w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
piątek, 31 lipca 2015

Lato w pełni; kuszą nas świeże, pachnące owoce.

Zapraszam na pyszną tartę, z malinami i jagodami.

Na kruchym, czekoladowym spodzie, z delikatnym kremem mascarpone, odrobiną czekolady i listkami świeżej melisy.

Jak dla mnie rewelacja!

z jagodami i malinami

składniki:

ciasto:

2 żółtka

125 g zimnego masła

szczypta soli

165 g mąki pszennej

25 g mąki ziemniaczanej

50 g cukru pudru

2 łyżeczki kakao

krem:

300 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

ponadto:

owoce (u mnie maliny i jagody)

70 g ciemnej, gorzkiej czekolady

odrobina likieru amaretto

listki melisy

 

Mąkę i kakao przesiać, dodać pokrojone w wiórki zimne masło, wcierać palcami mąkę w cząstki masła, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na min 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wykleić nim dno i boki natłuszczonej foremki. Ponakłuwać widelcem. 

 

Piec około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Wyjąć, wystudzić.

 

 

Śmietaną ubić, pod koniec dodając cukier puder oraz sok z cytryny.

Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.

Krem rozłożyć na czekoladowym spodzie.

 

Owoce oczyścić, rozłożyć na kremie.

 

Czekoladę roztopić z dodatkiem likieru amaretto. Polać miejscami wierzch ciasta. Udekorować listkami melisy.

 

Schłodzić przed podaniem. 

z malinami i jagodami

Letnie owoce 

czwartek, 30 lipca 2015

Mięso kurczaka marynowane w takiej, niezwykłej zalewie nabiera niepowtarzalnego charakteru i aromatu.

Pieczenie w garnku rzymskim sprawia, że kurczak jest wyjątkowo soczysty i smaczny.

Dodanie ziemniaczków do jednego garnka oszczędza czas i energię.

Pyszny, letni obiad.

pieczony w garnku rzymskim z młodymi ziemniaczkami

składniki:

marynata:

3/4 szkl czerwonych porzeczek

2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka sosu sojowego ciemnego

szczypta imbiru

szczypta curry

duża łyżka przyprawy do kurczaka

4 łyżki oleju 

2 ząbki czosnku

pęczek ulubionych ziół (u mnie oregano i mięta)

ponadto:

kurczak (u mnie połowa)

młode ziemniaczki

 

Porzeczki przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i olej, mieszamy delikatnie rozgniatając owoce.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła.

Marynatą nacieramy kurczaka ze wszystkich stron, odstawiamy ma min 30 minut (jeśli mamy więcej czasu należy kurczaka włożyć do lodówki).

Garnek rzymski moczyć przez min 30 minut. Wodę wylać. 

Do garnka włożyć mięso wraz z marynatą, przykryć, wstawić do zimnego piekarnika.

Piec ok 1,5 godziny.

W połowie pieczenia do garnka dorzucić wyszorowane i pokrojone w mniejsze cząstki ziemniaczki (nie ma potrzeby obierania).

Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć pokrywkę, wówczas skórka kurczaka stanie się chrupiąca.

Podawać z ulubioną surówką.

 pieczony w garnku rzymskim z młodymi ziemniaczkami 

wtorek, 28 lipca 2015

Ten wpis będzie zupełnie, całkowicie niekulinarny i nierobótkowy nawet!

Chciałam się podzielić emocjami, jakie wciąż przepełniają mnie, jeszcze dwa dni po zakończeniu Międzynarodowego Festiwalu Dziecięcych Zespołów Regionalnych ŚWIĘTO DZIECI GÓR, który odbył się w dniach 19 - 26 lipca 2015 w Nowym Sączu.

Każdy dzień obfitował w niesamowite przeżycia; nowe miejsca, próby, wspaniali ludzie, muzycy (właściwie nie rozstający się ze swoimi instrumentami), wszechobecna muzyka na żywo, przepiękne stroje regionalne i to, co najważniejsze: zapierające dech w piersiach koncerty! Aż brak mi słów. 

Zapraszam do obejrzenia galerii.

W festiwalu wzięło udział 12 grup; 6 polskich i 6 zagranicznych.

Naszymi "kamratami" czyli festiwalowymi przyjaciółmi i współpracownikami byli członkowie zespołu "Sloboda" z Serbii. 


Zespół "Krakowiaczek" z Grojca, w którym trzeci już rok tańczy i śpiewa moja Córcia, z którym i ja mam ogromną przyjemność współpracować; został zakwalifikowany do udziału w tym - 23 już festiwalu - jako trzeci (!) dotychczas zespół z regionu krakowskiego.

To niesamowite wyróżnienie i ogromny zaszczyt.


Chciałabym podziękować Pani Teresie Majewskiej, założycielce i kierownikowi Zespołu, za to, że dzięki jej zaangażowaniu i pracy "Krakowiaczek" prezentuje poziom i klasę wartą docenienia i wyróżnienia oraz wszystkim, którzy dzielili ze mną te wspaniałe chwile.

Było cudnie!

czwartek, 16 lipca 2015

Wszędzie pełno ślimaków.

Wszystkich złoszczą, w ogrodach za przeproszeniem żreją wszystko, najwięcej to, na czym nam, ogrodnikom najbardziej zależy...

A u mnie inwazja ślimaków domowych, mięciutkich i ślicznych:)

w stylu folk

W stylu folk. Skorupka jak krakowska spódnica, do tego bielusieńka koronka i czerwona wstążeczka.

na ludowo

na ludowo

Wspieram w ten sposób Zespół Pieśni i Tańca "Krakowiaczek" z Grojca; tam już od kilku lat tańczy moja Córcia.

biały, na ludowo

na ludowo

Prawda, że są śliczne i nic a nic nie przypominają tych żarłocznych, znienawidzonych ogrodowych bestii?

na ludowo

Serniczek z dodatkiem serka mascarpone, na ciasteczkowym spodzie, z wpieczonym truskawkowym musem.

Bardzo elegancki, ładnie prezentuje się na stole.

Delikatny, kremowy, bardzo smaczny.

Truskawkowy mus podnosi walory smakowe oraz pełni funkcję dekoracyjną.

z serkiem mascarpone 

składniki:

spód:

200 g ciasteczek owsianych

80 g stopionego masła

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

250 g  serka mascarpone

250 g cukru

łyżeczka ekstraktu z wanilii

budyń waniliowy

mus:

3/4 szkl truskawek

1 łyżka cukru

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

uwagi techniczne:

Dno tortownicy (śr 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na dnie umieścić szeroką formę napełnioną wodą.

Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową - należy je wyjąć z lodówki min 3 godz. wcześniej.

W trakcie pieczenia sernika, oraz jeszcze godzinę po wyłączeniu piekarnika nie uchylać drzwiczek.

 

Ciasteczka zmiksować na proszek, dodać masło, masą o konsystencji mokrego piasku wylepić dno tortownicy. Na czas przygotowania musu truskawkowego i masy serowej umieścić w lodówce.

 

Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, podgrzewać aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, zblendować. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do truskawek, zagotować, odstawić do przestudzenia.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu łyżeczką wyłożyć kleksiki truskawkowego musu, za pomocą wykałaczki zrobić dekoracyjny wzorek.

Tortownicę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec sernik jeszcze ok godziny. 

z serkiem mascarpone 

środa, 15 lipca 2015

Pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad. 

Idealny na letni posiłek. 

Kolejna propozycja na danie z bobem.

Podany na ślicznym, włocławskim talerzu - prawdziwa uczta dla oka i podniebienia!

z koperkiem

składniki:

500 g grubego makaronu

300 g bobu

200 g wędzonego boczku

pęczek koperku

cebula ze szczypiorem

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Bób ugotować na półmiękko, wyłuskać nasionka ze skórek.

Boczek pokroić w paseczki, wrzucić na suchą patelnię, gdy stanie się chrupiący wrzucić posiekany drobno czosnek, oraz cebulkę (jeśli z boczku wytopiła się mało tłuszczu dodać oliwę).

Chwilkę podsmażyć, dodać makaron, bób oraz posiekany koperek.

Doprawić do smaku, od razu podawać.

szybkie danie letnie 

Lekkie i szybkie dania na upalne dni 

wtorek, 14 lipca 2015

Kiedyś, dawno temu zbierałam kulinarne wycinki z różnych gazet, pakowałam do koszulek i wpinałam w segregator.

Niedawno, z ciekawości zerknęłam tam, powiem szczerze: kopalnia wspaniałych, niezwykłych przepisów!

Między innymi wygrzebałam przepis na to ciasto.

Bardzo fajne; kwaśne porzeczki schowane między dwoma warstwami kruszonki, całość mocno oprószona cukrem pudrem.

Wygląda bardzo apetycznie, jest niezwykle kruche i pyszne.

ciasto kruche  

składniki:

kruszonka:

20 g masła

200 g cukru

jajko

skórka otarta z cytryny

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:

500 g czerwonych porzeczek

łyżka cukru

cukier puder do oprószenia

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i skórkę cytrynową, ucierać aż masa stanie się jednolita.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połowę dodać do masła, zmiksować.

Następnie dodać resztę mąki i palcami wyrobić kruszonkę.

Połowę kruszonki wsypać do natłuszczonej blaszki, rozprowadzić równo na dnia, lekko docisnąć.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.

 

Porzeczki oczyścić, obrać, wymieszać z cukrem.

Wysypać na upieczony spód.

Na wierzch rozłożyć resztę kruszonki.

Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok 35 minut.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 ciasto kruche bez wałkowania

poniedziałek, 13 lipca 2015

Kupiłam bób, oczywiście najpierw zjadłam porcję zwyczajnie ugotowaną i okraszoną masełkiem.

Potem zaczęłam kombinować, co jeszcze zrobić z dodatkiem tych pożywnych i zdrowych ziaren.

Na początek sałatka. Z makaronem, ziarnami słonecznika, warzywami i plasterkami boczku.

Bardzo pożywna.

ze słonecznikiem i boczkiem

składniki:

250 g makaronu 

150 g wędzonego boczku

350 g bobu

2 pomidory

pęczek koperku

cebula ze szczypiorkiem

1/2 szkl łuskanego słonecznika

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Bób wrzucić na wrzątek, gotować do miękkości, uważając, by się nie rozpadał (ok 15 minut). Wyłuskać nasiona ze skórek. 

Słonecznik wsypać na mocno rozgrzaną suchą patelnię, uprażyć na złoto, potrząsając patelnią aby się nie przypalił. 

Boczek pokroić w paseczki, wysmażyć na suchej patelni. 

Pomidory pokroić w kostkę.

Cebulkę ze szczypiorkiem oraz koperek posiekać.

 

Składniki sałatki wymieszać, dodać sos. 

 z wędzonym boczkiem i słonecznikiem

 

 

niedziela, 12 lipca 2015

Uwielbiam jagodzianki.

Co roku, na początku wakacji te pyszne drożdżowe bułeczki, nadziewane słodkimi brudzącymi język kuleczkami muszą znaleźć się u nas w domu.

Tego roku zdecydowałam się na nietypową ich wersję.

I wpadłam na całego! 

Powiedzieć, że są rewelacyjne, to nic nie powiedzieć...

Dołączam je do listy, na której do niedawna znajdował się tylko blok czekoladowy - NIE ROBIĆ, BO NIE MOŻNA SIĘ POWSTRZYMAĆ PRZED ZJEDZENIEM!

Zastanawiam się, jaki udział w stworzeniu tego niebiańskiego wypieku miał domowy twaróg wiejski, którym obdarował mnie Tato. 

Dostałam kobiałeczkę twarogu o kolorze i konsystencji masła, pachnącego mlekiem i smakującego wybornie. 

Zapisuję przepis i lecę po kolejną porcję...

inspiracja

z białym serem 

składniki:

ciasto:

50 g świeżych drożdży

300 ml ciepłego mleka

60 g masła

560 g mąki pszennej

100 g cukru

2 duże jajka

1/2 łyżeczki soli

masa serowa:

400 g białego sera (nie ma konieczności mielenia)

2 łyżki miękkiego masła

2 żółtka

łyżeczka ekstraktu z wanilii

5 łyżek cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

ponadto:

ok 500 ml jagód

mleko

cukier puder 

 

W 3/4 szkl mleka rozpuścić drożdże, dodać po łyżce mąki i cukru, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 15 minut.

Masło podgrzać z resztą mleka aż się rozpuści, przestudzić, roztrzepać z jajkami.

Mąkę przesiać, dodać sól, w środku zrobić wgłębienia, wlać mleko i rozczyn.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, odstawić pod przykryciem na ok 1,5 godziny.

 

Wszystkie składniki masy serowej połączyć (ja zmiksowałam).

Jagody oczyścić. 

 

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o krótszym boku równym długości naszej blaszki.

Prostokąt podzielić optycznie na cztery równe części. Na dwóch środkowych prostokątach rozsmarować ser, następnie całe ciasto przeciąż na dwie części.

Wzdłuż brzegu z serem ułożyć warstwę jagód.

Pusty brzeg przełożyć na górę, delikatnie zlepić z warstwą ciasta pod serem (w tym miejscu moja Córcia wrzasnęła - Mamo, takie wielkie jagodzianki? Kto to zje? I w dodatku czemu tylko dwie??)

Ostrym nożem pokroić powstałe "rolady" na ok 2 cm plastry.

Ułożyć je ciasno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

z białym serem

Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 20-30 minut. 

Przed włożeniem do piekarnika za pomocą pędzelka posmarować wierzch mlekiem.

Piec w temperaturze 180 stopi ok 30 minut.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

duża blacha z białym serem

sobota, 11 lipca 2015

Zobaczyłam ten przepis przeglądając swoje archaiczne zbiory, akurat miałam i czereśnie, i porzeczki; skusiłam się.

To taka mikstura-niespodzianka:)

Wygląda jak zatopione w żelu wiśnie, trudno się domyślić, skąd w słoiczku porzeczkowy smak i zapach...

Przyznam, że smak bardzo, bardzo mi odpowiada, słodko-kwaśny i bardzo aromatyczny.

Przygotowanie nietypowe, czasochłonne (jak w przypadku każdych konfitur bez dodatku "ulepszaczy"). 

Gdzieś kiedyś wyczytałam, że porzeczki zawierają naturalne pektyny, możliwe, jednakże konsystencja tej konfitury (mimo osączenia czereśni) przypomina bardziej żel niż dżem, na kanapki się nie nada, ale już do naleśników, czy gofrów, wyśmienicie!

z czereśni i porzeczek 

składniki:

2 kg dojrzałych czereśni

1 kg czerwonych porzeczek

1,2 kg cukru

 

Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować, przełożyć do rondla o grubym dnie, podgrzewać aż owoce puszczą sok. Tenże sok odcedzić (można go wykorzystać do deserów lub napojów).

Porzeczki przebrać, opłukać, przelać wrzątkiem, osączyć.

Przełożyć na lianą ściereczkę lub gęste sito, wycisnąć z nich cały sok (ja ułatwiłam sobie sprawę wcześniejszym zblendowaniem owoców. Porzeczkową pulpę przełożyłam na durszlak wyłożony podwójną gazą opatrunkową, ułożony nad rondlem. Najpierw mieszałam łyżką, następnie złapałam za brzegi gazy i wycisnęłam resztę).

Do soku dodać cukier, gotować 5 minut często mieszając.

Po tym czasie do syropu wsypać czereśnie, gotować na małym ogniu aż staną się szkliste (trwa to dość długo).

Wrzące konfitury przekładać do wyparzonych, gorących słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem, wystudzić.

z czereśni i porzeczek 

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów