w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
środa, 29 czerwca 2016

Dla wszystkich, którzy lubią gołąbki, ale nie lubią tradycyjnego "zawijania" taka zupa będzie świetnym rozwiązaniem.

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia gołąbków możemy spożytkować do przygotowania takiej pysznej, gęstej i sycącej zupy.

Jest niezwykle smaczna.

Najlepszą rekomendacją dla tej zupy jest fakt, że moja Córcia zjadła na obiad aż dwa talerze, poprosiła o podgrzanie później, na kolację i była zła, że nie zostało już nic na śniadanie, następnego dnia...

z mięsem i ryżem

składniki:

500 g mięsa mielonego

cebula

2 ząbki czosnku

marchew

pietruszka

kawałek korzenia selera

1/2 główki kapusty

150 g ryżu

koncentrat pomidorowy

liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

1/4 łyżeczki kminku

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

odrobina pieprzu i chili

sól do smaku

2 łyżki oleju

natka pietruszki

 

Oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor.

Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów wody.

Kapustę poszatkować, wrzucić do zupy, dodać liść, ziele i kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 15 minut. 

 

Następnie dodać ryż, gotować całość aż warzywa i ryż będą miękkie, w razie konieczności dolewając nieco wody - zupa powinna być dość gęsta.

Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, do smaku.

 

Zupę podawać obsypaną natką pietruszki. 

z mięsem mielonym

wtorek, 28 czerwca 2016

Widywałam tu i ówdzie pierogi z bobem.

Lubię bób, postanowiłam spróbować.

W różnych przepisach dodawano do nadzienie różne rzeczy: podobała mi się wersja z serem, zastanawiała mnie wersja z boczkiem...

Nie mogłam się zdecydować i wpadłam na pomysł, który okazał się genialny!

Farsz z bobu z dodatkiem boczku zamknęłam w cieście serowym - pycha!

w cieście serowym 

składniki:

ciasto:

200 g sera twarogowego (polecam typu włoskiego)

łyżka masła

jajko

szczypta soli

ok szklanki mąki pszennej

nadzienie:

1/2 opakowania bobu

cebula

100 g wędzonego boczku

sól, pieprz do smaku

do podania:

tłuszcz ze smażenia boczku

cebula

 

Bób wrzucić na wrzątek (lekko osolony, z odrobinką cukru), gotować na półmiękko, ok 10 minut.

Wystudzić, obrać.

 

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.

Boczek pokroić w kostkę, wytopić na suchej patelni, pod koniec dodając cebulkę by się zeszkliła.

Cebulę wraz ze skwarkami delikatnie łyżką cedzakową wyjąć z tłuszczu, dodać do obranego bobu, zmiksować na w miarę jednolitą masę.

 

Ser wkruszyć do miski, dodać jajko, masło i sól, rozetrzeć palcami, dodać mąkę, wyrobić jednolite ciasto.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać kółka.

Na każde nakładać porcję farszu, lepić pierogi.

 

Wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok 3 min od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. 

 

Cebulkę pokroić drobno, wrzucić na tłuszcz pozostały ze smażenia boczku (jeśli boczek był chudy należy dodać masła). Zeszklić.

 

Pierogi podawać polane cebulką.

 z boczkiem

niedziela, 26 czerwca 2016

Podobną sałatkę miałam okazję próbować niedawno, na przyjęciu.

Wyglądała intrygująco, na wierzchu ułożone miała w całości posypane sezamem bułki hamburgerowe.

Spróbowałam nieco, była dość smaczna.

Tyle, że bułki odstawiłam na bok, kompletnie nie miałam pomysłu, jak się zabrać do ich konsumpcji: kroić nożem i widelcem - nie bardzo, wziąć do ręki - jeszcze gorzej...

W domu wymyśliłam swoją wersję tej sałatki:)

Zmieniłam trochę składniki, pikantnie doprawiłam mięso, zrobiłam domowy sos hamburgerowy. 

Niewygodne bułki zastąpiłam pełnoziarnistymi grzankami oraz prażonym sezamem.

Teraz jest bardzo pysznie!

Polecam na różne przyjęcia, jak i rodzinną kolację.

z mięsem mielonym

składniki:

500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego)

sałatka lodowa

6 ogórków konserwowych

3 pomidory

cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

łyżka przypraw do mięsa (przyprawa do mięsa mielonego, papryka łagodna i ostra, kminek mielony, curry itp.)

garść grzanek (moje pełnoziarniste)

2 łyżki sezamu

sos:

5 łyżek jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka ostrego keczupu

łyżeczka musztardy

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, odstawić do lodówki na minimum godzinę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mięso mielone, przyprawić.

Smażyć ok 10 minut mieszając, następnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, wystudzić.

 

Sałatę poszatkować.

Pomidory pokroić w półplasterki, ogórki w plasterki, cebulę w piórka.

Sezam uprażyć na suchej patelni.

 

W salaterce układać kolejno: 1/2 sałaty, 1/2 mięsa, 1/2 sosu, 1/2 pomidorów i 1/2 cebuli, następnie czynność powtórzyć.

Na wierzch wysypać grzanki i sezam.

Schłodzić przed podaniem. 

z mieloną wołowiną

piątek, 24 czerwca 2016

Oryginalny, smaczny, orzeźwiający i lekki torcik owocowy.

Biała warstwa sernika na zimno, arbuzowy mus galaretkowy i delikatny biszkopt.

W sam raz na upalne dni:)

Jeśli użyjemy gotowych biszkoptów też będzie smacznie i jeszcze szybciej.

Pomysł zaczerpnięty ze starego numeru gazetki "Przyślij przepis".

Użyłam pół na pół serka waniliowego i naturalnego, ciasto było mniej słodkie.

Arbuzowy mus potrzebuje dość dużo czasu, żeby stężeć, najlepiej przygotować go zaraz na początku. 

Z ciastem zapisuję się do zabawy "ciasto na niedzielę", w tym tygodniu mamy tam "owocowe szaleństwo"; różne owocowe pyszności znajdziecie również u: Dagmary, Mal Gosi, Bożeny, MAłgorzaty, Iwony, znów Iwony, Joanny , Joanny M., Bożeny, MArzeny, Katarzyny, Doroty, Danuty, Pauliny, Anny D., Anny J., Ewy

sernik na zimno 

składniki:

biszkopt:

4 jaja

2 łyżki zimnej wody

1 szkl cukru

2/3 szkl mąki pszennej

1/3 szkl mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

arbuzowy mus:

miąższ z niedużego arbuza

2 łyżki żelatyny

galaretka truskawkowa

masa serowa:

500 g sera homogenizowanego waniliowego 

400 ml śmietany kremówki

2 łyżki żelatyny

 

Jaja ubić z wodą i cukrem na puch. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 25 minut. wyjąć, wystudzić, delikatnie zdjąć obręcz, odkleić papier z boków i spodu biszkoptu, ponownie umieścić całość w blaszce.

 

Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Arbuza pokroić w ok 1 cm kostkę (pestki odłożyć), wrzucić do rondla o grubym dnie, podgrzewać mieszając aż puści sok i zacznie wrzeć.

Do namoczonej żelatyny wlać kilka łyżek gorącego arbuzowego soku, wymieszać do rozpuszczenia, wlać do arbuza, dodać galaretkowy proszek, wymieszać, odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Tężejący arbuzowy mus wyłożyć na biszkopt, wyrównać, schłodzić do całkowitego stężenia.

 

Drugą część żelatyny również namoczyć w niewielkiej ilości wody, następnie podgrzać do rozpuszczenia.

Śmietanę ubić, delikatnie wymieszać z serkiem i chłodną ale wciąż płynną żelatyną.

Masę serową wyłożyć na arbuzowy mus.

Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki. 

sernik na zimno

czwartek, 23 czerwca 2016

Często robię dania z makaronem - moja Córka bardzo je lubi.

To kolejna propozycja obiadowa; zdrowsza, razowa wersja "świderków" z kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami.

Szybko, zdrowo i smacznie!

 z kurczakiem i warzywami

składniki:

400 g makaronu razowego świderki

500 g mięsa z udek kurczaka

cebula

2 ząbki czosnku

papryka czerwona

cukinia

1/2 brokuła

ulubione zioła świeże lub suszone

sól, pieprz do smaku

łyżeczka mąki pszennej

4 łyżki oliwy

 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.

Dodać mięso pokrojone w nieduże kawałki.

Gdy mięso się obsmaży ze wszystkich stron  dodać podzielony na różyczki brokuł.

Po kilku minutach pokrojoną w paseczki paprykę, a po kilku następnych pokrojoną w półplasterki cukinię oraz zioła.

Podlać odrobiną wody, dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę rozrobić w 1/4 szkl zimnej wody, wlać na patelnię.

Doprowadzić do wrzenia.

 

Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem z mięsem i warzywami.

Podawać gorące.

z kurczakiem i warzywami

 

środa, 22 czerwca 2016

Dziś prosty, błyskawiczny, zdrowy i przede wszystkim pyszny koktajl.

Taki pamiętam z dzieciństwa...

Taki robiła moja mama...

błyskawiczny

składniki:

0,5 kg truskawek

400 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki

ok. 1 łyżki cukru

kilka listków świeżej mięty

 

Truskawki umyć, odszypułkować, dodać cukier, listki mięty i jogurt, kefir lub maślankę.

Zmiksować.

Spróbować i ew dodać nieco więcej cukru.

Przechowywać w lodówce.

truskawkowy z mięta

wtorek, 21 czerwca 2016

Zobaczyłam podobną sałatkę na jednym z kulinarnych blogów. 

Zaintrygował mnie dodatek młodej kapusty, owszem - robiłam z niej surówki obiadowe, ale majonezowa sałatka?

Postanowiłam spróbować.

Nie byłabym sobą, gdybym pozostałych składników nie dobrała po swojemu.

Wyszło świeżo, apetycznie i smacznie!

Polecam:)

z szynką i majonezem

składniki:

4 ziemniaki

5 jajek

słoiczek czarnych oliwek

1/2 główki młodej kapusty 

pęczek szczypiorku

150 g sera feta

200 g szynki konserwowej

puszka kukurydzy

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżeczka ostrej musztardy

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać doprawiając do smaku.

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach wystudzić, obrać pokroić w kostkę.

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.

W kostkę pokroić również szynkę i ser.

Szczypiorek posiekać.

Oliwki pokroić w plasterki.

Kukurydzę osączyć.

Kapustę poszatkować.

 

 

Składniki sałatki wymieszać razem z sosem, odłożyć do lodówki, żeby się "przegryzły".

z szynką i fetą

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Jeśli nie możecie się zdecydować, czy macie większą ochotę na sernik, czy na szarlotkę, to ciasto będzie idealne dla Was!

Na bardzo kruchym spodzie spoczywa sernik, wewnątrz którego kryją się całe połówki jabłek, nadziane dodatkowo różaną konfiturą.

Całości dopełnia delikatna jogurtowa polewa, do której również dodałam nieco konfitury z róży.

Ciasto jest naprawdę pyszne i warte polecenia.

Świetnie wygląda, cieszy i podniebienie i oko:)

na kruchym spodzie 

składniki:

ciasto:

1,5 szkl mąki pszennej

125 g margaryny

2 żółtka

0,5 szkl cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg sera sernikowego (w wiadereczku)

1 szkl jogurtu greckiego

120 g masła

1,5 szkl cukru

4 jajka

2 opakowania budyniu waniliowego

łyżeczka ekstraktu waniliowego

polewa:

400 g jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

łyżeczka konfitury z róży

 

na początek: Jogurt przeznaczony do polewy wylać na sitko wyłożone gazą. Odstawić nad garnkiem tak, by z jogurtu swobodnie mogła ściekać woda. Powinno to zająć ok 3 godzin.

 

ciasto: Mąkę  przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do  natłuszczonej blaszki  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 - 20 minut.

 

jabłka: Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. W  środek każdego włożyć odrobinę konfitury z róży. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta.

 

masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać żółtka, ucierać. Do masy wlewać kwaśną śmietanę i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i ucierać. 

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej.

Masę serową wyłożyć na jabłka, wierzch przykryć folią aluminiową.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

 

polewa:Do osączonego jogurtu dodać cukier puder, sok z cytryny i konfiturę. Zmiksować.

Polewę rozsmarować na wierzchu sernika. Schłodzić.

na kruchym spodzie

czwartek, 16 czerwca 2016

Bardzo pyszne, niezwykle delikatne muffiny, które mogą mieć różne smaki, w zależności od owoców, jakie do nich dodamy.

U nas - zgodnie z sugestią Córki z rabarbarem, bananami i truskawkami. 

Maślana kruszonka świetnie się komponuje i dopełnia całości.

Smak i wygląd są ich zdecydowanym atutem, niestety ich wadą jest to, że trudno odchodzą od papilotek. Być może lepiej byłoby piec je w foremkach silikonowych...

Przepis znalazłam tutaj.

z kruszonką 

składniki:

suche:

2 szkl mąki pszennej

0,5 szkl cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

mokre:

2 jajka

szklanka mleka

0,5 szkl oleju

łyżeczka ekstraktu waniliowego

ponadto:

owoce - u nas: banan, 2 łodygi rabarbaru, kilka truskawek

kruszonka:

50 g mąki pszennej

2 łyżki cukru

30 g masła

 

Składniki suche wymieszać ze sobą.

Mokre (w drugim naczyniu) dokładnie wymieszać razem.

Owoce obrać/opłukać, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.

 

Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, wymieszać "szybko i byle jak"

 

Foremkę muffinkową wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. 

 

Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami, posypać wierzch każdej muffiny.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 25 minut (do tzw "suchego patyczka").

Po wyjęciu wystudzić na metalowej kratce.

z bananami rabarbarem i truskawkami

środa, 15 czerwca 2016

Jeśli lubicie szparagi, ta zupa będzie dla Was idealna!

Gęsta, kremowa i pyszna.

W mojej wersji naprawdę wyjątkowa, dzięki delikatnym kluseczkom z twarogu.

Bardzo polecam.

z serowymi kluseczkami 

składniki:

pęczek białych szparagów

1,5 l bulionu (polecam drobiowy)

2 ziemniaki

cebula

kawałek korzenia selera

2 łyżki oliwy

natka pietruszki

po szczypcie soli i białego pieprzu

kluseczki:

200 g twarogu włoskiego

jajko

ok 2 łyżki bułki tartej

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler.

Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia.

 

Szparagi obrać, odłamać twarde, zdrewniałe końcówki, pokroić na ok 2 cm kawałki.

Dodać do zupy, gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. 

Doprawić do smaku.

 

Ser rozkruszyć, dodać jajko i bułkę tartą.

Zwilżonymi dłońmi nabierać odrobinkę ciasta i formować kuleczki wielkości orzeszka laskowego.

W garnku zagotować nieco wody, lekko osolić, wrzucać partiami kluseczki, gotować ok 3 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.

 

Kluseczki wykładać na talerze, zalewać gorącą zupą, wierzch posypać natką pietruszki.

 z serowymi kluseczkami

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów