w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
niedziela, 27 lipca 2014

Sałatka idealna na gorące, wakacyjne dni.

Przepyszna, na śniadanie, na lunch, na kolacje...

Nie ma co pisać, trzeba spróbować:)

z arbuzem i curry

 

składniki:

seler naciowy

podwójna pierś kurczaka

puszka kukurydzy

1/4 arbuza

ogórek zielony

ok 1/2 szkl niesolonych orzeszków ziemnych

świeże liście mięty

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu greckiego

curry

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

Mięso umyć, pokroić na plastry, doprawić solą, pieprzem i curry, upiec na grillu (można również usmażyć na patelni bądź upiec w piekarniku). Wystudzić, pokroić na nieduże kawałki. 

Orzechy uprażyć na suchej patelni, lekko posiekać.

Przygotować sos: jogurt i majonez wymieszać, dodać sok z cytryny, ok 1/2 łyżeczki curry, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, odłożyć na kilkanaście minut do lodówki.

Seler oczyścić, pokroić w kawałki.

Różową część arbuza pokroić w ok 1 cm kostkę. 

Ogórek obrać, pokroić w niedużą kostkę.

Kukurydzę osączyć.

Listki mięty drobno posiekać.

Składniki sałatki wymieszać, polać przygotowanym sosem.

Schłodzić.

z miętą, arbuzem i curry

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

piątek, 25 lipca 2014

Na przygotowania takiego chleba potrzeba dwóch dni. Oczywiście nie całych, jak to bywa z dobrymi chlebami na zakwasie więcej przy nich czekania niż roboty.

Z podanej porcji wychodzą dwie foremki-keksówki.

Chleb jest pyszny, ma sprężysty, miękki środek i niezwykle chrupiącą skórkę. Utrzymuje świeżość przez kilka dni, szczerze mówiąc u nas zniknął nim zdążył się zeschnąć.

To moja własna kompozycja, wzorowana na dwóch przepisach;  chleb na błyskawicznym zakwasie i chleb żytni ze słonecznikiem i miodem.

 na błyskawicznym zakwasie

składniki:

zakwas:

500 ml maślanki

420 g mąki żytniej razowej

mieszanka:

300 g otrębów (mieszanka: żytnie, owsiane, gryczane)

50 g siemienia lnianego

500 ml gorącej wody

ciasto:

50 g świeżych drożdży

150 g mąki żytniej razowej

450 g mieszanki mąki pszenno-żytniej 

250 ml ciepłej wody

50 ml jogurtu naturalnego

łyżeczka soli

150 g pestek słonecznika

4 łyżki miodu

ponadto:

tłuszcz i otręby do wysypania foremek

białko

50 g słonecznika

 

Dzień pierwszy:

Maślankę podgrzać do temperatury ok 37 stopni, zalać nią mąkę, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce.

Wodą o temperaturze ok 90 stopni zalać mieszankę otrębów i siemienia, również przykryć folią o odstawić. 

Dzień drugi:

Drożdże wymieszać z mąką żytnią, zakwasem, mieszanką i wodą. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę. 

Słonecznik prażyć przez klika minut na suchej patelni, następnie dodać miód, mieszając karmelizować przez ok minutę, zdjąć z ognia, mieszając lekko przestudzić, wymieszać z jogurtem.

Do masy drożdżowej dodać mieszankę mąk, sól oraz słonecznik. Wyrobić jednolite ciasto.

Przykryć i odstawić na kolejną godzinę.

Foremki natłuścić i wysypać otrębami. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do foremek.

Wygładzić wierzch, pozostawić pod przykryciem jeszcze godzinę.

Roztrzepanym białkiem wysmarować wierzch chlebków, posypać słonecznikiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, piec około 15 minut.

Następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec chleby jeszcze około 40 minut.

Po upieczeniu wyjąć z foremek, wystudzić na metalowej kratce.

z karmelizowanym słonecznikiem

czwartek, 24 lipca 2014

Niniejszym prezentuję ostatnie tegoroczne danie z własnego, "ogródkowego" szpinaku. 

Jak na pierwszy raz zbiory udały nam się znakomicie, myślę, że szpinak wejdzie na stałe w skład naszych wiosennych wysiewów.

Przepis na te pierożki zdobyłam dawno temu od Pań ze Stowarzyszenie Kobiet w pobliskiej wsi.

Pierożki, mają same zalety:)

Przygotowuje się je łatwo i szybko, można je nadziewać czym dusza zapragnie, znakomicie smakują na gorąco (np z barszczykiem lub żurkiem), są pyszne także na zimno.

Często zabieramy je w dłuższą podróż, na drogę, na wycieczkę, bądź nad wodę, gdy chcemy tam spędzić dłuższy czas. 

Aż się dziwię, że dotąd nie znalazły się na moim blogu.

 z twarogiem i szpinakiem

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

100 g masła

50 g smalcu

jajko

szczypta soli

farsz:

250 g białego sera 

pęczek szpinaku

cebula

ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

ponadto:

białko

 

Tłuszcz posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Schłodzić ok 30 minut.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić.

Dodać oczyszczony i pokrojony na nieduże kawałki szpinak, dusić do miękkości, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Ser pokruszyć, wymieszać ze szpinakiem, doprawić do smaku.

 

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na każdy nakładać łyżeczkę nadzienia.

z serem i szpinakiem

Zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec na złoto (15- 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

 z serem białym i szpinakiem

środa, 23 lipca 2014

Lato :)

Wreszcie czas na to, żeby zwolnić, odpocząć, wyspać się, pozajmować niczym...

Co prawda moje wakacje mijają raczej remontowo niż wypoczynkowo, czasem padam ze zmęczenia, ale i tak jestem naładowana pozytywną energią niemal po brzegi!

Nieczęsto tu zaglądam, przyznaję. Mam niewiele czasu na kucharzenie, jak już gotuję, rzadko zdążę zrobić zdjęcia, a i pogoda sprawia, że chętniej sięgamy po lekkie, proste posiłki, niźli po wyszukane dania. 

Moja lodówka pełna jest owoców, warzyw, jogurtów, serków itp, teraz to smakuje nam najlepiej.

Dziś jednak pokusiłam się o zrobienie ciasta. Wyjątkowo proste i szybkie do zrobienia; delikatne czekoladowe ciasto, chrupiąca kruszonka, do tego śliwki i delikatny aromat migdałów - pyszne, zachęcam:)

 na maślance, z kruszonką

składniki:

kruszonka:

1/2 szkl mąki

1/3 szkl płatków owsianych

1/3 szkl płatków migdałowych

4 łyżki cukru

50 g masła

ciasto:

składniki "suche":

1 i 3/4 szkl mąki

3/4 szkl cukru

3 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

składniki "mokre":

3 jajka

1 szkl maślanki

1/2 szkl oleju

1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

ponadto:

ok 500 g śliwek

 

Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami, odłożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Mąkę z proszkiem, sodą i kakao przesiać, dodać cukier, wymieszać.

Jaja roztrzepać z maślanką, wymieszać z olejem i ekstraktem migdałowym.

Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać- podobnie jak w przypadku muffinek- szybko, byle jak i tylko w jednym kierunku. Zbyt długie i dokładne mieszanie sprawi, że ciasto wyjdzie nam gumowate i nie wyrośnie. 

Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wydrylowane śliwki ułożyć na cieście w niewielkich odstępach. Wierzch posypać kruszonką.

Piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do tzw, suchego patyczka).

Wystudzić. 

na maślance, z kruszonką

inspiracja stąd  :)

niedziela, 13 lipca 2014

Uwielbiam sałatki:)

Dziś proste, smaczne i zdrowe połączenie: bób, feta i tegoroczne już, własnoręcznie kiszone przeze mnie ogórki:)

Do tego bardzo aromatyczny sos na bazie jogurtu greckiego i oliwy, z czosnkiem i świeżą bazylią.

Swoją drogą, nie wyobrażam sobie już kuchni bez świeżych pachnących ziół.

z sosem bazyliowo-czosnkowym

składniki:

500 g bobu

250 g sera feta

4 ogórki kiszone

sos:

200 ml jogurtu naturalnego

1/4 szkl oliwy

2 ząbki czosnku

kilka kropel soku z cytryny

świeże listki bazylii

sól, pieprz do smaku

 

Zacznijmy od przygotowania sosu. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać ze szczyptą soli, dodać oliwę, odstawić na 2-3 minuty.

Bazylię posiekać, wymieszać z jogurtem, dodać oliwę, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i ew jeszcze solą. Odstawić do lodówki na ok 20 minut.

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Osączyć, wystudzić, obrać.

Ogórki pokroić w drobną kostkę.

Ser feta pokroić w ok 1 cm kostkę.

Bób, ser i ogórki wymieszać, sałatkę polać sosem.

 z sosem z bazylią i czosnkiem

sobota, 12 lipca 2014

O tej porze roku, kiedy mamy dostęp do przeróżnych świeżych owoców gofry zdają się być deserem idealnym.

Jeśli mamy odpowiednie urządzenie, przygotowanie takich smakołyków zajmuje ledwie chwilkę.

W poszukiwaniu gofrów perfekcyjnych trafiłam na takie.

Są bardzo smaczne, zaraz po wyjęciu z gofrownicy chrupiące, chwilę później niestety już nie.

Na wierzch możemy oczywiście włożyć swoje ulubione dodatki.

My zjedliśmy je z jogurtem greckim, jagodami, sosem owocowym, cukrem pudrem i listkami świeżej mięty.

Było pysznie:)

z jogurtem owocami i miętą

składniki:

1 szkl mleka

1 szkl mąki pszennej

1/6 szkl oliwy

jajko

łyżka cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

ponadto (opcjonalnie):

jogurt grecki

świeże jagody

owocowy sos do lodów

cukier puder

listki mięty 

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mleko,  żółtko i oliwę, wymieszać. Odstawić na ok 10 minut.

Białko ubić z solą, pod koniec ubijania dodając partiami cukier.

Białko wmieszać delikatnie do reszty ciasta.

Przed pieczeniem pierwszego gofra gofrownicę za pomocą pędzelka posmarować oliwą, nakładać porcje ciasta, piec około 4 minut.

Na gofry nałożyć ulubione dodatki bezpośrednio przed podaniem.

z jogurtem owocami i miętą

czwartek, 10 lipca 2014

Lubicie oscypki? Ja uwielbiam! 

Zawsze wracając z gór wiozę niemały zapas tych pysznych serków. 

Chyba najbardziej smakują mi grillowane, z dodatkiem żurawiny. Dodaję je także do różnych dań.

Kiedyś kupiłam bardzo ciekawy makaron: grube wstążki z lubczykiem- znacie?

Ciekawe połączenie; ładnie wygląda, fajnie pachnie. 

Z dodatkiem boczku, cukinii no i oscypka właśnie, w sosie jogurtowo-szałwiowym, makaron smakował pysznie.

 

z sosem jogurtowo-szałwiowym

składniki:

400 g makaronu

250 g wędzonego boczku

cukinia

cebula

100 g wędzonego oscypka

250 ml jogurtu naturalnego

łyżka masła

ok 10 listków świeżej szałwii

sól, pieprz do smaku

 

Makaron ugotować al'dente, odcedzić.

Cebulę pokroić w kostkę, boczek w paseczki, cukinię w ok 1 cm kawałki.

Na suchej patelni zrumienić boczek, dodać masło i cebulę, zeszklić, dorzucić cukinię, smażyć ok 3 minut.

Jogurt wymieszać z solą i pieprzem, wlać na patelnię, dodać listki szałwii.

Wymieszać, dusić na minimalnym ogniu pod przykryciem ok 4 minut.

Dodać makaron, posypać serem.

Od razu podawać.

z boczkiem, cukinią i oscypkiem

ps

Jeśli przygotowujemy większą część makaronu i zamierzamy go później odgrzewać lepiej posypać startym oscypkiem gorące danie na talerzu tuż przed podaniem. 

 

Smaki Podhala

wtorek, 08 lipca 2014

Ciasto z gatunku "ucieranych".

Zainteresował mnie niecodzienny sposób przygotowania.

Ciasto przygotowuje się szybko, ładnie wyrosło, apetycznie wygląda.

Dość smaczne, raczej ciężkie, ładnie wygląda, pachnie cynamonem. 

Pomysł z gazetki "Przyślij przepis".

 z rabarbarem

składniki:

250 g margaryny

6 jajek

1 szkl cukru

2 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

cukier waniliowy

kilka łodyżek rabarbaru

cynamon

szczypta soli

ponadto:

tłuszcz i bułka tarta do foremki

ew. cukier puder do posypania

 

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w ok 2 cm kawałki.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Margarynę stopić, przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier, ucierać do białości. 

Następnie do masy jajecznej, wciąż ucierając stopniowo dodawać na przemian po łyżce mąki i margaryny.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, wymieszać z resztą ciasta, podzielić na dwie części.

Do jednej dodać kakao, wymieszać, wylać na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki.

Na ciemnym cieście ułożyć kawałki rabarbaru, posypać cukrem waniliowym i cynamonem.

Wyłożyć jasne ciasto.

Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu wierzch posypać cukrem pudrem. 

 z dodatkiem kakako

poniedziałek, 07 lipca 2014

Wstyd się przyznać, ale nigdy dotąd nie robiłam takiej zupy.

Uwielbiam buraczki, jesienią przyrządzam z nich mnóstwo przetworów, gotuję barszczyki, ale jedzenie ich wraz młodymi liśćmi nie wydawało mi się szczególnie atrakcyjne. 

Gdyby nie to, że dostałam pęczek botwinki nie zrobiłabym też i teraz...

A to taka pyszna zupa! Aromatyczna, smaczna, lekka a zarazem sycąca. 

Zakochałam się w niej od pierwszej łyżki. Kto zna ten wie, pozostałym radzę jak najszybciej spróbować. 

 z botwinką i jajkiem

składniki:

pęczek botwinki

duża cebula

400 g ziemniaków

marchewka

pęczek ziół (lubczyk, szałwia, oregano)

liść laurowy

po kilka ziarenek ziela angielskiego i jałowca

sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku

1/3 szkl oliwy

łyżka masła

ponadto:

jajka na twardo

zielenina

 

Masło i oliwę rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojoną w małą kostkę cebulę, zeszklić.

Ziemniaki obrać, pokroić w ok 1 cm kostkę, dodać do cebuli, smażyć około 5 minut.

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Botwinkę umyć, drobno pokroić, małe buraczki również można zetrzeć na tarce.

Warzywa wrzucić do garnka, dolać ok 1 litra wody, doprowadzić do wrzenia.

Dodać sól i zioła, gotować aż warzywa zmiękną.

Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. 

Podawać z jajkiem na twardo i zieleniną. 

z jajkiem na twardo

sobota, 05 lipca 2014

Rzutem na taśmę dziś u mnie znowu tort.

Przygotowany na 50 urodziny pewnego sympatycznego Pana.

Dwa krążki jasnego biszkopta, orzechowa beza w środku, całość przełożona kremem na bazie serka mascarpone i ciemnej czekolady.

Dekoracja z czekolady i srebrnych cukrowych perełek.

z czekoladowym kremem mascerpone

Przepisu nie będzie:)

Jeśli ktoś ma ochotę taki przygotować, zapraszam tutaj.

z czekoladą i mascarpone

z orzechową bezą

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów