w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
niedziela, 30 czerwca 2013

Pewnie już wspominałam, że moje dziecko wyjątkowo chętnie zjada makaron.

Dlatego też mimo iż ja za nim nie przepadam przygotowuję go dość często, testuję nowe przepisy, zmieniam znane, eksperymentuję:)

Dziś propozycja najbardziej klasyczna - łazanki z boczkiem i młodą kapustą.

Żeby nie było zbyt banalnie użyłam makaronu farfalle czyli kokardek:)

z młodą kapustą i boczkiem

składniki:

400 g makaronu

350 g wędzonego boczku

główka młodej kapusty

1-2 cebule

sól, pieprz do smaku

 

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąb, liście włożyć do wrzącej, osolonej wody , ugotować.

Miękką odcedzić, odcisnąć, posiekać.

Boczek pokroić w paseczki, wytopić na gorącej patelni, dodać posiekaną cebulę.

Smażyć ok 3 minut, następnie dodać kapustę i przyprawy, trzymać na ogniu jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. 

Makaron ugotować al dente, odcedzić, od razu wymieszać z kapustą i boczkiem.

Smakuje wyśmienicie.

z młodą kapustą i boczkiem

sobota, 29 czerwca 2013

Ciasto do tego dania przygotowane z dodatkiem oleju rzepakowego, jest wyjątkowo kruche, chrupiące, pyszne. 

Brokuły, boczek i jajka - nadzienie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć.

Razem stanowią przepyszne danie, które smakuje pysznie właściwie o każdej porze dnia.

Przepis zgłaszam do konkursu 

„BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY”

nadzienie: brokuły, boczek, jajka

składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej

4 łyżki oleju rzepakowego

szczypta soli

jajko

60 g masła

6-7 łyżek wody

nadzienie:

brokuł

cebula

200 g wędzonego boczku

5 jaj

sól,pieprz, cukier do smaku

ponadto:

tłuszcz do formy

roztrzepane jajko

 

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, olejem rzepakowym, wodą, jajkiem i masłem pokrojonym w kostkę.

Wyrabiać do chwili uzyskania gładkiej i elastycznej masy.

Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.

Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku, z dodatkiem odrobiny cukru. Gotować ok 2-3 minut. Wyjąć na sito, osączyć.

Boczek pokroić w paseczki.

Cebulę posiekać.

Na suchej patelni wytopić boczek (jeśli jest bardzo chudy wlać na patelnię łyżkę oleju rzepakowego), dodać cebulę, zrumienić. Przestudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.

Jedną rozwałkować, wylepić nią dno i boki natłuszczonej formy.

Na cieście rozłożyć boczek z cebulą.

Następnie poukładać brokuły.

W przerwy między różyczkami wbić całe jajka.

Lekko oprószyć solą i pieprzem.

Rozwałkować drugą część ciasta, Przykryć quiche, połączyć brzegi obu placków, lekko dociskając widelcem.

Ponakłuwać wierzch ciasta uważając, żeby nie przekłuć schowanych pod ciastem żółtek.

Na końcu quiche posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.

Piec około 30 minut.

z brokułami, boczkiem i jajkiem

piątek, 28 czerwca 2013

Koniec roku szkolnego:)

Wakacje witają deszczem i chłodem.

Trzeba sobie jakoś osłodzić ten dzień.

Tarta na kruchym spodzie, wypełniona gorzkawym kremem z ciemnej czekolady, do tego mnóstwo słodkich truskawek - połączenie niebanalne, ciasto w sam raz do herbaty, na popołudnie.

z kremem z czekolady

składniki:

ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

25 g cukru

1 jako

szczypta soli

krem:

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

4 żółtka

2 łyżki cukru pudru

400 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

ponadto:

truskawki

 

 

Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone na małe kawałki masło. Grudki masła wcierać w mąkę palcami, dodać cukier i jajko.

Szybko zagnieść ciasto, posypać mąką, odstawić na 1-2 godz. do lodówki.

Rozwałkowanym ciastem wyłożyć natłuszczoną formę, brzegi zabezpieczyć paskami folii aluminiowej ( o tak), ponakłuwać widelcem, piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzić.


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić ją z żółtkami, pozostawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, delikatnie mieszając.

Połączyć obie masy.

Krem wyłożyć na kruchy spód. 

Naokoło układać ćwiartki truskawek, lekko wciskając.

Tartę chłodzić około 3 godzin w lodówce.

z kremem z gorzkiej czekolady

Desery z KremówkąTruskawkowy zawrót głowy 2013

wtorek, 25 czerwca 2013

Torcik cały różowy.

Mięciutki biszkopt przekładany kremem z serka mascarpone, dekorowany różami z masy na bazie bezy szwajcarskiej i motylkami z masy cukrowej.

Z najlepszymi życzeniami dla maleńkiej Patrycji.

 róże z masy na bazie bezy szwajcarskiej

biszkopt:

6 jaj

2 duże łyżki wody

1 i 1/2 szkl. cukru

1 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

odrobina różowego barwnika spożywczego


Jaja ubić z wodą i cukrem.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać z jajkami, dodając barwnik.

Ciasto ostrożnie przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wystudzić, przekroić na trzy części.


krem:

250 g serka mascarpone

200 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 galaretka o smaku owoców leśnych (ma fajny różowy kolor)

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Wystudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec wciąż ubijając dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. 

Wymieszać z serkiem mascarpone.

1/2 kremu posmarować pierwszy krążek ciasta, nakryć drugim, wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim krążkiem.

Wyrównać brzegi ciasta. Mocno schłodzić.


dekoracja:

masa cukrowa z tego przepisu

różowy barwnik

ew. biały pisak cukrowy

krem na bazie bezy szwajcarskie, dokładny opis na stronie MOJE WYPIEKI:

460 g masła

6 białek

szczypta soli

1 i 1/2 szkl. cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Masę cukrową zabarwić na różowo, rozwałkować, za pomocą foremki wycinać motylki.

Z folii aluminiowej zrobić "stelaż" w kształcie litery v, układać na nim motylki tak, by miały skrzydełka podgięte do góry. Odstawić do przesuszenia.

Białka z solą i cukrem ubijać w misie nad gorącą kąpielą wodną aż cukier się rozpuści.

Następnie misę zdjąć znad kąpieli wodnej, ubijać mikserem aż masa wystygnie i stanie się bardzo gęsta.

Cały czas miksując dodawać po kawałku miękkie masło, następnie ekstrakt waniliowy. Nie przerywać ubijania kiedy masa stanie się rzadka i jakby zwarzona, po jakimś czasie stanie się gładka, jedwabista i zgęstnieje - trwa to dobrych kilkanaście minut.

Następnie do części masy dodać różowy barwnik. 

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką. Wyciskać róże.

Udekorować cukrowymi motylkami.

dekoracja na bazie bezy szwajcarskiej

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Lawenda w moim ogródku kwitnie już fioletowo, cudnie!

Od zeszłego roku miałam ochotę na przygotowanie takiego pachnącego, zachęcająco wyglądającego smarowidełka:)

Dziś - mimo braku czasu - wreszcie się zdecydowałam.

Kilka minut pracy i już.

Aromatyczne masełko, pełne lawendowych drobinek, na świeży chlebek idealne!

Próbowaliśmy różnych wariantów, moim zdaniem najpyszniej smakuje kanapeczka z masłem lawendowym i zielonym ogórkiem. 

lawendowe

składniki:

100 g masła

2 łyżeczki kwiatów lawendy

spora szczypta soli


Miękkie masło zmiksować z dodatkiem soli i lawendy.

Uformować kulę bądź przełożyć do miseczki.

Schłodzić.

Gotowe:)

z kwiatami lawendy

 



Kwiatożercy 2013Zielnik Kuchenny 2013

Tagi: zioła
20:55, 6niebo , inne
Link Komentarze (1) »
niedziela, 23 czerwca 2013

Od połowy tygodnia mniej więcej "chodził za mną" sernik na zimno.

Kupiłam już potrzebne składniki, ale zobaczyłam truskawkowo-kokosowy tort czekoladowy i tak zachwycił mnie jego wygląd, że musiałam, no po prostu musiałam taki zrobić.

Połączyłam więc pragnienie smaku i wyglądu i zrobiłam taki oto serniczek:)

 z truskawkami

składniki:

biszkopt:

4 jaja

1 szkl cukru

2 łyżki wody

1/2 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

1/4 szkl ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ser:

450 g serka typu bieluch

400 ml śmietany 30 %

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

4 łyżeczki żelatyny

50 ml wody

polewa:

125 ml śmietany 30 %

50 g masła

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

3 łyżki cukru

1 łyżka kwaśnej śmietany (użyłam jogurtu greckiego)

ponadto:

ok 1 kg truskawek

 

Jaja ubiłam z dodatkiem wody i cukru. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiałam, wymieszałam delikatnie z masą jajeczną.

Dno i boki tortownicy (25 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Wlałam ciasto.

Piekłam ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudziłam, przekroiłam na dwa krążki.

Żelatynę rozpuściłam w zimnej wodzie, odstawiłam do napęcznienia.

Podgrzałam mieszając aż całkowicie się rozpuściła.

Śmietanę ubiłam, pod koniec dodając cukier puder.

Ze śmietaną delikatnie wymieszałam serek, dodałam ekstrakt waniliowy, wciąż mieszając dodawałam po łyżce żelatyny.

Truskawki wymyłam i porządnie osączyłam. Kilka najładniejszych truskawek razem z szypułkami odłożyłam do dekoracji.

Na dno tortownicy wyłożonej czystym papierem włożyłam pierwszy krążek biszkoptu. 

Część truskawek przekroiłam na pół i ułożyłam pionowo wzdłuż boków tortownicy. Resztę truskawek ułożyłam dość ciasno w całej tortownicy.

Na tak przygotowane ciasto wyłożyłam masę serową. 

Przykryłam drugim blatem, lekko docisnęłam. Włożyłam na około godzinę do lodówki.

Śmietanę kremówkę zagotowałam, zdjęłam z ognia, dodałam połamaną na kostki czekoladę i masło, mieszałam aż się rozpuściły.

Cukier zagotowałam z wodą, zdjęłam z ognia. W syropie zanurzałam odłożone truskawki. 

Resztę wymieszałam z jogurtem, następnie połączyłam obie masy przeznaczone na polewę.

Polewę wylałam na wierzch ciasta. Na środku ułożyłam dekoracyjny wzór z odłożonych truskawek w syropie.

Chłodziłam jeszcze około 2 godzin.

z truskawkami

Przepis na to wyjątkowe ciacho pasuje do kilku akcji:)

Desery z Kremówką

Truskawkowy zawrót głowy 2013



sobota, 22 czerwca 2013

Truskawkowo - owocowo - pierogowo!

Piękna pogoda nie zachęca do długiego stania w kuchni. 

Te pierożki przygotowuje się błyskawicznie.

Wykorzystałam sprawdzony przepis na ciasto przygotowywane w robocie KASIA, podpatrzony na stronie moje wypieki.

Pomysł na nadzienie powstał z nieoczekiwanej nadwyżki bananów - chciałam je wykorzystać, żeby się nie zmarnowały.

Bardzo udany pomysł.

Dla wszystkich wielbicieli sycących słodkich posiłków będą idealne.

z truskawkami i bananami

składniki:

ciasto:

3 szkl. mąki pszennej

1 szkl. gorącej wody

1 jajko

3/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka oleju z pestek winogron

nadzienie:

ok 750 g truskawek

2 banany

cukier

ponadto:

jogurt naturalny

cukier kryształ (m grubszy tym lepiej).

 

Wszystkie składniki umieściłam w misie robota, wyrabiałam kilka minut na najwolniejszych obrotach.

Truskawki umyłam, obrałam z szypułek, większe przekroiłam na połówki.

Banany obrałam i pokroiłam w plasterki ok 5 mm.

Ciasto rozwałkowałam, do każdego pierożka wkładałam otoczoną w cukrze truskawkę i plasterek banana.

Gotowe pierożki wrzucałam na wrzątek, gotowałam kilka minut.

Podałam polane zimnym jogurtem i posypane cukrem.

z truskawkami i bananami

piątek, 21 czerwca 2013

Kiedyś koleżanka spytała mnie - czy jogurt naturalny różni się od greckiego...no oczywiście, że się różni! Ale nie ma co opowiadać, trzeba po prostu spróbować.

Uwielbiam jogurt grecki:) Zawsze mam w lodówce zapas, zużywam kilka kubków tygodniowo.

Zwykle wyjadam po prostu łyżeczką, mieszam z owocami, dodaję do sałatek, sosów i wielu innych dań.

Kiedy zobaczyłam tutaj przepis na smakowicie wyglądające ciasto z jogurtem greckim natychmiast dodałam go do swojej listy "do sprawdzenia".

Dziś dostałam od taty kolejny pęczek łodyg rabarbaru, zastanawiałam się co tym razem z niego wykombinować, pomyślałam, pozmieniałam, upiekłam i...efekt przerósł moje oczekiwania.

Wyszło rewelacyjne ciasto: kruchutki spód i wierzch, kwaskowy rabarbarowy mus i kremowa jogurtowa pianka - mmmmmm, pycha!

 z jogurtem greckim i kruszonką

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

175 g margaryny

3 żółtka

2 łyżki cukru pudru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

mus:

750 g rabarbaru

100 g cukru

1 łyżka mielonego imbiru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

pianka:

800 ml jogurtu greckiego

opakowanie budyniu waniliowego

3 białka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szkl cukru

szczypta soli

1 łyżeczka octu

Składniki ciasta wrzuciłam do malaksera, szybko wyrobiłam. Podzieliłam na dwie części. Wrzuciłam do zamrażarki na ok 1,5 godziny.

Rabarbar obrałam, pokroiłam w ok 3 cm kawałki, wrzuciłam do garnka razem z cukrem, imbirem i 1/2 szkl. wody. Doprowadziłam do wrzenia, gotowałam ok 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w 2 łyżkach zimnej wody. Wlałam do gotującego rabarbaru, zagotowałam. Odstawiłam do wystudzenia.

Jogurt wymieszałam z budyniem i ekstraktem waniliowym. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, wciąż ubijając dodałam cukier i ocet.

Delikatnie wymieszałam obie masy.

Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, boki natłuściłam i wysypałam bułką tartą.

Na dno formy starłam pierwszą część ciasta, lekko docisnęłam.

Rozsmarowałam mus rabarbarowy

Wyłożyłam masę jogurtową.

Na wierzch starłam drugą część ciasta.

Piekłam około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po około 45 minutach, kiedy zauważyłam, że wierzch ciasta jest już mocno rumiany przykryłam je od góry folią aluminiową.

z musem rabarbarowym



środa, 19 czerwca 2013

Wypiek z cyklu - matko, jakie to pyszne!:D:D:D

Ciasto drożdżowe wyjątkowe, bo z dodatkiem sparzonych mlekiem płatków owsianych.

Te niewielkie okrągłe chlebki na pierwszy rzut oka nie wyglądają ciekawie, ale pokocha ich smak każdy, kto raz spróbuje!

Są niewiarygodnie mięciutkie i puszyste, wyśmienicie smakują zarówno na słodko jak i z wytrawnymi dodatkami.

Szczerze i gorąco polecam.

przepyszne drożdżowe

składniki:

100 g płatków owsianych

500 ml mleka

50 g świeżych drożdży

50 ml oleju

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ckru pudru

600 - 800 g białej mąki chlebowej

białko


Płatki owsiane wsypać do miski, zalać mocno gorącym mlekiem, odstawić do wystudzenia (powinny osiągnąć temperaturę pokojową).

Wkruszyć drożdże, mieszać aż się rozpuszczą.

Dodać olej, sól, cukier i 600 g mąki.

Połączyć wszystkie składniki (w razie konieczności dosypując więcej mąki), wyrobić gładkie ciasto.

Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut.

Przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość ok 7 mm.

Wycinać kółka średnicy ok 10 cm (użyłam miseczki na zupę 12 cm, wyszło mi 12 chlebków).

Ułożyć na natłuszczonej blaszce. Odstawić pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia.

Chlebki posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 250 stopni przez ok 12 minut.

Wystudzić na metalowej kratce.

drożdżowe



poniedziałek, 17 czerwca 2013

Szukałam przepisu na coś wyjątkowego z okazji bajkowej nocy w przedszkolu mojej córci:)

Myślałam, myślałam i wymyśliłam takie ciasteczka.

Wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy, są pyszne i ładne.

Dzieciakom się podobały i smakowały - o to właśnie chodziło.

zakręcone, tęczowe

składniki:

200 g masła

100 g cukru pudru

100 g mąki pszennej

200 g mąki krupczatki

3 żółtka

szczypta soli

barwniki spożywcze.

 

Obie mąki wysypać na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać. Dodać cukier, sól i żółtka, szybko wyrobić ciasto. 

Odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto wyjąć, podzielić na 6 równych części. Do każdej dodawać odrobinę barwnika (ja użyłam barwników w proszku: fioletowego, niebieskiego, zielonego, żółtego, pomarańczowego i czerwonego).

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na mniej więcej tej samej wielkości prostokąt.

Układać ciasta kolejno jedno na drugim, lekko rozwałkować.

Wzdłuż dłuższego boku ciasno zwinąć roladę.

Owinąć folią spożywczą, włożyć na 20 minut do zamrażarki.

Kroić w plastry, układać na natłuszczonej blaszce, piec ok 12 minut w temp. 180 stopni.

kruche zakręcone tęczowe

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów