w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
sobota, 30 lipca 2016

Przepis na ten torcik dostałam odręcznie napisany dawno temu, tak dawno, że nie pamiętam od kogo.

I nie pamiętam też, dlaczego nie zrobiłam go wówczas, od razu.

I bardzo tego żałuję, teraz, kiedy już znam jego smak!

Ciasto jest pyszne, delikatne, z lekkim, aksamitnym kremem, pachnące kawą. 

Z klasycznym tiramisu ma jednak niewiele wspólnego, choć pod taką nazwą miałam je zapisane; dlatego zmieniałam nieco nazwę i bardzo polecam, ja z pewnością zrobię je jeszcze nie raz!

Jeśli będziemy potrzebować szybszej wersji, bez pieczenia, wystarczy również na dno ułożyć warstwę biszkoptów.

po polsku 

składniki:

biszkopt:

3 jaja

3/4 szkl cukru

1/2 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

3/4 lyżeczki proszku do pieczenia

krem:

3 jaja

3/4 szkl cukru

200 g masła

300 g serka homogenizowanego naturalnego

200 g mleka w proszku

ponadto:

1/2 filiżanki mocnej, słodkiej kawy

paczka krągłych biszkoptów

2 łyżki kakao

 

Ciasto: Jaja ubić z cukrem. Delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja tortownica 26cm).

Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjąć, wystudzić.

 

Krem: Jaja ubić z cukrem na parze do chwili, aż masa zgęstnieje, wystudzić.

Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce naprzemiennie masę jajeczną, serek i mleko w proszku.

 

Biszkopt za pomocą sitka oprószyć kakao, wyłożyć 1/2 kremu, biszkopciki maczać w kawie, układać na warstwie kremu. Oprószyć kakao. 

Następnie wyłożyć resztę kremu i drugą warstwę biszkoptów.

Ciasto włożyć do lodówki, chłodzić minimum 3 godziny.

Przed podaniem wierzch oprószyć kakao. 

torcik

piątek, 29 lipca 2016

Jeszcze raz jagodzianki...

Puszyste drożdżowe bułeczki nadziane leśnymi jagodami nigdy nam się nie znudzą!

Na moim  blogu są już jagodzianki z lukrem, z kruszonką i nasze najbardziej ulubione, przytulone z twarogiem

Tamte już sprawdzone, wiadomo, że dobre:)

Tym razem skorzystałam jeszcze z innego przepisu. I...też są pyszne:D

Taka tylko uwaga, zawsze dotąd przed nadziewaniem bułeczek mieszałam jagody z mąką ziemniaczaną, nie zastanawiając się po co. W tym przepisie mąki nie było. Nie ma to kompletnie wpływu na smak, ale dzięki dodatkowi mąki sok wydostający się z jagód podczas pieczenia zostaje w środku, nie wypływa na zewnątrz. Kiedy piekły się te jagodzianki sporo soku wyciekło na blaszkę, "brudząc" przy tym spód bułeczek.

Chyba jednak warto dodać nieco mąki.

z kruszonką

składniki:

zaczyn:

50 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

łyżka cukru

3 łyżki mąki

ciasto właściwe:

450 g mąki pszennej

200 ml mleka

70 g masła

duże jajko

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

nadzienie:

ok 0,5 l jagód

3 łyżki cukru

kruszonka:

0,5 szkl mąki pszennej

2 łyżki cukru

25 g masła

 

W ciepłym mleku rozmieszać cukier, dodać drożdże, ciągle mieszając dodawać stopniowo mąkę, ucierać do konsystencji gęstej śmietany. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski przesiać mąkę. 

Mleko podgrzać z masłem tak, by tłuszcz się rozpuścił, lekko przestudzić, dodać do mąki razem z zaczynem i pozostałymi składnikami ciasta.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąką.

Ciasto przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.

 

Jagody oczyścić, osuszyć, wymieszać z cukrem.

 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczać na dłoni, na środek wkładać porcje nadzienia, sklejać formując podłużne bułeczki.

 

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiać do wyrośnięcia na kolejne 15 - 20 minut. 

 

Składniki kruszonki rozetrzeć między placami. 

 

Wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka smarować mlekiem, wierzch wysypać kruszonką.

Wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec jagodzianki ok 20 minut.

z kruszonką 

środa, 27 lipca 2016

Botwinka to ulubiona zupa mojego A.

Ja po raz pierwszy jadłam dopiero w ubiegłym roku...od tamtej chwili przygotowałam już kilka jej wersji

Dziś proponuję zupę z dodatkiem wędzonki, co wzbogaciło jej smak i nadało niesamowitego aromatu. 

na wędzonce

składniki:

ok 200 g wędzonki

pęczek botwinki

cebula

4 duże ziemniaki

marchew

nieduża pietruszka

łyżka masła

ząbek czosnku

liść laurowy

po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku

po gałązce rozmarynu, tymianku i lubczyku

ponadto:

jaja na twardo

świeża zielenina

 

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, zrumienić.

Wędzonkę pokroić w kostkę, dodać do rondla, smażyć chwilę. 

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę.

Zalać ok 1 l wody, dodać ziele, liść laurowy, zioła.

 

Korzenie marchwi, pietruszki a także buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Liście botwinki drobno pokroić.

 

Do wywaru, dodać marchew, pietruszkę i buraczki. 

Kiedy zupa zacznie wrzeć dorzucić liście botwinki i sok z cytryny. 

 

Gotować aż warzywa zmiękną.

Doprawić do smaku na krótko przed końcem gotowania.

 

Podawać z jajkiem na twardo i zieleniną.

 z jajkiem na twardo

wtorek, 26 lipca 2016

Przepis na to ciasto znalazłam na  świstku papieru wśród moich różnistych kulinarnych zapisków.

Nie mam pojęcia skąd się tam wziął, ale sądząc po stopniu zżółcenia kartki tkwił tam od dość dawna:)

Cieszę się, że wreszcie zdecydowałam się zrobić to ciasto, bo jest naprawdę smaczne, przygotowuje się je dość szybko, wygląda świetnie i w ogóle jest fajne!

Myślę sobie, że byłoby tez pyszne z innymi, kwaśnymi owocami.

z agrestem

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

250 g zimnego masła

2 łyżki oliwy

3/4 szkl cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

+ 2 łyżki kakao

pianka:

5 białek

szczypta soli

3/4 szkl cukru

2 budynie waniliowe

ponadto:

ok 500 g agrestu 

tłuszcz do blaszki

cukier puder do obsypania 

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.

Dodać pozostałe składniki (bez kakao), wyrobić rękami kruszonkę.

Podzielić ja na 3 części, do jednej dodać kakao, pozagniatać aż nabierze jednolitego koloru. 

 

Agrest obrać.

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca, delikatnie wmieszać budyniowy proszek.

 

Blaszkę natłuścić, na dno wysypać jedną białą część ciasta. Następnie wysypać część brązową.

Lekko ugnieść, wysypać agrest.

Na owocach rozłożyć pianę z białek.

Na wierzch wysypać drugą część ciasta jasnego.

 

Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, piec ciasto ok 45 minut.

Po wystudzeniu wierzch oprószyć cukrem pudrem. 

z agrestem

poniedziałek, 25 lipca 2016

Kolejna sałatka, która okazała się tak pyszna, że z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole.

Lekka, kolorowa, smaczna, zdrowa.

Pęczak, bób i mięso kurczaka sprawiają, że jest pożywna i sycąca. 

z pęczakiem i bobem

składniki:

500 g bobu

100 g pęczaku

pojedyncza pierś kurczaka

czerwona papryka

pęczek natki pietruszki

marynata do mięsa:

1/3 szkl oliwy

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

kilka gałązek świeżego rozmarynu

sos:

1/3 szkl oliwy

łyżka wody

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

sól, pieprz do smaku

 

Najpierw należy zamarynować mięso: igiełki rozmarynu oddzielić od łodyżek, wymieszać z oliwą i przyprawami. Pierś kurczaka przeciąć na trzy długie paski, dokładnie natrzeć marynatą, odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. 

 

Następnie przygotować sos: wszystkie składniki porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. 

Bób wrzucić na wrzątek, ugotować na półmiękko, wyłuskać z łupinek.

 

Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. 

 

Mięso wraz z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię. Usmażyć, osączyć, wystudzić, pokroić w paseczki. 

 

Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę.

Natkę pietruszki posiekać.

 

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Przed podaniem schłodzić.

z pęczakiem i bobem

niedziela, 24 lipca 2016

Pewnie większość z Was spotkała się z ciastem "pocałunek murzyna". To niewiele ma z nim wspólnego:D zaczerpnęłam tylko nazwę!

Ciasto, które chcę dziś pokazać to kolejna wariacja na temat znanego w mojej rodzinie od dawna i bardzo lubianego mazurka cygańskiego

Tym razem pyszne i wilgotne ciasto makowe przełożyłam galaretką ze śliwkami i kremem na bazie serka mascarpone.

I jest mega-obłędnie-pyszne!

Wygląda niebanalnie i roboty przy nim nie bardzo dużo, warto więc zachować ten przepis:)

 ciasto makowe ze śliwkami 

składniki:

ciasto:

300 g gotowej masy makowej z puszki

250 g cukru

150  margaryny

6 jajek

3 łyki mąki ziemniaczanej

2 łyżki miodu

1 łyżka kakao

1 łyżka mielonej kawy

1 łyżeczka sody

szczypta soli

krem:

330 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

warstwa śliwkowa:

ok 500 g śliwek

galaretka wiśniowa

polewa:

1 jajko

100 g masła

3 łyżeczki cukru

3 łyżki kakao

 

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku.

Następnie dodać pozostałe składniki, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.

Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. 

Piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Po wystudzeniu przekroić na wa cienkie placki.

 

Śliwki: Owoce wypestkować, pokroić w ćwiartki. W garnku zagotować 3/4 szkl wody, wrzucić śliwki, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. 

Kiedy masa zacznie tężeć rozłożyć śliwki na pierwszym placku. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. 

Krem rozsmarować na warstwie śliwkowej. 

Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

 

Polewa: Masło z cukrem podgrzewać aż się rozpuszczą. Zdjąć z z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. 


Do zimnej masy wbić jajko, utrzeć gładką polewę. Rozsmarować ją na wierzchu ciasta.

ciasto makowe ze śliwkami

czwartek, 21 lipca 2016

Gdyby ktoś zaproponował mi grochówkę w taki upalny dzień jak dziś, pomyślałabym, że coś z nim nie tak...

Ale grochówka ze świeżego, zielonego groszku to zupełnie co innego!

Znacznie lżejsza niż tradycyjna, pożywna i smaczna.

Z dodatkiem sycących ziemniaków i wędzonego boczku będzie świetnym obiadem jednodaniowym.

Nam bardzo smakowała:)

z boczkiem i ziemniakami 

składniki:

2 szkl groszku zielonego

porcja rosołowa

marchew

korzeń pietruszki

kawałek korzenia selera

cebula

5 ziemniaków

300 g wędzonego boczku

po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego

2 listki laurowe

łyżeczka majeranku

sól, pieprz do smaku

 

 

Groszek opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą 1 cm nad poziom groszku, gotować do miękkości.

 

Warzywa (bez ziemniaków) obrać, pokroić w kawałki, razem z porcją rosołową włożyć do garnka, wlać wodę, ugotować bulion. Gdy zacznie wrzeć dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki. 

Ugotowany groszek zmiksować na gładkie puree, wrzucić do zupy. Dodać ziele, pieprz, liść laurowy. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. 

Boczek pokroić w paseczki, wytopić na suchej patelni.

Dodać do zupy, wrzucić majeranek, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku, zdjąć z ognia.

z boczkiem i ziemniakami

wtorek, 19 lipca 2016

To chyba najlepsza pizza, jaką miałam okazję jeść.

Podobną mieliśmy okazję niedawno próbować we włoskiej trattorii, włoskiej, ale zlokalizowanej w Krakowie;) Wybrałam przepis, "podrasowałam" trochę składniki, żeby było tak, jak lubimy.

Pizza na pół surowa można powiedzieć.

Część dodatków jest tradycyjnie zapieczona na cieście drożdżowym, resztą położona na wierzchu już po wyjęciu z piekarnika.

To znacznie zdrowsza wersja, taki trochę mix pizzy i sałatki.

Pachnąca ziołami, rewelacyjna!

Do tej pizzy zdecydowanie nie pasuje keczup, można ewentualnie polać wierzch odrobiną oliwy.

z rukolą i szynką dojrzewającą 

składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej, chlebowej

30 g świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

łyżka oliwy z oliwek

dodatki:

kilka łyżek pomidorowego sosu do pizzy (użyłam domowego keczupu)

125 g mozzarelli

100 g fety

100 g szynki dojrzewającej

3-4 pomidory

rukola

garść oliwek

świeże listki bazylii

świeże oregano

 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić w ciepłym miejscu na 20 minut.

Do pozostałej mąki dodać zaczyn, sól i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.

 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki.

Mozzarellę pokroić na kawałki, fetę w kosteczkę.

Plasterki szynki porwać palcami.

Listki oregano oddzielić od łodyżek.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć palcami.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę.

Posmarować sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć 1/2 pomidorów i mozzarellę, posypać listkami oregano.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika podzielić na porcje.

Na każdą wyłożyć część rukoli, szynki, fety, surowych pomidorów i oliwek.

z rukolą i szynką dojrzewającą

poniedziałek, 18 lipca 2016

W mojej lodówce ciągle zalegają jakieś białka; tak już mam, że częściej przygotowuję potrawy z użyciem samych żółtek.

Dlatego cenię i zbieram wszystkie przepisy, z wykorzystaniem białek właśnie.

Do przygotowania tej sałatki zainspirowałam się tutaj, ale zrobiłam po swojemu i sałatka wyszła zupełnie inna. 

Fajna i oryginalna, prosta i smaczna.

Trzeba tylko pamiętać, żeby dzień wcześniej zamarynować cebulę - ona sama ma bardzo ciekawy smak i myślę, że można nią z powodzeniem zastąpić surową cebulę i w innych sałatkach.

Polecam wypróbowanie tego przepisu.

 z marynowaną cebulą

składniki:

marynowana cebula:

50 ml octu

50 ml wody

25 g cukru

łyżeczka soli

liść laurowy

2-3 kuleczki ziela angielskiego

3 goździki

duża cebula

omlet:

6 białek jaja kurzego

szczypta soli

1/2 szkl płatków owsianych

duża łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej


sałatka:

100 g wędzonego boczku

pęczek szczypiorku

2 duże zielone ogórki 

omlet

cebula

sos:

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka marynaty z cebuli

sól, pieprz 

 

Cebulę pokroić w kosteczkę. Składniki marynaty zagotować, wrzącą marynatą zalać cebulę, przykryć, odstawić na minimum 24 godziny. Następnie cebulę odcedzić.

 

Boczek pokroić w kosteczkę, wytopić na suchej patelni, skwareczki osączyć (tłuszcz zachować), wystudzić. 

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać płatki owsiane i mąkę.

Przełożyć na patelnię, usmażyć omlet na tłuszczu z boczku, wystudzić. Pokroić w ok 1 cm kostkę.

 

Ogórki obrać, pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.

 

Składniki sałatki połączyć i wymieszać  z sosem tuż przed podaniem. 

 z marynowaną cebulą

niedziela, 17 lipca 2016

Uwielbiam lawendę:) mam w ogrodzie kilkanaście jej krzaczków!

Ostatnio zbierałam kwiaty z których zrobiłam wiele dekoracji do domku, gdyby ktoś miał ochotę je zobaczyć, zapraszam na mój drugi, robótkowy blog:)

Upiekłam też pyszne ciasteczka z dodatkiem aromatycznych, lawendowych kwiatów.

Do przygotowania takich można użyć zarówno kwiatów suszonych, jak i świeżych, suszonych należy jednak dodać nieco więcej dla uzyskania tego samego, wyrazistego smaku.

Ciastka po upieczeniu są fantastycznie chrupiące, później nieco miękną ale nadal pozostają bardzo pyszne.

Samo ciasto jest zwarte i dość twarde, użyłam specjalnej maszynki do robienia ciastek, a nasadkę z prostokątnym, ząbkowanym otworkiem. 

Ciasteczka upiekłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę, wraz ze mną ciasteczka w tym tygodniu piekły: Marzena, Mal Gosia, Katarzyna, Bożena, Dorota, Joanna, Magdalena

 

z maszynki

składniki:

220 g masła

300 g mąki pszennej

3 żółtka

150 g cukru pudru

szczypta soli

łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżki kwiatów lawendy

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,wciąż ucierając dodać żółtka, ekstrakt i sól, na końcu mąkę i kwiaty.

Ciasto nałożyć do maszynki ze specjalną końcówką, wyciskać ciastka wprost na blachę, odcinając na odpowiedniej długości (moje ok 6 cm).

Piec ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 10-12 minut.

z maszynki

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów