpnia 2016

Świetna przystawka stworzona na podstawie przepisu znalezionego w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis".

Cukiniowe placki przełożone domowym sosem czosnkowym a'la tzatziki.

Torcik świetnie wygląda, jest smaczny i prosty w przygotowaniu, zrobi furorę na każdym przyjęciu, będzie znakomity jako dodatek do grilla.

Najlepiej smażyć placki na patelni zbliżonej rozmiarem do posiadanej przez nas tortownicy.

Wówczas blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy kolejno placki i sos, lekko dociskamy. wygładzamy wierzch i chłodzimy. Dzięki temu uzyskujemy równiutki, kształtny torcik.

z czosnkowym sosem 

składniki:

placki:

3 nieduże, młode cukinie

3/4 szkl mąki pszennej

2 jajka

łyżka oliwy

1/2 szkl mleka

duża szczypta soli

sos:

5 łyżek jogurtu greckiego

1 nieduży ogórek zielony

2 ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

ponadto:

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 czerwonej papryki

 

Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru wody.

Do ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki. 

 

Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć.

Jaja zmiksować, dodać pozostałe składniki ciasta, zmiksować do konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka - zależy to od cukinii, jakiej używamy). Ciasto odstawić na ok 10 minut.

 

Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć kilka naleśników (u mnie wyszło 6 sztuk).

Wystudzić.

 

Naleśniki przekładać sosem czosnkowym, odłożyć do lodówki na min. 3 godziny.

 

Przed podaniem wierch posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką.

 

Kroić jak tort.

 z czosnkowym sosem

Uczta pod gołym niebem 2016

czwartek, 04 sierpnia 2016

Szybka i bardzo smaczna, ciepła przekąska w śródziemnomorskim stylu.

Małe grzanki, pachnące czosnkiem, zapiekane z pomidorami i dwoma rodzajami sera, podane ze świeżą bazylią - pycha!

 z pomidorami i dwoma serami 

składniki:

6 kromek bagietki (pełnoziarnistej)

100 g sera mozzarella

100 g sera pleśniowego

2 pomidory

ząbek czosnku

2-3 łyżki oliwy

świeże listki bazylii

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, mieszanką posmarować kromki pieczywa.

 

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.

 

W podobną kostkę pokroić również oba sery.

 

Pomidory i sery układamy na kromkach.

Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekamy ok 5 minut, aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. 

 

Przed podaniem na wierzchu układamy listki bazylii, można dodatkowo skropić odrobiną oliwy. 

z pomidorami i serami

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów