w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
niedziela, 28 czerwca 2015

Przepis na to ciasto znam od lat.

Pod tą nazwą (nie mam pojęcia skąd się ona wzięła) kryje się klasyczny, niezawodny murzynek z zatopionymi kleksikami sera.

Mamy letni sezon owocowy, więc do ciasta wyjątkowo dorzuciłam garść świeżych czereśni - zyskało na smaku i wyglądzie;)

Każdy kawałek wygląda inaczej, wszystkie bez wyjątku smakują bosko!

Pyszności!

murzynek z serem

składniki:

ciasto:

250 g margaryny

1 i 1/2 szkl mąki pszennej

3/4 szkl cukru

3 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao

3 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka cukru z wanilią

masa serowa:

500 g trzykrotnie zmielonego twarogu

3 jaja

3/4 szkl cukru

100 g masła

budyń śmietankowy

ponadto:

ok 250 g wydrylowanych czereśni (można użyć innych owoców sezonowych lub zupełnie pominąć)

100 g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka)

30 ml mleka

cukrowa posypka

 

Margarynę, cukier, cukier z wanilią i kakao podlać 5 łyżkami wody. Podgrzewać mieszając aż skłądniki się roztopią i połączą w gładką, lśniącą masę.

Zdjąć z ognia, wystudzić.

Do zimnej masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować.

Pianę z białek ubitych z odrobinką soli wmieszać delikatnie do kakaowej masy, ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki.

Na wierchu rozsypać czereśnie.

 

Masło utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki masy serowej, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. 

Masę serową wykładać łyżką nierównomiernie na wierzchu ciasta.

Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Piec około godziny (do suchego patyczka).

 

Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka. Polewę rozsmarować na lekko wystudzonym cieście.

Ewentualnie wierzch udekorować cukrową posypką. 

murzynek z serem

 

sobota, 27 czerwca 2015

Podobne serniczki widziałam dawno temu w jakimś telewizyjnym programie kulinarnym. 

Bardzo spodobał mi się przepis, postanowiłam wypróbować.

Zapisałam składniki na jakimś skrawku papieru, uznałam, że opis wykonania nie jest mi potrzebny, wszakże widziałam, zapamiętam.

Przepis odłożyłam sobie do swoich zapisków, minął czas jakiś.

Oczywiście kompletnie nie zapamiętałam co, jak i w jakiej kolejności zrobić! 

Musiałam kombinować i zrobić wszystko po swojemu.

W efekcie moje serniczki są nieco inne niż tamte.

Ale i tak wyszły bardzo smaczne:)

na cieście czekoladowym

składniki:

masa serowa:

500 g twarogu sernikowego

250 g mascarpone

3 jajka

łyżeczka mąki ziemniaczanej

sok i skórka z połowy cytyrny

ciasto:

140 g mlecznej czekolady

100 g masła

150 g cukru

3 jajka

100 g mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksować krótko, tylko do połączenia w jednolitą masę. 

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać lekko przestudzoną czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować.

 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, na dno każdej układać łyżkę ciasta, dopełnić masą serową.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut.

W tym czasie ciasto powinno wypłynąć na wierzch a ser osiąść na dnie. 

 

Serniczki wystudzić w formie, następnie wyjąć, schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).

Każdy serniczek odwinąć z papierka, podawać odwrócony ciastem do dołu. 

na cieście czekoladowym

piątek, 26 czerwca 2015

Taki tort zrobiłam na urodzinki Córeczki znajomych.

Moja Maja (7 lat :D) orzekła, że to najładniejszy tort, jaki dotąd zrobiłam i że chce w sierpniu taki sam!

Bardzo mi z tego powodu miło.

W środku jasny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i truskawkami. Nie będę opisywać szczegółów.

Fajny za to krem zrobiłam do dekoracji, o nim chcę napisać w tym poście.

Wypatrzyłam go tutaj, zrobiłam z drobnymi zmianami. Wg autorki "wygląda jak bita śmietana. Doskonały do wszystkich rodzajów słodkości: muffinek, ciast i tortów."

Z moich doświadczeń: jest łatwy do przygotowania, niedrogi, bardzo fajnie się z nim pracuje.

Nie twardnieje zanadto w chłodzie i ładnie utrzymuje formę po wyjęciu z lodówki. 

z mascarpone i truskawkami

składniki:

235 ml mleka

2 łyżki mąki pszennej

200 g masła

25 g margaryny kasi (dzięki temu krem jest bardziej puszysty)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

150 g cukru pudru

 

Przygotować zasmażkę: mąkę podgrzewać w rondelku energicznie mieszając, do porządnie rozgrzanej (ale nie zrumienionej) wlać mleko, mieszając podgrzewać aż masa się zagotuje i zgęstnieje.

Odstawić do całkowitego wystudzenia.

 

Masło i margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem.

Dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo wystudzoną masę.

 

Ucierać aż krem nabierze konsystencji bitej śmietany.

 

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, dekorować wypieki.

sówka 

 Mój torcik udekorowałam kremem barwionym na kolorek różowy.

Robiłam kleksiki z masy, rozcierałam je w jednym kierunku łyżeczką moczoną w ciepłej wodzie.

"Twarz" sówki, uszy i kokardkę zrobiłam z masy cukrowej.

z mascarpone i truskawkami

No i teraz mam problem, bo moja mała zaglądając przez ramię mówi mi: o, wreszcie dajesz ten tort furby!

Furby to więc??? Przecież robiłam sowę...

czwartek, 25 czerwca 2015

Czasem, z różnych powodów nie mamy czasu na długie stanie przy kuchni.

Czasem chcemy coś szybko i smacznie zjeść.

Czasem (krótko niestety) mamy możliwość zakupu świeżych, pysznych szparagów!

Jeśli wszystkie te "czasem" zdarzą się akurat razem, polecam taką tartę.

Szybka, lekka i przepyszna!

 ze szparagami i suszonymi pomidorami 

składniki:

płat ciasta francuskiego

pęczek zielonych szparagów

100 g suszonych pomidorów w oleju

125 g kremowego serka z ziołami

100 g mozzarelli

sos:

2 jajka

2 łyżki oleju z pomidorów

3 duże łyżki jogurtu naturalnego

 

Płatem ciasta wykleić dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 15 minut.

 

Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki, wrzucić na wrzątek, gotować ok 5 minut, odcedzić.

Pomidory pokroić w paseczki.

Mozzarellę pokroić na nieduże kawałki.

 

Na podpieczonym spodzie ułożyć szparagi i pomidory, pomiędzy warzywa łyżeczką wyłożyć kupki kremowego serka ziołowego i cząstki mozzarelli.

 

Jaja roztrzepać, dodać jogurt i olej, wymieszać dokładnie.

Sosem zalać zawartość blaszki.

Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 20 minut.

ze szparagami i suszonymi pomidorami

wtorek, 23 czerwca 2015

Jak już pisałam wcześniej: nie lubię chemii, unikam, gdzie się da, ale do dżemów daję.

Żelfix oszczędza mój czas, witaminy w owocach i ich smak.

Tak czy siak będzie zdrowiej niż ze sklepu:)

Dziś do truskawek dodałam rabarbaru.

Według mojej Mamy smakuje jak jabłuszka:D

Dla mnie po prostu pycha!

Z podanej porcji wyszło 7 małych słoiczków.

składniki:

500 g truskawek

500 g rabarbaru

500 g cukru

żelfix 2:1

 

Truskawki umyć, obrać szypułki, pokroić na mniejsze kawałki.

Rabarbar umyć, pokroić na ok 1 cm kawałeczki.

Dodać żelfix, wymieszać, wstawić na mały ogień, podgrzewać aż owoce zaczną wrzeć.

Dodać cukier, wymieszać, gotować ok 3 minut.

Wyłączyć ogień, mieszać do zaniku piany.

Nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać, odstawić do góry dnem.

domowy

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Kiedy Tato wręcza mi pęczek świeżego rabarbaru nie ma dyskusji - musi być ciasto:)

To zdecydowanie jego ulubione wypieki.

Tym razem ciasto na grubym, kruchym spodzie, z rabarbarem zatopionym w kremie żółtkowo-budyniowym, a to wszystko pod lekką białkową pierzynką.

To już chyba moje ostatnie ciasto rabarbarowe tego roku.

Pyszne!

i bezą

składniki:

ciasto:

400 g mąki pszennej

250 g cukru

250 g margaryny

2 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

6 żółtek

150 g cukru

budyń waniliowy

500 g rabarbaru

beza:

6 białek

200 g cukru

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.

Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odłożyć a godzinę do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno natłuszczonej blaszki, nakłuć widelcem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok 15 minut.

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń, wymieszać.

Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w ok 2 cm kawałki. Wmieszać, z koglem-moglem.

Wyłożyć na podpieczony spód, wstawić ponownie do piekarnika, piec kolejne 30 minut.

 

Białka ubić na sztywno, wciąż ubijając partiami dosypywać cukier.

Pianę wyłożyć na ciasto, piec jeszcze ok 15 minut.

 

Po wystudzeniu na bezie powinny pojawić się złote krople.

 z rabarbarem i bezą

Przysmaki dla taty 5

niedziela, 21 czerwca 2015

Taki paskudny dziś dzień!

Prawie południe a ja snuję się smętnie w piżamie. Nie mam sił ani chęci podejmować jakichkolwiek działań.

Koniec czerwca, niedzielne przedpołudnie, a tu zimno, szaro, smutno i ponuro. Jedyne na co mam ochotę, to siedzieć pod ciepłym kocem z kubkiem gorącej herbaty i laptopem na kolanach.

Na takie dni polecam pyszną, pożywną sałatkę; z serowymi pierożkami tortellini, ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, z aromatycznymi, suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami.

z kaparami i oliwkami

składniki:

tortellini z nadzieniem serowym

100 g suszonych pomidorów w oliwie

2 pomidory

zielony ogórek

cebula ze szczypiorem

garść czarnych oliwek

garść zielonych oliwek

garść kaparów

sos:

2 łyżki oliwy spod pomidorów

2 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka majonezu

 

Składniki sosu wymieszać, odłożyć w chłodne miejsce.

Pierożki ugotować w lekko osolonej widzie, odcedzić, wystudzić.

Ogórki obrać, pokroić w kostkę, podobnie pokroić świeże pomidory.

Suszone pomidory pokroić w paseczki, oliwki w krążki.

Cebulę razem ze szczypiorem drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać sos.

Odstawić w chłodne miejsce na ok 15 minut.

ze świeżymi warzywami 

sobota, 20 czerwca 2015

Młoda kapusta nadziana trzema rodzajami kasz, mięsem mielonym wysmażonym na boczku oraz pachnącymi ziołami z przydomowego ogródka.

Bardzo lubię gołąbki, przygotowuję różne ich wersje.

Te smakują naprawdę wybornie!

z mięsem i kaszą 

składniki:

główka kapusty

100 g kaszy jęczmiennej

100 g kaszy gryczanej białej

100 g kaszy jaglanej

500 g mięsa mielonego

200 g wędzonego boczku

duża cebula

pęczek świeżych ziół (szałwia, oregano, mięta, natka pietruszki)

sól, pieprz do smaku

 

Z kapusty obrać zewnętrzne liście, długim ostrym nożem naciąć głąb, wrzucić na wrzątek. Stopniowo zdejmować zewnętrzne, sparzone liście, studzić, ścinać twardy, zgrubiały środek.

Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na suchej patelni, w razie konieczności podlać odrobiną oleju.

Dodać cebulę i mięso mielone, smażyć aż zmieni kolor.

Wymieszać z kaszą, dodać posiekane drobno zioła, doprawić do smaku. 

Porcje nadzienia układać na liściach kapusty. 

Zwijać gołąbki. Układać w naczyniu żaroodpornym.

Podlać odrobiną wody, w której gotowała się kapusta, przykryć (może być folią aluminiową).

Włożyć do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika,

Piec około 30 minut.

Podawać z ulubionym sosem. 

Mój pomidorowy. 

 z sosem pomidorowym

Zainspiruj się kaszą! III edycja

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Meksykańska zupa z kukurydzy - gęsta, pikantna, sycąca, smaczna.

z filetem kurczaka

składniki:

pojedyncza pierś kurczaka

2 puszki kukurydzy

cebula

2 marchewki

2 ziemniaki

50 g masła

duża łyżka przyprawy meksykańskiej

kilka gałązek koperku

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać osączoną kukurydzę, smażyć ok 3 minut.

Dodać całą pierś kurczaka, oraz obrane i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki.

Dodać tyle wody, aby sięgała ok 5 mm nad poziom składników zupy.

Gotować na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną.

Zdjąć z ognia wyjąć mięso, resztę zmiksować.

Zupę ponownie postawić na ogniu, w ok 1/2 szkl wody rozpuścić przyprawę meksykańską, dodać do zupy. 

Jeśli zupa wydaje nam się zbyt gęsta można dodać więcej wody.

Zupę zagotować,.

Podawać z pokrojonym mięsem kurczaka i posiekanym koperkiem.

z filetem kurczaka

niedziela, 14 czerwca 2015

Pamiętacie maxi kinga?

Po wielu próbach i eksperymentach znalazłam przepis idealny:)

Ciasto, które przygotowuje się szybko i bez pieczenia, wygląda bardzo efektownie, wspaniale smakuje...

Wczoraj wpadłam na genialny w swej prostocie pomysł - gdyby tak zamiast warstwy karmelu dodać truskawkową frużelinę??

Ciasteczkowy spód, krem z serkiem waniliowym i mlekiem w proszku, czekoladowa polewa, całość posypana (dla odmiany) migdałowymi płatkami... mmmm - pycha!

Dziś pomysł doczekał się realizacji.

Nie ma co gadać więcej, pora późna, ale nie powstrzymam się, lecę po następny kawałek!

z mlekiem w proszku i truskawkową frużeliną 

składniki:

spód:

200g okrągłych biszkoptów

100 g masła

krem:

200 g masła

250 g serka mascarpone

150 g serka homogenizowanego, waniliowego

400 g mleka w proszku

frużelina:

300 g truskawek

łyżka cukru

łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki żelatyny

polewa:

50 g ciemnej, gorzkiej czekolady

50 g czekolady mlecznej

50 ml mleka

ponadto:

płatki migdałów

 

 

Truskawki umyć, obrać szypułki, pokroić na mniejsze kawałki.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.

Do truskawek dodać cukier, wstawić na niewielki ogień. 

Podgrzewać aż puszczą sok, który zacznie lekko wrzeć.

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wlać do truskawek, podgrzewać aż sos zgęstnieje.

Zdjąć z ognia, niewielką ilość dodać do żelatyny, mieszać aż się rozpuści, wlać do reszty truskawek. 

Odstawić do wystudzenia i stężenia.

 

Biszkopty zmiksować na piasek, wymieszać z roztopionym masłem, masą wyłożyć (dokładnie dociskając) spód i boki wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (moja 24 cm)Foremkę włożyć do lodówki.


 

Masło utrzeć na puch, następnie stopniowo, naprzemiennie dodawać po łyżce serka i mleka w proszku.

Połowę kremu wyłożyć na spód ciasta, na nim rozłożyć frużelinę, przykryć resztą kremu.


Czekoladę połamać na małe kawałki, roztopić z dodatkiem mleka. Polać wierzch ciasta.


Posypać płatkami migdałów.

Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (ok 3 godzin, choć ja próbowałam już po godzinie i dało się zejść:)).

z mlekiem w proszku i truskawkową frużeliną

Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów